Autor Wątek: Gel na przynętę  (Przeczytany 3839 razy)

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
Gel na przynętę
« dnia: 18.05.2016, 14:13 »
Witam

Czy ktoś z Was testował te produkty i ma porównanie z Goo lub Lava (które są droższe)?

METHOD MANIA GEL 125 ml
TANDEM BAITS SPEED BOOSTER 100ml

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Gel na przynętę
« Odpowiedź #1 dnia: 18.05.2016, 19:59 »
Ja testuję obecnie żele MethodManii. Bardzo ciekawy produkt, całkiem inny niż Lava lub Goo. Jest on tak gęsty, że klei się jak gęsty klej do przynęty, nawet mokrej. Robi smugę w wodzie po pewnym czasie, nie od razu, tak więc przynęta ma okazję dotrzeć do dna.

Ja próbuję się wstrzelić ze smakami, ale to ciekawa rzecz, bo można przykleić odrobinę żelu do białego robaka, dendrobeny czy rosówki nawet. Jest mega wydajny.

Jakby co to podam przybliżone gęstości gruntowych atraktorów:

Drennan Yum Yum - rzadki, dobry do podania na podajnik do koszyka, wsiąka dobrze, daje głównie aromat, chmura jest raczej mała

Goo Supreme - gęstszy niż Yum Yum, mocno fluorescencyjny, do dawania na podajnik, do koszyka, do nasączenia suchych pelletów itp, duża chmura w wodzie

Goo Bait/Power Smoke - gęsty, atraktor fluo, ten można dać już nie tylko na podajnik, do koszyka, ale też na przynętę, ale nie trzyma się jej bardzo dobrze

Lava - gęsty atraktor robiący chmurę kolorową. Mocno przylega do przynęty, podajnika etc., dopiero na dnie powstaje chmura, zwłaszcza jak ryba podpłynie i lekko wzburzy wodę

Żel MethodMania - bardzo gęsty atraktor fluo, mocno przyklejający się do przynęty, dający chmurę raczej dopiero na dnie

Wszystkie te specyfiki mają swoje zastosowanie, nie wartościowałbym tutaj ich, bo działają w inny sposób. Yum Yum daje mocną woń i można użyć go do zanęty jako atraktor, dać na nabity podajnik, ale nie daje się go na przynętę. Żel Methodmanii znowu najlepiej działa z przynętą (grunt i spławik), choć i na podajnik można go dać. Yum Yum jest tańszy, ale też szybciej się zużywa...
Lucjan

Offline Oman

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.05.2016, 22:30 »
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z dipami firmy Winner / Master Mix?

Coś takiego:

Stosuje je od tego roku ale nie mam pojęcia czego się po nich spodziewać. Czy uważacie że to dobry wybór by moczyć w nim przynętę przez krótką chwilę przez zarzuceniem? A może należało by np moczyć w nim kukurydzę lub inną przynętę przez parę dni?
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 19.05.2016, 07:55 »
Dipy, jak sama nazwa wskazuje są do dipowania, czyli namaczania. Najlepiej zadziałają w przypadku przynęt gruntowych takich jak kulki proteinowe, które wolno chłoną aromat, i przetrzymywanie ich w dipie nie skutkuje zmiana ich konsystencji. Pellet na przykład się zacznie rozpuszczać.

Dip możesz wykorzystywać do gruntu używając pasty. Zanurzasz przynętę w nim i otaczasz pastą. Pasta rozpuszcza się na dnie i wtedy uwalnia aromat przynęty. zwłaszcza na rzekach jest to dobre.

A ten Winner mi się sprawdzał w formie sprayu, mam od nich atomizer i kilka razy działał. Jeżeli masz buteleczkę z dozownikiem, jak Goo, Yum Yum czy Lava, to wtedy można przelać tam dip, i traktować nim lekko przynęty. Nie zanurzał bym ich, lepiej dać parę kropel. Możesz natomiast kilka pelletów przynętowych, kukurydzę, kulki itp. wziąć do woreczka strunowego, zapodać małą ilość dipu, wstrząsnąć aby się rozprowadził i włożyć do lodówki. Wtedy się wchłonie lekko (można po takim potraktowaniu sypnąć jakiegoś atraktora w proszku. Zapach wtedy się lepiej przyjmie. Można zrobić to tez nad wodą i podsuszyć, wtedy zaschnie na powierzchni, a rozpuszczać się będzie dopiero na dnie.

Ale do Metody nie jest to zbytnio potrzebne, gdyż miks pełni rolę naprowadzającą rybę na przynętę, chyba że w mocno trąconej wodzie... Dipem można traktowac więc sam podajnik.

Niestety - dipy mają butelki pozwalające zamoczyć duże nawet kulki, i do takiego gruntowania są fatalne, nie ma jak dozować małych ilości...
Lucjan

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 19.05.2016, 08:31 »
Czy ktoś z Was ma doświadczenia z dipami firmy Winner / Master Mix?

Stosowałem to w zeszłym roku. Konsystencja i zapach przyjazne.
Sprawdzałem także w zimie. Zero efektów - na moich wodach.
Pozdrowienia
Czarek FKM