Autor Wątek: Koszyki do feedera  (Przeczytany 8914 razy)

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Koszyki do feedera
« dnia: 02.01.2015, 01:53 »
Witam wszystkch!

Przymierzam się właśnie do feederowych zakupów na nowy sezon. Chciałem się Was zapytać czy koszyki prestona, szczególnie koszyki open ended feeders i wire cage feeders, będą dobrym wyborem? Wiem, że preston ma dobre podajnik i foremki do metody, ale jak jest u nich z koszykami?

Chciałem też zapytać czy koszyki distance cage feeders będą leciały faktycznie dalej niż te klasyczne, czy tu chodzi tylko o większą celność przy bocznym wietrze? Bo generalnie do łowienia daleko preston ma coś co nazywa się dutchmaster bullet feeders, po co więc te distance cage?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Koszyki do feedera
« Odpowiedź #1 dnia: 02.01.2015, 06:37 »
Koszyki z Prestona są gorsze od Drennanowskich, w przypadku plastiku do open end'ów pojawia się problem ten sam co w Korumach (ale koszyk z racji zainstalowanego mniejszego obciążenia wytrzymuje znacznie więcej). Drennan ma bardziej miękki plastik. Od tych z siatki metalowej wolę też gripmesh'e z Drennana bo świetnie się spisują w łowieniu. I lepiej trzymają zanętę, dzięki kolcom.

Co do bulletów i distance'ów, to świetnie się nimi zarzuca na większych dystansach, są naprawdę dalekosiężne. Bullety mają gęstszą siatkę i ołów z przodu i może wolniej się z koszyka wydobywać zanęta, te drugie natomiast zbyt szybko mogą się pozbywać swej zawartości. Jeżeli kupisz te koszyki (a warto) - miej z sobą taśmę - moze być izolacyjna elektryczna- aby móc owinąć go. Wtedy będzie lepiej działał - bo jest raczej przeznaczony do głębokości 1,5-2 metrów.

Bullety mają opcje do 80 gram - i są przewidziane do dalszych rzutów. Distance feeders mają opcje wagowe do 50 gram. W zależności jakiej długości jest feeder, jaki jest kręcioł - można dopasować się lepiej. Bo na pewno bulletem zarzuci się dalej, i Holendrzy na swoich szerokich kanałach potrafią osiągać 100 metrów.

Koszyki z plastiku lepsze są z Drennana. Prestonowskie tworzywo jest zbyt twarde, nie jest plastyczne tak jak konkurencji. Stąd problemy z koszykami - materiał jest ten sam co przy Korumach. Jeżeli dno jest kamieniste i koszyk często obija się o coś twardego - jego żywotność drastycznie się zmniejsza. Mam koszyki z Drennana co mają prawie 5 lat i wciąż ich używam, nigdy się nie rozleciały, choć cos tam pękło. Przy Prestonie odpada dno lub pęka mocowanie ramienia z krętlikiem i samej podstawy koszyka.

Lucjan

Offline Hassan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #2 dnia: 02.01.2015, 08:46 »
pytanie troszkę zbacza, ale właśnie miałem podobny dylemat. czy ktoś miał kontakt z czym takim - Guru X-Safe Method Feeders

w tym sezonie będę próbował złowić karpia na coś takiego. wydaje mi się, że przynęnta docelowa będzie lepiej eksponowana. nie mam pojęcia, czy to się sprawdzi na dużych karpiach, ale kto nie spróbuje nie będzie wiedział.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #3 dnia: 02.01.2015, 08:55 »
Jeśli będziesz stosował przypon z żyłki to przynęta nie będzie siedziała na krzesełku :) Krótki przypon plus sztywna żyłka powoduje oddalenie przynety od koszyka. Chyba że zastosujesz przypon z plecionki. Poniżej link jak wygląda to przy zastosowaniu przyponu z żyłki.
Akcja od 8 minuty  ;D

Jožin z bažin

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2015, 09:24 »
Jakie to są duże karpie?
Methoda sama w sobie nie jest przeznaczona do łowienia dużych karpi 20+. 
Guru robi dobrej, jakości podajniki ( osobiście to „krzesełko” mi przeszkadza), ale foremka jest rewelacyjna i pasuje do  podajników z innych firm.
Żyłki na przypon stosuje się sztywne właśnie dla tego, aby podnieść przynętę.
Robert

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #5 dnia: 02.01.2015, 10:11 »
Hassan
Mam takie podajniki i są ok.
s7 ma rację, Guru robi dobre podajniki. Tak w ogóle to Guru nie produkuje wszystkiego i do wszystkiego natomiast jak już coś robi to raczej są to fajne rzeczy. To krzesełko w podajniku to raczej teoria, że przynęta tam będzie leżała, ale nawet jeśli nie to w niczym też nie przeszkadza. Amortyzator w podajniku może mocno pomóc jeśli masz dość sztywne wędki. Wbrew pozorom nie parcieje zbyt szybko, moje będę używał już trzeci sezon i nie widzę aby coś się z nim działo. Jedynie przy zaczepach  amortyzator może być trochę przekleństwem i tam lepiej nie stosować podajników z amortyzatorem. I jeszcze jedna sprawa. Te podajniki nie mają żadnej szybkozłączki
i wymiana przyponu założonego tradycyjnie jest dosyć uciążliwa.

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #6 dnia: 02.01.2015, 10:27 »
Na x-safe hol wyglada troche inaczej, rybe mniej czujesz na kiju bo guma amortyzuje jej "bicia"wiec hol jest spokojniejszy.
Skutecznosc zaciec jest zblizona do sztywniejszych zestawow in-line.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.01.2015, 11:04 »
Kurcze a da się gdzieś w Polsce kupić te koszyki drennana?
Pozdrawiam
Marcin

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #8 dnia: 02.01.2015, 11:08 »
Pytasz o koszyki Drennana cz Guru bo te na filmiku to Guru ?

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 02.01.2015, 11:09 »
O drennana :) szukam koszyków do normalnego feedera nie do metody ;)
Pozdrawiam
Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 02.01.2015, 11:25 »
no wlasnie , sam bym zapodał pare sztuk dla Siebie, jak sa takowe
Krzysztof

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 02.01.2015, 12:07 »
Robert

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 02.01.2015, 13:52 »
a no faktycznie są a juz nie raz zagladalem na tą stronke :D, nie zwrocilem uwagi
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 02.01.2015, 15:07 »
No to jestem z kropce teraz xD Wygląda na to, że część koszyków kupię od drennana, część guru i część pestona xD

Zdecyduję się chyba na:
Guru Cage Feeders albo Preston Wire Cage Feeders
Drennan Oval Groundbait Feeders - tylko nie mogę znaleźć nigdzie wersji standard
Preston Distance Feders

Pozdrawiam
Marcin

Offline Hassan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #14 dnia: 02.01.2015, 19:08 »
dziękuje za szybkie i fachowe doradztwo, nie miałem pojęcia o tym amortyzatorze, spróbujemy go pominąć. . mam w głowie pomysł na nieszablonowe łowienie karpia, jak wypali będzie fajnie. raz jeszcze wielkie dzięki