Autor Wątek: F1 - Hybryda karpia i karasia  (Przeczytany 19719 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: F1 - Hybryda karpia i karasia
« Odpowiedź #15 dnia: 01.07.2016, 23:13 »
Podesłałem Rafałowi ten link do wikipedii... Napisał tylko, że nie zna Angielskiego :-X
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #16 dnia: 01.07.2016, 23:44 »
Podesłałem Rafałowi ten link do wikipedii... Napisał tylko, że nie zna Angielskiego :-X

;D :D ;D :D ;D :bravo:
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline wojciu1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 02.07.2016, 00:48 »
Jakiś czas temu obejrzałem kilka filmików tego chłopaczka. Zastanawiałem się tylko, jakim cudem tyle ludzi ogląda jego filmy i jeszcze je "łapkuje".. Tutaj obejrzałem tylko kawałek, bo przy argumencie "u mnie w stawie" doszedłem do wniosku, że nie ma sensu tracić czasu ;)
Pozdrawiam,

Wojtek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 02.07.2016, 06:54 »
Może wiedzę ma ograniczoną- Albo uparcie promuje swoje tezy.
Ale jedno trzeba mu przyznać ma pasję i zaangażowanie w to co robi :thumbup:

Kiedyś ktoś stanie na jego drodze, i może mu uświadomi że się myli. Jak nie jednemu z nas.
Czy my zawsze mieliśmy rację?- chyba nie.

Ja jestem pod wrażeniem jego determinacji. :bravo: :bravo:

edit: Myślę że jeśli da się przekonać, nie będzie tkwił z uporem maniaka w swoim błędzie, nabędzie więcej wiedzy- to w życiu może odnieść sukces.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #19 dnia: 02.07.2016, 08:06 »

Kiedyś ktoś stanie na jego drodze, i może mu uświadomi że się myli. Jak nie jednemu z nas.

edit: Myślę że jeśli da się przekonać, nie będzie tkwił z uporem maniaka w swoim błędzie, nabędzie więcej wiedzy- to w życiu może odnieść sukces.

Nie - nie da sobie wytłumaczyć. Próbowano to robić np na wedkuje.pl ale nie udało się ;)
Dajcie sobie spokój bo tak jakby próbować naprostować Lucia i jego drużynę 8)
JK

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 02.07.2016, 08:06 »
To fakt - pasji i determinacji odmówić mu nie można. Poza tym jego poziom cały czas rośnie, łowi coraz więcej ryb i są coraz większe. W przeciwieństwie do niektórych 'gwiazd', których umiejętności są podobne cały czas :D Musi więcej czytać, aby nie popełniać takich błędów jak tutaj.

Co do F1, to słyszałem o podobnych hybrydach w kilku miejscach w Polsce. To jest chyba możliwe, że takie się gdzieś wytworzą, ale to są wyjątki.
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02.07.2016, 08:10 »

Nie - nie da sobie wytłumaczyć. Próbowano to robić np na wedkuje.pl ale nie udało się ;)
Dajcie sobie spokój bo tak jakby próbować naprostować Lucia i jego drużynę 8)
JK

JK Ja nie mam zamiaru mu nic perswadować - to zrobi życie ;)

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02.07.2016, 08:21 »
To fakt - pasji i determinacji odmówić mu nie można. Poza tym jego poziom cały czas rośnie, łowi coraz więcej ryb i są coraz większe. W przeciwieństwie do niektórych 'gwiazd', których umiejętności są podobne cały czas :D Musi więcej czytać, aby nie popełniać takich błędów jak tutaj.

Co do F1, to słyszałem o podobnych hybrydach w kilku miejscach w Polsce. To jest chyba możliwe, że takie się gdzieś wytworzą, ale to są wyjątki.

Luk w naturze występują odmieńce u różnych ras. ale są "automatycznie" likwidowane przez stado czy też przez przedstawicieli danego gatunku, bo to odmieniec- od takie prawo natury
A wszelkie odmiany hodowlane utrzymywane się przy życiu to twór człowieka

Ptaki, Ryby i inne zwierzęta. o innych cechach jak standard- nie mają prawa bytu.
Człowiek zarybia hybrydami więc i się utrzymują- bo jest ich już stado nie pojedynczy odmieniec.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 02.07.2016, 08:34 »
Nie do końca. Widziałęś hybrydy płoci i leszcza? Są łowiska, gdzie jest ich sporo, bardzo dużo. Jest ich masa w Irlandii na przykład.

