Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1758659 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #3720 dnia: 22.07.2015, 21:09 »
Michal opisz jak mozesz na co polowiles jaki zestaw -tutaj malo jest fachowcow lowiacych karpie na bata
Maciek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #3721 dnia: 22.07.2015, 21:14 »
Też się z chęcią przyłącze do pytania Maćka. Jak byłem ostatnio na rybach  to mnie korciło,żeby wyjąć z pokrowca bata 6m z  gumą Drennana Power Gum,ale jak zobaczyłem z czym mogę mieć do czynienia(patrz kilka postów wyżej)to sobie odpuściłem.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3722 dnia: 22.07.2015, 21:21 »
Gratulacje szczególnie że na moją ulubioną metodę "bacika" :bravo: :beer:
Krzysztof

Offline korektor98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Michał
« Odpowiedź #3723 dnia: 22.07.2015, 22:13 »
Dobrze, choć fachowiec ze mnie żaden - łowiłem ot tak, bez żadnego ciśnienia na duże ryby - chciałem sobie pamięć odświeżyć, jak łowiło się karpie na bata ;)

Zacznę może od sprzętu:
kijek Jaxon Slim Pole 6m ("czysty", bez wmontowanej gumy)
żyłki Trabucco: główna 0,18, przypon 0,16
spławik Cralusso 1,5 g (za ciężki do takiego łowienia, ale o tym później), normalnie użyłbym w okolicy 0,5 g
haczyk Drennan nr 16

Był to bardzo krótki wypad, podczas którego nastawiałem się typowo na łowienie karpi batem. Zacząłem od łowienia z dna, nęcąc drobnym pelletem i kukurydzą, jednak bez żadnych specjalnych efektów, tylko kilka, może kilkanaście wzdręg. Chciałem jak najszybciej sprowadzić przynętę na pożądaną głębokość i stąd też taki spławik. Zauważyłem, że karpie zaczęły się kręcić pod powierzchnią przy drugim brzegu stawu, więc decyzja była prosta. Podszedłem bliżej grupki ryb, zmniejszyłem grunt na jakieś 40 cm i zarzuciłem zestaw z pojedynczym ziarnem kukurydzy. Co jakiś czas podsypywałem kilka ziaren oraz pinkę, aż zwabiłem karpie w okolice spławika (nie chciałem ich płoszyć kładąc zbyt blisko zestaw). Pierwszy karp, który wylądował na brzegu miał ok 1 kg. Kontynuowałem łowienie w tym miejscu. Doczekałem się kolejnego brania, jednak tym razem przeciwnik okazał się zbyt silny. Oto, co zostało z mocnego haczyka Drennana:

Podejrzewam, że ta ryba mogła mieć ponad 4 kg, ale cóż, zawsze mogło się coś takiego przytrafić.
Podrzuciłem znowu trochę towaru i czekałem na branie. W tym czasie przyjechał właściciel stawu. Chwilę porozmawialiśmy i wtedy właśnie spławik ponownie zaczął grać i zniknął pod wodą. Zacięcie i zaczęła się jazda. przynajmniej 10 minut manewrowania wędką i kontrolowania zrywów ryby zaowocowało największą zdobyczą w dzisiejszym dniu i jednocześnie największą na bata: 3,5 kg. Jako, że robactwo było niemiłosierne i strasznie dokuczało, stwierdziłem, że niedługo będę kończył. Poszedłem jeszcze w inne miejsce po ostatnią rybę, bo poprzedni jegomość narobił zbyt dużo szumu i złowiłem kolejnego karpia - ok. 1,5 kg.

Taki mały "Catch report".
Nie ważyłem mniejszych ryb, nie miało to sensu, dlatego wagi podałem w przybliżeniu.

