Do mnie bardziej przemawiają Daiwy (ostatnimi czasy) niż Shimano.
Można dodać jeszcze do tej QDA dla kontrastu Team Daiwę Match&Feeder ,a także Daiwę Whisker Match.
Jakkolwiek dopisane przeze mnie modele nie są już produkowane,to nadal można je nabyć.
Whisker jest najstarsza,wygląd ma już nieco inny niż obecne standardy,przestarzały klip żyłki.
Konstrukcyjnie(napędowo) są takie same (poza kilkoma detalami), różnią się ilością i jakością łożysk przede wszystkim (co też odbija się w cenach).
Problemem z Daiwami do matcha jest to ,że są one takie mało "matchowe"
Niezbyt wysokie przełożenie(co mnie akurat nie martwi),i pojemność szpuli wcale nie taka mała.
Wszystkie 3 modele mają porządne metalowe korpusy,dodatkowo uszczelnione,naprawdę dopracowane napędy.
Shimano nie grzeszy mocą,a całkiem precyzyjny napęd jest niestety w obudowie z tworzywa. Ma jednakże dużej średnicy szpulę,z podkładkami,ładnie pracuje. Pod spławik bomba,a braki mocy raczej nie będą zauważone,bo to jednak match.
Możesz jeszcze spojrzeć na topowy model Spro, czyli GoldArc. Występuje również w wersji match(2 płytkie szpule w kpl),można również dokupić owe szpule.
Również bardzo przyjemny model,mocny,metalowy,ładna praca,ładny nawój.