Autor Wątek: Wiadra zanętowe  (Przeczytany 12207 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wiadra zanętowe
« Odpowiedź #15 dnia: 09.01.2015, 11:37 »
Mam identyczny! W swojej cenie nie ma konkurencji!! Nawet kurtka wejdzie razem z wędziskami!!
Arek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 09.01.2015, 12:21 »
Maciek to sakwy:) tylko musisz wybrac DUZE:) znaczy szerokie :) a na bagaznik z sakwami mozesz jeszcze torbe wsadzic :) i tak własnie powstaje rower "cieżarowy"
tu masz dosc szerokie:) http://allegro.pl/torby-na-rower-sakwa-rowerowa-dwie-sakwy-rowerowe-i4939658308.html
ja uzywałem takie z rossanna  za smieszne pieniadze :) były niezniszczalne  szkoda ze ich nie mozna ich juz kupic :(

cos w tym stylu :) http://allegro.pl/torba-rowerowa-na-bagaznik-sakwa-na-rower-kufer-i4971665289.html
moze weż sobie ta i sprawdz czy Ci to rozwiazanie pasuje :)
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #17 dnia: 09.01.2015, 12:27 »
Maciek to sakwy:) tylko musisz wybrac DUZE:) znaczy szerokie :) a na bagaznik z sakwami mozesz jeszcze torbe wsadzic :) i tak własnie powstaje rower "cieżarowy"
tu masz dosc szerokie:) http://allegro.pl/torby-na-rower-sakwa-rowerowa-dwie-sakwy-rowerowe-i4939658308.html
ja uzywałem takie z rossanna  za smieszne pieniadze :) były niezniszczalne  szkoda ze ich nie mozna ich juz kupic :(
Zaraz się biore za poszukiwanie sakw ,ale wiadro tak czy siak jest mi niezbędne
Maciek

Offline Qarg

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • życie jest za krótkie żeby łowić tylko w weekendy
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 09.01.2015, 12:29 »
wiaderko to że tak powiem "macałes"?
Arek

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 09.01.2015, 12:44 »
wiaderko to że tak powiem "macałes"?
Niestety nie wszystkie zakupy robię przez net , u mnie w sklepach nie wiedzą co to wiadra zanętowe, podajniki do metody , czy haki bezzadiorowe
Maciek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #20 dnia: 09.01.2015, 15:54 »
Jako, że mam pewne doświadczenie rowerowe, nawet większe, niż wędkarskie, to wypowiem się nt. sakw i wózka.
Sakwy sa dobre, jak możemy sobie pozwolić na równomierne ich zapakowanie, lub jak wozimy coś w miarę lekkiego. Naładowanie jednej sakwy nie jest wygodne i w pewnym stopniu może być niebezpieczne. Do tego, by sakwy były wytrzymałe (a powinny nawet bardziej, niż wiadro) trzeba kupić dobre, np. firmy Crosso. Ja takie mam i polecam. Wcześniej jeździłem z tanimi sakwami i co roku je wymieniałem.
Wózek jest tu najlepszym rozwiązaniem. Jest w cenie dobrych sakw, a nieporównywalnie wygodniejszy i pojemniejszy. Nie będziesz przy tym potrzebował pancernego sprzętu wędkarskiego, więc już masz oszczędność pewną. Jest on może bardziej kłopotliwy w przechowywaniu, ale absolutnie polecam. Sakwy są dobre dla sakwiarzy (turystów rowerowych), nie na wypady na ryby, gdzie sprzęt jest często ciężko "składalny" do małych sakw.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 09.01.2015, 16:01 »
Jako, że mam pewne doświadczenie rowerowe, nawet większe, niż wędkarskie, to wypowiem się nt. sakw i wózka.
Sakwy sa dobre, jak możemy sobie pozwolić na równomierne ich zapakowanie, lub jak wozimy coś w miarę lekkiego. Naładowanie jednej sakwy nie jest wygodne i w pewnym stopniu może być niebezpieczne. Do tego, by sakwy były wytrzymałe (a powinny nawet bardziej, niż wiadro) trzeba kupić dobre, np. firmy Crosso. Ja takie mam i polecam. Wcześniej jeździłem z tanimi sakwami i co roku je wymieniałem.
Wózek jest tu najlepszym rozwiązaniem. Jest w cenie dobrych sakw, a nieporównywalnie wygodniejszy i pojemniejszy. Nie będziesz przy tym potrzebował pancernego sprzętu wędkarskiego, więc już masz oszczędność pewną. Jest on może bardziej kłopotliwy w przechowywaniu, ale absolutnie polecam. Sakwy są dobre dla sakwiarzy (turystów rowerowych), nie na wypady na ryby, gdzie sprzęt jest często ciężko "składalny" do małych sakw.
Troche mnie kolega tym zasmucił  :'( :'(
Maciek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 09.01.2015, 16:05 »
Ale dlaczego zasmucił??
Uważam, że wózek będzie dla Ciebie lepszy. Więcej smutku kosztowały by drogie lub szybko niszczące się sakwy, do których można by włożyć paczkę zanęty i robaki.
W przypadku wózka pakujesz wszystko, może oprócz wędek, jeśli masz składowe.
Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 09.01.2015, 16:10 »
Ja popieram bigdoma ! Daawno temu też rower był moim nr1 I do dziś nie rozumiem czemu takiej przyczepki nie popełniłem choć gratów było wiele mniej! Przemyśl to na zimno! Wyobraź sobie załadunek i wyciągnij wnioski! Może akurat się przekonasz!
Arek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 09.01.2015, 16:13 »
W ramach "przyczepki" to mogę jeszcze napisać, że o wiele lepiej moje dziecko się czuje w przyczepce, niż w siodełku. Twój sprzęt tym bardziej będzie zadowolony :D
Dominik

