Autor Wątek: Przygotowanie pelletu wg Luka  (Przeczytany 15607 razy)

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Przygotowanie pelletu wg Luka
« Odpowiedź #30 dnia: 18.05.2016, 12:34 »
Witam wszystkich,
pierwszy sezon łowię na metodę, używam pelletu Lorpio 2mm i fine. Nie zalewam pelletu wodą. Wsypuję do miski razem ok. 300g dwójki i fine, nabieram wody ze zbiornika na dłoń (a dłonie mam dość duże) i takie 2 lub 3 dłonie wody wlewam do pelletu, po czym mieszam ręką. Efekt jest taki, że pellet nie znajduje się w wodzie, ale jest bardzo mokry. Jest to pierwsza rzecz, jaką robię nad wodą, więc jak już się rozpakuję i przygotuję zestawy, to pellet jest już namoczony. Następnie dodaję max 200g zanęty do metody i inne dodatki, przez co mieszanka staje się za sucha, więc powtarzam namaczanie tak samo jak na początku. Na końcu sprawdzam, czy mix dobrze się trzyma podajnika.
Ilości są podane "na oko", niczego nie ważę. Jestem świeży, jeśli chodzi o metodę i nie wiem, czy wszystko robię jak należy, ale efekty są dla mnie zadowalające.

Możesz również przygotować osobno pellet i zanętę i później wymieszać. Będziesz miał możliwość żeby przetrzeć zanętę przez sito co da jej lepszą pracę przy metodzie.
Koledzy z forum polecili żeby pellet 2mm zalać wodą i od razu odcedzić. Pellet wchłonie to co zostanie i będzie dobry po 20-30 minutach. Sprawdziłem i przygotował się świetnie więc polecam również ten sposób :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 18.05.2016, 12:47 »
Dzięki za poradę. W sito muszę się zaopatrzyć, bo już wiele razy, gdy czytałem i oglądałem filmiki na temat zanęt, prawie wszędzie pojawiało się sito. Na pewno wypróbuję :)
Marcin

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #32 dnia: 18.05.2016, 13:05 »
Musisz dawkować wodę odpowiednio robiąc pellet. Każdy 'pije' inaczej wodę Filip. Pelletom też można dawkować :) wodę

Ja zawsze dodaje mniej wody i mieszam  pellet po dodaniu wody, czekam trochę i dolewam ciut i znów przemieszam i on sobie wchłonie tę wodę i jest git.

Ja stosuję te dwie zasady. Potem dopiero dodaję suchą zanętę i ewentualne dodatki i zawsze dodaje mniej wody i mieszam  zanętę po dodaniu wody, czekam trochę i dolewam ciut i znów przemieszam. W czasie łowienia delikatnie dowilżam.
Jadąc na ryby staram się mieć na start rozrobione dwie linie zanętowe (takie, które najlepiej mi działały na danym zbiorniku). Biorę też akcesoria żeby dorobić ewentualną trzecią. Ale w tym dziwnym roku doszedłem do wniosku, że to i tak za mało .....
Na sobotni wyjazd spakowałem akcesoria do 4 linii zanętowych (ostra kiełbasa, krill, kuku i banan) a jeszcze Mjmaciek "męczy" mnie z morwą ...

Kiedyś ja łowiłem jedna linią zanętowa i patrzyłem na Fisha007 jak On łowi trzema i myślałem, że to "szaleniec". Teraz myślę, że bylem po prostu głupcem. ;)

Ten rok upewnia mnie, ze na łowiskach o dużej presji absolutnie kluczowa jest zanęta i potem dopiero mądrze dobrana do niej przynęta.
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 18.05.2016, 13:08 »

Musisz dawkować wodę odpowiednio robiąc pellet. Każdy 'pije' inaczej wodę Filip. Pelletom też można dawkować :) wodę

Ja zawsze dodaje mniej wody i mieszam  pellet po dodaniu wody, czekam trochę i dolewam ciut i znów przemieszam i on sobie wchłonie tę wodę i jest git.

