Autor Wątek: Baitrunner X-Aero FA 4000  (Przeczytany 12776 razy)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Baitrunner X-Aero FA 4000
« Odpowiedź #15 dnia: 07.06.2016, 21:50 »
Jeszcze dodam, bo właśnie sobie przypomniałem, że kumpel był na kupnie kołowrotka i miał brać x-Areo, ale mu odradzilem po moich doświadczeniach. Zakupił baitrunnera Shimano OC, cena fajna, klips na szpuli jest plastikowy, kiepski ale kultura pracy pod obciążeniem - bajka, chodzi leciutko, jak jesteśmy razem na rybach to czasem mówię do niego "daj sobie zwinąć ", bo takiego lekkiego zwijania brakuje w moim. Nie wiem czy można go jeszcze dostać ale kołowrotek OC polecam, pracuje dużo lepiej od x-Areo i DL.
Sławek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.06.2016, 22:07 »
Panowie
Bo czy to będzie Penn, Shimano czy inna "dajła" te kołowrotki mają swoje przeznaczenie.
Krećki Shimano charakteryzują się "aksamitną" pracą dobrym wykonaniem i są łatwo dostępne (nawet w sklepach zoologicznych) tylko, że te baitrunnery nie dadzą sobie rady do łowienia w ciężkim nurcie z koszykami 120g + przez trzy lata bez serwisu.

Angole karpiarze lubują się w Daiwie bo to jest made in UK i przez dwa trzy sezony można do środka nie zaglądać a potem kupić nowy, tak to w UK wygląda.

Jeżeli ktoś chce kołowrotka do orania pola a bardziej niż "aksamitną" pracę ceni sobie w kołowrotku właściwości pracy jak w wyciągarce niech kupi sobie "Penna"

Naprawdę trzeba się poważnie zastanowić nad kupnem bo każdy z nas łowi na innych wodach i ma inne potrzeby.

Kupiłem maszynkę wartą 4 setk. W przedziale 4000 określaną jako silny młynek Karpiowy. Zastosowałem do Feedera ,na rzece o średnim uciągu. Przy koszykach 40-60 g + towar. Praca aksamitna? Albo kpisz? albo mamy kolosalne inne kołowrotki. Jak byś coś przeoczył? Rozbierałem i konserwowałem już nie jeden kołowrotek i to raczej od dość dawna. Nie jestem laikiem w temacie. I raczej naprawdę się zastanowię zanim coś o tym napiszę. Ten młynek w przełożeniu jakie ma(4,8) bez najmniejszego oporu powinien zwijać pusty koszyk 50 g. Nawet pod prąd. Zwykły Passion 740,robi to o wiele lżej. !

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
Arek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 07.06.2016, 22:10 »
Jeszcze dodam, bo właśnie sobie przypomniałem, że kumpel był na kupnie kołowrotka i miał brać x-Areo, ale mu odradzilem po moich doświadczeniach. Zakupił baitrunnera Shimano OC, cena fajna, klips na szpuli jest plastikowy, kiepski ale kultura pracy pod obciążeniem - bajka, chodzi leciutko, jak jesteśmy razem na rybach to czasem mówię do niego "daj sobie zwinąć ", bo takiego lekkiego zwijania brakuje w moim. Nie wiem czy można go jeszcze dostać ale kołowrotek OC polecam, pracuje dużo lepiej od x-Areo i DL.

Ja z kolei przejechałem się na Oceanicu strasznie. Ten kołowrotek zraził mnie do Shimano.

Praca hamulca przedniego to było w nim nieporozumienie.

Przy lekkim skręceniu szpula obracała się razem z kabłąkiem.

Dopiero po znacznym jego skręceniu zaczynał normalnie zwijać żyłkę.

Tylko wtedy przedni hamulec nie działał (nie oddawał żyłki) bo był za mocno skręcony.

Być może był wadliwy, tylko nikt nie potrafił tej wady usunąć.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #18 dnia: 07.06.2016, 22:30 »
Jakie 4 setki ? W Askari były po 310 przed rabatem.
Używałem ich w lutym na stanie po powodziowym z ciężarkiem 8oz  coś koło 230 g i dawały radę.
Nie zjadłem wszystkich mądrości i tak jak inni sądziłem, że brak możliwości zbijania kabląka to jakaś wada tych modeli a okazało się, że to system lockcast czy tam castlock zapożyczony z wersji surfcastingowych tylko czemu producent nie umieścił tego na opakowaniu? 
Kur... nie mam pojęcia ;)
Nie wiem też skąd określenie silny młynek karpiowy skoro nawet producenci określają go mianem
"Baby baitrunner"
Kolego przecież prosiłem wybierz "Helgę" ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 07.06.2016, 22:34 »
Jakie 4 setki ? W askari były po 310 przed rabatem.
Używałem ich w lutym na stanie po powodziowym z ciężarkiem 8oz  coś koło 230 g i dawały radę.
Nie zjadłem wszystkich mądrości i tak jak inni sądziłem, że brak możliwości zbijania kabląka to jakaś wada tych modeli a okazało się, że to system lockcast czy tam castlock zapożyczony z wersji surfcastingowych tylko czemu producent nie umieścił tego na opakowaniu? 
Kur... nie mam pojęcia ;)
Nie wiem też skąd określenie silny młynek karpiowy skoro nawet producenci określają go mianem
"Baby baitrunner"
Kolego przecież prosiłem wybierz "Helgę" ;)
Średnia cena na All to ok 4 stówek . W Askari 310pln po rabacie to masz 2500. Helga to potwór i w podobnej cenie teraz. Nic nie napisałem o zbijaniu kabłąka.  Pax Kamilu!Porównujemy doświadczenia,które są rozbieżne. ;)
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 07.06.2016, 22:45 »
http://r.ebay.com/rPTSNA
56,53 f cena pierwsza z brzegu przed rabatem x 5.56 (dzisiejszy kurs funta ) =314 zł
To jest cena przed jakimkolwiek rabatem
O ile pamiętam dobrze w marcu funt był po 5,2 zł i shimano baitrunner DL 4000 Fb był na alledrogo za jakieś 320 z przesyłką.
A teraz jest sezon i w Polsce wszystko drożeje ;)
Przytoczonie kabłąka miało charakter informacyjny ;)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 07.06.2016, 23:04 »
http://r.ebay.com/rPTSNA
56,53 f cena pierwsza z brzegu przed rabatem x 5.56 (dzisiejszy kurs funta ) =314 zł
To jest cena przed jakimkolwiek rabatem
O ile pamiętam dobrze w marcu funt był po 5,2 zł i shimano baitrunner DL 4000 Fb był na alledrogo za jakieś 320 z przesyłką.
A teraz jest sezon i w Polsce wszystko drożeje ;)
Przytoczonie kabłąka miało charakter informacyjny ;)
Kamilu. Ja się po troszku robię stary ;) i kupowanie za granicą mnie przerasta :-[
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #22 dnia: 08.06.2016, 06:50 »
Dam quick calyber FS nazywany przeze mnie pieszczotliwie "Helgą" wspomniany przez kolegę Wonskiego to kombajn z pewnością innej klasy praca co X-Aero FA 4000 ale w mojej ocenie budżetowych baitrunnerow pnie się z każdym wyjazdem coraz wyżej ;)

Ooo,ładnie go ochrzciłeś ;D
Kumpel,który pierwszy pokazał/"zaraził" mnie Calybrem mówi na niego Helmut :P
Tak więc coś w tym musi być....

Mój Helmut złapał nieco luzu na osi korbki(ale już skasowałem ;) ) i przeszedł kąpiel w zalewie. Absolutny brak wody w bebechach oznacza dla mnie kolejny plusik.
Zresztą przy cenie zakupu te kilku minusów jakoś blednie ;)
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 08.06.2016, 21:29 »
Rozwaliliśmy Dl-em wątek Aero :-[
Ale jeszcze dodam coś po dzisiejszej zasiadce.
 Swego czasu po zakupie Dl-a. Mój forumowy przyjaciel(mjmaciek) Pozdrawiam ! :)
Zasugerował mi pewne przemyślenia co do tego modelu. Rozmawiał ze swoim przyjacielem po kiju ;) Pozdrawiam Mirka! :D i zasugerowali pewną rzecz, na którą długo nie zwróciłem uwagi. A chodzi? O długość korbki. Myślę że faktycznie ,np.Centymetr dłuższa ,mogła by wyraźnie zmienić układ sił,dla tego modelu.Chłopaki szacun.
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 08.06.2016, 21:37 »
X-aero ma nawet krótsza korbke od DL'a ;)

Offline Deftones

• Ekspert
  • Reputacja: 76
« Odpowiedź #25 dnia: 10.06.2016, 14:50 »
Panowie jednak kupiłem x-aero baitrunner 4000. I jeżeli będzie się tak sprawował jak po pierwszym wypadzie to kupie drugi :)
W porównaniu do okumy czy spro to kilka klas wyżej. W żaden sposób nie mogę się przyczepić ani do pracy ani do jakości wykonania. Opory przy ściąganiu z dalszej odległości akceptowalne i raczej gdybym nie czytał wcześniej o nim to nie zwróciłbym na to uwagi. Dzisiaj wyruszam na dłuższe testy więc po weekendzie napiszę coś więcej :)

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #26 dnia: 10.06.2016, 15:20 »
A jednak X-areo, jeśli łowisz z lżejszymi podajnikami to powinno być w miarę ok, dzięki twojemu wątkowi wpadłem na pomysł, że na tych wodach gdzie łowię na dalszych odległościach zajdę trochę z masą moich koszyków, trochę mu będzie lżej. No przyznaj, z wyglądu to piękna maszynka?, tylko jak to w życiu nie liczy się wygląd tylko wnętrze. :)
Sławek

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 10.06.2016, 16:56 »
Potwierdzam, piękna maszynka :)

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #28 dnia: 11.09.2017, 21:20 »
Odkopie temat. Rozważam zakup tego kręcioła pod feeder typu distance. Podajniki 30-45g maks. Jakies opinie po dłuższym uzytkowaniu??

Offline Deftones

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 12.09.2017, 09:19 »
Mam dwa, po pierwszym sezonie wysłałem je do Wonskiego na serwis i nic się złego z nimi nie dzieje. Łowię nimi często , nie jestem osobą co zbyt dba o sprzęt więc ich nie oszczędzam i mogę powiedzieć że kupiłbym je ponownie. Lepiej mi sie łowi podajnikami 30 g , przy 45 czuć minimalny opór przy ściąganiu zestawu ale to wina tylko i wyłącznie podwójnej korbki . Gdy na próbę przełożyłem korbkę od X- aero 8000 to zwijał ciężarek esp 56 bez najmniejszego oporu. Jedyna uwaga to po zakupie sprawdzić jak z ilością smaru bo u mnie w jednym kołowrotku było z tym marnie