Autor Wątek: Zanęty i pellety do metody od firmy Harison  (Przeczytany 12217 razy)

Offline baloo

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
Odp: Zanęty i pellety do metody od firmy Harison
« Odpowiedź #15 dnia: 11.06.2016, 13:51 »
W Centrum Wędkarstwa rzuciła mi się dziś w oczy zwykła jakaś zielona zanęta Harisona na lina, i patrzę na cenę - 6 zł za 1 kg - rzeczywiście przystępna cena.
Piotr

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 11.06.2016, 20:07 »
Druid ja miałem podobnie , idziesz raz potem ktoś z twoich kolegów potem znowu Ty i za kilka dni zanęta jest w sklepie :D
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 19.06.2016, 21:21 »
Oglądałem ostatnio "pellet" do Methody 3mm z Harisona... Wygląda jak granulat. Jak jest z jego namaczaniem?
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 19.06.2016, 21:31 »
Szybko i mocno klejący, jak spryskuję kilka razy, mieszam potem jeśli trzeba jeszcze raz i jest ok. Najlepiej mieszać moim zdaniem z ich zanętą do methody 50/50 bo ona jest bardzo szybko pracująca.

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 24.06.2016, 20:26 »
Właśnie wróciłem znad wody, po testach zanęt Harisona. Wszystko można przeczytać na stronach naszego Teamu, oraz obejrzeć zdjęcia. Serdecznie zapraszam. Następnym razem postaram się nagrać jakiś film, gdyż dzisiaj po przyjeździe nad wodę okazało się, że zapomniałem szybko-złączki miedzy statywem, a aparatem, przez co nie było go jak położyć. Cóż głupota nie boli :). Dla osób którym nie chce się wchodzić na naszą stronę(do czego oczywiście zachęcam i proszę o lajkowanie) podaję także tutaj tekst. Pozdrawiam.

Witajcie :)
Wybrałem się dziś w to samo miejsce co ostatnio, lecz tym razem celem przetestowania nowości Harisona na obecny sezon. Po przybyciu nad wodę, zacząłem od rozrobienia pelletów i zanęt. W ruch poszły 3 rodzaje zanęt: wanilia, truskawka, green power(zapach mocno kokosowy), oraz pellet 3mm i 6mm fruit power. Nie zdecydowałem się na użycie śmierdziuchów ponieważ mamy już końcówkę czerwca, temperatura jest wysoka i woda ciepła co sprawia, że ryby wolą owocowe zapachy. Każda zanęta intensywnie pachnie, zapachem jaki jest napisany na paczce. Posiada dużo ziaren kukurydzy i konopi, na szczęście są odpowiednio małych rozmiarów. Do namoczenia pelletu wystarcza odrobina (naprawdę niewielka ilość, można go w łatwy sposób przemoczyć) wody. Zanęta zaś dużo mocniej pije niż inne, w podobnej cenie zanęty, wodę co sprawia, że pęcznieje, a po przetarciu przez sito otrzymamy taką jakby poduszeczkę, bardzo pulchnej zanęty. W dniu dzisiejszym killerem który zwabił największą ilość ryb, był green power o cudownym zapachu kokosa i miodu. Co do pelletów haczykowych, to w dniu dzisiejszym się nie sprawdziły, wokół koszyków gromadziła się chmara uklei, trącając cały czas o żyłkę co niestety nie dało się za bardzo rozróżnić z braniem, gdyż ryby brały bardzo ostrożnie, co drugi rzut, a po 10-20 sekundach na haku już była ukleja, zmora dzisiejszego dnia. Zestawy jakie dziś wykorzystałem to klasyczny feeder z koszyczkiem 30g oraz methoda także 30g. Ukleja nie dopuściła też do przynęty większych ryb, pomimo zastosowania różnych przyponów od 50 do 100 cm. Nie dało się jej w żaden sposób odgonić. No cóż, najwidoczniej zanęta pracowała tak intensywnie, że uklejka czuła się jak u siebie w domu. Jako przynętę użyłem białego robaka, co w dniu dzisiejszym się sprawdziło. Wszystko było by dobrze, gdyby nie wszędobylska ukleja. Testy zanęty uważam za udane, gdyż skusiły kilka płotek oraz tak jak już wspominałem, wiele uklei. Kolejny sprawdzian przynęt i zanęt postaram się wykonać nad zbiornikiem komercyjnym, aby sprawdzić jak na produkty Harisona zareagują karpie i karasie.
Pozdrawiamy,
Feeder Team Cyprinus.
Feeder Team Cyprinus

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #20 dnia: 24.06.2016, 21:00 »
Sądzę że zanęta była za mocno drobna, pracująca i windująca, co pobudzało ukleje do żerowania i tu był cały problem ...
Krzysztof

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 24.06.2016, 21:19 »
Sądzę że zanęta była za mocno drobna, pracująca i windująca, co pobudzało ukleje do żerowania i tu był cały problem ...

