Autor Wątek: Konopie  (Przeczytany 137849 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Konopie
« Odpowiedź #45 dnia: 03.01.2015, 22:28 »
dokładnie, duzo tych sklepowych mielonych " konopi to mixy takie ze w glowie sie nie miesci :]
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #46 dnia: 03.01.2015, 22:32 »
Firmy wędkarskie segreguja ziarna - w sprzedaży są te większe zazwyczaj.

Z tymi ślimaczkami teoria jest sensowna, jednak ja jestem przekonany, że konopie maja świetny zapach i cos takiego, co naprawde aktywizuje ryby. Jako, że maja dużo oleju i zmielone unoszą się w wodzie - nie w kazdym miksie są pożądane. Ale jezeli nie byłoby ochotki i dzokersa - to byłyby podstawą łowienia płoci. Karpiarze uzywaja konopi jako podstawy wszelkich miksów do spodowania. Jest to chyba podstawowy składnik - świetnie sie komponuje z pelletami, kukurydzą, innymi ziarnami...

Z karpiowatych tylko leszcz (bolenia nie liczę) jest mniej (lub w ogóle) podatny na konopie.
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #47 dnia: 03.01.2015, 22:35 »
Kilka konopiowych rad :
- dodawanie konpii do zanęt i miksów powoduje ich pracę w górę, tworzy sie słup zanętowy - co swietnie sciaga wszelaką drobnicę
- stosowanie jako zanęty całych gotowanych ziaren traci sens w przypadku łowienia lekkim zestawem spławikowym obciążanym śrucinami - jest bardzo dużo fałszywych brań gdyż ryby ( glównie płoć i wzdręga ) łapią z opadu w pyszczek ciężarki
- konopie działają przeczyszczająco i przy dluższym nęceniu ( kilka godzin) leszcz odchodzi z łowiska , często stosuję konopie na wodach pelnych ,,żyletek" po to by odeszły nastawiając się na płoć, karpie i liny
- konopie zmielone i niewyprażone szybko jełczeje i bardziej odstrasza ryby niż je przyciąga !
- kupując konopie na targu z wora na wagę wąchajcie je ! Ma mieć delikatny własny zapach , jeśli pachnie grzybami - nie kupujcie !
- stosując konopie jako atraktor nie powinno sie jednocześnie stosować innych mocnych zapachów bo zapach konopny jest słaby
- kupując konopie tzw wędkarskie mielone i prażone często jesteśmy oszukiwani bo to nie czyste konopie

Pozdrawiam - Gienek
Gienek tu zapodał doskonałe i czytelne porady napewno poparte doświadczeniem!! Nie wiem jak by to ogarnąc ale niektóre propozycje ,porady lub patenty są nieraz nie do ogarnięcia w natłoku wątków na forum! Ciekaw jestem jak by się przyjeło stworzenie działu np. Swiętych lub zŁotych zasad wędkarstwa spławikowo gruntowego?  ale żeby tam się znalazło co kolwiek musiało by spełniać pewne zaostrzone i nie podważalne kryteria!!Pewnie pojechałem i się nie zdziwię jak mnie skrytykujecie! ale może warto by tak w głębi ducha pomyśleć!Chodziło by tu o fakty niemal nie podważalne!! Choć zdaję sobie z tego sprawę że w wędkarstwie o to niezwykle trudno!!
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #48 dnia: 03.01.2015, 22:52 »
Warto też dodać, że najlepiej jest przechowywać nad wodą konopie w ich własnym soku.

Pozostawienie samych ziaren na słońcu i ich wyschnięcie spowoduje, że będą one pływać po powierzchni!

Nie wiem jak by to ogarnąc ale niektóre propozycje ,porady lub patenty są nieraz nie do ogarnięcia w natłoku wątków na forum! Ciekaw jestem jak by się przyjeło stworzenie działu np. Swiętych lub zŁotych zasad wędkarstwa spławikowo gruntowego?  ale żeby tam się znalazło co kolwiek musiało by spełniać pewne zaostrzone i nie podważalne kryteria!!Pewnie pojechałem i się nie zdziwię jak mnie skrytykujecie! ale może warto by tak w głębi ducha pomyśleć!Chodziło by tu o fakty niemal nie podważalne!! Choć zdaję sobie z tego sprawę że w wędkarstwie o to niezwykle trudno!!
Też o tym myślałem, ale to nie takie proste w wykonaniu.
Póki co nie mam pomysłu.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #49 dnia: 03.01.2015, 23:12 »
Kilka konopiowych rad :
- dodawanie konpii do zanęt i miksów powoduje ich pracę w górę, tworzy sie słup zanętowy - co swietnie sciaga wszelaką drobnicę
- stosowanie jako zanęty całych gotowanych ziaren traci sens w przypadku łowienia lekkim zestawem spławikowym obciążanym śrucinami - jest bardzo dużo fałszywych brań gdyż ryby ( glównie płoć i wzdręga ) łapią z opadu w pyszczek ciężarki
- konopie działają przeczyszczająco i przy dluższym nęceniu ( kilka godzin) leszcz odchodzi z łowiska , często stosuję konopie na wodach pelnych ,,żyletek" po to by odeszły nastawiając się na płoć, karpie i liny
- konopie zmielone i niewyprażone szybko jełczeje i bardziej odstrasza ryby niż je przyciąga !
- kupując konopie na targu z wora na wagę wąchajcie je ! Ma mieć delikatny własny zapach , jeśli pachnie grzybami - nie kupujcie !
- stosując konopie jako atraktor nie powinno sie jednocześnie stosować innych mocnych zapachów bo zapach konopny jest słaby
- kupując konopie tzw wędkarskie mielone i prażone często jesteśmy oszukiwani bo to nie czyste konopie