Nie było to moje pierwsze celowe łowienie karpi na bata. Wcześniej już miałem na koncie sporo tych ryb z przedziału od kilkudziesięciu gram, po 2 kg. Ogólnie polecam taką zabawę, można na prawdę sprawdzić swoje umiejętności w holu ;)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #3724 dnia: 22.07.2015, 22:37 »
Gratulacje,bat to fajna zabawa,największego leszcza na bata miałem 3.6kg był jazda wyobrażam sobie co robił karp :bravo:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3725 dnia: 22.07.2015, 22:46 »
Dzisiaj trzeci raz w życiu wyjazd na komercję, żeby sprawdzić na co można tam liczyć przy 35 stopniowym upale. Od 17 do 21 godziny złowiłem 13 karpi i co mnie niemiło zaskoczyło 9 spiąłem. Dla porównania w poniedziałek po pracy w tych samych godzinach, na jednym z moich lepszych łowisk PZW wymęczyłem dwa leszczyki koło  40 cm. ;D

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #3726 dnia: 23.07.2015, 13:30 »
Dwa ostatnie wypady poniedziałek i  środa czyli wczoraj (było megaaa ciepło zjarałem się że ohoho) poświęciłem z racji niżówki na poszukiwanie brzan tych dużych rzecz jasna.Wynik jest taki,że póki co te duże brzany omijają skutecznie moje zestawy 2 brzany się pojawiły ale maluszki :'( No i do tego w sumie 7 kleni z czego 45 cm największy nowe Pb.Jeśli pogoda i woda pozwoli w piątek szykuje się rewanż.

Zdjęcie z środy prawie 40 stp w słońcu :D

Pozdrawiam
Michał ;)

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #3727 dnia: 23.07.2015, 13:33 »
Gratki Michał. Twardziel jesteś.

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #3728 dnia: 23.07.2015, 13:47 »
To po prostu chęć dorwania brzany jest silniejsza :D niż te upały
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3729 dnia: 23.07.2015, 14:59 »
Witam wszystkich i gratuluję pięknych rybek.Ja po trzytygodniowej przerwie, wczoraj tj.16.lipca wybrałem się nad wodę mimo że szwy jeszcze mam nie wyjęte.
Nie mogłem już wysiedzieć w domu i pojechałem na moje łowisko.Łowiłem jak zawsze maczówką z waglerem i jak zawsze łowiłem płotki i leszczyki.

Łowiłem na mady i kukurydzę.Brały na wszystko,przy czym na kukurydzę lepiej brały płotki.Łowiłem na gruncie ok.2m. od 10:30 do 17.Zestaw 3gr. z haczykiem nr.14.Było gorąco i musiałem łowić spod parasola.

MATCH, ja tak z innej beczki, bo na jednej z Twoich  fotek widzę parasol Kongera, który niedawno nabyłem, jak się sprawuje ? Nie ukrywam, że po moich ostatnich doświadczeniach z fotelem Kongera jestem pełen obaw...
Paweł

Offline MATCH 2000

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Wędkarstwo to moja pasja
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3730 dnia: 23.07.2015, 15:17 »
Witam korek80.Parasol mam już z 8 lat.Nie narzekam,spisuje się bez zarzutu.Polecam.Przetrzymał już nie jedną burzę z ulewą.

Offline korek80

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3731 dnia: 23.07.2015, 15:23 »
Witam korek80.Parasol mam już z 8 lat.Nie narzekam,spisuje się bez zarzutu.Polecam.Przetrzymał już nie jedną burzę z ulewą.

dzięki, 8 lat to sporo :)
połamania !
Paweł

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #3732 dnia: 23.07.2015, 15:38 »
Co prawda nie przebijam Jurka ale tez mam tego Kongera(3 sezon) Jak na razie wszystko ok!
Arek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3733 dnia: 23.07.2015, 20:33 »
Mariusz fajnie łowisz pod moją nieobecność...i co fajnie tak ?!  ;) uważaj bo wkrótce wrócę i planuję zrobić zmasowanym atak na tej wodzie 8) a tak serio to graty  :beg:

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
« Odpowiedź #3734 dnia: 23.07.2015, 21:32 »
Szwagro jak rybki współpracują to zawsze jest fajnie ;) Wracajcie jutro szczęśliwie.