Autor Wątek: Spławiki Cralusso Bolo i Surf  (Przeczytany 11528 razy)

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Spławiki Cralusso Bolo i Surf
« dnia: 21.04.2016, 23:12 »
Witajcie.
Zainteresowały mnie dwa spławiki do do bolonki - Cralusso Bolo i Surf, zastanawia mnie to, czy faktycznie można, jak na poniższym filmie kontrolować zestaw. Za wszelkie uwagi i spostrzeżenia z góry dzięki.

Offline Piitubski

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
Odp: Spławiki Cralusso Bolo i Surf
« Odpowiedź #1 dnia: 21.04.2016, 23:16 »
Oczywiście, że można, tylko trzeba potrenować. Spławiki te muszą być przeciążone. Z moich obserwacji - daje się je kontrolować, gdy są co najmniej 2 metry w dół rzeki od wędki. Z tego filmu nauczyłem się operowania tymi spławikami.

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21.04.2016, 23:26 »
Nie ukrywam, że metoda bolońska to dla mnie coś nowego, jednak na przepływankę łowiłem od dziecka, na wolnej rzece i na zwykłego teleskopa. Wracając po latach do wędkowania, na początek zakupiłem sobie bombki 3-12 gr. Łowić będę w Warcie, na początku maja, jednak z kolejną wizytą nad rzeką z chęcią przetestuję sobie oba spławiki. Jeśli jest, jak piszesz i można śmiało kontrolować zestaw, będzie to konkurencja dla tyczkarzy :P na zawodach, w których będę brać udział. Zawody standardowo - woda stojąca, ale są dwa, trzy wypady nad rzekę :D

Offline Piitubski

« Odpowiedź #3 dnia: 22.04.2016, 09:28 »
Ja do 6-metrowej bolonki i spławików bolo, surf używam kołowrotka centrepin ( kupiłem Dunlopa w angielskim sklepie przez internet, za ok. 250 zł ). Dzięki temu mam płynne wysnuwanie żyłki. Natomiast nie umiem tym kołowrotkiem oddać dalekiego rzutu - próbowałem, ale skończyło się to brodą. Trzeba bardzo uważać, bo niezablokowany , niekontrolowany centrin, momentalnie powoduje brody z żyłki. Na Warcie jest duży uciąg, więc surf, bolo do bolonki będą najlepszymi spławikami. Ja używam gramatur od 4 do 20 gram. Polecam gramatury: 4, 8, 12, 15, 20.

Offline marian190975

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #4 dnia: 22.04.2016, 10:44 »
Co do spławika Bolo nie wiem bo go  nie nie stosowałem, natomiast Surfem jak najbardziej. Łowię nimi w Wiśle, mam 6,10,15 i 20 gram. Używam w zależności od  uciągu i odległości.  Faktycznie można ten spławik trzymać w nurcie, jak i poprzez podciąganie wędki  i popuszczenie żyłki powodować ze oddala się od wędkarza. Jest tak, że jeżeli łowisz blisko od brzegu spławik jest mniej więcej na twojej wysokości lub lekko poniżej ciebie, jeżeli oddalasz go od brzegu automatycznie spławik będzie ustawiał się coraz niżej niż twoje stanowisko. Musisz potrenować, mi na samym początku trudno było ustawić spławik po zarzuceniu, zacznij na spokojnym nurcie i długości żyłki nie większej niż wędka, tak żeby zarzucić spod siebie, bez konieczności używania kołowrotka.  Jak już spławik się ustawi szczytówka cały czas drży. Zauważyłem tez ,że przy braniu które zatapia spławik i łowisz dalej od brzegu podczas zacięcia spławik stawia opór przed wyciągnięciem go nad powierzchnię wody, moje odczucie było takie jakby ślizgiem przesuwał się pod wodą, wynika do pewnie z jego budowy i sposobu mocowania. Na ustawienie spławika w wodzie wpływ na też to w którym miejscu na "metalowych drutach" gumki blokują żyłkę.

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23.04.2016, 11:23 »
Na Warcie jest duży uciąg, więc surf, bolo do bolonki będą najlepszymi spławikami. Ja używam gramatur od 4 do 20 gram. Polecam gramatury: 4, 8, 12, 15, 20.

Chcę kupić sobie te spławiki ale nie wiem od którego zacząć,wiesz chodzi o to, że spławik do tanich nie należy a od razu zamówić ich 5 to mały wydatek. Czy masz jakąś propozycję który zakupić na początku? Oczywiście z czasem będę powiększać swój arsenał. Mam trochę bombek na bolonkę na początek (przedział od 3 do 12gr.)

Offline marian190975

• Reputacja: 39
« Odpowiedź #6 dnia: 24.04.2016, 11:25 »
Jeżeli mogę podpowiedzieć, to kup spławik o takiej gramaturze, jakiej najczęściej używasz na rzecze, gdzie łowisz. W przypadku surfa i tak trzeba dołożyć delikatnie ołowiu, aby go ładnie ustawić, nie wiem, jaki masz uciąg, głębokość, ale myślę że 6 - 8 g na początek będzie ok.

Offline Piitubski

« Odpowiedź #7 dnia: 24.04.2016, 19:12 »
Jak masz mocny uciąg lub chcesz mocniej przytrzymać zestaw, to oczywiście gramatury powyżej 10 gramów. Ja do zestawu z tymi spławikami stosuję ołowiane kulki Cralusso, montowane na  plastikowej rurce. Dzięki nim mogę szybko w trakcie łowienia zmieniać gramaturę spławików i odpowiednie obciążenie. Na tym filmie twórca tych spławików prezentuje, jak to wszystko zrobić:
Wszystkie elementy tego zestawu firmy Cralusso kupiłem w sklepie leszcz.eu.

Offline RadO

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27.04.2016, 21:35 »
Rozumiem, że przy przeciążeniu zestawu i przytrzymaniu oliwka spoczywa na dnie, Piitubski czy byłbyś tak dobry i opisał mi jak zachowuje się zestaw pod wodą jeśli się  mylę..

Offline Piitubski

« Odpowiedź #9 dnia: 05.05.2016, 11:21 »
Na leszcz.pl są przedstawione budowy zestawów spławikowych. Przy zestawie na stopa - spławik surf oliwka jest ok. 15 cm nad dnem, potem jeszcze jedna śrucina kilka cm nad dnem, następnie ok. 50 cm żyłki na dnie i śrucina pilot. Przypon 40 cm. Ostatnio na dużym uciągu użyłem spławika surf 10 gr., zastosowałem obciążenie 15 gr. Zestaw przytrzymywałem w miejscu, tylko ryby nie brały...