Autor Wątek: Podajnik o wadze 1/4 oz oraz dobór odpowiedniej szczytówki  (Przeczytany 10713 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Może jednak cone? Daj śrucinkę przy haczyku i na niej oklejaj zanętę. Co Ty na to?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 105
  • Ulubione metody: waggler i feeder
http://www.thingiverse.com/thing:903788

Znajomy drukuje sobie podajniki na drukarce 3d, też testowałem, super się sprawdzają, koszt max 3 zł :)

http://www.thingiverse.com/thing:1439180
spomba też kiedyś próbowaliśmy

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
Guru ma w swojej ofercie ciężarki z miejscem na zanętę lub pellet ale nie wiem w jakich gramaturach.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Geneza poszukiwania tak lekkiego podajnika to chęć zbudowania lekkiego zestawu i jednocześnie podania odrobiny zanęty.

Czarek, wg mnie to ślepa uliczka. Podajnik musi zaciąć, nie rozumiem co Ci da 10 gramów, w jaki sposób ma być to lepsze od rozwiązań 15 gramowych. 15 gramów to też lekki zestaw :)

Wg mnie Preston ma tu idealne rzeczy. Dwa podajniki o różnej wielkości ale podobnej wadze. Jak miks jest zbyt pożywany-można go rozcienczyć ziemią. Można też zapodać porcję jak dla ptaszka w podajniku small. Jest sens się męczyć z jakimiś dziwnymi konstrukcjami? Przy Metodzie podajnik nie musi być lekki, ma robić jak najmniejszy plusk. Użycie czegoś o wadze 10 gramów może dać większy plusk, bo tu liczy się kształt.
Lucjan

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
Z tego co rozumiem Czarka, Lucjan to chodzi tu bardziej o dostosowanie koszyczka do szczytówki 0,25 oz (7 g). Z drugiej strony przy takim zestawie wydaje mi się, że bardziej odpowiednie będzie zmontowanie zestawu na przelocie czyli efekt samozacięcia przeniesie się na wędkę a nie na koszyk. Tak ja to odbieram i rozumiem.

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
Trafiłeś Ścigaczu w sedno tarczy :)
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Problem w tym, że lepiej aby koszyk dobrze kotwiczył. Jeżeli ryba ciągnie go to wyczuwa opór i jest niedobrze. Zestawy do przelotowego łowienia przemawiają do mnie bardzie w wersji z trokiem, czy to koszyk czy ciężarek. Metoda bazuje na samozacięciu, więc wątpię aby jakaś firma kumająca o co kaman robiła koszyki nic prawie nie ważące. Ani to nie ustawia się prawidłowo, obróci się na byle pochyleniu dna, dodatkowo nie zatnie dobrze. W UK podajnik 15 gramów jest rzadko kiedy stosowany :)
Lucjan

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
Czyli tytuł tego posta nie powinien zawierać słowa "method".
Dochodzimy więc do miejsca, gdzie trzeba powiedzieć,  że szczytówki poniżej 0,5 oz nie mają zastosowania w metodzie.
Tak?
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
Jakoś od początku nie rozumiem tej rozkminki :(.
Przecież możesz zastosować szczytówkę 0,25 oz z podajnikiem np. 20 g przelotowo i jak jeszcze będziesz łowić na plecionkę to
zauważysz za przeproszeniem każde piernięcie ryby ;) ;D
Zbyszek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
Czarek, jak dla mnie łowić delikatnie to zapewnić dwie rzeczy. Mały plusk, który zimą nie płoszy ryb zbitych w stado, druga to przekazać brania na szczytówkę. Metoda nie jest do tego, tu bazujesz na samozacięciu, do czego potrzeba odpieedniego ciężaru. Natomiast inaczej jest przy zestawach na troku lub pętli. Koszyk lub ciężarek trzyma się dna, ryba zaś podnosząc przynętę, podnosi żyłkę i trok, jeżeli odpływa, to nie ruszając koszyka, pokazyjąc branie na szczytówce. Wtedy zacinasz, przy delikatnym dżokersie czy pince nawet jak drgnie szczytówka. Jednak podajnik do Metody się tu nie nada. Jak odczytasz lekkie drgnięcie szczytówki? Jak ryba zassie przynętę, to się zatnie sama, nie trzeba tu delikatnych szczytówek (te mogą się przydać jednak do szukania ryb).

A sam koszyk? Jeżeli waży 5 gramów, to ryba ciągnie i żyłkę i koszyk, może poczuć opór (i płoszy się, wypluwa przynętę). Lepiej więc go zakotwiczyć, aby branie pokazał na szczytówce (po to tu delikatniejsza też żyłka). To dlatego Angole nie sprzedają koszyków 5 gramów ani takich podajników. To nie będzie tak skuteczne, takie jest moje zdanie.

Jakby podajniki 5 i 10 gramów łowiły, to by je ktoś produkował. Mikado czy inne polskie firmy pomijam. Nie mają koszyków na głęboką wodę, ale są jakieś dziwne rzeczy jak koszyki 5 czy 0 gramów :)
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Jeżeli nie obchodzi Cię moja opinia nie czytaj.

Podajnik 1/4 oz w metodzie nie ma najmniejszego sensu moim zdaniem.
W tym miesiącu oglądałem film o metodzie zimą (nie umiem go teraz znaleźć).
I koleś używał podajnika 1/2 oz prestonowego i miał kamerę podwodną.

2 czy 3 razy leszcz podczas pobierania pokarmu pobrał cały podajnik przez co się nie zaciął.
Więc jeżeli leszcz jest w stanie pobrać cały podajnik to karp może go połknąć i wy..... .

ProBono

• Gość
Wiele osób ma tu rację, ale swoją drogą ciekawe co to za podajnik a na pewno nie ma więcej jak 10 gramów, może 5 g?

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
..Przecież możesz zastosować szczytówkę 0.25oz z podajnikiem np.20g przelotowo i jak jeszcze będziesz łowić na plecionkę...

Drogi dalglish7 - nie dorosłem do łowienia na plecionkę. Bałbym się zrobić rybie miazgę z ryjka. Łowię z żyłką. (fajne hasło :)) Rozkminki są potrzebne, a to forum im służy właśnie !

Luk - bardzo dziękuję - Twoje wywody zawsze rozjaśniają mi sytuację. Cieszę się, że miałeś czas napisać. Teraz rozumiem dlaczego sygnalizacja na najlżejszej szczytówce wymaga troczka. Myślę, że i innym kolegom przyda się ten wątek.
(O Mikado też nie będę się wypowiadał.)
Kamilu - ten raz mogę się z Tobą zgodzić :D poszukasz filmiku w wolnej chwili? Proszę.
ProBono - to są podajniki small Prestona (15,30,45g)
Pozdrowienia
Czarek FKM

ProBono

• Gość
..Przecież możesz zastosować szczytówkę 0.25oz z podajnikiem np.20g przelotowo i jak jeszcze będziesz łowić na plecionkę...

Drogi dalglish7 - nie dorosłem do łowienia na plecionkę. Bałbym się zrobić rybie miazgę z ryjka. Łowię z żyłką. (fajne hasło :)) Rozkminki są potrzebne, a to forum im służy właśnie !

Luk - bardzo dziękuję - Twoje wywody zawsze rozjaśniają mi sytuację. Cieszę się, że miałeś czas napisać. Teraz rozumiem dlaczego sygnalizacja na najlżejszej szczytówce wymaga troczka. Myślę, że i innym kolegom przyda się ten wątek.
(O Mikado też nie będę się wypowiadał.)
Kamilu - ten raz mogę się z Tobą zgodzić :D poszukasz filmiku w wolnej chwili? Proszę.
ProBono - to są podajniki small Prestona (15,30,45g)

Byłem pewny, że to inny podajnik a nie preston ale pewnie masz racje, może uda mi się znaleźć podajnik innego producenta.

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
Dobrze.
Pozdrowienia
Czarek FKM