Właśnie to napisałem :) Inną sprawą jest, że zbiornik na którym wędkowałem jest pełny uklei i prawie każda zanęta ją wabi. Po kilkudziesięciu minutach, gdy ukleja nie dawała żyć, przerzuciłem zestaw parę metrów na bok już bez zanęty tylko z pelletem. Co się okazało ? Było dokładnie tak samo, dalej ukleja nie dawała spokoju. Taki urok tego jeziora.
Feeder Team Cyprinus

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 25.06.2016, 19:42 »
Następnym razem spróbuj mix 50/50 z pelletem , jak pisałem Harison do methody jest szybko pracujący

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 25.06.2016, 22:42 »
Następnym razem spróbuj mix 50/50 z pelletem , jak pisałem Harison do methody jest szybko pracujący

Napełniałem połowę koszyczka zanętą, a drugą pelletem.  Niestety nic to nie dało. Może poprostu większa ryba  popłyneła w głąb zbiornika. Próbowałem rzucać jak najdalej, ale jednak to i tak było za blisko.
Feeder Team Cyprinus

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 26.06.2016, 01:32 »
Patryk, sorry, że wtrącę trzy grosze tutaj, ale na jakiej podstawie piszesz, że zanęty i miks się sprawdził? Z opisu jasno wynika, że było dokładnie... na odwrót :P

Nie mam zamiaru tutaj podważać skuteczności Harrisona, bardziej metodykę testów. Jeżeli bowiem będziemy za sukces uważali to, że zanęta ładnie pachnie kokosem lub postawimy tezę, że zwabiła masę ryb, ale te małe nie dopuściły dużych, to nie wiem czy to jest praktyczne oddanie rzeczywistości. Ktoś mógłby napisać, że zanęta nie działa dobrze, zwabia masę drobnicy za to. Przy takich testach trzeba selekcjonować większe ryby aby mieć rozeznanie co jest w łowisku. Jeżeli łowiłeś Metodą, a złowionymi rybami było 'parę płotek i masa uklei', to znaczy, ze Metoda nic nie łowiła. A jak nie łowiła to można się zastanawiać, czy wynik testu był pozytywny. Tak bym wnosił...

Zachęcam do kolejnych testów Patryk, z pominięciem jednak tej otoczki, która sprawia, że całość wygląda jak tekst reklamowy lub odwdzięczanie się komuś za udostępnienie produktów :) Nie trzeba pisać wcale o jakiś ujemnych rzeczach, można pokazać zalety tylko, jednak chodzi o to aby na forum testować a nie reklamować (najlepsze z mieszanek nie zawsze działają przecież). Jako użytkownicy stawiamy na prawdziwe wiadomości, bez całej tej ściemy z jaką mamy do czynienia na polskim rynku w opisach, o pelletach ściągających ryby z najdalszych zakątków łowiska, chmurach, którym nie oprze się żadna przepływająca ryba i tak dalej.

Pozdrawiam i czekam na kolejne testy!

Lucjan

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 26.06.2016, 11:34 »
Patryk, sorry, że wtrącę trzy grosze tutaj, ale na jakiej podstawie piszesz, że zanęty i miks się sprawdził? Z opisu jasno wynika, że było dokładnie... na odwrót :P

Nie mam zamiaru tutaj podważać skuteczności Harrisona, bardziej metodykę testów. Jeżeli bowiem będziemy za sukces uważali to, że zanęta ładnie pachnie kokosem lub postawimy tezę, że zwabiła masę ryb, ale te małe nie dopuściły dużych, to nie wiem czy to jest praktyczne oddanie rzeczywistości. Ktoś mógłby napisać, że zanęta nie działa dobrze, zwabia masę drobnicy za to. Przy takich testach trzeba selekcjonować większe ryby aby mieć rozeznanie co jest w łowisku. Jeżeli łowiłeś Metodą, a złowionymi rybami było 'parę płotek i masa uklei', to znaczy, ze Metoda nic nie łowiła. A jak nie łowiła to można się zastanawiać, czy wynik testu był pozytywny. Tak bym wnosił...

