Autor Wątek: Pomyłka banku  (Przeczytany 14574 razy)

Offline mariusz 0776

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Pomyłka banku
« dnia: 29.04.2016, 00:41 »
Mam pewne pytanie. Czy bank może zablokować środki na koncie (uprzednio nie informując) z powodu błędu kasjera na korzyść klienta?

Dziś wypłacałem znaczną sumę w banku i kasjerka pomyliła sie o 2 tyś. na moją korzyść. Bank blokując mi środki na koncie,potraktował mnie tak jakbym ukradł te pieniądze a przecież ta pomyłka nastąpiła z winy kasjerki a dokładnie kierownika banku, więc dlaczego kierownik nie został np. zawieszony w obowiązkach do czasu wyjaśnienia sprawy tylko konsekwencję poniosłem ja?

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Pomyłka banku
« Odpowiedź #1 dnia: 29.04.2016, 01:19 »
Jak znajdziesz trochę czasu poczytaj zawartą z bankiem umowę dotycząca prowadzenia konta. Z tego co pamiętam jeden z rozdziałów mówi o tym kiedy bank może blokować środki płatnicze. W sprawach nie uregulowanych możesz się posunąć do złożenia zawiadomienia w sądzie cywilnym wplacic określona sumę i czekac na zajęcie stanowiska w tej sprawie przes sąd ale to nie jest takie proste bo w przypadku wszczęcia postępowanie przez sąd w sprawie z powództwa cywilnego na tobie będzie spoczywał obowiązek dostarczenie wszelkich materiałów ( dowody wpłaty, przelewyitp. ) które będą dowodem w sprawie

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #2 dnia: 29.04.2016, 05:20 »
Sprawdź też taryfę opłat i prowizji. Sporo banków pobiera opłaty za wypłaty gotówki w placówce banku, które są określone wartością procentową od pobieranej kwoty. Sam kiedyś pobierając marny 1000zl obciążony zostałem 30zl prowizji. Najlepiej udać się do i wyjaśnić sprawę.  Inną sprawą jest kwestia uczciwości. Wypłacają tą kwotę podwierdziłeś  podpisem zgodność kwoty. Twoim obowiązkiem było przeliczenie tej kwoty. Tu nasuwa się pytanie czy byłeś świadom różnicy?
Pozdrawiam
Mirek

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 29.04.2016, 05:52 »
Coś kręcisz, bank zablokował ci wszystkie środki czy 2tyś które omyłkowo wyplacił więcej? Raczej nie wierzę że tego nie zauważyles przy kasie bo duże kwoty są przeliczane na maszynce przy kliencie.
Janusz

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #4 dnia: 29.04.2016, 06:57 »
Bank może zablokować środki na koncie w przypadku, kiedy ktoś ma dług. Teoretycznie mogli potraktować wypłacone pomyłkowo 2 tyś. jako Twoje zadłużenie u nich, więc zablokowali. Zablokowali przypuszczalnie 2 tyś a nie konto, bo tego robić nie mogą. Są szczegółowo opisane sytuacje, kiedy bank może takie coś robić, to są wszelkiego rodzaju zobowiązania, zadłużenia, egzekucje komornicze, jakieś kary, niezapłacone mandaty etc.

edit:

http://serwisy.gazetaprawna.pl/finanse-osobiste/artykuly/785209,kiedy-bank-moze-zablokowac-twoje-konto.html
http://www.bankowo.info/bank-zablokowal-konto/

Coś tu nie gra. Chyba nie zdradziłeś za bardzo szczegółów. Dlaczego wybierałeś pieniądze?
Grzegorz

