Autor Wątek: Mieszanie pelletów  (Przeczytany 8514 razy)

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
Mieszanie pelletów
« dnia: 19.05.2016, 20:13 »
Witam
Panowie pytanko czy przy łowieniu metodą podajnikiem bez torebek pva ktoś próbował mieszacie pellety w jednym pudełeczku zamiast w trzech czy czterech  np.

mam pellet 2 mm  ale o różnych smakach i kolorach (halibut, truskawka, morva, kryll, frutti itd..)  czy rozrabiacie je każdy z osobna czy można wsypać do jednego pojemnika ? jest jakaś zasada, pytam bo lubię przełamywać smaki tylko czy co za dużo to już nie zdrowo..   

ciekawi mnie co z czym pasuje a co by się gryzło ktoś robił testy?
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Mieszanie pelletów
« Odpowiedź #1 dnia: 19.05.2016, 20:23 »
Ja często mieszam wszystkie na raz, nawet rożne średnicę np 2 i 3 mm, i wszystko gra. Na luzie możesz to wymieszać, a nie bawić sie np w noszenie 5 dodatkowych pudełek 8)
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #2 dnia: 19.05.2016, 20:52 »
ja dziś mieszałem pellety 2,4,8 mm w rożnych smakach i kolorach :P Wreszcie mi karpie podeszły :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 19.05.2016, 21:09 »
Witam
Panowie pytanko czy przy łowieniu metodą podajnikiem bez torebek pva ktoś próbował mieszacie pellety w jednym pudełeczku zamiast w trzech czy czterech  np.

mam pellet 2 mm  ale o różnych smakach i kolorach ( halibut, truskawka, morva, kryll, frutti itd..)  czy rozrabiacie je każdy z osobna czy można wsypać do jednego pojemnika ? jest jakaś zasada, pytam bo lubię przełamywać smaki tylko czy co za dużo to już nie zdrowo..   

ciekawi mnie co z czym pasuje a co by się gryzło ktoś robił testy ?

Jeżeli pellety są podobnego rozmiaru (i producenta) z dużym prawdopodobieństwem podobnie będą piły wodę. Więc strachu z przemoczeniem takiej mieszanki nie ma.
Łamanie smaków również jest stosowane. Np. Adder pellet mix jest halibutowo-truskawkowy. Powinny go lubić karpiowate.
Krylu tez można dodać, chociaż ja dodałbym trochę zanęty.
Kilka testów znajdziesz na tym forum, kilka na stronie FKM.
Powodzenia :)

Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #4 dnia: 19.05.2016, 22:04 »
Ja zrobiłem sobie mieszanke pelletów Lorpio w różnycb proporcjach, 50% method basic 2mm, 25% red halibut 2mm, 25% green betaina 2mm.

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 19.05.2016, 22:05 »
Ja zrobiłem sobie mieszanke pelletów Lorpio w różnycb proporcjach, 50% method basic 2mm, 25% red halibut 2mm, 25% green betaina 2mm.

Robię podobnie, tylko dodaję jeszcze method fine 1,5mm zamiast reda. No i mam trochę inne proporcje
Marcin

Offline kubik63466

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #6 dnia: 19.05.2016, 22:09 »

Robię podobnie, tylko dodaję jeszcze method fine 1,5mm zamiast reda. No i mam trochę inne proporcje

:thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 19.05.2016, 22:29 »
Panowie, nie ma bata, że pellety basic będą piły wodę tak jak halibuty... Z tych drugich robić się będzie ciapa. NIe robi się Wam? :o
Lucjan

Offline Czarosław

• Ekspert
  • Reputacja: 48
« Odpowiedź #8 dnia: 19.05.2016, 22:31 »
Luk, ja mieszałem pellet aller z method basic i wyszedł mi idealny. Robiłem sposobem, ringersa, ze zalałem woda, troche mniej jak warstwa pelletu, i był naprawdę miodzi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zapraszam do polubienia mojej strony!
https://m.facebook.com/FeederRadomTeam/
Pozdrawiam, Cezary 😜

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 20.05.2016, 02:04 »
no własnie jakim sposobem najlepiej go rozrobić ( szczególnie jak mieszany) czyli dać jak kolega mniej wody, pytanie tylko czy odlewałeś jeszcze tą wodę czy zostawiłeś aby wchłonoł do końca ( obawa że wyjdzie paćka)  jaki ma być twardawy, lekko miękki.
 Zasada ze trzymać od 30 sek - do 2 min a raczej tylu minut jaki jego rozmiar w mm. ale pellet - pelletowi nie równy..

ostatnio zrobiłem bodajże morve i halibuta 2 mm zalałem delikatnie aby przykryło i w ziołem się za uzbrajanie wędziska, totalnie zapomniałem o pellecie,  skończyło się tak ze dołożyłem go do zanęty  hehe :-[

ps. jakie jeszcze procedury smaków kolorów testowaliście bo z tego co czytam to zazwyczaj 2-3 smaki max na raz, chodzi mi czy jest coś takiego jak przepis co na co się sprawdza u was na łowiskach, wiem ze wiele zależy od łowiska i wędkarzy a nóż ;)

Pozdrawiam
Sławek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 20.05.2016, 05:22 »
Bolo, co do smaków to spokojnie mieszaj je sobie. Nie zaszkodzi. Nie wiem jakie masz pellety 2 mm ale warto mieć takie na mączkach. W 'owocowe' nie wierzę tak bardzo tak na marginesie, chyba, że jako dodatek do zanęty z mączkami.

Co do traktowania wodą - ogólna zasada jest taka, że zalewa się pellety niskotłuszczowe  wodą. Jeżeli dodajemy je do miksu 50/50, to muszą one być na tyle mokre, aby nie wchłaniały wody z zanęty, czyli na przykład pół litra pelletów wsypujemy do pudełka i zalewamy woda tak, aby je przykryć. Tutaj jednak są wyjątki, gdyż różni producenci maja pellety o różnym stopniu wchłaniania wody. Dlatego lepiej abyś swoje sprawdził. Jeżeli jest ciapa, to wody dajesz mniej, ewentualnie stopniowo.

Pellety halibutowe natomiast, z racji dużej zawartości tłuszczu, źle znoszą takie namaczanie i zaczynają sie kleić. Nie dość, że jest ryzyko szybkiego nasycenia ryb nimi, to dodatkowo przyklejają się do podajnika, zakłócając jego działanie. Jeżeli dajesz je do Metody, to polecam dać ich małą ilość do samej zanęty na końcu, bez namaczania. Wchłoną lekko wodę i powinno być wszystko OK (o ile masz prawidłowo nawilżony miks).

Oczywiście trzeba wspomnieć o pelletach które niektórzy producenci nazywają halibutowymi, ale te takimi są tylko z nazwy, bo to moga być wersje niskotłuszczowe z aromatem rybnym. Takich to bym w ogóle unikał jak ognia, bo to produkt działający podobnie jak zanęta spożywcza o smaku halibuta. Czyli jak za komuny - wyrób czekoladopodobny a nie czekolada :) Jakby co to dobrym standardem jest Lorpio, tej  firmie można zaufać.
Lucjan

Offline Bolo

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 20.05.2016, 17:48 »
Rozjaśniło nieco sytuacje dzięki panowie :beer:

Co do pelletu to bodajże Stalomax on chyba jest na mączce rybnej ale głowy nie dam, jakiś czas temu kupiłem kilka smaków po kg. i tak leży bo rzadko chodziłem na komercje czasem dodaje do zanęty jak idę na Wisłę, ale mam zamiar ruszyć metodą bez miksów zanętowych tylko zmiksowany czysty pellet..

jeszcze raz dzięki
pozdrawiam

Pozdrawiam
Sławek