Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1638522 razy)

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #6795 dnia: 23.12.2015, 17:57 »
Gratulacje panowie, tylko pozazdrościć :bravo:
Tomek

Offline Baranowski Tomasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #6796 dnia: 23.12.2015, 18:20 »
Pierwszy dzień zimy a rybki biorą jakby to był pierwszy dzień wiosny. Ogólnie 14 sztuk w przedziale 2-4 kg

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #6797 dnia: 23.12.2015, 18:28 »
Gratulacje pozamiatałeś ;)
Krzysztof

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #6798 dnia: 23.12.2015, 18:28 »
A było wziąć wędki dzisiaj i uciec z domu. Oj głupi ja oj głupi ;D
Tomek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #6799 dnia: 23.12.2015, 18:41 »
Pozazdrościć, :bravo:
Staś
Klasyczny Feeder

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6800 dnia: 23.12.2015, 20:14 »
Dzisiaj wybrałem się na zalew na którym ostatnio łowię.Rybą wypadu miała być płoć i leszcz.Chciałem też zobaczyć jak na sygnalizację brań wpłynie plecionka.Zastosowałem też przypon strzałowy z fluorocarbonu 0.23mm.Na końcu niesymetryczna pętla i przypon 0.08mm, hak 18.Odległość łowienia ok 45m. Koszyk bullet 30gr Prestona a wędka to Daiwa D-fish 3.3m.Na poczatek do wody poszło 8 koszyków zanęty płociowej 1:1 z ziemią jokersem i z pinką.Po 5min płoć i zaskoczenie że tak szybko.Sygnalizacja brania super , na żyłce w poprzednich wyjazdach brania znacznie słabsze.Jako że chciałem złowić leszcza do zanęty dodałem przygotowane wcześniej 2 garści mieszanki leszczowej słodkiej o piernikowym zapachu.Kolejne branie, idzie ciężko więc się nie śpieszę, przecież na końcu pajęczynka 0.08mm.Podbierak do ręki i...........karpik.Ok 30cm.Do wody i kolejny zarzut.Na haku 2 ochotki .Znowu energiczne branie i kolejny karpik.Podobnej wielkości.I tak było do końca.Złowiłem 9szt.Niestety , żaden nie przekroczył wymiaru 35cm.Nie miałem innych większych przynęt więc kombinowałem z ilością robaczków na haku.Pod koniec brania słabły.Karpiki nie dopuściły innych ryb do stołu.Zrobiłem też ochotkę pop up wykorzystując kólkę styropianu i ciężarek stil 0,14gr w odległości 5cm z dobrym skutkiem :).Tę opcję przetestuję na kilku następnych wyjazdach.Ogólnie fajnie spędziłem ciepły grudniowy dzień :thumbup:.

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #6801 dnia: 23.12.2015, 20:18 »
Piękne wyniki .Gratuluję panowie :bravo:
Maciek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #6802 dnia: 23.12.2015, 20:22 »
Dzisiaj wybrałem się na zalew na którym ostatnio łowię.Rybą wypadu miała być płoć i leszcz.Chciałem też zobaczyć jak na sygnalizację brań wpłynie plecionka.Zastosowałem też przypon strzałowy z fluorocarbonu 0.23mm.Na końcu niesymetryczna pętla i przypon 0.08mm, hak 18.Odległość łowienia ok 45m. Koszyk bullet 30gr Prestona a wędka to Daiwa D-fish 3.3m.Na poczatek do wody poszło 8 koszyków zanęty płociowej 1:1 z ziemią jokersem i z pinką.Po 5min płoć i zaskoczenie że tak szybko.Sygnalizacja brania super , na żyłce w poprzednich wyjazdach brania znacznie słabsze.Jako że chciałem złowić leszcza do zanęty dodałem przygotowane wcześniej 2 garści mieszanki leszczowej słodkiej o piernikowym zapachu.Kolejne branie, idzie ciężko więc się nie śpieszę, przecież na końcu pajęczynka 0.08mm.Podbierak do ręki i...........karpik.Ok 30cm.Do wody i kolejny zarzut.Na haku 2 ochotki .Znowu energiczne branie i kolejny karpik.Podobnej wielkości.I tak było do końca.Złowiłem 9szt.Niestety , żaden nie przekroczył wymiaru 35cm.Nie miałem innych większych przynęt więc kombinowałem z ilością robaczków na haku.Pod koniec brania słabły.Karpiki nie dopuściły innych ryb do stołu.Zrobiłem też ochotkę pop up wykorzystując kólkę styropianu i ciężarek stil 0,14gr w odległości 5cm z dobrym skutkiem :).Tę opcję przetestuję na kilku następnych wyjazdach.Ogólnie fajnie spędziłem ciepły grudniowy dzień .

Gratuluję!

Jak wędka radziła sobie z koszykiem 30g?
Ja używałem max 15 i zastanawiam się nad 30.