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 29.04.2016, 07:08 »
Wszystkie tego typu sytuacje są traktowane jako przywłaszczenie.Czy kwoto do banku zwróciłeś samemu??Czy może czekałeś na telefon z banku??
Myślę,że forum wędkarskie raczej nie jest dobrym miejscem do zadawanie tego typu pytań.No bo co Ci możemy pomóc.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #6 dnia: 29.04.2016, 08:00 »
A czemu kierownik czy kasjerka mieli by zostac zawieszeni czy ukarani?
Kasjerka sie pomylila? Kazdy jest czlowiekiem i kazdy moze sie pomylić.  Ale jesli zauważyleś że sie pomylila to nie wiem czemu nie dzwonileś lub po prostu nie oddaleś. Dziewczyna napewno bardzo to przeżywala bo zapewne musialaby oddać z wlasnych pieniedzy.
Być może sie mylę ale na podstawie tego co napisales to mam wrazenie że liczyles na bonusowe 2 tysie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #7 dnia: 29.04.2016, 08:04 »
Panowie
tutaj widzę, że mamy do czynienia z pewnego rodzaju nadinterpretacją. Po pierwsze, nie wiadomo z jakiego powodu zostały zablokowane środki na koncie - czasami zdarza się, że płacąc kartą blokowane są dwukrotnie środki, powiedziałbym, że to normalne, choć nie częste działanie.
Co do pomyłki kasjera, to tutaj sprawa jest dość prosta, a mianowicie każdy bank ma monitoring okienek kasowych, na którym widać dokładnie komu i ile pieniędzy się wypłaca i w przypadku manka w kasie, na koniec dnia, kasjer podpisuje raport rozbieżności i musi pokryć różnicę. Oczywiście może poprosić bank o sprawdzenie takich nagrań i w przypadku stwierdzenia pomyłki, bank zwraca się do klienta z zapytaniem - taka uprzejma forma - czy przypadkiem nie dostał więcej pieniędzy. Tutaj chodzi o zwykłą kurtuazję i szacunek do klienta, bo takie nagranie jako dowód w sądzie, jest 100%. W życiu nie ma nic za darmo i wprawdzie nikt nie potraktuje nas jak złodzieja, bo klient nie ma obowiązku przeliczania gotówki, ten obowiązek spoczywa na kasjerze, ale jeśli Bank udowodni przed sądem, że tyle kasy wydał, to niestety trzeba oddać. Tutaj klasykami są sytuacje, kiedy ludzie dostają nie swoje przelewy na konto i zdążą wydać kasę zupełnie nieświadomie, bo mogą nie sprawdzać salda. Niestety, ale bank zawsze wygrywa, jak klient nie odda to z kasjera ściągną, tak więc warto się zastanowić dwa razy. Ja wierze, że uczciwość popłaca i dane dobro wraca w dwójnasób - kiedyś oddałem właścicielowi znaleziony portfel z gotówką (2000 PLN) i kartami kredytowymi wraz z... kartką z PINem. Najgorsze było to, że facet nawet nie podziękował, dopiero jego żona, miała na tyle kultury, ale cóż i tka warto było pomóc
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 29.04.2016, 08:11 »
Też myślę, że trzeba zadzwonić do banku i wyjaśnić wszystko i przeprosić za swoją 'nieuwagę'. Może dadzą Ci jakiś bonus, zaproponują kredyt na lepszych warunkach lub coś takiego? Kierownik ma takie możliwości, natomiast kasjer faktycznie ma teraz ciężki okres, może nawet nieprzespaną noc i stres, który skróci mu życie o kilka lat. Warto wszystko wyjaśnić i pomóc człowiekowi...
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #9 dnia: 29.04.2016, 08:33 »
Może ja tak na szybko bo czekam na rozmowę o pracę ;)
Byłem 'ofiarą' błędu w wypłacie poprzez bankomat bank twierdzi, że dostałem za dużo o 500 zł podczas wypłaty i miałem tak jak Ty zablokowane konto.
Tylko tak naprawdę nikt nie jest Cie w stanie zmusić byś przeliczył co podpisujesz  lub co pobrałeś  (jaką kwotę) nikt nie jest tutaj by Cie uszesliwiać na siłę jeżeli teoretycznie chcesz się dać oszukać to masz do tego prawo !
U mnie wystarczyło pismo z powołaniem się na podobny proceder i sprawa załatwiona dodatkowo zrezygnowałem z tego banku gdyż zablokowali mi konto na większą kwotę niż 'teoretycznie' wydał mi więcej bankomat. Z tego tytułu nie poszły przelewy na mieszkanie i inne opłaty  (bank potem musiał wszystko załatwiać i płacić odsetki).

