Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1734879 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #150 dnia: 24.01.2015, 13:36 »
U mnie za oknem taki syf  pada snieg z deszczem arek masz pomysla z tym pradem chyba strzele sobie herbatke z wisniówka...... i pomaże o takiej rybie  :fish:
Choć wchodzę w wiek gdzie nie powinienem unikać ruchu, tym bardziej że robota sprzyja  hemoroidom!    ;) ;)!to fajnie pogadać w wygodnych warunkach z wiarą która kuma czaczę  :P( To taki mały obciach z lat 70tych :-\)
Arek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #151 dnia: 24.01.2015, 13:44 »
W koncu przyszlem na swiat wtedy  i mam sentyment
Maciek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #152 dnia: 24.01.2015, 13:45 »
U mnie za oknem taki syf  pada snieg z deszczem arek masz pomysla z tym pradem chyba strzele sobie herbatke z wisniówka...... i pomaże o takiej rybie  :fish:
Choć wchodzę w wiek gdzie nie powinienem unikać ruchu, tym bardziej że robota sprzyja  hemoroidom!    ;) ;)!to fajnie pogadać w wygodnych warunkach z wiarą która kuma czaczę  :P( To taki mały obciach z lat 70tych :-\)
;D ;D
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #153 dnia: 24.01.2015, 13:46 »
Czaczy się nie kuma,czaczę się tańczy ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #154 dnia: 25.01.2015, 22:21 »
Michał i Maciek - Gratki!  Będzie lepiej, już luty, czyli  wiosna za pasem! ładne kropasy! :)

Ja dzisiaj pojechałem do Reading na sesyjkę, na łowisko nieznane mi- komercyjne. Polecał je Peter54 i tam też się z nim umówiłem.

Na początku lekkie zdziwienie. Znowu zima i lód. Na szczęście mieliśmy fajne stanowiska. Na nieszczęście okazały  sie być na 'specimen lake' gdzie cena była wyższa, co byśmy przełknęli - niestety trzeba mieć tam żyłki od 15 lb wzwyż...
No i wylądowaliśmy na małym zbiorniku całym w lodzie. Było tam już dwóch wędkarzy i nie mieli żadnego brania, nic. Ustawiliśmy się, podbierakami wybraliśmy tyle lodu ile się dało i rozpoczęliśmy...

Początek zakładałem totalnie bez brań - ilość hałasu jaki sie robi usuwaniem lodu jest przecież wielka. o dziwo po 30 minutach na pickerku i prostym zestawie z koszykiem do białych 10 gram, branie - i karpik taki z półtora kilo. I to mnie troszku zmyliło... Nie mieliśmy pojęcia co pływa w tej wodzie i na co sie nastawiać.

Łowiłem wagglerem i pickerem. Na spławiku sporadycznie pojawiały się ... wzdręgi. I to ładne - na dodatek czerwonozłote, cudeńka...Mało i często robiło swoje - pozostali wędkarze nic nie łowili.
Do 15.30 miałem kilkanaście wzdręg, kilka okonków i karpia. Taka sobie sesja styczniowa... I wtedy pod koniec dnia uderzyły wzdręgi. Zaczęły brać ciut lepiej - zacząłem więc ciut więcej rzucać - i po 10 minutach doszło do tego, że miałem brania z opadu co chwila, ryby mocno rywalizowały o pokarm i zaczęło sie łowienie szybkościowe. W ciągu 30-40 minut złowiłem z 20 ryb, i to wcale ładnych. Same wzdręgi i okoń! Konkret! Peter który narzekał na słabe wynniki tez się rozkręcił na koniec i łowił piekne okazy krasnopiór.
Jak na razie jedna z najmocniejszych końcówek sesji. Ryby szalały - trzeba tylko było rzucać po 5-6 białych co zarzut.