Pozdrawiam
Paweł

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #6803 dnia: 23.12.2015, 20:25 »
Zazdroszczę że nie którzy z was mają czas na rybki a ja nie :( heh... byle do wiosny :D. A może na Troć w styczniu ? hmm
Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6804 dnia: 23.12.2015, 20:29 »
lester :bravo:
Robert

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #6805 dnia: 23.12.2015, 20:43 »
Dzisiaj wybrałem się na zalew na którym ostatnio łowię.Rybą wypadu miała być płoć i leszcz.Chciałem też zobaczyć jak na sygnalizację brań wpłynie plecionka.Zastosowałem też przypon strzałowy z fluorocarbonu 0.23mm.Na końcu niesymetryczna pętla i przypon 0.08mm, hak 18.Odległość łowienia ok 45m. Koszyk bullet 30gr Prestona a wędka to Daiwa D-fish 3.3m.Na poczatek do wody poszło 8 koszyków zanęty płociowej 1:1 z ziemią jokersem i z pinką.Po 5min płoć i zaskoczenie że tak szybko.Sygnalizacja brania super , na żyłce w poprzednich wyjazdach brania znacznie słabsze.Jako że chciałem złowić leszcza do zanęty dodałem przygotowane wcześniej 2 garści mieszanki leszczowej słodkiej o piernikowym zapachu.Kolejne branie, idzie ciężko więc się nie śpieszę, przecież na końcu pajęczynka 0.08mm.Podbierak do ręki i...........karpik.Ok 30cm.Do wody i kolejny zarzut.Na haku 2 ochotki .Znowu energiczne branie i kolejny karpik.Podobnej wielkości.I tak było do końca.Złowiłem 9szt.Niestety , żaden nie przekroczył wymiaru 35cm.Nie miałem innych większych przynęt więc kombinowałem z ilością robaczków na haku.Pod koniec brania słabły.Karpiki nie dopuściły innych ryb do stołu.Zrobiłem też ochotkę pop up wykorzystując kólkę styropianu i ciężarek stil 0,14gr w odległości 5cm z dobrym skutkiem :).Tę opcję przetestuję na kilku następnych wyjazdach.Ogólnie fajnie spędziłem ciepły grudniowy dzień .

Gratuluję!

Jak wędka radziła sobie z koszykiem 30g?
Ja używałem max 15 i zastanawiam się nad 30.

Pozdrawiam
Paweł
Uważam że to górna granica ciężaru koszyka.Dochodzi jeszcze zanęta.Rzucało się ok. 45m to niezła odległość dla tak miękkiego kijka.
Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6806 dnia: 23.12.2015, 21:39 »
Gratuluję wyników Panowie! :bravo:

Dyzma - ładne płocie :thumbup:
Lester - konkretna sesja :thumbup: , wyszło, że karpiowa ;D
Kuzyn, ładnie połowione, konkret! :thumbup:

Ja dzisiaj uderzyłem na Bury Hill, na Bonds w celu testów podajnika Hybrid z gumką i torebkami pelletowymi, na karpiach. Do porównania miałem Metodę, z podajnikiem large z Prestona, z miksem płociowego Gordonnsa z Sensasa i MMM Dark z Sonu, z pelletami 2 mm. Niestety, silny wiatr, mocne słońce i pełnia nie napawały optymizmem... Temperatura też tylko 9 stopni, woda jednak zimna już. Sesja 6 godzinna zaledwie :D

Po godzinie pierwsze branie na Hybridzie i pierwszy karp... I tak do 14 cztery sztuki, gdy na zwykłym zestawie jedno branie i zerwany karp (pękł przypon). Pod koniec dnia (kończył się o 15.30) nęcone miejsce na środku zaczyna działać, i Metoda zaczyna odrabiać straty. Mam kilka brań i dwa cyprinusy lądują na macie, tym razem największe - 5,5 i 4 kilograma. Kilka brań niewykorzystanych mnie zmartwiło.

Jeżeli chodzi o wnioski to Hybrid z torebkami PVA łowi genialnie, trzeba jednak ładować woreczki na luźno. Aby nie robiły  one 'górki'. Zaskoczył przypon z Drennana gotowy do Metody - z gumą na włosie. Jako, że nie ma tam gumki, włos odstaje, i mały dumbells 8 mm sprawiał, że miałem kilka pustych brań. Do tego przyponu jednak trzeba zakładać przynęty 10 i 12 mm.  Z przynęt działały o dziwo same dumbellsy (ananas i kryl) , pellety na zero (nawet pikantna kiełbasa).
Jeżeli chodzi o brania, to lepsza  była Metoda ( ale nie w rybach!) - 5 do 4...Nie ma się jednak co sugerować zbytnio, bo ryb trzeba było szukać, wnioski można wyciągać po sesjach wiosenno-letnich raczej. Na Milton wędkarze zaliczyli słaby dzień, jakieś okonki i parę płotek, na Bonds inny karpiarz na zero, tak więc nie mam sobie nic do zarzucenia :)

Poranek nad Old Lake.

Lucjan

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6807 dnia: 23.12.2015, 21:48 »
Mam trochę brzydkie pytanie.
Czy tez blankujesz?
Rozumiem, że kręcenie filmów z takich nasiadówek nie ma sensu, ale może kilka takich filmów też może pouczyć, jakich technik należy stosować.
Marek

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #6808 dnia: 23.12.2015, 21:49 »
Pytanie do Luka.
Marek

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #6809 dnia: 23.12.2015, 21:51 »
Panie Lucjanie tylko pogratulować. Ostatnio zauważyłem to samo dumbelsy wygrywają :bravo:
Tomek