Autor Wątek: Sprawdzony kołowrotek do wędki match (do 200 zł)  (Przeczytany 14749 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Sprawdzony kołowrotek do wędki match (do 200 zł)
« Odpowiedź #15 dnia: 10.05.2016, 19:08 »
W tej cenie, to ja bym również rozważył Daiwe Procaster Evo.
Nie jest to jakieś szaleństwo,napęd jest dość prosty.Pracuje natomiast naprawdę przyjemnie,ma w porządku (do spławika) hamulec,ładnie układa żyłkę. Model znam,smarowałem już parę razy,chociaż swojego nie posiadam ;)
Gdybym potrzebował do matcha, zapewne zdecydowałbym się na tą Daiwę.
Mam jednak Mitchell'a Match z początku lat 2000 (z 6-cioma szpulami) i raczej go szybko nie zarżnę ,ani też nie wymienię .

Daiwa ta przekracza budżet o jakieś 20,30 zł,ale te parę zł warto dołożyć.

Skoro Spro Passion nie bardzo,to jest Ryobi Ecusima,czyli to samo marki Ryobi :P
Szpula match z Passiona raczej będzie do Ecusimy pasować (nie mam ale 100% pewności),bo skoro pasuje do Zaubera,Red Arca itd.....

Jest jeszcze całkiem przyjemny pod match kołowrotek Shimano ,mianowicie Exage 3000MRC. Niestety przekracza budżet (250-300). Posiadałem osobiście, też mogę polecić.
Czesiek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 14.06.2016, 16:57 »
Koledzy żeby nie mnożyć wątków, podepnę się z zapytaniem
DAIWA Match Winner 4012 QDA
SHIMANO AERO 4000FA MATCH
A może inne propozycje ?
Wiadomo już jaka półka cenowa

Nie mam ostatnio czasu na grzebanie po sklepach internetowych jak ktoś wpadł na dobrą cenę powyższych dajcie proszę znać

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 14.06.2016, 19:44 »
Do mnie bardziej przemawiają Daiwy (ostatnimi czasy) niż Shimano.
Można dodać jeszcze do tej QDA  dla kontrastu Team Daiwę Match&Feeder ,a także Daiwę Whisker Match.
Jakkolwiek dopisane przeze mnie modele nie są już produkowane,to nadal można je nabyć.
Whisker jest najstarsza,wygląd ma już nieco inny niż obecne standardy,przestarzały klip żyłki.
Konstrukcyjnie(napędowo) są takie same (poza kilkoma detalami), różnią się ilością i jakością łożysk przede wszystkim (co też odbija się w cenach).
Problemem z Daiwami do matcha jest to ,że są one takie mało "matchowe" :P
Niezbyt wysokie przełożenie(co mnie akurat nie martwi),i pojemność szpuli wcale nie taka mała.
Wszystkie 3 modele mają porządne metalowe korpusy,dodatkowo uszczelnione,naprawdę dopracowane napędy.

Shimano nie grzeszy mocą,a całkiem precyzyjny napęd jest niestety w obudowie z tworzywa. Ma jednakże dużej średnicy szpulę,z podkładkami,ładnie pracuje. Pod spławik bomba,a braki mocy raczej nie będą zauważone,bo to jednak match.

Możesz jeszcze spojrzeć na topowy model Spro, czyli GoldArc. Występuje również w wersji match(2 płytkie szpule w kpl),można również dokupić owe szpule.
Również bardzo przyjemny model,mocny,metalowy,ładna praca,ładny nawój.
Czesiek

Online Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #18 dnia: 14.06.2016, 19:53 »
Daiwa Match Winner 4012 to kołowrotek raczej do heavy feedera niż matchówki - jest tak ciężki (445 g), że nawet Aero Match jest znacznie lżejszy ;)

Jeżeli Daiwa, o numer mniejsza (do krótkodystansowego spławika nadaje się także rozmiar "2508"). Jeżeli Shimano, Aero Match do cięższego łowienia "odległościowego", Aero 2500 FA/HGFA do klasycznego wagglera (spławiki w granicach 3-4 g, żyłka główna 0.13 - 0.16 mm).

Można również wziąć pod uwagę np. to: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=363.msg117671#msg117671

Offline zelek620

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #19 dnia: 14.06.2016, 20:09 »
Na początku sezonu zmagalem się z tym samym problemem, wybór padł na Ryobi Oasys Match 4500 i jak narazie jestem z niego zadowolony.

