Autor Wątek: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?  (Przeczytany 25837 razy)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Matchówka Mikado T-Rex Match - czy dobra na początek?
« Odpowiedź #15 dnia: 03.02.2015, 00:04 »
Nie muszę mieć tej wędki, by rozumieć, że jest znacznie lepsza od Jaxona ważącego 337 gramów i tym podobnych wynalazków. Skoro kompetentny i ostrożny Pan Górek oferuje matchówki Xenia w swoim sklepie, najwyraźniej jakość jest przyzwoita.

Speedmaster nie jest już produkowany, więc jeżeli szukasz kiepsko wyważonej i ciężkawej matchówki za około 850 zł, kupuj póki zalega jeszcze w sklepowych magazynach  :P

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 03.02.2015, 00:14 »
Tylko żeby coś sensownego holować najpierw trzeba nauczyć się zarzucać, precyzyjnie w te same miejsca i bez plątania bo to początkującego szybko zniechęci. Moim zdaniem łatwiej jest zaczynać przygodę z wędką o akcji szczytowej. Ale to może tylko moje zdanie bo ja tak kiedyś zaczynałem.
Ale żeby nie wprowadzać wrażenia że to wedka przyniesie sukcesy :) dochodzi jeszcze odpowiednie gruntowanie, przygotowanie zestawów, precyzyjne nęcenie procą,  oznaczanie odległości markerem które tak wielu ignoruje, dobór zanęt i przynęt itd itp Można mieć wędkę za tysiaka a wystarczy źle rozłożyć śruciny i mamy cały dzień na rozplątywaniu zestawu. Po 5 razach rwiemy wszystko i wiążemy od nowa. Dwa kolejne splątania i początkujący ma dość :)

A co do xenia i sklepu Górka. Szanuję Kacpra za robotę jaką wkłada w rozwój wędkarstwa, uwielbiam jego filmy instruktażowe z których sam czasem się czegoś nauczę. Ale nie oszukujmy się, to jest biznes i będzie polecał to z czego ma marżę. Sprzęt pewnie jest wart tych pieniędzy ale jakoś zraziło mnie to że coraz więcej pisze się o tych xeniach jakby to był jakiś zmasowany atak marketingowy. Jest wiele więcej ciekawych wędek na rynku a jakoś dziwnie poleca się te które na niego zawitały i nikt na nie nie łowił. Trochę prowokuję bo może wreszcie odezwie się ktoś kto ją ma a nie tylko widział w katalogu ;) Sam chcę dokupić na ten sezon jakiś kijek i dać dzieciom w spadku poprzedni. więc dyskusje mnie bardzo ciekawią.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 03.02.2015, 00:47 »
Myślę ze skoro kolega zaczyna swoją przygodę z maczówką to na poradach j/w sporo skorzysta na wiedzy ale raczej i tak nie pojdzie w koszta żeby to wykorzystać > Kupi pierwszy kij popróbuje i sam pewnie dojdzie do wniosku czy jest ok! Ja jak zwykle zaproponuję kijek Trabucco! Jeśli cena cię nie zniechęci to na początek warto spróbować!  http://skleptrabucco.pl/antrax-match-plus-390-trabucco/ 
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #18 dnia: 03.02.2015, 01:02 »
Ja zaczynałem od ciężkiej matchówki i po przesiadce było mi leciutko... ;)

Myslę, że 90% wedek jest OK na początek. Unikałbym najtańszych i sprawdzał opinie, czy nie ma wpadek. Na pewno nie zawiedziesz sie na uznanych firmach - i niska półka Daiwy czy Mavera spokojnie wystarczy. Co do akcji wędki - wszystko zależy jakie ryby będziesz łowił. O ile kij nie ma akcji o jakiej pisze Jakub, to będzie OK. Myslę, że kołowrotek będzie równie ważny.
Jeżeli nastawiasz sie na 'wszystko' nie kupuj tylko mocniejszych wersji - czyli carp, power, pellet waggler. Samo match i tyle. Dopasuj się budżetem...

Jak dla mnie to wszystkie proponowane kije sa dobre. I weź tu cos wybierz człowieku! ;) Gdyby wybór należał do kobiety, myślała by z miesiąc, tyle tego ;)
Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 03.02.2015, 01:21 »
Gdyby wybór należał do kobiety, myślała by z miesiąc, tyle tego ;)
Ja myślę, że kobieta raczej by za wiele nie myślała. Wzięłaby zapewne kilka różnych ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 03.02.2015, 01:29 »
Różową... ;)

Ostatnio oglądałem wywiad z jedna z wyczynowych reprezentantek Anglii - i mówiła, że różowe wędki lub kołowrotki są lekko poniżające dla kobiet. Twierdziła, że nie są na tyle głupie aby brać coś co ma taki kolor, bo nie to się liczy. Zszokowałem sie lekko - nigdy nie spojrzałem na to w ten sposób.

Ale i tak wzięłaby różową Daiwę jakby była... ;)
Lucjan

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #21 dnia: 03.02.2015, 01:34 »
Gdyby wybór należał do kobiety, myślała by z miesiąc, tyle tego ;)
Ja myślę, że kobieta raczej by za wiele nie myślała. Wzięłaby zapewne kilka różnych ;D
O tak, kupiłaby jak na "zalando" - całą serie i potem wszystko oddala . Szkoda że nie ma takiego sklepu w wersji dla wędkarzy.

Offline Karol85

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Machaj wędą - ryby będą!
« Odpowiedź #22 dnia: 03.02.2015, 01:50 »
Panowie poczytałem trochę forum i dochodzę do wniosku że najpierw warto poszukać, później pytać bo naprawdę wiele rzeczy już jest wytłumaczonych. Wybrałem 2 kije myślę przyzwoite jak na początek:

Ekonomiczne Mikado
http://allegro.pl/wedka-mikado-tachibana-match-390cm-25g-i4973492453.html

Renomowane Trabucco polecane przez Arunia
http://skleptrabucco.pl/antrax-match-plus-390-trabucco/

Dam znać w przyszłości na co się zdecydowałem i jak to się sprawuje w praktyce

Teraz pora znaleźć kręcioł ale tym razem najpierw poszukam opinii we wcześniejszych wątkach
Dzięki za rady, to chyba pierwsze forum, na którym "starzy" wyjadacze tak chętnie tłumaczą "młodym" cały know how bez złośliwości i napinania. To świadczy o klasie tego forum Panowie, ciesze się że tu trafiłem :)
pozdrawiam
Karol

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #23 dnia: 03.02.2015, 07:29 »
Zderzyłem się kiedyś z Carbomaxxem, szajs nieprawdopodobny.

Ja natomiast carbomaxx'a posiadam i jestem zadowolony. Jedynie jest to feeder, więc może stąd różnica w opinii. Kupiłem go jako moja pierwszą wędkę feederową. Potem kupiłem coś z węgla (też wszakże nie za drogiego) i mam takie odczucie, że ten kompozyt jakoś lepiej mi siedzi. Jeśli chodzi o awaryjność, to też nie narzekam.

Ogólnie jestem fanem zaczynania od tanich wędek, bo potem przesiadka na coś lepszego jest bardziej odpowiedzialna i dopasowana. Uważam, że Karol może po prostu nie wykorzystać na początku zalet wędek za 200PLN +, a nawet w swoim niedoświadczeniu ją uszkodzić (kto z nas nie rozwalił swojej jednej z pierwszych wędek).

To tak jak z jazdą autem. Przeciętny kierowca bez dużego doświadczenia i przeszkolenia nie jest po prostu w stanie wykorzystać mocy silnika większej, niż 150KM.

Wszystko zależy od zasobności portfela. Jak portfel płytszy, trzeba szukać kompromisu. Znam przypadki kupowania wędek za setki złotych, a potem łażenie nad wodę z garścią pęczaku, bo zanęta za droga. Oczywiście żaląc się na cały świat, że ryby nie biorą :)

Edit:
Zapomnialem, że z carbomaxx'a mam również bolonkę i jako wędka zapasowa też daje radę :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 03.02.2015, 23:25 »
Może zależy od egzemplarza na jaki się trafilo. Ja się bardzo zrazilem :) No nic, może trafiają się lepsze egzemplarze.
Ps: nie sugeruję wędek z górnej pólki, ale przeglądając regularnie sprzęt w wędkarskich, mam wrażenie że wędki od ok 150 zł (tak, jest to ogromne uproszczenie, ale uzasadnione) są już z reguły bardzo fajnymi wędziskami, na lata. Imo warto dołożyć te 70 zł (pisze o tych pierwszych trzech modelach).
Dlatego uważam że ta Mikado Tachibana Match czy Trabucco Antrax Match to są już są sensowne, o wiele lepsze od tych wcześniejszych, wybory.

Pozdrawiam
Michał

river

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 10.02.2015, 15:25 »
Sam w tym roku chcę regularnie łowić matchówką więc także jej szukam
Będąc na  targach nie mogłem nie przyjrzeć się Xenii
Jak dla mnie odpada jest za sztywna zresztą to nie tylko moja opinia dlatego ciężko coś komuś doradzać bo wiem że to indywidualna sprawa
Kupiłem swego czasu dzięki opiniom pozytywnym w internecie dwie wędki obie sprzedałem dlatego teraz sam muszę dotknąć zanim coś zakupię tak jest chyba najprościej
Zakupy w ciemno różnie się kończą ,plus taki że można oddać
Co do opinii o sklepie Górka i innych tego typu  pamiętajcie że to jest ich zarobek nie zawsze coś co ktoś ma na sklepie musi być super czasem coś ma bo dostaje na to dobry rabat itd

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #26 dnia: 10.02.2015, 16:50 »
Sztywność matchówki jest w pełni uzgadnialna z jej wysoką jakością: np. wysokopółkowy Drennan Acolyte Ultra (pięciokrotnie droższy od Xenii 13' i zaprojektowany z udziałem pięciokrotnego mistrza świata w spławiku) jest sztywnawy poniżej szczytówki. Tego typu wędki nadają się m. in. do szybkościowego łowienia drobno-średniego białorybu (także na przepływankę, która często wymaga błyskawicznych zacięć ze względu na szybko-krótkie brania).

Matchówka może również być "sztywna" w tym sensie, że gdy trzymamy ją horyzontalnie, zwis szczytówki jest minimalny, a jednak przy większym obciążeniu ugięcie będzie całkiem głębokie. Dla początkującego wędka o głębszym ugięciu będzie zapewne lepsza, bo bardziej wybacza błędy podczas holu.

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
« Odpowiedź #27 dnia: 10.02.2015, 17:51 »
Aby wybrać fajna matchowke trzeba troszkę poszukać. Sam nie mogłem się zdecydować co chce i na targach troszkę pomacalem i po oglądałem sprzętu. Niestety shimano mnie zawiodło bo nie wystawili nic lepszego, był tylko aernos ale za to Daiwa mnie usatysfakcjonowala i mój wybór padł na szkocka daiwe model Tdr 13 stopowy  w 3 składzie. No i dziś zamówiłem w swoim sklepie ta wędkę. Cena może nie mała ale co się nie robi aby mieć banana na gebie:)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 10.02.2015, 20:07 »
Myślę, że do kija mozna się też przyzwyczaic i lekko dopasować. Mój pierwszy kontakt z moim Maverem to było totalne niezadowolenie. Karp pięć kilo złapany za ogon latał z prawa na lewo... Ale po pewnym czasie nauczyłem sie kijowi dokładać 'siły' i ryby holowało się całkiem przyjemnie, a po pół roku była już bajka. Gorzej za to na rzekach - miękki kij mnie denerwował przy przeplywance i byl za krótki - ale to co innego...
Teraz mój Maver do płoci, karasi, linów i leszczy jest super. Zbyt miękki dla karpia - ale nie znaczy to, że się go źle holuje - raczej ciut za długo - można za to zjechać z grubością żyłki i wielkością haka.
Nie przeszkadza mi też waga. Moja pierwsza matchówka miała metalowy trzpień w dolniku i była strasznie źle wyważona i ciężka. Od tej pory wszystkie inne są super i mega lekkie ;)  Chociaz wiadomo - te najdroższe kije ważą tyle co piórko i nie czuć ich prawie w ręku, dopóki sie nie ma ryby na haku.
Lucjan

river

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10.02.2015, 20:14 »
A czy bardziej miękka wędka match nie pozwala na zastosowanie cieńszych żyłek - bezpieczniejszy hol?
Metoda match u mnie tak naprawdę dopiero w tym roku ruszy na poważnie więc czytam tematy z zainteresowaniem :)