Pozdrawiam - Gienek
Gienek tu zapodał doskonałe i czytelne porady napewno poparte doświadczeniem!! Nie wiem jak by to ogarnąc ale niektóre propozycje ,porady lub patenty są nieraz nie do ogarnięcia w natłoku wątków na forum! Ciekaw jestem jak by się przyjeło stworzenie działu np. Swiętych lub zŁotych zasad wędkarstwa spławikowo gruntowego?  ale żeby tam się znalazło co kolwiek musiało by spełniać pewne zaostrzone i nie podważalne kryteria!!Pewnie pojechałem i się nie zdziwię jak mnie skrytykujecie! ale może warto by tak w głębi ducha pomyśleć!Chodziło by tu o fakty niemal nie podważalne!! Choć zdaję sobie z tego sprawę że w wędkarstwie o to niezwykle trudno!!

To by było całkiem fajne, tylko tak jak mowisz ciężko o coś dokładnego tzn wskazówke,zasade, bo każda woda ma swoje zasady :)
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 03.01.2015, 23:45 »
Warto też dodać, że najlepiej jest przechowywać nad wodą konopie w ich własnym soku.

Pozostawienie samych ziaren na słońcu i ich wyschnięcie spowoduje, że będą one pływać po powierzchni!

Nie wiem jak by to ogarnąc ale niektóre propozycje ,porady lub patenty są nieraz nie do ogarnięcia w natłoku wątków na forum! Ciekaw jestem jak by się przyjeło stworzenie działu np. Swiętych lub zŁotych zasad wędkarstwa spławikowo gruntowego?  ale żeby tam się znalazło co kolwiek musiało by spełniać pewne zaostrzone i nie podważalne kryteria!!Pewnie pojechałem i się nie zdziwię jak mnie skrytykujecie! ale może warto by tak w głębi ducha pomyśleć!Chodziło by tu o fakty niemal nie podważalne!! Choć zdaję sobie z tego sprawę że w wędkarstwie o to niezwykle trudno!!
Też o tym myślałem, ale to nie takie proste w wykonaniu.
Póki co nie mam pomysłu.
Domyślam się Mateusz !! :-[ :-[ Ale może z czasem coś się urodzi?? Nic na siłę ! I tak mam przeczuci e że SiG góra w ciągu 2 lat będzie na topie w tematyczym forum jeśli nie pozwolimy się rozwodnić!!
Arek

Offline oszi

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • ZŁÓW I WYPUŚĆ!
« Odpowiedź #51 dnia: 13.01.2015, 22:10 »
http://greenfamily.pl/pl/p/Nasiona-konopi-BIO-250-g/6064
 A czy takie konopie się nadadzą do gotowania, nęcenia i mielenia? itd. Bo nie wiem gdzie mam kupić ziarna w wędkarskim chcieli mi wcisnąć jakieś ususzone chyba albo coś bo były dziwne.
Zbyszek

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #52 dnia: 13.01.2015, 22:20 »

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #53 dnia: 13.01.2015, 22:21 »
http://greenfamily.pl/pl/p/Nasiona-konopi-BIO-250-g/6064
 A czy takie konopie się nadadzą do gotowania, nęcenia i mielenia? itd. Bo nie wiem gdzie mam kupić ziarna w wędkarskim chcieli mi wcisnąć jakieś ususzone chyba albo coś bo były dziwne.

Pewnie że się nadadzą ,ale ja polecam te z targu taniej będzie :P
Mateusz

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #54 dnia: 13.01.2015, 22:24 »
A co do prażenia konopi ma ktoś jakiś sposób tzn ile trzymać w piekarniku ,jaka temperatura ,czy przed prażeniem pokruszyć?
Mateusz

Offline oszi

• Nowy użytkownik
  • *
  • ZŁÓW I WYPUŚĆ!
« Odpowiedź #55 dnia: 13.01.2015, 22:27 »
A nie są troszkę za małe te ziarna?  :-\ Wydawało mi się że te ziarna mają być większe :P
Zbyszek

Offline Karolo

• Ekspert
« Odpowiedź #56 dnia: 13.01.2015, 22:32 »
Znalazłem linka skąd ja je brałem i jestem zadowolony :)) napewno na haczyk 14 wejdą. Pozatym itak jeszcze podczas gotowania napęcznieją ;)

http://allegro.pl/konopie-gruba-idealna-na-zanete-7-50-zl-1kg-i4945557635.html

P.s albo się zamotali albo dostałem prawie 2kg gratis ^^

Offline oszi

• Nowy użytkownik
  • *
  • ZŁÓW I WYPUŚĆ!
« Odpowiedź #57 dnia: 13.01.2015, 22:41 »
No tak ale jeśli mam zapłacić kuriera za 15 zł czy więcej :( to wolę zapłacić na miejscu wyjdzie na to samo. Tylko kłopot w ty że nie wiem jakie to mają być bo jeszcze nigdy na to nie łowiłem ani nie nęciłem :-[
Zbyszek

Offline Karolo

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 13.01.2015, 22:46 »
Jeżeli chciałeś kupić to co pokazałeś to wychodzi 12 zł za 250g.. a szybko to pójdzie do wody heh.. a tam masz 7.50 za 1kg. Co nawet + przesyłka wychodzi taniej :) a wiadomo, zamawia się kilka kg ..
Oczywiście to tylko moje zdanie więc się nim nie sugeruj :)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #59 dnia: 13.01.2015, 22:53 »
Takie dodatki oplaca sie kupowac bezposrednio na gieldach wedkarskich,
1kg konopi oscyluje w granicy 3,5-4zl. Bierzesz 25kg i jeszcze kilogram dostajesz gratis.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish: