Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1735854 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #135 dnia: 22.01.2015, 21:30 »
Nawet najlepszym się zdarza

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #136 dnia: 22.01.2015, 21:40 »
Luk Na Kaczke sie czaił ! :D
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #137 dnia: 22.01.2015, 21:52 »
Łowie na 'ogon płotki' albo na małego kebaba. Ostatnio kupiłem tak małe płotki, że łowiłem w sumie na płotkę bez głowy. Co ciekawe nikt nie złowil dzisiaj sandacza, padły trzy szczupaki. Szkoda, że zamykaja tak wcześnie - najwięcej się dzieje właśnie pod koniec dnia i jak jest już ciemno.
Mnie jakoś sandacz pociąga i na niego sie nastawiam. Pływa tam zander co ma ponad 8 kilo, jeszcze nikt go nie złowił...
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #138 dnia: 22.01.2015, 22:00 »
Na zimnej wodzie u mnie wchodza trupki wypchane styropianem
sa podniesione i basiorki przy tak zimnej wodzie tylko male trupki lykaja i male fileciki
Maciek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #139 dnia: 22.01.2015, 22:11 »
Łowie na 'ogon płotki' albo na małego kebaba. Ostatnio kupiłem tak małe płotki, że łowiłem w sumie na płotkę bez głowy. Co ciekawe nikt nie złowil dzisiaj sandacza, padły trzy szczupaki. Szkoda, że zamykaja tak wcześnie - najwięcej się dzieje właśnie pod koniec dnia i jak jest już ciemno.
Mnie jakoś sandacz pociąga i na niego sie nastawiam. Pływa tam zander co ma ponad 8 kilo, jeszcze nikt go nie złowił...

Mam pytanie , rozumiem że w UK nie zabiera się ryb - ale piszesz że dziś usiłowaleś łowić sandacze - tam nie ma okresów ochronnych zabraniających łowienia jakiegoś gatunku ryb ?

Pozdrawiam - Gienek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #140 dnia: 22.01.2015, 22:59 »
ja podnosze kebaba połówką czerwonej kulki styropianowej lub całą. Do ogona płotki dodaję zaś krążki z pianki - trupek lekko unosi się nad dnem lub jest zbalansowany. Dzisiaj nie wyszło. Ale kilku wędkarzy miało brania i też nie zacięli. Nie wiem, bral delikatnie?

Gienek - w UK nie potrzeba 'dziwnych' okresów ochronnych. Chodzi mi o to, że w Polsce szczupaka i sandacza nie można łowić od 1 stycznia - mimo, że do tarła tych ryb daleko. Bardziej chodzi o to aby zimowa porą nie trafiać tych ryb na zimowiskach, jak woda niska, spod lodu...
Ja zawsze byłem pod wrażeniem jak dba się o drapieżniki w UK. Nie dość, że stosuje sie zestawy trupkowe z dwoma kotwicami, to praktycznie każdy szczupak trafia do wody w dobrej kondycji. Zacina się zaraz po braniu, praktycznie bez czekania .  Każdy łowca szczupaków ma duża matę, szeroki podbierak. Większość ma też kije 3 lb, żyłki minimum 12 lb. Zestawy spławikowe montuje się z 'nadprzyponem' stalowym... W sumie pełna kultura. Zdarza się, że te same ryby biorą tego samego dnia.Dlatego nie ma okresów ochronnych, na rzekach tylko jest ogólny zakaz łowienia od 15 marca do 15 czerwca.
Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #141 dnia: 22.01.2015, 23:56 »
Robienie okresów ochronnych u nas jest skutkiem innej kultury wędkarskiej, etyki - niestety większość  gdyby tych okresów nie było lowiła by trące sie szczupaki i sandacze pilnujące gniazd, pogodziłem sie w moim otoczeniu z opinią że jestem dziwakiem - bo,, jak można wypuszczać takie ryby i nie zjeść ich "
Pozdrawiam - Gienek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #142 dnia: 23.01.2015, 07:07 »
Ja popieram okresy ochronne w Polsce jak najbardziej. Zwłaszcza drapieżnik powinien mieć je - ponieważ jest na szczycie łańcucha pokarmowego  i pelni ważną rolę.