Ja stosuję te dwie zasady. Potem dopiero dodaję suchą zanętę i ewentualne dodatki i zawsze dodaje mniej wody i mieszam  zanętę po dodaniu wody, czekam trochę i dolewam ciut i znów przemieszam. W czasie łowienia delikatnie dowilżam.
Jadąc na ryby staram się mieć na start rozrobione dwie linie zanętowe (takie, które najlepiej mi działały na danym zbiorniku). Biorę też akcesoria żeby dorobić ewentualną trzecią. Ale w tym dziwnym roku doszedłem do wniosku, ze to i tak za mało .....
Na sobotni wyjazd spakowałem akcesoria do 4 linii zanętowe (ostra kiełbasa, krill, kuku i banan) a jeszcze Mjmaciek "męczy" mnie z morwą ...

Kiedyś ja łowiłem jedna linią zanętowa i patrzyłem na Fisha007 jak On łowi trzema i myślałem, że to "szaleniec". Teraz myślę, że bylem po prostu głupcem. ;)

Ten rok upewnia mnie, ze na łowiskach o dużej presji absolutnie kluczowa jest zanęta i potem dopiero mądrze dobrana do niej przynęta.

Mądrego zawsze miło posłuchać :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #34 dnia: 18.05.2016, 20:10 »
Ha, już rozumiem to podejście Mirek! Maciek mi wyjaśnił :D

Ja w sumie też nie łowię dwiema wędkami tą samą przynętą, bardziej jednak szukam odpowiedzi czy zanęta bardziej podchodzi (lub miks 50/50) czy tez pellety ewentualnie białe robaki. Ciekawym czy rzeczywiście trzy rożne 'linie' dadzą aż taka różnicę.

Teraz pytanie - szukasz najlepszej i najskuteczniejszej zanęty aby przejść na nią później, czy też łowisz różnymi smakami cały czas? W sumie jedno i drugie podejście ma sens :D
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #35 dnia: 18.05.2016, 20:19 »
Różnie. Najczęściej zależy od tego jak mi idzie i z kim jestem na rybach.
A: Jak mam już zadowalający wynik, albo "ręce i plechy bolą" - raczej testuję do końca.
To podejście ma dodatkowy plus - więcej wiedzy na przyszłość.

B: Jak jeszcze "by się coś chętnie złapało" - a trafię "zanętę i przynętę dnia" zmieniam na nią na pozostałych wędkach.

W tym roku na 9 wypadów A - B    5 : 4
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #36 dnia: 18.05.2016, 20:43 »
Czyli równo :)

Ciekawe uczucie 'jak ręce i plechy bolą' :D U mnie mało takich łowisk, na Wye bolą najbardziej, na brzanach :D
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 18.05.2016, 20:46 »
Bola , bola ... :P
Maciek

Offline Krzys

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
  • Chcesz łapać sztuki 20 kg? Wypuszczaj te 5 kg...
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 02.07.2016, 13:36 »
Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałem , ze długość namaczania pelletu zależy od jego średnicy.  2 mm to 2 min. 12 mm to 12 min.
Czy ktoś znający temat może się wypowiedzieć.

Takie pytanie odnośnie zanęty.  Jak rozrabiace sucha zanete jakie proporcje ? ile wody do 1kg suchej?
Mikado Golden Bay 390/140 (3+5) - Cormoran Pro Carp GBR 6PiF 4500

Mikado Ultraviolet 360/90 (3+5) - Daiwa Black Widow BR4000A

Trabucco Precision Carp 390/120 (3+2) - Dragon Maxima 1050i

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #39 dnia: 02.07.2016, 13:43 »
Ja zawsze dodaje mniej wody i mieszam  pellet po dodaniu wody, czekam trochę i dolewam ciut i znów przemieszam i on sobie wchłonie tę wode i jest git.

I ja tez w ten sam sposób robię zawsze mam pewność że nie przemoczę

Offline vanplesniak

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 02.07.2016, 13:56 »
Nie wiem czy to prawda, ale gdzieś czytałem , ze długość namaczania pelletu zależy od jego średnicy.  2 mm to 2 min. 12 mm to 12 min.
Czy ktoś znający temat może się wypowiedzieć.

