Autor Wątek: Puszcza Białowieska  (Przeczytany 6213 razy)

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
Puszcza Białowieska
« dnia: 03.06.2016, 14:42 »
Od momentu objęcia stanowiska w rządzie Jan Szyszko konsekwentnie deprecjonuje wartość przyrodniczą Puszczy Białowieskiej, wbrew faktom powtarzając, że las ten posadzili w ciągu ostatnich dwustu lat ludzie.
Dwa tygodnie temu minister stwierdził, że wpisanie całej Puszczy Białowieskiej na listę przyrodniczego światowego dziedzictwa ludzkości UNESCO było błędem.

http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,20177962,tok-fm-szyszko-chce-wykreslenia-puszczy-bialowieskiej-z-listy.html?utm_source=facebook.com&utm_medium=SM&utm_campaign=FB_TokFm
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Puszcza Białowieska
« Odpowiedź #1 dnia: 03.06.2016, 14:49 »
Ręce opadają... Coraz mniej zostaje do rozkradania, to teraz trzeba położyć łapska na lasach.
Marcin

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #2 dnia: 03.06.2016, 16:06 »
Albo jest jeszcze jeden myk. Za czasów Hitlera, Niemcy chciały przejąć całą puszczę i urządzić sobie tam prywatny folwark zwierzęcy. Nawet z tego co mi wiadomo, próbowano odtworzyć różnego gatunku wymarłe zwierzęta jak np. Tura. Dla myśliwych miał być to raj na ziemi z dziką, wielką i niebezpieczną zwierzyną. Na szczęście to się nie udało i puszcza została w naszych rękach ale teraz może znowu komuś odwaliło i gdzieś kryje się jakiś chytry plan.... hmmmm.....

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #3 dnia: 03.06.2016, 16:11 »
Ręce opadają... Coraz mniej zostaje do rozkradania, to teraz trzeba położyć łapska na lasach.
Tak gwoli ścisłości to nie ta ekipa próbowała sprywatyzować lasy...
Co nie znaczy, że obecna może też nie zaczynać już kombinacji.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 03.06.2016, 16:12 »
Albo jest jeszcze jeden myk. Za czasów Hitlera, Niemcy chciały przejąć całą puszczę i urządzić sobie tam prywatny folwark zwierzęcy. Nawet z tego co mi wiadomo, próbowano odtworzyć różnego gatunku wymarłe zwierzęta jak np. Tura. Dla myśliwych miał być to raj na ziemi z dziką, wielką i niebezpieczną zwierzyną. Na szczęście to się nie udało i puszcza została w naszych rękach ale teraz może znowu komuś odwaliło i gdzieś kryje się jakiś chytry plan.... hmmmm.....
Niemcy Krzysiek? To raczej Geringowi się we łbie przewracało z dobrobytu!
Arek

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #5 dnia: 03.06.2016, 16:13 »
No tak ale napisałem ogolnie

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #6 dnia: 03.06.2016, 16:41 »
Uważam ,że nie chodzi tu o kradzież ani niszczenie Puszczy  tylko o ograniczenia jakie w obecnej sytuacji stawia UNESCO. Ponadto to ,że część drzewostanu została posadzona przez człowieka udowodnili świerkami o płytkich korzeniach które tam nie występują.A typowe są dla obszarów górskich.  Drzewa świerkowe bo o nie taki dym ze strony ekologów zaatakowane są przez kornika. I jedynym rozwiązaniem jest wprowadzenie wycinek zaatakowanych drzew. I uważam ,że tu jest problem bo po jednej stronie stoją leśnicy ze swoim doświadczeniem , a po drugiej ekolodzy ze swoim widzimisię. I ci drudzy biorą odpowiedzialność tylko za dziś , a tak się nie da. I takie gadanie o marnowaniu drewna i niszczeniu tej puszczy to dla mnie nieporozumienie. To logiczne że ten surowiec trzeba będzie jakoś zagospodarować wedle jego użyteczności i nie podniesie jego wartości to że pochodzi ono z puszczy białowieskiej. Co będzie do spalenia jako biomasa zostanie spalone co na meble to na meble jesteśmy w końcu w czołówce producentów wyrobów z drewna. I nie uważam ,że my stracimy coś na tym Jeśli leśnicy zaczną prowadzić tam swoją gospodarkę.
Zresztą jest to chyba jedyna dziedzina w naszym kraju gdzie działa się planowo i to co zaczęło jedno pokolenie kontynuują następne :).   

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 03.06.2016, 17:28 »
Oglądałem kiedyś program w TV, w którym tamtejsi leśnicy skarżyli się na działania idiotów w Warszawie, którzy na niczym się nie znają, ale ekologiczne pierdy za kołysanki do snu im służą.
Twierdzili (ci leśnicy), że Puszcza Białowieska ginie w oczach, bo nic im nie pozwalają zrobić. Drzewostan niszczą korniki, ogrom drewna się marnuje...  a wszystko po to, żeby potem taniej te lasy sprzedać.
Ja się na tym nie znam (choć mam ojca leśnika) i ciężko mi jest stwierdzić, co jest prawdą. Bo gdybym się nie znał na wędkarstwie, a obejrzał taki sam program z rybakami, to też bym kiwał mądrze głową, że mają rację i sieci są niezbędne i trzeba jeszcze więcej na Mazurach zaciągów robić.
Cholera wie, gdzie leży prawda. Na pewno pośrodku. Między willą jednego polityka, a domkiem letniskowym drugiego.
Krwawy Michał

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03.06.2016, 18:19 »
Co się dziwić. Gościu najpierw zasadził się na Rozpudę.

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 04.06.2016, 09:24 »
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 04.06.2016, 20:50 »
Proponuję się zapoznać

https://www.mos.gov.pl/aktualnosci/szczegoly/news/wizyta-ekspertow-miedzynarodowej-iucn-w-obiekcie-swiatowego-dziedzictwa-bialowieza-forest/

Wbrew doniesieniom mediów Minister Środowiska nie zamierza wnioskować o wykreślenie Obiektu Światowego Dziedzictwa „Bialowieza Forest” z listy obiektów dziedzictwa przyrodniczego. W trakcie wizyty ekspertów IUCN w dniach 4-8 czerwca 2016 r. obiekt będzie wizytowany w odniesieniu do kryteriów przyrodniczych.

Komu wierzyć?
Marcin

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 05.06.2016, 06:43 »
Jeśli chodzi o działania rządu, to nie warto wierzyć mediom antysystemowym, które kilka miesięcy temu były mediami systemowymi i też nie można im było wierzyć :D
Krwawy Michał

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 05.06.2016, 11:09 »
Ja wiem, komu wierzyć :) Tylko chciałem pokazać, że "fakty" przedstawiane przez te media (w większości w niemieckich rękach) nie muszą być faktami.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #13 dnia: 05.06.2016, 16:41 »
Ja wiem, komu wierzyć :) Tylko chciałem pokazać, że "fakty" przedstawiane przez te media (w większości w niemieckich rękach) nie muszą być faktami.

Nie przesadzajmy z tymi niemieckimi mediami :D Bo wyjdzie na to, że jakieś Adolfy i Hainrichy chcą szkodzić Polsce i po to kupiły gazety. Media jak to media, szukaja sensacji, najlepiej taniej...
Lucjan

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #14 dnia: 05.06.2016, 17:29 »
Oddziaływanie miękkie jest obliczone na długi czas i większy efekt.