Wynik sesji to 25-30 wzdręg, kilka okonków i karpik. Jak na małą sadzawkę, kompletnie nieznane łowisko całkiem nieźle. Dwóch wędkarzy zmyło sie około 15tej - ominęła ich najlepsza pora dnia - nic nie połowili. To kolejna sesja zimowa na której ryba rusza do ataku podczas zachodu słońca! ;)

Niektóre wzdręgi miały barwę czerwonego złota, płetwy miały tak intensywny kolor, że aż raziły...

Peter54 na stanowisku bojowym - z tyczką, pickerem i ... batem.

Mały zbiornik - siedzielismy na 'przewężeniu' - bo lód tam miał kilka mm, w innym najlepszym miejscu z centymetr...
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #155 dnia: 25.01.2015, 22:35 »
No, to się nazywają piękne kolory!
Nieraz dziwię się, kiedy młodzi wędkarze na forach dyskusyjnych piszą "ale piękne wybarwiony", podczas gdy ryba blada jak ściana. Ten slogan chyba stracił już całkiem na znaczeniu.
Ja też mam takie jedno jeziorko, gdzie okonie mają niesamowitą czerwień na płetwach. Nigdzie indziej takiej nie widziałem.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #156 dnia: 26.01.2015, 08:29 »
Gratulacje panowie ,piękne wzdręgi :)jak na tą porę to super wynik
Maciek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #157 dnia: 26.01.2015, 14:50 »
Gratulacje Luk, fajna miejscówka, zawsze trzeba badać nowe tereny, zero rutyny  ;D. Ja juz karte mam opłaconą i czekam na poprawe pogody i ruszam na pobliskie jeziorko ! :)
Krzysztof

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #158 dnia: 26.01.2015, 17:05 »
Gratulacje :thumbup: lubię takie zbiorniki
Pozdrawiam
Jacek

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #159 dnia: 26.01.2015, 17:42 »
No no... Ładne iby ^^ U mnie chwilowo brak warunków na połów :/ Ale za ciekawostkę powiem, że wczoraj byłem na spacerku z moja Panią i większość jeziorka w lodzie.. ale.. no właśnie zawsze jest te ale :P Kawałek było bez lodu. No i jest tam 6 mostków w równych odstępach ( 10 m od siebie ) i każdy był oblegany hehe ;D Mało tego.. na 3 z nich siedziały po 2 osoby ^^

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #160 dnia: 26.01.2015, 17:48 »
Co sie dziwisz goscie sa na glodzie
Maciek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #161 dnia: 27.01.2015, 22:00 »
Dzisiaj miałem dzień wolny bo  klient nie dostarczył kluczy...

Porobiłem to i owo - i nagle oświeciło mnie, że można wyskoczyc nad wodę, na 2-3 godzinki, na moja rzeczkę Wandle. I poleciałem. Łowiłem ciężkim feederem - celem brzana i kleń, na haku miałem pellet 12 mm pikantna kielbasa. Druga wedka to matchówka z centerpinem.

Łowiło sie fajnie, czuc było potencjał. Zrobiło sie ciepło (łowiłem od 15 do 17.45) - 10 stopni aż, i ryba na pewno to czuła. Niestety trotting na tnowym odcinku mi nie wychodził - gałęzie nad głową i przeszkody w łowisku... Dlatego dłubałem później bez 'wypuszczanki'. O dziwo brały kiełbie. Jak na warunki UK, olbrzymy, 15-17 cm. Pojawiła sie jeszcze płotka - ale był to koniec spławikowania, zestaw po zaczepie wyladował na gałęzi. Siedziałem do nocy - ale brzanka ani klenik nie stuknął. Szkoda...
Straciłem 4 przypony i zestaw gruntowy na zaczepach w niecałe 3 godziny. A złowiłem trzy kielbie i płoć...

Lucjan

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #162 dnia: 27.01.2015, 22:09 »
A my tylko klikamy i klikamy :-[
Robert

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #163 dnia: 27.01.2015, 22:12 »
Te czerwone palce, to od tej pikantnej kiełbasy? :D
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #164 dnia: 27.01.2015, 22:24 »
Ale kiełbiory. Na dużego sandacza by były super ;D
Pozdrawiam