Różnica jest taka, że u Ciebie istnieje czynnik ludzki czyli osoba która za to beknie bez względu na to czy oddasz kasę Ty czy kasjer ze swoich, zapewne jego kariera w bankowości jest przekreślona.

Możesz co jedynie oszczędzić mu stresu i kłopotów finansowych.

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 29.04.2016, 08:39 »
Luk na bonus od banku bym nie liczył, no.... może kawę podadzą ale uczciwym trzeba być i tyle.
Ja dwa lata temu znalazłem saszetkę jak zbierałem rosówki na trawnikach na osiedlu.
Facet nawet nie wiedział, że coś mu spadło jak wchodził z tobołami do klatki.
W saszetce klucze od domu, samochodu, jeszcze jakieś nie wiem może od firmy może działki...
Dokumenty: dowód osobisty, prawo jazdy, dowód rej, ubezpieczenie normalnie komplet.
Nawet dziękuję nie usłyszałem tylko jakieś poburkiwanie żony, że znowu coś zgubił.
Najlepsze było jak znalazłem portfel z drobnymi ( tylko 5zł ok 30 szt ??? ) miałem może 15 lat.
Okazało się, że to portfel sąsiadki, powiedziała, że dałaby mi na loda ale to na mszę dla księdza ;D
Artur

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #11 dnia: 29.04.2016, 09:10 »
Moim zdaniem trzeba iść do banku i wyjaśnić sprawę osobiście.
;)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #12 dnia: 29.04.2016, 09:50 »
Jakiś czas temu kumpel dostał na konto przelew 5 tys zł. Nikt się nie odezwał pół roku, nawet nie było wiadomo gdzie się z tym zgłosić, po tym czasie dopiero ruszył tą kasę. Nie wiem co ja bym zrobił, ale za 5k można sporo. Choćby jak on wycieczka po Europie z dziewczyną. Wiadomo to kwestia uczciwości, ale nie każdy ma taką samą sytuację materialną, a darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. To chyba nie kradzież? Poza tym wątpię czy te pieniądze były w 100% uczciwie zarobione bo po takie ktoś by się na pewno zgłosił. Inna sytuacja gdy widzimy, że komuś wypada portfel, albo jak w tym dowcipie, gdzie Jasiu spóźnił się do szkoły bo pani wypadło 2 zł i musiał na nim stać dopóki nie przestała szukać. ;-)
Dawid

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 29.04.2016, 09:55 »
Kurna jak Wszyscy jak jeden mąż bronicie banku, ( nic nie mam do tych "oszustów" ) a zdarzyło Wam się kiedyś że n/n osoba okradła Wasze konto lub zmarł beneficjent konta ? Zobaczycie jak to banki są uczciwe. Oczywiście nie namawiam do żadnego "przestępstwa" ale niech to bank się stara i ładnie prosi tak jak to trzeba robić w przypadku naszej szkody :-\
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 29.04.2016, 10:18 »
Kurna jak Wszyscy jak jeden mąż bronicie banku, ( nic nie mam do tych "oszustów" ) a zdarzyło Wam się kiedyś że n/n osoba okradła Wasze konto lub zmarł beneficjent konta ? Zobaczycie jak to banki są uczciwe. Oczywiście nie namawiam do żadnego "przestępstwa" ale niech to bank się stara i ładnie prosi tak jak to trzeba robić w przypadku naszej szkody :-\
A bank skąd ma wiedzieć,że taki klient nie był w np.w zmowie z kasjerką.Muszą najpierw wszystko sprawdzić.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm