Autor Wątek: Koszyki do feedera  (Przeczytany 29360 razy)

Offline jozef.wielki.98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Odp: Koszyki do feedera
« Odpowiedź #45 dnia: 09.01.2015, 14:04 »
Wtej chwili nie mogę,wrzucę zdięcia niedługo mogę Ci wytłumacyć jak to zrobić.Poszukaj jakiegos pojemnika plastikowego,czy to będzie po lekarstwach czy jakimś napoju może być  okrągły kwadrat lub prostokąt,zbliżony wielkością do koszyka zanętowego nawiercasz dziórki jakie chcesz z boku nitujesz podkładki razem z uchwytem zrobionym z drucika ,możesz zamontować krętlik możesz też zrobić pojemnik na robaki z kinder niespodzianki,jest zamykany nawiercisz dziórki,zamontujesz krętlik i jest git a czekoladka dla mnie za poradę

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 09.01.2015, 14:08 »
Hahaha. Arek my to chyba będziemy mieli cukrzycę,o moderatorach nie wspomnę.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 09.01.2015, 14:56 »
Hahaha. Arek my to chyba będziemy mieli cukrzycę,o moderatorach nie wspomnę.
    ;D ;D ;D
Arek

Offline jozef.wielki.98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 30.01.2015, 16:35 »
Obiecałem wrzucić fotke moich koszyków zanętowych co niniejszm czynię

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 30.01.2015, 17:46 »
Ciekawa rzecz Józef! A jak z ich wagą? Jak to rozwiązałeś? Dobrze się nimi zarzuca?
Lucjan

Offline maslak_102

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #50 dnia: 01.02.2015, 10:48 »
pamiętajcie o tym że opary ołowiu są bardzo toksyczne i przy przetapianiu trzeba uważać.

Offline jozef.wielki.98

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 01.02.2015, 11:10 »
Luk,powiedziałbym że to jest tajemnica produkcii,ale nie powiem powiem że najwazniejsza przy robieniu koszyków jest nitownica.Wpoprzednim wpsie nakreśliłem pokródce co jest otrzebne do wykonania zanętnika potrzebny jeszcze ,pomyślunek+wyobraznia i trochę chęci.Co sie tyczy ciężaru,chodzi tu o ilość podkładek lub ich ciężar(nierdzewne) nie będą to koszyki ,,fabryczne'ale łowić można i to bardzo ,jeśli chodzi o zarzucanie,u mnie sprawdzają sie dobrze,ktoś z forumowiców nazwał mnie ,, malkontentem'' więc nie będę wieszał byle czego na żyłce czy plecionce.  Pozdrawiam

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 01.02.2015, 12:25 »
W kwestii ołowiu - wulkanizację polecam tam powinni mieć bo przecież w kołach jest jako dociążenie, swego czasu nabyłem 20kg wiadro ołowiu za jakieś 20 zł :)

Co do poliwęglanu ciętego laserem - nie polecam, potopią się brzegi i ogólnie będzie lipnie się paliło.. coś jak plazmą ("osrane" brzegi) i będzie dodatkowa zabawa w gradowanie.
Poliwęglan jedynie nożem wodnym, co do zaginania i kształtowania poliwęglanu - polecam opalarkę i nagrzewać dość intensywnie bo przy gięciu nie raz pękał mimo że jest 'nie do złamania" ;) Osobiście mi pękła przy gięciu na krawędziarce płyta metr na metr o grubości 8mm, huk był niesamowity..  od tamtej pory zacząłem opalać i nawet na krawędziach gięcia nie ma nadłamań :)

Co do koszyków ja samemu robiłem, tyle tylko że z dociążeniem miałem kłopot bo nie wiedziałem co stosować a przetapianie ołowiu i trucie się nie wchodziło w grę :)
Robiłem z siatki ogrodniczej z oczkami ~4x4 mm aluminiowej :) Drut fi na oko 1mm ;)