Zachęcam do kolejnych testów Patryk, z pominięciem jednak tej otoczki, która sprawia, że całość wygląda jak tekst reklamowy lub odwdzięczanie się komuś za udostępnienie produktów :) Nie trzeba pisać wcale o jakiś ujemnych rzeczach, można pokazać zalety tylko, jednak chodzi o to aby na forum testować a nie reklamować (najlepsze z mieszanek nie zawsze działają przecież). Jako użytkownicy stawiamy na prawdziwe wiadomości, bez całej tej ściemy z jaką mamy do czynienia na polskim rynku w opisach, o pelletach ściągających ryby z najdalszych zakątków łowiska, chmurach, którym nie oprze się żadna przepływająca ryba i tak dalej.

Może rzeczywiście zabrzmiało to jak tekst sponsorowany, a tak być nie miało. Chyba uznałem, że się sprawdziły dlatego, że na każdych zawodach na te części zbiornika liczą się tylko ukleje, i to często w niezbyt wielkich ilościach. Następny test postaram się przeprowadzić nad nieco rybniejszą wodą. Pozdrawiam.
Feeder Team Cyprinus

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 26.06.2016, 18:25 »

A ja uważam odwrotnie, kolega napisał że dostał zanęty ( szczery ) łowił na łowisku gdzie jest przewaga uklei i łowił ją + kilka płotek( niby co miał łowić karasie, leszcze czy karpie które pewnie tam nie występują lub są rzadkością)
Tak jak Ty Luk bronisz i preferujesz zanęty Made in UK ( które w mojej ocenie jeszcze tak jak u Ciebie się nie sprawdzają ) Tak ja będę bronił i preferował dobrych Polskich producentów (Lorpio,Harison )
Dobre bo Polskie! :D :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 26.06.2016, 18:37 »
Mnie chodzi o to aby pisać szczerze, a nie chwalić coś za nic. To, że zanęta pięknie pachnie akurat nie jest wykładnikiem tego co jest dobre. Ja używam Lorpio i mi się sprawdza, myślę, że i Harrison daje radę. Ale nie piszmy pochwalnych postów jak wyniki były kiepskie. Testy to testy, nie róbmy propagandy jak Rosjanie z lotami w kosmos :)

Jean, nie odbierz mnie źle, ale ja naciskam na rzetelność, nie mam problemu z markami, nie dowalam komuś  bo chcę osłabić jakąś firmę bo promuję inną. Koleś łapie karpia na robaki, i po pertraktacjach okazuje się, ze na kulkę Tanta Bejts :D Bądźmy rzetelni. Albo są testy, albo jest reklama. A same testy to też wcale nie taka łatwa rzecz jakby się wydawało...
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 26.06.2016, 20:20 »
Spoko, napisał w moim odczuciu szczerze a że użył słów które mogą zostać zinterpretowane jako reklama to inna sprawa - nie wiem ale uważam że zrobił to pod wpływem emocji gdyż nic tak dobrze nie pachnie jak Harison ;D :D :P Dobre bo Polskie :D :-*

Offline patrykj369

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 26.06.2016, 20:34 »
Zgodzę się zarówno z Jeanem i Lukiem. Może rzeczywiście użyłem zbyt "reklamowego" języka, ale ja osobiście wolę czytać tak napisane recenzje. Do testów podeszłem bardzo pozytywnie ponieważ wszystkie wcześniej używane zanęty Harisona się sprawdzały, a to że połowiłem ukleje i płotki było uwarunkowane rybostanem zbiornika. W tej części w której siedziałem bardzo rzadko wyciągane są leszcze, a karp i lin to już jakieś marzenie.  Kolejny test postaram się przeprowadzić na obfitującej w karpie, liny, karasie, amury i jesiotry. Dwa testy na całkiem różnych łowiskach powinny dać według mnie miarodajne efekty i każdy będzie mógł interpretować je jak będzie chciał.
Feeder Team Cyprinus