W produkcji F1 używa się specyficznie ikry jednego gatunku i mlecza drugiego. Ale w naturze to tez może mieć miejsce, gdy na przykład mały karp nie znajdzie pobratymców do tarła, i dołączy do takich dużych karasi. Hybrydy takiej nic atakować nie będzie, natura sama się tutaj zabezpiecza, bo te hybrydy się nie rozmnażają.

Inną rybą odpowiadającą za hybrydyzacje jest złota rybka, krewniak karasia pospolitego i srebrzystego. Ta występuje w różnych formach, i do tarła będzie podchodzić też z karasiami, dając w efekcie 'dziwne' ryby. Sam takie widziałem w UK. Ludzie robią sobie sadzawki w ogrodach, działkach - i jak przychodzi co do czego (czyli oczko się znudziło), to żal im zabijać ryb, więc je wypuszczają do okolicznych wód.
W UK są jeszcze hybrydy płoci z kleniem. Kilku wędkarz zgłaszało rekordy, ale nie zostały uznane, gdyż wielka płoć okazywała się mutantką :)

Być może są warunki, gdzie karp zarybieniowy, zgodnie z instynktem podejdzie do tarła, ale z braku swoich osobników, zapłodni taką ikrę karasia. Może wtedy się uchować ileś sztuk...
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02.07.2016, 08:49 »
Nie do końca. Widziałęś hybrydy płoci i leszcza? Są łowiska, gdzie jest ich sporo, bardzo dużo. Jest ich masa w Irlandii na przykład.

W produkcji F1 używa się specyficznie ikry jednego gatunku i mlecza drugiego. Ale w naturze to tez może mieć miejsce, gdy na przykład mały karp nie znajdzie pobratymców do tarła, i dołączy do takich dużych karasi. Hybrydy takiej nic atakować nie będzie, natura sama się tutaj zabezpiecza, bo te hybrydy się nie rozmnażają.

Inną rybą odpowiadającą za hybrydyzacje jest złota rybka, krewniak karasia pospolitego i srebrzystego. Ta występuje w różnych formach, i do tarła będzie podchodzić też z karasiami, dając w efekcie 'dziwne' ryby. Sam takie widziałem w UK. Ludzie robią sobie sadzawki w ogrodach, działkach - i jak przychodzi co do czego (czyli oczko się znudziło), to żal im zabijać ryb, więc je wypuszczają do okolicznych wód.
W UK są jeszcze hybrydy płoci z kleniem. Kilku wędkarz zgłaszało rekordy, ale nie zostały uznane, gdyż wielka płoć okazywała się mutantką :)

Być może są warunki, gdzie karp zarybieniowy, zgodnie z instynktem podejdzie do tarła, ale z braku swoich osobników, zapłodni taką ikrę karasia. Może wtedy się uchować ileś sztuk...

Ryby z oczek o których piszesz, są już "dorosłe" co zwiększa ich szanse na przetrwanie- ale jak by nie było to już ingerencja człowieka.
A co do hybryd naturalnych płoć/kleń itp. To już kwestie zbiorników. Z braku przedstawicieli płci pięknych czy silnych, takie hybrydy mają racje bytu dla "podtrzymania" gatunku
jak to się mówi u Homo sapiens- Z braku laku dobry i kit :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 02.07.2016, 08:50 »
Lub: 'nie liczy się potwór, byle miał...'  :D
Lucjan

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02.07.2016, 08:52 »
Lub: 'nie liczy się potwór, byle miał...'  :D

;D ;D ;D ;D Też ;)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #27 dnia: 02.07.2016, 13:54 »
Rafał mówi, że jeśli F1 to gatunek ryby, to powinien być w encyklopedii. :-\
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 02.07.2016, 14:23 »
Rafał niech pouczy się angielskiego, a dowie się wielu ciekawych rzeczy. Nie tylko z encyklopedii. Najlepiej jak wpisze w Google 'F1 species fish', poczyta, i wtedy zrobi film. Bo fakt, że orły bieliki nie latają mi nad głową, nie znaczy, że istnieją :)

Lucjan

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #29 dnia: 02.07.2016, 14:36 »
To nie gatunek, tylko hybryda hodowlana. Nie ma zdolności rozmnażania się, więc nie można nazwać jej gatunkiem :)
Kolega musi sobie z biologii przypomnieć definicję gatunku ;)

Ponadto, gdyby w encyklopedii miały się znaleźć wszystkie takie hodowlane mieszańce, hybrydy, krzyżówki, kundle, to encyklopedię trzeba by tirem wozić :)
Pozdrawiam
Mateusz