Takie pytanie odnośnie zanęty.  Jak rozrabiace sucha zanete jakie proporcje ? ile wody do 1kg suchej?

Może i prawda.. Ja pellet do metody przygotowuję w ten sposób, że zalewam całego wodą i co 10-15s sprawdzam czy jak zgiotę to się ładnie sklejają, jeśli tak, odsączam wodę i po 20minutach jak pellet wyschnie do końca mam idealnie przygotowany pellet do podajnika.

Co do zanęty to również zależy od firmy, rodzaju :) Niektóre potrzebują prawie połowę tego ile masz suchej a niektóre tylko kilka kropel. Najlepiej dawkuj pomału żebyś nie przemoczył.

Offline Krzys

• Aktywny użytkownik
    • Galeria
« Odpowiedź #41 dnia: 02.07.2016, 15:41 »
Na chwile obecna  Używam zanęty Traper NAWILZONEJ ready  ( Link do zanęty). Uzywalem truskawkowej/halibuta i jakichś innych i ryby biorą, ale slabo.  Kupilem z "Zoo Karina" zanete sucha 5kh za 25zl(specjalnie podalem miejsce i cenę - może ktoś wie jaka to zanęta bo ja nie pamiętam. może coś z nią jest nie tak?). Mowie sobie , nauczę się robić sucha . Będzie ekonomiczniej.

Wiem, ze na forum nie wypada przeklinać, ale ku*wa! Wychodzi mi nie glina, a beton!
Ostatnio na rybach na metode. Po sciagnieciu zestawu po (2h) koszyk jak byl nabity tak byl.nawet przyneta się nie odlepiła od zanęty.

A ta nawilżona to mi se bardzo fajnie klei do koszyka i po zarzucie  po paru minutach sciagnieciu jest pusto w koszyku. Nawet przy testowaniu przy brzegu.

Chciałbym zrobić zanęte "Luk"a , ale co z tego jak bede mal  zanete petardę jak nie bede jej umial rozrobić.
Cały czas dążyłem do tego by tą sucha rozrobić do takiej konsystencji co jest właśnie ta nawilżona.

Dlatego Moi Drodzy pomozcie mi rozwiazac problem  " Betenowej Zanety "   

FILIP

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 02.07.2016, 15:55 »
Spokojnie, spokojnie...
Mniej wody jeżeli jej używasz.
Używam podobnej zanęty i jest z nią wszystko Ok.

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
« Odpowiedź #43 dnia: 02.07.2016, 16:19 »
Wiem, że wątek o pelecie ale napiszę.
Krzys ja stosuję do metody zanęty Sonubaits (Match Method Mix; F1 oraz Spicy Meaty Method Mix), na opakowaniach jest podana proporcja  na 2 kg zanęty dodajesz 1,14 litra wody, przygarnąłem z kuchni mały, przezroczysty pojemniczek, do którego wchodzi 175 ml wody, zważyłem pełny (płaski) pojemnik zanęty i z proporcji obliczyłem ile muszę do tego dodać wody, następnie zaznaczyłem jej poziom z dwóch stron pojemnika niezmywalnym markerem. Dzięki zaznaczeniu poziomu wody z obu stron nie muszę mieć płaskiej powierzchni aby odmierzyć odpowiednie proporcje wody do zanęty. Często zdarza mi się wędkować na głębokości ok. 2,5-3 metry i wtedy dodaję trochę mielonych na pyl płatków owsianych bądź odrobinę kleju do zanęt i troszkę więcej wody. Pamiętaj, że ww zanęty po dodaniu wody wyraźnie zwiększają swoją objętość i taka ilość zwykle wystarcza mi na 2-3 godziny na jedną wędkę na wodach PZW. Przypuszczam, że inne markowe zanęty zachowują się podobnie.
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline Krzys

• Aktywny użytkownik
    • Galeria
« Odpowiedź #44 dnia: 02.07.2016, 17:21 »
Dzięki za zainteresowanie :)
Wykładnię mną tej nowej zanecie nie bylo nic o stosunku rozrobienia wody-zaneta.

Wysłane z mojego HTC przy użyciu Tapatalka