Autor Wątek: Kij brzanowy vs ciężki feeder  (Przeczytany 12208 razy)

Offline piotr82

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
Kij brzanowy vs ciężki feeder
« dnia: 05.01.2015, 15:55 »
Mam pytanie odnośnie różnic w stosunku do feedera czy warto posiadać taki kijek posiadając mocne feefery o cw. 200-300 gr.

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
Odp: Kij brzanowy vs ciężki feeder
« Odpowiedź #1 dnia: 05.01.2015, 16:06 »
jesli bedziesz lowil brzany,to zalecam kij typowo brzanowy,one roznia sie od tych standardowych feederow.kij brzanowy musi przeciez wytrzymywac duze naprezenia,prad wody,ciezki feeder czasani nawet 120gr,no i oczywiscie rybe.jak ogladam czasami swoje filmiki to dziwie sie jak ten kij daje rade,a daje ;D ja mam tylko typowy kij do lowienia brzan.i tego sie trzymam

Offline piotr82

« Odpowiedź #2 dnia: 05.01.2015, 16:17 »
mam dwa mocne feedery jeden tubertini cw do 200 gr dość  sztywny ,drugi o cw 250-300 gr o bardziej pracujacym blanku firmy spro...więc moje pytanie polega na tym czy warto jescze zakupić  kijek brzanowy :D w wypadku nastawienia sie na brzany

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 05.01.2015, 16:26 »
Waleczności Brzan nikt nie odmówi! I wiadomo w jakich warunkach je łowimy ! Nie mam zbyt wielu doświadczeń z tą rybą bo na rozkładzie jedynie dwie ok5kg! Zostały wycholowanae na Mikado MatriX 888!do 110g! I to nie wjakimś długim czasie! Ja bym się nie sugerował nazwą kija! Jeśli jesteś ze swoich zadowolony to nie ma powodu inwestować w dodatkowy sprzęt tylko z powodu że jest dedykowany! Cw twoich kiji jak dla mnie to aż za dużo i nie ma powodu do niepokoju!!
Arek

Offline maniek

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 05.01.2015, 16:31 »
 to zalezy czy bedziesz lowil brzane intensywnie ,czy jako przylow,bo jesli jako przylow to te kije co masz sa wystarczajace,a jesli intensywnie to zalecam .brzanowy kij nie moze byc za twardy,ani za miekki.przy cholowaniu brzany trzeba ja czuc na kiju.brzana podczas cholu lubi wchodzic w rozne zawady i to trzeba czuc,a typowy kij brzanowy swietnie to oddaje.te kije nawet maja troche inna parabole giecia.Ja osobiscie zalecam kija tylko do brzan.ale to jest moje zdanie ja probowalem roznych kiji i nic nie oddaje tego jak typowy brzanowy kij, ajuz ich natargalem troszku

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #5 dnia: 05.01.2015, 16:36 »
Nie ma sensu. Sredniej jakosci feeder ze szczytowkami 3-4oz wystarczy a taki juz masz. Spinningisci wyciagaja brzany na kije o cw do 20g i zylki 0,20-0,22mm  ;D
Kase odloz sobie do skarbonki ;)

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline piotr82

« Odpowiedź #6 dnia: 05.01.2015, 16:51 »
chciałem poznać wasze opinie z tego co wyczytałem na angielskich forach to warto mieć jak się nastawia na brzany ale polskie realia są z goła inne...zobaczę jak sprawdzą się feedery bo kolejny kijek do kolekcji średnio mi się widzi...być może graniczny Bug obdarzy w tym roku rybami
 :D

Offline maniek

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 05.01.2015, 16:55 »
maja racje z angielskich forum,ja lowie w uk i taki kij posiadam,ale tu sa inne realia,a te kije co masz to Ci stykna na Bug,a jesli bedziesz lowil duzo brzan ,to sam podejmiesz decyzje ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 05.01.2015, 16:57 »
Nie ma sensu. Sredniej jakosci feeder ze szczytowkami 3-4oz wystarczy a taki juz masz. Spinningisci wyciagaja brzany na kije o cw do 20g i zylki 0,20-0,22mm  ;D
Kase odloz sobie do skarbonki ;)

Przypomina mi to na zdjęciu feedery Team Daiwa!!
Arek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 05.01.2015, 17:02 »
Pewnie masz racje 8) sa do 150 gram i daja rade ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 05.01.2015, 17:04 »
Chorowałem na nie! Ale niestety ! Trzeba liczyć siły na zamiary!! :-\ :-\
Arek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 05.01.2015, 17:11 »
Mowia,ze ta choroba jest niewyleczalna ;)

Niech Cie przekona ten sztywny pokrowiec wartosci ponad 200zl jaki dodaja do tego feedera gratis  :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #12 dnia: 05.01.2015, 22:27 »
Kij brzanowy ma trochę inną konstrukcję i inna akcję niż feeder. Ma mniej przelotek, o większej średnicy. Często dolnik jest dłuższy - aby móc wesprzeć go o ciało, jednoczesnie nie az tak długi aby przekładac go z jednej ręko do drugiej (bez zahaczania o brzuch). Mozna brzany łowic na karpiówki - niektórzy tak robią. Jednak o wiele lepiej jest czuć tą rybę. Przy feederze często ryba ma zbyt duzo do powiedzenia, przy zbyt mocnych kijach można zerwać zestaw.