Jednak okres od 1 stycznia jest wprowadzony zbyt wcześnie. Według mnie nie dlatego go ustalono aby bronić trącej się ryby - bo to marzec i kwiecień, ale z prostego powodu - aby nie pozwalać na łowienie go kiedy jest 'łatwiejszy' do trafienia i ograniczyć możliwość łowienia na 'szarpaka' gdy ryba zbija się w stada na zimę

Niestety, można jak na Zachodzie wprowadzić możliwość łowienia na dwie kotwice, ale wiadomo co niektorzy by robili... Orali dono takimi zestawami licząc na wyszarpanie czegoś, zwłaszcza na miejscach np. zimowej koncentracji ryb. Bycie bezczelnym to norma w Polsce, kłamanie i oszukiwanie też. Dlatego dopóki coś się nie zmieni przepisy muszą być na wyrost. Aby się coś zmienilo powinny być też egzekwowane - a u nas brak kontroli jak też odstraszających kar.
Lucjan

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #143 dnia: 24.01.2015, 11:22 »
W oczekiwaniu na wiosnę,w piątek miałem okazję zaatakować rzeczkę X w dalszej pogoni za kropkiem 40 + ,ale po kolei.
Pobudka o godzinie 5 rano przygotowanie prowiantu,wyprowadzenie "szkudnika" na dwór i o godzinie 6,15 jestem w umówionym miejscu,gdzie wraz z kolegą wyruszamy w drogę..Po 7 rozpoczynamy łowy,na pierwszym z zaplanowanych odcinków trafiam 5 pstrągów,ale nic wielkiego największy 36 cm cieszy jedynie fakt,że są to pierwsze kropki w "śniegu". Po przejechaniu na drugą z miejscówek,szybko na śniegu zauważam,że ktoś już chodził trasą,która ja zaplanowałem obłowić no cóż będę szedł w górę rzeki obławiając miejscówki i zobaczę,gdzie ślady się zaczynają od tego miejsca zacznę łowy na poważnie(w małych czystych rzekach ryba się łatwo płoszy i raczej większego sensu nie ma robienia po kimś tych samych miejsc)Po około kilometrze,może lepiej ślady się urywają więc od tego momentu zaczyna się obławianie miejscówek już na kolanach :P Gdy doszedłem do pierwszej z lepszych rynienek kucam i staram się ja obłowić jak najdokładniej po x rzutach wstaję i powoli idę w górę,cały czas obserwując wodę i nagle spod burty odkleja się ryba 40-45 cm i powolutku odpływa w górę ! Strasznie się zdenerwowałem na siebie,myślałem wtedy że musiałem ją źle obłowić i spłoszyłem życiówkę,ale nie pasowało mi zachowanie ryby po pierwsze spłoszony pstrąg albo wtula się bardziej w burtę lub,gdy decyduję się uciekać robi to naprawdę szybko a tak ryba spokojnie bez pospiechu machała ogonkiem,Ja osobiście widzę dwa wyjścia albo ryba całkowicie nie żerowała i ignorowała wszystko takie dni się zdarzają,lub nie dawno była ukuta i wtedy też kropki się tak zachowują tak czy owak pokonany kolejny raz !  :'( Do końca dnia doławiam jednego wymiarka i notuje kilka spinek rybek pod 25 cm + 2 odprowadzenia ryb 30 +,kolega tego dnia trafia kilka pstrągów z tego dwa samce po 36.
Jeszcze tam wrócę !!!

Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #144 dnia: 24.01.2015, 12:30 »
Ja też zaliczyłem dzisiaj prawie 4 godzinny wypad z feederkami .Wynik 2 płotki i 2 leszczyki .Warunki ciężkie, wiatr, deszcz ze śniegiem , plecionka przymarzała do przelotek .Ogólnie ciężkie łapanie.     Rada ode mnie :Lepiej posiedzieć w domu przy filiżance gorącej czekolady niż pchać tyłek nad wodę w taką pogodę, no chyba że ktoś jest tak samo postrzelony jak ja to życzę powodzenia  ;D ;D
Maciek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #145 dnia: 24.01.2015, 12:48 »
No właśnie. Nie musi nic brać, ale żeby się chociaż przyjemnie siedziało. U mnie nie ma szans na przyjemne łowienie.
Trzeba siedzieć w domu :(
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #146 dnia: 24.01.2015, 13:18 »
Miała dzisiaj być Odra ! Ale jak wracałem po północy z pracy było -4 a w ciągu dnia jest -2! :'( Więc doszedłem do wniosku że cieplej mi będzie jak zaległe drewno na podwurzu ogarnę, a po skończonej robocie przy cherbatce z prądem na rozgrzewkę po bajerze z kolegami na S&G! ;D ;D ;D
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #147 dnia: 24.01.2015, 13:22 »
13 minęła herbatka z prądem dobra sprawa :P
Staś
Klasyczny Feeder

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #148 dnia: 24.01.2015, 13:24 »
U mnie za oknem taki syf  pada snieg z deszczem arek masz pomysla z tym pradem chyba strzele sobie herbatke z wisniówka...... i pomaże o takiej rybie  :fish:
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #149 dnia: 24.01.2015, 13:31 »
13 minęła herbatka z prądem dobra sprawa :P
   ;D ;D ;D
Arek