Autor Wątek: Jak się określa długość tyczki?  (Przeczytany 7588 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jak się określa długość tyczki?
« dnia: 14.06.2016, 13:57 »
Mam takie pytanko: Jak określa się długość tyczki?
Jeśli kupię 9,5 m i top np. 4 m to tyczka ma wtedy 13,5 m, czy jak to jest? :-X

Znalazłem jeszcze taką:
http://olx.pl/i2/oferta/tyczka-13-m-maver-reality-CID767-IDfY2op.html#:3c056a7fa5
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak się określa długość tyczki?
« Odpowiedź #1 dnia: 14.06.2016, 14:10 »
Jak kupisz 9,5m to max możesz łowić max 9,5 (tak na prawdę ~9 m) ujmując grube rury (ostatnie) możesz sobie skrócić kij do 8 m itd.

9,5 to tyczka kadecka

Tyczki robione na rynek europejski mają max 13 m (tzw, pełne 13). Te, które robione są na rynek UK maja bazowo 14,5 - 16 m, a do nas produkuje się je bez ostatnich rur, by dostosować je do kontynentalnego regulaminu, stąd też ich trochę krótszy wymiar i wyrównywanie dopalaczem. Standardowa 13-stka ma 12,4 m, po ujęciu ostatniej rury (ok 1,8 m) zostaje 10,6 m i analogicznie 8,8-9 m bez kolejnego elementu.
Pozdrawiam
Olo

Chub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14.06.2016, 14:22 »
Filip każda długość tyczki jest już z topem, a potem jeśli chodzi o dodatkowe elementy, to zależy czy masz top 5,4 lub 3 elementy.
Na Twoje łowienie i wiek 11,5 to jest max długość na jaką bym patrzył.
Jak znajdziesz 11,5 w dobrej cenie, śmiało brać rurę ostatnią zawsze odejmiesz i zabezpieczysz np:

http://lowisko.net/486,korek-ochronny-expanda-do-tyczki-stonfo.html

Wtedy najlepiej zacząć się uczyć od 9,5 m. W tej długości naprawdę można łowić piękne ryby, tym bardziej na komercji wieczorem rybę masz przy brzegu, kubeczek zanętowy na szczytówkę i super łowienie.

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #3 dnia: 14.06.2016, 14:35 »
Nie wiem czy już rozumiem O:)

Czyli, jeśli kupię tyczkę 11.5m i użyję topu 3m to po odłączeniu tego topu pozostała część tyczki ma 8,5m, a przy topie 4m ma 7,5m? :-X

PS
Czy każda tyczka ma standardowo jedną długość topu? Jeśli tak, to jaką?
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 14.06.2016, 14:40 »
top to ta część tyczki, którą odłączamy od cienkiej strony :) jak łowisz  na płyciźnie to używasz 2 elementów (z reguły), jak głębiej to 3->4->5ciu ,
ta część tyczki która jest odłączana podczas łowienia od tyczki (body) to top właśnie

jak kupujesz tyczkę 9.5 to znaczy, że z zamontowanym topem masz badyla ~9m 

by uniknąć kolejnych pytań - polecam fajną lekturę na początek:  http://przemol.cba.pl/
Pozdrawiam
Olo

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 14.06.2016, 15:02 »
Chyba nadal nie ogarniam (aż mi wstyd) :-X

A jeden element topu ma metr? Jest jakaś reguła?

Poczytam wieczorem. Muszę też poszukać filmików o tyczce.

PS
Z reguły zadaję dużo, dla niektórych może głupich pytań, ale proszę mi wybaczyć O:)
Have fun.
Do what makes you happy.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14.06.2016, 15:13 »
Chyba nadal nie ogarniam (aż mi wstyd) :-X

A jeden element topu ma metr? Jest jakaś reguła?

Elementem topu jest też sama szczytówka więc niekoniecznie ma metr tym bardziej jak jest obcięta żeby weszła grubsza guma ;)
Często właśnie dla zwiekszenia sztywności obcina się ją np do 20-30 cm...
Nie trzymaj się tak sztywno tych długośći bo te wszelkie 9,5 11,5 są umowne tzn. przeważnie tyle nie mają to jak z batem 7m, który ma tak naprawdę 6,6 - 6,9...Tyczka 13 ma 12,6 itd

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #7 dnia: 14.06.2016, 15:24 »
Te długości tak podawałem, żeby było "czytelnie" :)

Muszę jeszcze dużo poczytać :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2016, 22:36 »
To teraz ja zapytam, bo szykuję się do zakupu...
Mivardi ma w swojej ofercie tyczkę TMX 5000 12.58 (13.28 z dopałką) sprzedawana jest w paku 4 lub 5 elementowym (chodzi o ilość części jakie ma top). 4 częściowy ma 4,5 m, a 5 częściowy top ma 6,15 m.
Czy jak kupie sama tyczkę z dopałką, to nie mam topu i muszę kupić dodatkowo? Czy top 6,15 i 4,5 m różni się ilością części jakie montujemy w tyczce aby osiągnąć długość 13 m? 
W ofercie jest także top 3,10 m do kubka oraz top power 3,2 m, czy w tym przypadku tyczka będzie krótsza od zakładanych 13 m? 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2016, 22:53 »
Długość topów i ilość ich elementów nie ma wpływu na długość tyczki. Jedynie na ilość elementów tyczki, którymi łowimy jak patrzysz od szczytówki , a to znowu warunkuje głębokość łowiska. Nie wiem jak inaczej to opisać.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #10 dnia: 01.11.2016, 23:16 »
Czyli top 4 elementowy długości 4,5 m, top 5 elementowy długości 6,15 m i top karpiowy mają inna średnicę i używa się innej ilości części tyczki aby je zamontować? Przykładowo tyczka ma 9 elementów. Dłuższy top (6,15) sprawi, że używasz np. 7 elementów tyczki, a krótki (3,2) montuje się do 9 elementów? 4,5 m do 8?

Na głębsze łowiska idzie dłuższy top...

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
Marcin

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #11 dnia: 02.11.2016, 08:12 »
Jeśli ktoś nie miał styczności z tyczką i łowieniem to ta cała terminologia a szczególnie temat dotyczący topów, jego długości mogą być nieco niezrozumiałe.
Miałem podobnie jak zaczynałem przygodę z zestawem skróconym. Postaram się tutaj to wyjaśnić w miarę obrazowo.

Po pierwsze, przyjmijmy (będzie nam lepiej), że deklarowana długość tyczki przez producenta faktycznie tyle wynosi.
Są czasem różnice np. o 20 cm, czasami większe (w zależności od firm), niektóre są równe 13 metrów. Ale nie mieszajmy.
 Przyjmijmy, że jeśli tyczka 13 metrów to ma ich 13 co do centymetra bo to akurat w przypadku obrazowego przedstawienia tematyki topów nie ma znaczenia.

Tyczka ma 13 metrów razem z topem. Razem z dowolnym topem.
Może mieć 13 metrów z topem 2 lementowym a może mieć 13 metrów z topem 5 elementowym.
Co to jest top?  Top jest to ta częśc tyczki, do której przymocowany jest nasz zestaw i którą wypinamy z całej wędki w końcowej fazie holu ryby.
Długość naszego topu warunkuje głębokość łowiska. Faktyczna długość topów jest różna w zależności od producenta tyczki a nawet konkretnego modelu wędki.
Nie warto więc zaprzątać sobie głowy centymetrami a po prostu operować ilością elementów.

Poniżej zamieszczam ilustrację, która może ułatwi nieco przegryzienie tematu:

e - czyli długość topu, nie powinna być mniejsza od h - czyli głębokości łowiska

Wędka wraz z podstawowym topem ma zawsze 13 metrów (w przypadku tyczki 13 metrowej).
Jeśli będziemy łowić w miejscu bardzo głębokim 4-5 metrów to naszym topem będzie taki top, by e nie było mniejsze od h.
Trzeba też doliczyć oczywiście zapas żyłki, ponieważ nie podwiesimy spławika pod samą szczytówką. Zawsze będzie to więc 50-100 centymetrów zapasu.
Czasem, jeśli nie możemy tego zapasu uzyskać, bo głębokośc jest faktycznie taka, że e=h, wtedy musimy zastosować jeden element więcej.
Niezależnie od tego jaki top stosujemy (długość, ilość elementów) zawsze łowimy na takiej samej odległości czyli 13 metrach!.
Szczytówka tyczki jest jednocześnie pierwszym elementem topu.

Tak jak pisałem, top jest to część wędki, do której przymocowany jest nasz zestaw i którą odpinamy z całości tyczki.
Jego długość warunkuje głębokość łowiska a zestawy (packi) po prostu określają ile topów będziemy mieć dostępnych w czasie łowienia.

Kupując więc tyczkę, która na przykład ma w paku topy 3 elementowe oczywiście połowimy na wodzie, która ma głębokość 5 metrów. Będziemy mieć natomiast tylko jeden top do łowienia. Jeśli tą samą tyczką w tym paku z 3 elementowymi topami będziemy łowić na łowisku, którego głębokośc nie przekracza 2 metrów to mamy do dyspozycji aż 4 topy (z wędki oraz te 3 dodatkowe bo ich długość pozwala na łowienie na tej wodzie). Kupując tyczkę, która ma w paku topy 5 elementowe, połowimy na głębokości 5 metrów i będziemy tych topów do łowienia mieć po prostu więcej,
możemy mieć w zapasie kilka topów z różnymi zestawami i łowić na różnych głębokościach. Jeśli natomiast głębokość wody będzie wynosiła 7 metrów, to do dyspozycji będziemy mieć tylko jeden top - ten wydzielony z wędki. Po prostu mocujemy zestaw na tylu elementach, na ilu jest to konieczne.

Czy jak kupie sama tyczkę z dopałką, to nie mam topu i muszę kupić dodatkowo? Czy top 6,15 i 4,5 m różni się ilością części jakie montujemy w tyczce aby osiągnąć długość 13 m? 
W ofercie jest także top 3,10 m do kubka oraz top power 3,2 m, czy w tym przypadku tyczka będzie krótsza od zakładanych 13 m? 

Jeśli kupisz samą tyczkę to będziesz miał jeden top. W teorii będzie tam jakiś top chyba 5 elementowy, ale topem może być też i 6 i 7 elementów - jak będzie bardzo głęboko, na przykład 7-8 metrów. To oczywiście mało się zdaża na tym dystansie, ale taka jest teoria. Samą wędką więc jesteś w stanie łowić ryby. Bez dodatkowych topów po prostu będziesz mógł łowić tylko jednym zestawem, ewentualnie się przezbroić jeśli będzie taka potrzeba.

Czyli top 4 elementowy długości 4,5 m, top 5 elementowy długości 6,15 m i top karpiowy mają inna średnicę i używa się innej ilości części tyczki aby je zamontować? Przykładowo tyczka ma 9 elementów. Dłuższy top (6,15) sprawi, że używasz np. 7 elementów tyczki, a krótki (3,2) montuje się do 9 elementów? 4,5 m do 8?
Na głębsze łowiska idzie dłuższy top...

Mniej więcej tak jak napisałeś. Ilośc elementów topu liczy się od szczytówki, która jest pierwszym. Im więcej elementów, tym oczywiście ich średnica będzie większa, bo dokładasz jakby coraz to grubsze "rury".

Co do topów karpiowych, to są one zwykle 2 lementowe. Nie występuje tam typowa szczytówka jak w innych topach do łowienia drobnicy, ten pierwszy element jest zwykle grubszy i dłuższy. Przypomina on bardziej drugi element zwykłego topu. Ale to wszystko jest wyrównywane długością elementów. Po prostu 1 element topu karpiowego to z reguły 1 i 2 element topu matchowego, rzecznego - razem a drugi element topu karpiowego ma zwykle średnicę 3 elementu topu match/rzecznego.
Grzegorz

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 02.11.2016, 09:01 »
Matchless poszła :thumbup: .
Mnie jeszcze intryguje pytanie, czy top to jest już element określony przez producenta, czyli dajmy na to ma trzy elementy.
Chcąc połowić na głębszej wodzie mogę odpinać dodatkowe dwa elementy z tyczki, czyli nasz "top 3 elementowy" + 2 kolejne elementy?
Czy nie grozi to uszkodzeniem?
Jeszcze pytanko co do topów ustalanych przez producenta: czy są one teleskopowe?
Łowiłem kiedyś na tyczkę kolegi ale na to nie zwróciłem uwagi.
Paweł.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #13 dnia: 02.11.2016, 09:11 »
Mnie jeszcze intryguje pytanie, czy top to jest już element określony przez producenta, czyli dajmy na to ma trzy elementy.
Chcąc połowić na głębszej wodzie mogę odpinać dodatkowe dwa elementy z tyczki, czyli nasz "top 3 elementowy" + 2 kolejne elementy?

Dokładnie tak. Pojęcie top jest tutaj ruchome. Topem będzie każda ilośc elementów wędki, do której mamy przymocowany zestaw i będziemy je "odpinać".
Jeśli masz top 3 elementowy a łowisko jest głębsze, wtedy po prostu "podbierasz" z wędki potrzebne elementy. Przy łowieniu, kiedy już dochodzi do "odpinania" topu od wędki po prostu rozłączenie następuje między 5 a 6 elementem.

Czy nie grozi to uszkodzeniem?

Absolutnie nie grozi.

Jeszcze pytanko co do topów ustalanych przez producenta: czy są one teleskopowe?
Łowiłem kiedyś na tyczkę kolegi ale na to nie zwróciłem uwagi.

Topy i ich elementy są nasadowe. Teleskopowa jest tylko szczytówka. Zdarzają się topy karpiowe teleskopowe, ale przyjmując, że 1 element jest jakby szczytówką to można to uznać za uzasadnione. Mimo to, rzadko się zdarzają takie teleskopowe, karpiowe topy.
Grzegorz

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 02.11.2016, 09:19 »
Dzięki wielkie. :beer:
Paweł.