Jak pisze Maniek - taki kij pozwala kontrolowac rybę. Na Trencie Mariusz owił feederem o cw 90 g i brzana szalała - przez co poplątała mu inne wędki. Przy kiju brzanowym nie pozwala sie jej na takie hece, wydaje mi się, że jest idealnie dopasowany - ryba zazwyczaj muruje do dna, bez chęci do czegoś więcej.
Na Tamizie jedną z brzan miałem na swoim feederze - i absolutnie nie podobał mi się brak kontroli. Kij zbyt miękki do takich szarzujących ryb. Moje dwa Korumy może wydają sie twarde - ale przy wiekszej rybie robia się miękkie.

Nie wiem jaka akcję ma twój feeder - może podobną? Cw 200-300 gram to strasznie dużo....
Lucjan

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #13 dnia: 05.01.2015, 23:48 »
Ja jestem zwolennikiem tezy, żeby nie mnożyć bytów (tu patrz: wędek) ponad potrzebę. Całkowicie zgadzam się z Pawłem
Nie ma sensu. Sredniej jakosci feeder ze szczytowkami 3-4oz wystarczy a taki juz masz. [...]
Kase odloz sobie do skarbonki
Oczywiście wszystko zależy od indywidualnego podejścia.
Na Tamizie jedną z brzan miałem na swoim feederze - i absolutnie nie podobał mi się brak kontroli. Kij zbyt miękki do takich szarzujących ryb.
Jeżeli chcesz mieć lepszą kontrolę, a zatem i większy komfort w holowaniu ryby, to kup nową wędkę. 
Spinningisci wyciagaja brzany na kije o cw do 20g i zylki 0,20-0,22mm  ;D
Spinning jest jednak krótszy i daje większą kontrolę podczas holu. A feedera, szczególnie takiego 390-420 cm może "nosić". Daje to rzeczywiście pewien dyskomfort, o którym pisze Luk.
Podsumowując: za komfort płacić trza. Ale i bez niego brzanę wyciągnąć się da. :):)   
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 06.01.2015, 10:37 »
Co do wędek...

Powiem szczerze, że miałem kilka większych ryb na feederze, tym dłuższym - i nie podoba mi sie absolutnie praca takiego kija. Trudno o kontrole nad rybą, szczytówka i hamulec wchodzą sobie jakby w paradę. Dlatego na przykład Angole uzywaja krótszych mocnych wędzisk aby szybciej holowac karpie - i takie sa ich wzmocnione matchówki, którymi łowi sie karpie jeden za drugim z opadu (pellet waggler). Musielibyscie widzieć - jak na komercji na zawodach szybko łowia w ten sposób ryby. Zazwyczaj inni (nie startujący) tylko obserwują, sami mało łowiąc...

Przy feederach często nie ma się czucia większej ryby. Znam to doznanie - gdy nie wiadomo co sie holuje. Może byc ryba nikczemnie mała lub 4 kilowy leszcz! Na pickerze tego nie ma... Wiesz co jest na kiju i po walce wiadomo od razy jaki jest rozmiar i gatunek (no prawie).  I właśnie podobny jest kij brzanowy. Ma długość 3.60 metra a łowi sie nim jak pickerem właśnie.  Rybę czuć (tę większą) - i wszelkie zrywy załatwia kołowrotek dopasowany do akcji kija. Ryba jest mocna - ale sie ją pieknie kontroluje i panuje w miarę nad nią. Takie mam właśnie wrażenia  - gdzie kij brzanowy daje mi to co picker przy łowieniu Metodą. Ale nie mam mowy o holu siłowym, jak to jest przy karpiówkach....

Same brzany to ryby bardzo silne - łowiąc je na rzekach wliczyć trzeb też siłę nurtu... Oczywiście, że się da łowić te ryby na feedera. Ale przy dłuższych wersjach rzecznych może być to problem. Bo rzeczny feeder jest do łowienia wszystkiego - od małych ryb po większe - uciąg jest czynnikiem istotnym. I tak się chyba dopasowuje tego kija aby pokazywał brania dobrze przy silnym uciagu, i zarzucał mocne zestawy. Kij brzanowy służy do łowienia mocnych ryb, silnych i dużych.

Lucjan