Autor Wątek: Robienie zdjęć i nagrywanie osób nad wodą  (Przeczytany 10533 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Robienie zdjęć i nagrywanie osób nad wodą
« dnia: 23.06.2016, 07:26 »
Temat ten zostal wydzielony z innego wątku dotyczącego problemów z turystami nad wodą.

"Wyprowadziłem więc pana z błędu (dla niezorientowanych podam, że robienie zdjęć osobom nie jest zakazane) i poinformowałem pana, że to ja pierwszy zadzwonię na policję, zgłaszając zakłócanie spokoju i uprawiania amatorskiego połowu ryb członkowi PZW na wodzie dzierżawionej przez Polski Związek Wędkarski, a także narażanie własnych dzieci na niebezpieczeństwo. Znawca prawa odpowiedział: - A niech sobie policja przyjeżdża. Przyjadą, to i odjadą. Jednak musiał sprawę przemyśleć, bo zaraz potem oddalił się ze swoimi dziećmi."

Mateo mylisz się. Jeśli osoba nie będąca osobą publiczną wyraźnie powie, że nie życzy sobie żeby ją fotografować każdy fotograf ma obowiązek zaprzestać robienia zdjęć. Ta sprawa wyszła i ja odszukałem taką wykładnię prawa w związku z tym, że kiedyś na jednym z for pewien strażnik SSR wpadł na pomysł, że zakupi kamerę i każdą kontrolę będą nagrywać. Oczywiście szybko się okazało, że takich praktyk być nie może.
JK

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Robienie zdjęć i nagrywanie osób nad wodą
« Odpowiedź #1 dnia: 23.06.2016, 08:31 »
Ależ można filmować. W dziczy, na chodniku na ulicy. Ale jak taki delikwentwsiadzie do samochodu już nie można. Wiele analiz przeprowadzi o już po wyjściu na jaw afery taśmowej.
Marcin

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.06.2016, 10:18 »
Mateo mylisz się. Jeśli osoba nie będąca osobą publiczną wyraźnie powie, że nie życzy sobie żeby ją fotografować każdy fotograf ma obowiązek zaprzestać robienia zdjęć. Ta sprawa wyszła i ja odszukałem taką wykładnię prawa w związku z tym, że kiedyś na jednym z for pewien strażnik SSR wpadł na pomysł, że zakupi kamerę i każdą kontrolę będą nagrywać. Oczywiście szybko się okazało, że takich praktyk być nie może.
JK

Można fotografować i filmować: wodę, niebo , wszystko w koło a że delikwent pcha się w kadr to jego sprawa a jeśli już jest w samochodzie czy u siebie na posesji to zgodnie z prawem bez zgody nie wolno
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 23.06.2016, 10:49 »
Filmuja swoją pracę, nie delikwenta. I po temacie.
Marcin

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23.06.2016, 12:46 »
Treść wpisu usunięta przez użytkownika.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 23.06.2016, 13:19 »
JK

Z logiczno-praktycznego podejścia:
Jeśli widzę złodzieja, który okrada sklep i chcę zrobić mu zdjęcie, a on sobie tego nie życzy, to mam odstąpić, bo postąpię wbrew prawu? ;D

Trzeba też zaznaczyć, że istnieje różnica pomiędzy wyrażeniem braku zgody na rejestrację, a brakiem jakiejkolwiek reakcji.
W przedstawionym przeze mnie powyżej przykładzie pan nie zakazał mi wykonywania zdjęć, tylko zapytał mnie czy chcę mieć problemy z policją. Żadne stwierdzenie, że nie życzy sobie robienia mu zdjęć i ich rozpowszechniania nie padło.
Teraz inna kwestia - nawet, jeśli by takowe padło, to chyba ciężko takie coś udowodnić potem :) Szczególnie, jeśli w danym miejscu znajduje się jedynie fotografujący i fotografowany :)

A teraz moje znaleziska dotyczące prawa.

Okazuje się, że zakazy w zapisie prawa dotyczą jedynie rozpowszechniania wizerunku danej osoby. A nie samego wykonywania zdjęć.

Oto temat poruszony na Forum Prawnym:

Mieszkam w kamienicy, pies przeskoczył mi za odgrodzone murkiem z betonowych płyt podwórko drugiej kamienicy, nie załatwiając potrzeb fizjologicznych, a z okna wyskoczyła kobieta i powiedziała że to jest teren prywatny i nie mam prawa tu być, po czym szybko wróciła do okna z aparatem. Powiedziałem jej że nie ma prawa mi robić zdjęcia, ale nie robiło jej to różnicy, i aparatem z flashem zrobiła mi 2 zdjęcia.

Odpowiedź:
Robienie komuś zdjęcia nie jest zabronione, jeżeli nie dotyczy to szczególnych okoliczności (np. sytuacje intymne). Z opisanej sytuacji wynika, że żadna sytuacja szczególna nie zaistniała. Zabroniona jest jedynie publikacja wizerunku osoby bez jej zgody. Wizerunek jest dobrem osobistym i podlega ochronie, w razie bezprawnego wykorzystania wizerunku można podjąć kroki prawne.

oraz

To zdjęcie może być dowodem w sprawie sadowej. Wiele osób jest bardzo uczulonych na aparat fotograficzny bo zdjęcia (w przypadku braku świadków) mogą być jedynymi dowodami w sprawie jeżeli dojdzie do wytoczenia procesu a to już zupełnie inna sprawa.

Jak podaje Jarosław Góra, specjalista prawa własności intelektualnej i nowych technologii:

Zgodnie z art. 81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, treść prawa do wizerunku sprowadza się do wyłączności decydowania o możliwości rozpowszechniania swojego wizerunku. Osoba przedstawiona na zdjęciu może zatem dowolnie ograniczać zakres zezwolenia na rozpowszechnianie swojego wizerunku, bądź w ogóle tego zakazać nie udzielając zgody na rozpowszechnianie.

Warto też dodać, że:
Fotograf nie potrzebuje zezwolenia również w przypadku sfotografowania osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Z kolei na Foto Prawo.pl czytamy

Obecnie w Polsce brak jest przepisów wprost nakazujących uzyskanie zgody na zrobienie zdjęcia osobie. Biorąc pod uwagę przepisy prawa autorskiego, należy stwierdzić, że jedyną normą nakazującą uzyskanie zgody od osoby pojawiającej się na fotografii jest art. 81 UstPrAut.
Co więcej, przepis ten nakłada obowiązek uzyskania zgody osoby uwiecznionej tylko, o ile taka fotografia ma być rozpowszechniana.

Co do nagrywania kamerą. Przykład również z Forum Prawne.pl:
witam,
jestem obecnie uczniem szkoły średniej i w zeszłym tygodniu miałem następująca sytuację: Ktoś mnie nagrywał z bliska, z ukrycia. Właśnie w zeszłym tygodniu kolega z klasy z którym niezbyt się lobię, dosłownie wydzierał się do mnie, śmiał się i cały czas patrząc w komórkę swoja i na mnie. Podszedłem do niego i po prostu wyrwałem mu komórkę z reki, żeby dowiedzieć się o co chodzi i wtedy ukazało mi sie to nagranie, o którym nie miałem pojęcia. No i oczywiście w przypływie emocji natychmiast usunąłem. Sumując nie wiem kto nagrywał, nie wiem kto rozpowszechnia. W związku z tym tu moje pytanie: co moglem zrobić w sensie dochodzenia swoich praw, mając jego komórkę w reku? Czy samo takie, zaznaczę perfidne nagrywanie z ukrycia jest naruszeniem moich praw (bardzo dokładnie widac moja twarz)? Co właśnie w takiej sytuacji moglem zrobić? Udać się na policje z ta komórką, (czy jednak nie mogłem bo to w sumie jego własność), wiec w takim razie wezwać policje na miejsce? Proszę o odpowiedź.

I odpowiedź:

Samo nagrywanie nie jest karane (chyba że to nagranie podczas odbywania czynności seksualnej czy nago). Jednak nasilenie takich zachowań można uznać za nękanie w rozumieniu Art. 190a. kk § 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

oraz

Rozpowszechnianie i posiadanie to dwie inne sprawy. Fakt, że ktoś ma takie nagranie na telefonie o niczym nie świadczy.

Zrobione przeze mnie zdjęcie miało posłużyć w sprawie i miało na celu dowiedzenie przed odpowiednimi organami, że zachowanie tej osoby ograniczało prawo członka PZW do swobodnego amatorskiego połowu ryb.

Na koniec dodam i podkreślę, że Janusz się nie myli. Może być tak, że przytoczony przez niego przykład rejestracji kontroli przez strażników SSR podlegał jakimś dodatkowym paragrafom. Trzeba bowiem wziąć jeszcze pod uwagę interpretację prawa. Nie sposób ułożyć przepisów tak, aby zawierały wszystkie możliwe okoliczności. W przeciwnym razie prawnicy byliby zbędni :)

Mnie by bardziej interesowały Wasze nieco głębsze przemyślenia na temat radzenia sobie z problemem. Nie tylko w znaczeniu praktycznym, ale również w odniesieniu do własnych emocji.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że przy takich upałach trudno może się "głębiej myśleć" :)

Obyśmy jak najrzadziej musieli stawiać czoła takim problemom!
Pozdrawiam
Mateusz

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 23.06.2016, 13:39 »
Ja się zastanawiam, skąd w niektórych ludziach tyle zapału, żeby z uporem maniaka dbać o prawa wszelkiej maści złodziei, bandytów czy zwykłych idiotów uprzykrzających innym życie.
Tego nie wolno! Tamtego też! Ratunku, prawa człowieka gwałcą, bo złodzieja złodziejem nazywają i jeszcze robią mu zdjęcie jak kradnie, a nie wyraził na to zgody! Skandal!
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #7 dnia: 24.06.2016, 10:45 »
Miałem odpowiedzieć przez PW ale dobrze żeby wszyscy poczytali:
http://www2.trzcianka.pl:81/pl/images/stories/2013_aktualnosci/04/informacja_prawna_wizerunek.pdf
Ostatni akapit 8)

Jeśli ja powiem, że nie, to znaczy nie chcę być fotografowany.

Co do SSR - Koledzy prawa i obowiązki okresla Ustawa o rybactwie. Tam nie ma słowa o filmowaniu.
JK

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 25.06.2016, 17:45 »
Jak widać przedstawione przeze mnie i Janusza interpretacje prawa są sprzeczne.
Stąd też interpretacją prawa zajmuje się prawnik i dostosowuje ją do określonej sytuacji.

Myślę, że wszyscy, którzy zdążyli już poznać Janusza na forum naszym oraz wedkuje.pl, wiedzą, że Janusz zawsze ma rację i szczególnie lubi udzielać się w wątkach, gdzie mowa o prawie i paragrafach :)
Tak więc nie pozostaje nic innego jak tylko zaakceptować, że i w tej prawniczej kwestii się nie myli.
Jak powiadają, są ludzie, którzy są pewni, że wiedzą wszystko i tacy, którzy wiedzą, że nic nie wiedzą. Z wielką chlubą zaliczam się do tych drugich :)

Jeśli ja powiem, że nie, to znaczy nie chcę być fotografowany.
Tak jest! :beg: O:)

Pamiętajcie więc, jeśli złodziej będzie Wam plądrował podwórko, będziecie chcieli go nagrać, a on nie wyrazi na to zgody, to musicie czym prędzej go przeprosić i odstąpić od tej czynności, bo wejdziecie w konflikt z prawem.
A nie daj Boże, jak będziecie chcieli zrobić zdjęcie Januszowi bez jego zgody! To już będziecie musieli liczyć się z poważnymi konsekwencjami :o

Co do SSR - Koledzy prawa i obowiązki okresla Ustawa o rybactwie. Tam nie ma słowa o filmowaniu.
W Ustawie o Rybactwie nie ma też słowa o tym, czy strażnik może chodzić w żółtych skarpetach. Czy to oznacza, że nie może?
Nie ma też mowy czy strażnik może palić papierosy. Czy to oznacza, że nie może?
Strażnik jest człowiekiem i podlega nie tylko Ustawie o Rybactwie, ale przeróżnym innym ustawom/kodeksom, którym podlegają ludzie – mieszkańcy naszego kraju.
Być może o filmowaniu jest w jakiejś innej ustawie, np. o prawach autorskich (prawo cywilne). Być może z innego zbioru praw dowiemy się czy strażnik może, czy też nie może rejestrować swoich działań. Niekoniecznie wszystko musimy znaleźć w Ustawie o Rybactwie.
To chyba dla wszystkich jest oczywiste :-)
Ja nie znam tych wszystkich praw, więc w kwestii filmowania podczas kontroli nie będę się wypowiadał.
Mogę tylko podać przykład z życia wzięty, że koledzy strażnicy rejestrowali swoje kontrole, przedstawiali potem te filmy w sądzie, jeśli było na nich widać łamanie prawa i nie zakazano im tej praktyki.

Wracając do tematu, napiszcie proszę w jaki sposób postępujecie w sytuacjach, kiedy turysta/plażowicz/letnik/sportowiec utrudnia Wam wędkowanie.

Pozwoliłem sobie zmodyfikować nieco tytuł wątku. Pomyślałem, że może w ten sposób wyszukiwarka lepiej zindeksuje ten temat i przez to trafią tu do nas osoby, które czegoś się dowiedzą. Może będą to właśnie turyści, którzy przemyślą pewne kwestie.
Pozdrawiam
Mateusz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25.06.2016, 18:14 »

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 25.06.2016, 19:44 »
Kadłubek to wejdzie komuś do domu i zacznij pstrykać zdjęcia zobaczymy czy jest to legalne :P
SSR może nagrywać jedynie podejrzenie kłusownictwa lub łamania r.ap.r w innym przypadku nie ma prawa

Co do postu Mateo to sie kolego mylisz bo przy strazniku nie ma prawa zasasy co nie jest zabronione jest dozwolone.
Paralizator jest wymieniony? i co strażnik ma prawo go użyć? czy nóż?

SSR nie ma żadnych praw
Feeder & spinning

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25.06.2016, 23:54 »

Offline maniek9926

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Graviora manent!
« Odpowiedź #12 dnia: 26.06.2016, 00:05 »
Widzę ze temat nagrywania "osób" mocno sie rozwinął.. Teraz ja podam przykład. Wideo rejestratory w samochodach mega popularna rzecz obecnie. Oprócz naszej jazdy rejestruje innych użytkowników drogi ale także i ludzi na przejściach chodnikach i itp... Wiec chyba to logiczne ze nagrywanie jest legalne tylko kwestia wykorzystania wizerunku to juz cos innego... Ale takie nargania raczej trafiają w ręce wymiaru sprawiedliwości bo po to sa nagrywane ...

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 26.06.2016, 00:08 »

Offline maniek9926

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 11
  • Graviora manent!
« Odpowiedź #14 dnia: 26.06.2016, 00:16 »
No wiem właśnie ze nagrywać można :) tam wcześniej ktos pisal ze nie można :p jest w głębokim błędzie:p prawo reguluje tylko to co później robimy z tymuy fotografiami filmami ;)