Wycinka

Najpierw kupioną siatkę.. nie pamiętam chyba kawałek 3m x 1m szlifierką pociąłem tak mniej więcej na prostokąty - u mnie wymiary 60mm x 100mm no i po pocięciu tego wszystkiego wyszło tego troche :D

Paczuszka

Można ładnie na szlifierce stołowej sobie ranty oszlifować żeby wszystko było bez zadziorów, ja używałem dremela i małego papieru ściernego na "oponce"

Następnie robiłem tak, że z dłuższej strony wycinałem poprzeczne kawałki drutu tak żeby zostały "wąsy" które służyły jako "zaczepy" :)

Zaczepy

Zaczepiałem to w ten sposób mniej więcej (tak wiem, dla estetyki mogłem do wewnątrz zaczepy dać :P)

Zaginanie

No i takie oto cudo wychodziło :)

Koszyk

Wielkość dla porównania z koszyczkiem drennan'a (jaxon) rozmiar ten większy (pomarańczowa foremka) :)

Koszyk v1

Koszyk v2

Fakt, nie dopracowane do końca bo raz że brak obciążenia, dwa brak uchwytu na agrafkę, ale może ktoś podsunie jakiś pomysł żeby te koszyczki "żyły" :)

Rurki antysplątaniowe też samemu robiłem.. z rurek do balonów :P lekko nagrzać, zagiąć, przecisnąć kółko z agrafką i gotowe :) Gorzej z malowaniem bo były polakierowane na biało.. dremel i szlifowanie maszynowe odpadało bo tarcie było tak mocne że się topiły :P jedynie papier ścierny i delikatnie ręcznie zdzierać a później malowanie..  a i tak farba odpryskiwała

P.S. - ten koszyczek co na zdjęciach to robiony tak na szybko.. ze 2 minuty max, poprzeczne druciki wycinałem.. obcinaczką do paznokci :D
Waga to około 5 gram, może 10 ale to max :)

Dodatkowo napiszę że ten koszyczek "formowałem" w rękach tak mniej więcej żeby w miarę okrągły wyszedł, a wyszedł jak wyszedł :P
Można dowolne kształty z tej siateczki robić, trójkąty, kwadraty itp. :)
Pozdrawiam

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #53 dnia: 01.02.2015, 12:37 »
a tu jest film jak zrobić koszyk do metody

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #54 dnia: 01.02.2015, 12:44 »
a tu jest film jak zrobić koszyk do metody
https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&x-yt-cl=85114404&v=YqjpTeUeCW0

Jest jakis blad, filmik nie dziala :(
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 01.02.2015, 12:48 »
Potwierdzam, filmik nie działa  >:O

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #56 dnia: 01.02.2015, 12:53 »
skopiujcie to
 Making a Milk Bottle Top Feeder for summer bait fishing
i wyszukiwarce na youtube wklejcie-pierwszy film od góry w tych znalezionych

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 01.02.2015, 13:20 »
Ryba 1987 ma pytanko gdzie kupowałeś ta siatkę mnie taka interesuje na koszyczki ,a nie bardzo mogę znaleźć.
A jak jest z jej wytrzymałością chodzi mi o to czy siatka nie jest za delikatna.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #58 dnia: 01.02.2015, 13:25 »
Poprawiłem link do filmu w poście wyżej :)
Pozdrawiam
Mateusz

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 01.02.2015, 13:33 »
Ryba 1987 ma pytanko gdzie kupowałeś ta siatkę mnie taka interesuje na koszyczki ,a nie bardzo mogę znaleźć.
A jak jest z jej wytrzymałością chodzi mi o to czy siatka nie jest za delikatna.

Ja to kupowałem u siebie na miejscu w takim sklepie 'żelaznym' z różnymi narzędziami i akcesoriami do prac ogrodowych, w sklepach ogrodniczych poszukaj :)

TU masz tego troche, nazwa to siatka techniczna..

A Tutaj taka siatka co ja mam, tyle tylko że nie wiem czy o tak małych oczkach dostaniesz