Autor Wątek: Drgająca na jedną czy dwie wędki?  (Przeczytany 12742 razy)

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
Drgająca na jedną czy dwie wędki?
« dnia: 10.07.2016, 11:42 »
Cześć wszystkim
Często nurtowało mnie pytanie czy przy łowieniu na drgającą szczytówkę lepiej używać jednej czy dwóch wędek, jaka opcja jest lepsza? Z jednej strony jedna wędka to swoboda, mniej gratów, wysoka skuteczność i więcej finezji ale co jak brania są słabe? No ale połów na dwie wędki też ma zalety takie jak możliwość łowienia w dwóch miejscach naraz, testowanie przynęt, szukanie ryb w innym rejonie wody itp. Niestety łowienie na dwa kijki wprowadza troszkę zamieszania, a jeszcze gorzej jak zaczynają się brania na oby dwóch wędkach w tym samym czasie.

Chętnie poznam wasze opinie i preferencje na temat łowienia na jedna lub więcej wędek. Jak to się ma przy innych metodach? 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Drgająca na jedną czy dwie wędki?
« Odpowiedź #1 dnia: 10.07.2016, 11:45 »
O ile nie łowi się na łowiskach o szalonej ilości ryb, to dwa kije są o wiele lepsze. O wiele szybciej możemy znaleźć ryby lub przynęty które im tego dnia odpowiadają. Można jednym łowić grubo, drugim lekko... Jest więcej możliwości i szans na dobry połów :)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.07.2016, 12:01 »
Nie wyobrażam sobie pójścia z jedną wędką. Owszem, jak są super brania, jedną można zwinąć. Ale tak, to na dwóch można kombinować, jak Luk pisał.
Np. jedną miejscówkę zanęcasz i posyłasz tam zestaw, drugą szukasz ryby w różnych rejonach zbiornika...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10.07.2016, 12:05 »
Nie wyobrażam sobie pójścia z jedną wędką. Owszem, jak są super brania, jedną można zwinąć. Ale tak, to na dwóch można kombinować, jak Luk pisał.
Np. jedną miejscówkę zanęcasz i posyłasz tam zestaw, drugą szukasz ryby w różnych rejonach zbiornika...

Mimo częstych brań i częstych dubli. Tak czy tak -jakoś szkoda zwinąć drugą wędkę  :-[

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 10.07.2016, 12:12 »
Moim skromnym zdaniem to zależy od ilości miejsca na którym łowisz i od twoich umiejętności. Ja całe życie łowiłem 1 wędką z różnych przyczyn, ale najczęściej z tego, że moi znajomi nie mają kart wędkarskich i groszem nie śmierdzą, wiec kupowaliśmy jedno zezwolenie na dwóch i jak by co kolega tylko pomaga przy sprzęcie.

Ostatnio staram się łowić na dwie wędki i zdobywać doświadczenia, ale na komercji łowie 1 wędką bo wiem, że nie dam rady samemu ogarnąć dwóch wędek jak będą równocześnie brania.
Mateusz "Majcher"

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 10.07.2016, 12:37 »
Pomijając łowienie methodą, wolę łowić jednym kijkiem(klasyczny feeder).Częste zarzuty nie pozwalają zajmować się drugą wędką.

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 10.07.2016, 19:32 »
Myślę, że decydującym czynnikiem jest intensywność brań. Są łowiska, gdzie jestem w stanie bez problemu ogarnąć dwie wędki przy łowieniu metodą i brania ładnie się "zazębiają". Są też dni i miejsca, kiedy po zarzuceniu dwóch zestawów widzę, że nie dam rady i wtedy jeden zestaw zwijam. Zostawiam ten, który chcę przetestować lub mam jakieś uwagi co do np. pracy wędki. Testuję, sprawdzam, uczę się jej pracy itd.

Gdy łowię na dwie wędki i przerzucam zestawy to nigdy nie robię tak, że obie wędki jedna po drugiej. Po przerzuceniu pierwszego, czekam 10 min i przerzucam drugi. Wyciągnięcie ryby na jednej wędce "resetuje system" i zaczynam odliczać czas własnie od tej. Mam cały czas zegarek pod ręka i wyrabiam w sobie regularność. Dodatkowo cały czas się coś dzieje i wędkowanie jest bardziej aktywne :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
« Odpowiedź #7 dnia: 10.07.2016, 20:09 »
Witam,
Ja preferuję dwie wędki (2*feeder lub feeder+waggler). Jeden feeder "na grubo" drugi feeder lub waggler do drobnicy.

Pozdrawiam
Paweł

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 10.07.2016, 20:09 »
Jedna a dobrze ;D
Staś
Klasyczny Feeder

Wędkarstwo JWo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 10.07.2016, 20:22 »
Zawsze biorę dwie. Jak brania są częste, to jednej nawet nie wyciągam.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 10.07.2016, 20:22 »
Jedna a dobrze ;D

A nocą na Oderce też?  :P
Lucjan

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 10.07.2016, 20:37 »
Po dzisiejszej zabawie na komercji mogę stwierdzić, że na 1 wędkę bym się nudził, na dwie wędki daję radę, przez chwilę do metody i helikoptera dodałem wagglera i tu już było za grubo, brania i zacięte ryby na dwóch wędkach i wskazania na trzeciej, dobrze że jeden karp się spiął (dziś: karp x 15, jesiotr x 3, lin x 4, karaś x 1)

Ogólnie standard dla mnie to dwie wędki.
Sebastian

Offline tokruczk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #12 dnia: 10.07.2016, 20:49 »
Zawsze dwie wędki, czy to PZW czy komercja, jakoś daję radę. Najczęściej są to dwie wędki na metodę, czasami zwijam jedną i łowię na spławik.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10.07.2016, 21:07 »
Ja zawsze na dwie. Jedna pinka małe ziarno qq z puszki druga albo pellet albo dwa duże ziarna na włos. Jedną zabawa a druga leży i jeść nie woła.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #14 dnia: 10.07.2016, 23:31 »
Bez względu na to, kiedy łowię (pora roku, pora dnia), gdzie łowię, na co łowię, korzystam tylko i wyłącznie z jednego wędziska (drgająca szczytówka). Niezmiennie od dwudziestu jeden lat. Jestem typem "mistrza" koncentracji. Potrafię w napięciu czekać kilka godzin na jedno branie :D
Dobra, teraz zabijcie mnie.
Jacek