Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1641160 razy)

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #6690 dnia: 18.12.2015, 08:46 »
Greg super relacja i cudowne ryby :bravo: :thumbup:
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6691 dnia: 18.12.2015, 10:38 »
Chertsey jak to Chertsey - szału nie było :)

Moja ostatnia nocka w tym roku miała być na wodzie która nie była tak rwąca jak na Kingston - czyli w Chertsey przy śluzie. Było ciężko mimo wszystko, do północy woda podnosiła się, zalała mi stojak nawet (stan o wiele większy niż dzień wcześniej - skąd ta woda?)... Niestety, wciąż było sporo śmieci, co powodowało przesuwanie się zestawu, nawet koszyków 120 gram. To już taki stan przedpowodziowy... Do tego wiało strasznie, padało trochę...
Ogólnie wpadły cztery duże leszcze w granicach 60 cm, jeden 30 cm, do tego płocie - 31 cm i około 25-28 cm ( obydwie na pellet krylowy 12 mm z Sonu - jak one to zmieściły?). Dwa ładne leszcze weszły w cholerny zaczep który okazało się mam po lewej stronie stanowiska. Brań było całkiem sporo i do 6 rano siedziałem w napięciu :) Rwałem przypony i zestawy, więc  wciąż miałem co robić :)

Bardzo ciekawa sesja, trzeba było kombinować jak koń pod górę, ryba była chimeryczna. W sumie nie dostałem odpowiedzi na pytania które mnie dręczyły. Tym razem ani jednego brania nie miałem na pellet czosnkowo-serowy z Sonu o dziwo, wszystkie inne przynęty dały rybę, a tutaj ani brania! :)

Jedno jest pewne. Więcej ryby ma Tamiza w Kingston... To moja już chyba 7 nocka na tym odcinku, zawsze jest średnio. Chociaż ta grudniowa sesja była jedną z najlepszych :D

Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #6692 dnia: 18.12.2015, 10:54 »
Graty Lucek.cholera nie załamuj mnie z tym poziomem wody >:(

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6693 dnia: 18.12.2015, 10:55 »
Luk, może na tym odcinku urzędują nasi rodacy? ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6694 dnia: 18.12.2015, 11:01 »
:bravo: Luk za złapane rybki.

Wysłane z mojego GT-S5830

Robert

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6695 dnia: 18.12.2015, 11:19 »
Widzę Luk ze masz takie samo odczucie co ja coś z tym odcinkiem rzeki jest nie tak. Niby ryba jest coś się dzieje ale to nie jest to. Często przesiedziałem tam całe noce i kończyło się na jednym leszczyku i jakiejś drobnicy
Tomek

Offline Greg

• Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #6696 dnia: 18.12.2015, 11:39 »
Dzięki Dyzma. Gratuluję Luk świetnego(jak zawsze zresztą :) wyniku) Warunki widać miałeś cięższe, niż ja dzień wcześniej. Zgodzę się z Tobą, że więcej ryby jest w Kingston. Nie wiem gdzie dokładnie łowisz, bo ja na Ham (bliżej Richmond) jest tam dużo wody i jest głęboka. Co więcej jest tam bardzo duży uskok. Łowi się praktycznie po stoku. Nie sondowałem dokładnie dna, ale kiedyś może to zrobię. Podsumowując, tam łatwiej o rybę, gdyż jak  przypuszczam ( być może błędnie) trzyma się ona tego odcinka rzeki, a w Chertsey wędruje w poszukiwaniu pożywienia. Mimo, że mam na Ham dosyć  blisko z Hounslow, gdzie mieszkam, niespecjalnie lubię tam łowić, ze względu na niewygodne miejscówki, jakie znam( bardzo mało miejsca, stoję na małej skarpie, po sesji pięty bolą przez tydzień :D, a jak jest ślisko, to można bardzo prędko wypikować do wody :D) Drażni mnie  także bardzo duży ruch na wodzie. O ile łodzie są wszędzie, to tam pływa jeszcze masa kajakarzy, a niektórzy z nich bywają bardzo złośliwi >:( choć można sobie z nimi poradzić, w chwili wpłynięcia w zestawy nęcąc obficie białymi robakami z procy :D( Powracając do Tamizy w Chertsey, na odcinku na którym łowię, w porównaniu do Ham jest o wiele mniej wody i liczne wypłycenia. Dokładnie ilustrują to zdjęcia satelitarne z Google maps:

W związku z tym, tak jak pisałem powyżej, ryba albo wędruje w poszukiwaniu pożywienia, albo trzyma sie innych głębszych miejsc. Albo jedno i drugie ;D
Dlatego też w planie mam przetestowanie innych miejscówek na Tamce w okolicy Chertsey. Tam, gdzie woda jest głębsza. Myślę o odcinku Laleham park sports ground, w górę rzeki od "mojego" miejsca, a także Dumsey Meadow poniżej.
Pozdrawiam
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #6697 dnia: 18.12.2015, 14:25 »
No piękne łopaty  Luk :bravo:
Ja po wczorajszych niepowodzeniach (tylko dwa leszczyki ) miałem dziś odpuścić ,ale po wynikach Arka i Grega postanowiłem zaryzykować i oto wyniki:
leszczyki do 38 cm
karasie do 40 cm
jazie do 42 cm
karpik  47 cm 
około 30 płoteczek
Maciek

Offline Greg

« Odpowiedź #6698 dnia: 18.12.2015, 14:30 »
Maciek jak widać ryzyko poplaca

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6699 dnia: 18.12.2015, 15:19 »
Luk i Maciek :bravo: :bravo: :bravo: za :fish:
Zbyszek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #6700 dnia: 18.12.2015, 15:37 »
Gratulacje Panowie.
Ale grudzień ładnie daje rybki. No nic może i ja w niedzielę na płotki wyskoczę. Jak pogoda pozwoli.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #6701 dnia: 18.12.2015, 15:46 »
Pięknie połowione Panowie!  :bravo: :beer:
Trzeba korzystać z takich anomalii pogodowych jak w tym roku  ;-)
Dawid

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6702 dnia: 18.12.2015, 18:07 »
Piękny wynik Maciek! :thumbup:

Luk, może na tym odcinku urzędują nasi rodacy? ;)

Nasi urzędują wszędzie niestety! Na Kingston znaleziono sieć 50 metrów, pełną ryb, niektóre już zdechłe, to tam jeden Angol spotkał trzech Polaków, łowiących odpowiednio na 4, 6 i 10 wędek :o Kontrole w UK są rzadkie jak deszcz na Saharze i wielu rodaków czuje się bezkarnych.

Jednak Chertsey to znaczne mniejsza populacja ryb, może dlatego, że Kingston to koniec Tamizy niepływowej, od jazu w Teddington woda jest o kilka metrów niższa i tutaj już są 3-4 metrowe wahania wody. Podczas powodzi często ryba jest spychana w pewne miejsca, myślę, że dlatego jest tam tak ciekawie. Koniecznie chciałem zobaczyć, czy na płynącej wodzie będzie jakiś boom - ale nie było... Chociaż i tak to jedna z najlepszych nocek na Tamce, jednak trzeba tez mieć świadomość, ze nocka cocce nieróna, bo ta w lipcu trwa z 6 godzin, a ta w grudniu kilkanaście :)

Greg, te miejsca na Ham są ciężkie, to fakt. Szkoda, że w samym Kingston przy moście jest kłopot z parkingiem, tam są piękne miejscówki... A miejsce gdzie łowisz na Ham, jest w sąsiedztwie kilku klubów kajakowych. Sami kajakarze nauczyli się pływać przy samym brzegu i można się wściec... Spróbuj kiedys pojechać dalej, w stronę Teddington i łowić niedaleko zapory, w przerwie pomiędzy barkami, też fajna opcja... Przy samej już śluszie często siedzą karpiarze, deadbejtowcy - jest tam niezła koncentracja ryby.
Lucjan

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #6703 dnia: 18.12.2015, 20:12 »
Maciek piękne ryby :bravo: :thumbup:
Luk bez przesady, wierzysz w takie bzdury, wyobrażasz sobie techniczne możliwości łapania na 10 wędek, przecież to jawne oczernianie.
Krzysztof

Offline Greg

« Odpowiedź #6704 dnia: 18.12.2015, 20:23 »
To łowienie na 10 wędek zakrawa na fantazję, ale niestety skłonny jestem w to uwierzyć. Widziałem bowiem tutaj takie numery w wykonaniu naszych niektórych rodaków i to nie tylko w aspekcie wędkarstwa, że gdybym na własne oczy nie widział, to bym nie uwierzył, gdyby ktoś mi opowiadał. Opis niektórych nie nadaje sie do publikacji na forum. Istnieją owszem przypadki oczerniania, ale nie dzieje sie to niestety bez przyczyny.
Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk