Autor Wątek: Podejrzany Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90 g  (Przeczytany 9088 razy)

Offline arturro

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jakiś czas temu kupiłem Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90g i mam podejrzenie że to może być  podróbka. Po pierwsze zważyłem wędkę i okazało się że jest cięższa od wagi podawanej w internecie o 15 gr. Po drugie szczytówki są jakby z dwóch różnych kijów a mianowicie 1 oz to SGSD a 2 i 3 oz to NGSD z większymi przelotkami. Poza tym do jakości i wykonania wędki nie mam zastrzeżeń. Nie wiem co tym myśleć. Przed pujściem do sklepu i wykłucaniem się ze sprzedawcą chciałbym  poznać Waszą opinię za którą z góry  dziękuję. Z wędkarskim  pozdrowieniem Artur.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Podejrzany Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90 g
« Odpowiedź #1 dnia: 25.04.2016, 10:41 »
Przedzwoń do jakiegoś sklepu inter. co sprzedaje ów model i popytaj o nurtujące Cię pytanie ;) Może czegoś się dowiesz. Ale chyba ktoś z forum ma podobny jak nie ten sam model .
Z poważaniem Marcin

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 25.04.2016, 10:45 »
Witam, jeśli chodzi o szczytówki to tak ma być, 1 oz z mniejszymi przelotkami, a pozostałe z większymi, tak też jest w moim Ultegra AX, np. w drugim feederze jaki posiadam Aernos 1 oz i 2 oz mają takie same przelotki a 3 oz ma znacznie większe, tak świadomie zrobił producent to nie wada ani pomyłka. Jeśli chodzi o wagę to różnica może wynikać z błędu pomiarowego (dokładność wagi), ewentualnie zważ sobie na innej dla porównania, raczej wykluczam podróbki, zarówno Beastmaster jak i Ultegra są oczywiście zrobione w Chinach.
Podoba mi się ten nowy Beastmaster, jak oceniasz ten nowy uchwyt kołowrotka, dokręcałeś kołowrotek?, jak się sprawuje.
Sławek

Offline Radek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
  • Dzielimy się wiedzą
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 25.04.2016, 11:36 »
Hej.
Zadzwon do Normark i popros do telefonu kogos z kim mozna pogadac o wedkach.
Napewno jest tak ze szczytowki od seri CX roznia sie od seri DX, srednica wew. i zew..
Moze cos pomieszali...
R.
Dzielimy się wiedzą

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #4 dnia: 25.04.2016, 11:52 »
Jakiś czas temu kupiłem Shimano Beastmaster DX feeder 12' 90g i mam podejrzenie że to może być  podróbka. Po pierwsze zważyłem wędkę i okazało się że jest cięższa od wagi podawanej w internecie o 15 gr. Po drugie szczytówki są jakby z dwóch różnych kijów a mianowicie 1 oz to SGSD a 2 i 3 oz to NGSD z większymi przelotkami. Poza tym do jakości i wykonania wędki nie mam zastrzeżeń. Nie wiem co tym myśleć. Przed pujściem do sklepu i wykłucaniem się ze sprzedawcą chciałbym  poznać Waszą opinię za którą z góry  dziękuję. Z wędkarskim  pozdrowieniem Artur.

Wygląda na to, że jest OK. Pod tym linkiem znajdziesz szczegółową specyfikację wędki.

http://pl.rybarskepotreby-shop.cz/w%c4%99dka-shimano-beastmaster-dx-precision-feeder-366-cm-90-g-6022.html

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #5 dnia: 25.04.2016, 12:09 »
Ze szczytówkami wszystko jest ok, jeszcze wstawiam zdj. katalogowe gdzie widać, że jedna ma mniejsze przelotki.
Sławek

Offline arturro

« Odpowiedź #6 dnia: 25.04.2016, 14:16 »
Witam, jeśli chodzi o szczytówki to tak ma być, 1 oz z mniejszymi przelotkami, a pozostałe z większymi, tak też jest w moim Ultegra AX, np. w drugim feederze jaki posiadam Aernos 1 oz i 2 oz mają takie same przelotki a 3 oz ma znacznie większe, tak świadomie zrobił producent to nie wada ani pomyłka. Jeśli chodzi o wagę to różnica może wynikać z błędu pomiarowego (dokładność wagi), ewentualnie zważ sobie na innej dla porównania, raczej wykluczam podróbki, zarówno Beastmaster jak i Ultegra są oczywiście zrobione w Chinach.
Podoba mi się ten nowy Beastmaster, jak oceniasz ten nowy uchwyt kołowrotka, dokręcałeś kołowrotek?, jak się sprawuje.

Uchwyt sprawuje się bardzo dobrze. Po dokręcania kołowrotka  nic nie trzeszczy, kręcioł siedzi pewnie i stabilnie.

