Autor Wątek: Sól do zanęty???  (Przeczytany 27973 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Sól do zanęty???
« dnia: 10.06.2016, 21:07 »
Panowie jakoś konkretnie nie wpadł mi w oko wątek soli którą co nie które osoby dodają do zanęty , więc postanowiłem troszkę popytać :P

Czy ktoś może mi wyjaśnić , po co sól dodaje się do zanęty w okresie LETNIM  ??? ??? ???

I czy ktoś ma jakieś podstawy do tego że ów sól bardziej wpływa na ryby i brania latem niż jakby jej wcale nie dodawać.

Z poważaniem Marcin

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
Odp: Sól do zanęty???
« Odpowiedź #1 dnia: 10.06.2016, 21:54 »
Robert

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #2 dnia: 10.06.2016, 21:57 »
Sól zawiera naturalne minerały które (jak sądzę) niejako zachęcają rybki do żerowania :)
A jak sie sprawdza w zimie to w lecie powinno jeszcze bardziej gdzie ryby intensywnie żerują :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 10.06.2016, 22:11 »
Jeszcze raz zadam pytanie ;) Dlaczego nie które osoby dodają sól do zanęty w okresie LETNIM ??? ??? ???

Czy w środowisku naturalnym ryby występuje sól , żeby dodawanie jej do zanęty miało w jakiś sposób wpłynąć na brania . Chodzi mi głównie o okres LETNI .
Z poważaniem Marcin

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 10.06.2016, 22:20 »
Rybki maja niskie ciśnienie i lubią sobie je podnieść :D :P  woda jest cieplejsza rybki więcej tracą mikroelementów a sól je dostarcza
Stosujcie morską bo to co sprzedają w sklepach ( marketach ) to nie powinno nazywać się sól
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline mirgag

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Mirosław
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 10.06.2016, 22:21 »
To, co Ci powiem, to raczej moja spekulacja niż „naukowe badanie”. Ale: sam piekę w domu chleb. Kiedy zapomniałem kiedyś dodać soli, chleb był nie do zjedzenia. Sól podkreśla w chlebie jego smak i chyba zapach.

Aby się przekonać, pamiętasz prażenie słonecznika? Praż bez soli i razem z solą. Różnica wyraźna.
Inaczej pachnie popcorn z maszyny, a inaczej prażony na oleju z solą. No i różnica w smaku oczywista.

Kiedyś gdzieś przeczytałem, że sól jest nośnikiem zapachów. I to chyba najważniejsza tutaj informacja.

Jeśli te dwie informacje połączymy, to metodą dedukcji dojdziemy, że sól winniśmy dodawać do zanęty zawsze, bo to i roznosi zapach i daje smak.

Jakoś mi się przyjęło, że do kilograma suchej zanęty daję dwie łyżki grubej soli którą daje się do ogórków.

Sól dodaję również wówczas, jeśli przygotowuję zanętę słodką np. na leszcza z melasą. (Tutaj robię taki myk: melasę z solą dodaję do suchej bazy zanętowej, mieszam, przecieram i wrzucam do wiadra. Może stać i rok gotowe do użycia. Dodaję szczyptę wody i twarde, mocno sklejone kule wrzucam do wody, które prawie natychmiast się rozpadają rozcieńczając melasę zaabsorbowaną przez składniki zanęty).

Jeśli ta informacja w czymś Ci pomoże?...
*Jedynie upór i determinacja są wszechmocne*
Mirosław

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
« Odpowiedź #6 dnia: 10.06.2016, 22:26 »
Jeszcze takie pytanko czemu podkreślasz że chodzi Ci o okres letni?
Paweł.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #7 dnia: 10.06.2016, 22:27 »
To, co Ci powiem, to raczej moja spekulacja niż „naukowe badanie”. Ale: sam piekę w domu chleb. Kiedy zapomniałem kiedyś dodać soli, chleb był nie do zjedzenia. Sól podkreśla w chlebie jego smak i chyba zapach.

Aby się przekonać, pamiętasz prażenie słonecznika? Praż bez soli i razem z solą. Różnica wyraźna.
Inaczej pachnie popcorn z maszyny, a inaczej prażony na oleju z solą. No i różnica w smaku oczywista.

Kiedyś gdzieś przeczytałem, że sól jest nośnikiem zapachów. I to chyba najważniejsza tutaj informacja.

Jeśli te dwie informacje połączymy, to metodą dedukcji dojdziemy, że sól winniśmy dodawać do zanęty zawsze, bo to i roznosi zapach i daje smak.

Jakoś mi się przyjęło, że do kilograma suchej zanęty daję dwie łyżki grubej soli którą daje się do ogórków.

Sól dodaję również wówczas, jeśli przygotowuję zanętę słodką np. na leszcza z melasą. (Tutaj robię taki myk: melasę z solą dodaję do suchej bazy zanętowej, mieszam, przecieram i wrzucam do wiadra. Może stać i rok gotowe do użycia. Dodaję szczyptę wody i twarde, mocno sklejone kule wrzucam do wody, które prawie natychmiast się rozpadają rozcieńczając melasę zaabsorbowaną przez składniki zanęty).

No coś w tej cholernej soli jest! Krowy u mojego dziadka w oborze wiecznie lizały zwisającą na sznurku kostkę soli. Ludzie też sporo solą. Ciekaw jestem naukowej opinii na ten temat?

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #8 dnia: 10.06.2016, 22:28 »
Jeszcze takie pytanko czemu podkreślasz że chodzi Ci o okres letni?

Dokładnie Marcin, o co biega?

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 10.06.2016, 22:29 »
Mój ojciec mówił mi że jak piekli chleb bez soli to był niedobry, nie wyrósł i nie miał dobrej skórki
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 10.06.2016, 22:37 »

No coś w tej cholernej soli jest! Krowy u mojego dziadka w oborze wiecznie lizały zwisającą na sznurku kostkę soli. Ludzie też sporo solą. Ciekaw jestem naukowej opinii na ten temat?

Że tak brzydko odpiszę , krowy to zwierzęta a ryby to ssaki , tak ? Wrzućmy do paśnika w lesie sól w kostkach i możemy strzelać do zwierząt na ślepo a i tak trawimy ;) Tyle tam tego będzie :D  Ale czy tak samo będzie z rybami jak wrzucimy sól do wody ?

No właśnie dlaczego chodzi mi o lato ? a nie o wiosnę czy jesień ? ;)
Z poważaniem Marcin

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #11 dnia: 10.06.2016, 22:48 »
Marcinie, chyba nieuważnie doczytałeś. Sól jest nośnikiem zapachu i podnosi atrakcyjność smaku. Ale przede wszystkim zapach. Czyli zamiast mąki kukurydzianej na przykład - sól.
Mirosław

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 10.06.2016, 22:57 »
Marcinie, chyba nieuważnie doczytałeś. Sól jest nośnikiem zapachu i podnosi atrakcyjność smaku. Ale przede wszystkim zapach. Czyli zamiast mąki kukurydzianej na przykład - sól.

Czyli dosypując sól do zanęty dodajemy jej dodatkowy zapach i podnosimy atrakcyjność naszej zanęty ???
Z poważaniem Marcin

Offline mirgag

• Ekspert
  • Mirosław
« Odpowiedź #13 dnia: 10.06.2016, 23:03 »
Tak Marcinie. Ja już spotkałem się z opinią, że sól sypią dosłownie szklankami do zanęty.

Ponadto sól w wodzie powoduje u leszcza brak ligulozy (to twierdzę autorytatywnie, bo z ramienia zarządu PZW robiłem badania we Wrocławiu w pewnej nieprzyjemnej sprawie. Taką otrzymałem opinię z badań Instytutu).
Mirosław

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 10.06.2016, 23:14 »
Mirek to napisz mi jeszcze w jakim okresie sól bardziej wpływa na brania ? Czy wogóle jest taki okres , czy może po prostu sól tak samo się zachowuje i tak samo działa na ryby przez cały okres .
Z poważaniem Marcin