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 15.06.2016, 09:09 »
Super dzięki za porady. Trzeba jeszcze poczytać .
Czemu  daiwa 4000 ? lubię większe kołowrotki, lubię długie wędki. Kurcze może jakieś kompleksy mam :)

Offline zwir73

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 37

Offline zwir73

« Odpowiedź #22 dnia: 15.06.2016, 09:34 »
Cytat: Matthew1 w 09.03.2015, 19:18
Jakby ktoś w przyszłości czytał, to kupiłem kołowrotek Shimano Exage 3000 High Speed z podwójną korbką, płytszą szpulą, tylnim hamulcem i hamulcem walki.
Jeżeli chodzi o ten kołowrotek to nie ma się do czego przyczepić, łowiłem nim dopiero 2 razy a już wiem że ten kołowrotek to strzał w 10.
Wędka jakiej będe używać z tym kołowrotkiem to Dragon Thytan 390 2-15g, też nowa
Moja matchówka jest teraz dobrze wyważona, nic nie leci, łowi mi się super.
Co do wyważenia to jest troche w tym prawdy bo jak łowilem Jaxon'em Eternum Tele-Match 420cm z kołowrotkiem Shimano Catana 100, to było dosyć niewygodnie.

Posiadam dwa kołowrotki Shimano Exage ,łowiłem mnóstwo razy ,jestem zadowolony .Dobry stosunek jakość/cena.

Cytat: kismet75 w 27.01.2016, 19:55
No ok mam namiary na ten Shimano Aero Feeder 4000 FA  jutro zadzwonię choć ta Daiwa Match Winner 4012 QDA jest też o 100 pln droższa w jednym sklepie i też mocno mi chodzi po głowie .

Model 4012 QDA proponował bym bardziej do feedera ,do matcha 3012 QDA spokojnie wystarczy,cena ta sama tylko 3012 zgrabniejszy i 100 gr.lżejszy.3012 używam do feedera na komercjach i daje radę ,ma moc.

« Odpowiedź #64 dnia: 27.01.2016, 23:43 »
Daiwa Match Winner 4012 o wadze 445 g to nienajlepsze dopełnienie matchówki 13' o wadze 172 g. U Daiwy rozmiar "2508" jest przewidziany do lekkiego spławika i gruntówek kategorii "picker/bomb", "3012" - do cięższego spławika i lekkiego/średniego feedera, zaś "4012" - do ciężkiego feedera (w szczególności rzecznego). Szpule Daiwy 3000/3012 są znacznie szersze np. od szpul Shimano 3000 (analogicznie ma się sprawa z pozostałymi rozmiarami).

Offline zwir73

« Odpowiedź #23 dnia: 15.06.2016, 09:42 »
Posiadam dwa kołowrotki Shimano Exage ,łowiłem mnóstwo razy ,jestem zadowolony .Dobry stosunek jakość/cena.
Mam również dwa  Daiwa Match Winner 3012 ale te podpinam pod feedera na komercyjne karpie ,takie są mocne ale dwa razy droższe od Exage.

Mam wrażenie że z Exage jest dalszy wyrzut i do matcha właśnie ten model polecam.Zakupiłem w Wędkarskim Raju na kołowrotki Shimano i Daiwa można uzyskać tam atrakcyjną cenę, zwłaszcza na miejscu i przy większych zakupach.

Jeśli ma być coś z Daiwy to zastanowił bym się na Daiwa Ninja prawie to samo co Winner Match tylko ma mniej łożysk i połowę tańszy ,ciut ponad 200.Paru chłopaków z "Klenia" zakupiło podpinają pod feedera.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 15.06.2016, 09:48 »
Również posiadam Exage i jestem bardzo zadowolony.
Używam go też do wypuszczanki na Warcie ( jednak przełożenie 6,2:1 wygrywa z centrepinem)tylko szpule zmieniam dobry stosunek cena/jakość.
Na prywatne łowienie w zupełności wystarcza.

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 15.06.2016, 10:06 »
jesli  SHIMANO EXAGE to 4000 FD ale czy tam nie jest troszkę za głęboka szpula . Spodobały mi się płytsze, takie rozwiązanie pozwala na zmianę żyłki co dwa trzy wypady. Nie lubię podkładów.

TEAM DAIWA MATCH FEEDER 4012 też ok,  lżejszy od QDA , gdzieś go jeszcze mozna znaleźć ?

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline Czaderx

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #27 dnia: 15.06.2016, 11:42 »
Mam Drennan 3000fd 3 szpule płytkie 0.18-90m. Mimo złej opinii na temat pękające blaszki od hamulca i luzów  na Korbce mój sprawuje się bez problemów 2 sezon a trochę ryb już  wykrecil.
Drugi to ostatni nabytek daiwa procaster 3000a. 2 szpule głębsze ale nie mogę się do niego absolutnie przyczepić. Super hamulec nawiązaniu coś ok 86cm jednym ruchem korby.

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 15.06.2016, 12:08 »
mam fd4000 i jest super, napewno go będę używał nadal ale apetyt trochę rośnie. raz na rok trzeba sobie ładny prezent sprawić

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
« Odpowiedź #29 dnia: 15.06.2016, 13:36 »
Mam Exage 3000 matchowy i jestem bardzo zadowolony, tyle ze używam go przy pickerze nie matchowce ale daje rade, poza tym ostatnio wyciągnął kilka fajnych karpików 5-8 kg, fakt ze przy 8 już się strasznie męczył, to nie jest kołowrotek na takie kabany wiec miał prawo sie zmęczyć ;)
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.