Autor Wątek: Metoda na wędkę karpiową  (Przeczytany 17474 razy)

Offline siwy-czl

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
Odp: Metoda na wędkę karpiową
« Odpowiedź #15 dnia: 19.06.2016, 20:03 »
A ja chciałbym się podpiąć do tematu i spytać w drugą stronę czy sprawdzi się łowienie feederami na ciężką metodę lub typowo karpiowo czyli leadcore ciężarek itp używając tripda i alarmów?? chodzi o to że wybieram się na urlop i nie mam możliwości zabrania karpiówek bo są za długie ale 3 składowe feedery jak najbardziej, wiem że w tym jeziorze jest dużo ładnych karpi i planuję spędzić pare nocek, ale na tripodzie będą feedery, jak myślicie czy feeder z wygiętą szczytówką odda branie na hangerze alarmie??

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 19.06.2016, 20:10 »
W feederach wrzuć twarde szczytówki, ustaw jak karpiówki i załatwione.

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 19.06.2016, 20:15 »
Witam

Nie ma z takim łowieniem problemu. Ja tak łowiłem, nawet wczoraj. Brania są intensywne. Wygięty kij wcale nie przeszkadzania w wskazaniu brań.

Łowiłem wcześniej na swoje karpiówki dwu składowe, ale za dużo miałem spiętych ryb, na nie wielkie haczyki.

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline kuba097

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #18 dnia: 20.06.2016, 08:42 »
Niestety nie posiadam żadnego feedera. Do sygnalizacji brań zawsze mam hangera + sygnalizator.
Na 99% przesuwałem podajnik po dnie, nie zwracałem na to szczególnej uwagi. Podajnik mam 90 gram także myślę, że jest ok.
Tam gdzie wędkuje dno jest piaszczyste w jednym miejscu, na innych miejscówkach nie mam pojęcia jakie jest dno, ale obawiam się, że może być znaczna ilość mułu. Co w takim przypadku? I ewentualnie jak sprawdzić co się znajduje na dnie?

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #19 dnia: 20.06.2016, 12:11 »
Napinając żyłkę w karpiówce (mając podajnik 70g+) możesz napiąć żyłkę prawie maksymalnie, położyć wędkę na podpórkach/tripodzie i założyć hanger/swinger. On swoją masą powinien napiąć resztę żyłki, jak opadnie na doł to kołowrotkiem delikatnie go podciągasz i tak do momentu aż nie przestanie opadać.
Nie jest też tak, że nie możesz przesunąć podajnika nawet o centymetr - szczególnie na początku zanim miks nie zacznie się rozpadać. Jednak mając ciężki podajnik na pewno wyczujesz opór i będziesz wiedział kiedy przestać napinać żyłkę.

Możesz założyć koszyk z denkiem i przeciągnąć go po dnie, jak jest muł to powinien zostać w koszyku (możesz zakleić go do połowy taśmą żeby zrobić "nabierak). Przy ściąganiu podajnika wyczujesz też muł bo podajnik/koszyk na początku nie będzie chciał wyjść, a następnie poczujesz jak dno "puszcza".
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 20.06.2016, 12:21 »
Do badania dna najlepsza jest mocna wędka z plecionką. Ja korzystam z kija do spodowania, na początku szukam miejsca na dnie, gdzie najlepiej ułożyć jest podajnik, zaznaczam sobie odległość na takiej wędce i przenoszę na kije z zestawami.

Mocny kij z plecionką, i ciężarkiem około 50-60 g, przy przesuwaniu daje typowe odczyty dna. Żwir, piach, twarde dno - mocne drgania, rośliny - robi się zaczep, trudno jest ciągnąć ciężarek, muł - idzie on gładko, bez żadnych drgań. Większość ryb woli towar podany na twardym dnie, znalezienie takowego to już połowa sukcesu.
Lucjan

Offline kuba097

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #21 dnia: 20.06.2016, 13:08 »
Następnym razem będę próbował sprawdzić dno tak jak mówicie ;)

Nie raz tak miałem, że przy wyciąganiu czułem spory opór i nagle coś "puszczało", ale nie raz też wyciągałem spore ilości moczarki, więc roślinności wodnej jest tam pewnie sporo.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #22 dnia: 20.06.2016, 14:13 »
Najlepsze podajniki nie pomogą, ani zanęty za setki złotych,jak podajnik wpakujemy w taką moczarkę to jest kaplica ;) Badanie dna to bardzo ważna rzecz, jeżeli masz moczarkę to obowiązek wręcz. Z każdym dniem będzie jej coraz więcej, teraz będzie rosła w zawrotnym tempie :o
Lucjan

Offline kuba097

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #23 dnia: 20.06.2016, 15:20 »
Trzeba będzie chyba zmienić miejscówkę bo tam jest tego bardzo dużo, a nie mam możliwości oczyszczenia nawet kawałka wody.
Pewnie dlatego moje wyniki było zerowe ???

Offline s3pp

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #24 dnia: 22.06.2016, 20:00 »
Ostatnio byłem na rybach - niestety picker nie dał pewnej rybie rady, podobne branie pojawiło się ponownie. Zamierzam jechać tam z karpiówkami i metodą. Kupiłem już duże koszyki XXL. Chciałem jednak prosić o radę, jaki najlepszy mix użyć na karpie i amury? A może pellet? Co ile przerzucać zestaw? Jakie gotowe przypony - rozmiar żyłki i haka kupić oraz jakiej wielkości przynęty używać? Proszę o pomoc :) Żyłki głównej używam 0,30 na karpiówkach.

Offline kburza

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 22.06.2016, 21:02 »
Ostatnio byłem na rybach - niestety picker nie dał pewnej rybie rady, podobne branie pojawiło się ponownie. Zamierzam jechać tam z karpiówkami i metodą. Kupiłem już duże koszyki XXL. Chciałem jednak prosić o radę, jaki najlepszy mix użyć na karpie i amury? A może pellet? Co ile przerzucać zestaw? Jakie gotowe przypony - rozmiar żyłki i haka kupić oraz jakiej wielkości przynęty używać? Proszę o pomoc :) Żyłki głównej używam 0,30 na karpiówkach.

Co do mixu możesz pokombinować 50/50 jak będzie coś się działo rzuć same pellety jak nic się nie wydarzy wróć do 50/50 (o smakach to już sam zadecyduj bo na to nie ma złotego środka )
Zestaw na początku rzuć co 10 minut jak nic sie nie bedzie działo jak coś się dzieje można poczekać, chyba że dzieje sie po zarzuceniu i ucicha to wtedy można częściej i potem zwolnić :)
Przypon polecę Ci gotowca z ESP 6 jak chcesz większy ale 8 z Drenanna sobie radzi też dobrze kwestia też jaka przynęta itd.
A przynęta to może być i kulka i dumbels zależy na co w tej wodzie najczęściej są efekty użyć możesz czego chcesz :)
Masz nieograniczone pole manewru :)
---- Catch & Release ---
                                     --- NO KILL ---
Pozdrawiam, Krzysiek.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #26 dnia: 03.05.2017, 11:40 »
Panowie ile waży największy podajnik esp napełniony miksem 50 / 50? Chce używać podajników 70 gramowych

Offline darty

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #27 dnia: 03.05.2017, 12:14 »
 Tutaj masz czarno na białym... ;)     http://matchangler.by/wp/in-line-flat-method-feeders/

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #28 dnia: 03.05.2017, 12:22 »
Super, dzięki ;)