Offline Pablopg

• Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #7 dnia: 25.04.2016, 16:01 »
Potwierdzam to co koledzy powiedzieli szczytówki w dx takie powinny być 1oz z mniejszymi przelotkami i większe w 2 i3 oz
Posiadam cx i dx 3.60 i muszę  przyznać że starszy model mi lepiej leży nie wiem czy to sentyment ale talkie mam odczucie
Paweł

Offline arturro

« Odpowiedź #8 dnia: 25.04.2016, 16:20 »
Potwierdzam to co koledzy powiedzieli szczytówki w dx takie powinny być 1oz z mniejszymi przelotkami i większe w 2 i3 oz
Posiadam cx i dx 3.60 i muszę  przyznać że starszy model mi lepiej leży nie wiem czy to sentyment ale talkie mam odczucie

Odczucie mam  podobne  z tym że druga wędka to speedmaster medium.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #9 dnia: 25.04.2016, 16:24 »

No i tu się uśmiałem, bo mam CX i BX, i gdybym wiedział, jak pracuje CX (kupowałem przez neta), to bym wziął Ultegrę. Wychodzi na to, że te wędki są jak wino ;)

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #10 dnia: 26.04.2016, 07:16 »
arturro - tu się nie dziwię bo akurat SM w wersji M jest rewelacyjnym kijaszkiem jakieś 2 klasy wyżej niż BM.

Z nowych Shimano - Ultegra jest dużo lepiej wyważona i cięta od BM. Nt mocy Ultegry nie mogę nic powiedzieć (nie łapałem), za to BM'ami bx i cx zarówno holowałem jak i obserwowałem hole - i daje sporo pewności przy zabawie ze sztukami rzędu 10 kg a powera wystarczy zapewne i na większe sztuki.

Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie za to nowy BM dx L - w końcu Shimano odeszło od taktyki krowiego ogona w modelu L - DX jest wyraźnie bardziej cięty niż poprzednicy, zaczyna mi się podobać bardziej od mojej ulubionej (i wysłużonej) L'ki Shimano (Catany cx).

Stare BM light - przypomina za to BM dx 2.7-3.3 regulowany. Witka po sam korek.
Pozdrawiam
Olo

Offline cezarym

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #11 dnia: 26.04.2016, 20:35 »
stare BM light - przypomina za to BM dx 2.7-3.3 regulowany. Witka po sam korek.

Chcesz powiedzieć że BM light 2.7-3.3 jest kijem kluskowatym, hmmm jutro jadę oglądać ten kijek bo na urodziny miałem go " dostać w prezencie " od małżonki. A masz może porównanie z Black Draft Picker 2.7 m?

Pozdrawiam Czarek

Pozdrawiam
Czarek

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 29.04.2016, 10:05 »
@cezarym  ... na to co piszę patrz przez pryzmat tego, że ja lubię miękkie kije :)

kluska to może za dużo powiedziane (mam matchówkę z lat 80' o akcji c i to jest dopiero kluska :) ) ale to bardzo miękki kijaszek , mniej cięty niż bm dx 3.3 L (ten mi się spodobał)

ogólnie gdyby bm cx 2.7-3,30 był troszkę sztywniejszy to polubilibyśmy się, dzięki dopałce- pozwala obskoczyć i dystanse 15m i ciepnąć na 40m

Black draft mikado kiedyś machałem w sklepie i wydał mi się za sztywny na białoryb, na karpiki byłby okej.

nadal uważam że jednymi z ciekawszych L-ek shimano były catany. a z pickerów nexave bx

jak szukasz czegoś w okolicy 3m - pomyśl też o mini carp pickerze drennana i daiwie windcast 2.7
Pozdrawiam
Olo

Offline cezarym

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #13 dnia: 29.04.2016, 21:11 »

ogólnie gdyby bm cx 2.7-3,30 był troszkę sztywniejszy to polubilibyśmy się, dzięki dopałce- pozwala obskoczyć i dystanse 15m i ciepnąć na 40m

Black draft mikado kiedyś machałem w sklepie i wydał mi się za sztywny na białoryb, na karpiki byłby okej.

nadal uważam że jednymi z ciekawszych L-ek shimano były catany. a z pickerów nexave bx

jak szukasz czegoś w okolicy 3m - pomyśl też o mini carp pickerze drennana i daiwie windcast 2.7
Ja tego BM 2,7-3,3 dostałem na zbliżające się urodziny, od żony ( ja nie mam opisywanych przez innych, problemów na linii żony i wędkarstwa, taka mi się trafiła super-żona ) i mam też mikado BD, jak porównywałem na sucho to BM bardziej miękki od Black Drafta.
Na majówkę wybieramy się rodzinką nad jeziorko to sprawdzę nowy prezent jak się spisuje.

Drennan u mnie odpada ze względy na długość transportową, ledwo mikado (142cm) mieści mi się po skosie do bagażnika focusa combi, a drennan ma 151cm przy wersji 2,9m. Za to Shimano dzięki dopałce to tylko 121cm w transporcie.
Pozdrawiam
Czarek

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 29.04.2016, 21:35 »
Jak prezent to nie wypada grymasić :)

Ogólnie kijek wywarł na mnie pozytywne wrażenie, mniejsze niż brat BM dx L, ale nadal pozytywne.
Pozdrawiam
Olo