Offline Maciek

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 09.01.2015, 16:19 »
Ja popieram bigdoma ! Daawno temu też rower był moim nr1 I do dziś nie rozumiem czemu takiej przyczepki nie popełniłem choć gratów było wiele mniej! Przemyśl to na zimno! Wyobraź sobie załadunek i wyciągnij wnioski! Może akurat się przekonasz!
Myślę nad tym cały czas ,do tego teściu mój to ślusarz -tokarz który ma własny warsztat , więc wykonał by mi taką przyczepkę bez problemu . Znowu nie będe mógł spać w nocy >:(
Maciek

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 09.01.2015, 16:26 »
Nie śpij ! Pomyśl bo wydaje mi się że warto jeśli znajdziesz kompromiS! Zrób projekt Najlepiej z alu! Spawacz weźmie z 5 dych jak sam wszystko spasujesz ! Kółka od małego roweru z demobilu! Graty na przyczepkę, plecy nie bolą a 5 kilosów ze śpiewem pokonane!!Zawsze jak zrobisz rysunek i wrzucisz koledzy poradzą! Myslę że ślusarzy itp tu nie brak ! więc wspólnie możemy coś popełnić jak to nasz Doktor lubi powiadać!! ;D ;D
Arek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 09.01.2015, 16:39 »
Pfff, jak teściu ślusarz, to może i 50 PLN Cie to nie wyniesie. Nawet nie trzeba się spinać aluminiową konstrukcją. To jest lekka przyczepka, nawet stalowa.
Mocowanie proponuje takie, jak w przyczepkach dziecięcych, do piasty koła, wygodniej. Koło weź ze starego roweru, który pewnie masz gdzieś w piwnicy rodziców.
http://allegro.pl/przyczepka-rowerowa-bagazowa-towarowa-z-torba-i4956832311.html
coś w tym stylu, ale bez torby. To jest kompromis, by nie ciągnąć wielkiego kloca, a mieć sporo miejsca. Minus taki, że nie jest stabilna, by ją prowadzić bez roweru.
Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 09.01.2015, 16:42 »
Jednak przy wędkarskich wyprawach optuję za dwukółką bo w terenie stabilność wskazana!
Arek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 09.01.2015, 16:46 »
Zależy o jaką stabilność chodzi. Jeśli nie zamierzamy jej odpinać od roweru, to ta jednokołówka jest stabilniejsza i ma dużo większą możliwość manewru.
Dwukołowe, to wiadomo. Tysiące złomiarzy nie mogą się przecież mylić :)
Dominik