Autor Wątek: Kupować kulki proteinowe czy robić samemu?  (Przeczytany 10375 razy)

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kupować kulki proteinowe czy robić samemu?
« dnia: 11.07.2016, 10:26 »
Cześć jakie są Wasze zdania z kupowaniem kulek lepiej robić samemu czy kupować? Czekam na Wasze opinie i spostrzeżenia ;).
Wojtek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Kupować kulki proteinowe czy robić samemu?
« Odpowiedź #1 dnia: 11.07.2016, 10:33 »
To nie forum karpiowe :P  Jeśli jeździsz często i dużo nęcisz to robić ( najlepiej zimą na cały sezon ) albo kupować tańsze zamienniki ok 10 zł/ kg , ewentualnie kupować od kogoś kto robi dla siebie .
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 11.07.2016, 10:37 »
Co miałeś na myśli mówiąc tansze zamiewnniki 10zł/kg?
Wojtek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 11.07.2016, 10:45 »
Coś takiego : http://www.decathlon.pl/kulki-proteinowe-wellmix-ananas-10kg-20mm-caperlan-id_8229860.html
 Uprzedzając pytanie czy łowne, kolega nęci systematycznie wodę PZW i efekty są .
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 11.07.2016, 10:51 »
Jeśli masz czas i możliwości to z pewnością tak. Satysfakcja ogromna. Na tym forum znajdziesz piękny opis jak zrobić samemu.
Jak nie masz czasu a masz gruby portfel to kupować. Rozpiętość cenowa jest ogromna.

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11.07.2016, 10:52 »
Nie wiem czy kulki z decathlona to dobry wybór :(. Kurcze nęcę od 2 tygodni i nie mam prawie wcale efektów nic nie bierze, pogoda się zmienia, ryby himerycznie biorą. Według mnie to przyczyna jakości kulek i dlatego zastanawiam się nad własnym wyrobem kulek bo kulki są wtedy świeże i wiesz z czego zrobione :) oraz większa satysfakcja ze złowionej ryby :).
Wojtek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #6 dnia: 11.07.2016, 11:45 »
Ja w swoim temacie miałem podobny dylemat.
W końcu zamówiłem od TB serię CF (stary impact) po 20zł oraz wziąłem po 1 kg na testy tańszą serię euro oraz najdroższą Carp Food za 29 zł.
Rozważ kupno pelletu, dość tanio wychodzi. Ja jestem zdany na kulki ze względu na brak czasu w robienie własnych oraz szybki sposób nęcenia nimi z kobry czy z procy.
Te z decathlonu to troszkę ubogie, najtańsza mąka + barwnik. Jednak wolę, by ryba z przyjemności wracała po pokarm i szybko trawiła dzięki dodatkowym ziarnom + enzymom w kulkach.
Carpelan się rozpada, więc to troszkę mnie odstraszyło, bo ryba też nie zawsze żeruje i kulki mogą się kompletnie rozpaść, więc drobnica wejdzie w kulki.

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 11.07.2016, 13:07 »
Jeżeli chcesz mieć dobre kulki jakościowo i odżywczo to musisz trochę kasy włożyć w produkty tj.mączki rybne,krylowe ,sojowe,kukurydziane ,jakieś zmielone ptasie pokarmy nacteblend ,flavory ,oleje rybne wiadomo jajaka albo zamiennik albuminia itd.
Więc jeśli nie szkoda ci kasy to czemu nie można robić samemu ale trzeba mieć trochę wiedzy na temat kulek wiadomo na necie jest dużo przepisów na kulki ale ich składniki też nie są tanie .Osobiście kiedyś się w to bawiłem i dałem spokój kasy dużo poszło raz nie wyszły raz zamiast tonących to mi się pop-upy zrobiły i 1kg miałem kulek pływających za dużo jakiegoś składnika dałem i od tej pory kupuje.Z kupnych mogę polecić Tandem Baits w miarę nie drogie kulasy a dobre ,Fish point,fish food,carp only droższa półka Nash,Jet Fish Mainline itd więc decyzja należy do ciebie czy wolisz kulać czy mieć kupne.
Zapomniał bym do własnego kulania to trzeba jeszcze mieć matrycę do kulek najlepiej tą dużą szybciej się kręci no i pistolet z odpowiednimi końcówkami do wyciskania ciasta :)
Sebastian
Catch & Release - Złów i wypuść

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 11.07.2016, 13:15 »
Właśnie Tandem Baitsem nęciłem 2 tygodnie i nic :'(
Wojtek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #9 dnia: 11.07.2016, 13:15 »
Zdeecydowana większość osób przeżywa romans z robieniem kulek, który zazwyczaj nie jest długi. Wg mnie nie ma sensu się w to bawić, koszty produkcji są niemałe, a sporo trzeba wiedzy przyswoić. Podzielam zdanie motov8, że warto wejść też w pellety, co obniży koszty nęcenia.
Robienie samemu kulek aby obniżyć koszty przynęt to chyba raczej teoria. W praktyce wydajemy podobną ilość kasy...
Lucjan

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11.07.2016, 13:40 »
A jakie kupne kulki i pellety polecacie do długotrwałego nęcenia najlepiej ze sklepu internetowego drapieżnik ?  bo u mnie sklepy wędkarskie mają bardzo ubogą ofertę kulek proteinowych.
Wojtek

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 11.07.2016, 13:43 »
Może miejsce żle wytypowane albo smak nie ten spróbuj nie nęcić tyle kulkami tylko tak jak Luk pisze pellety większe średnice będą dłużej pracować potem jakieś mniejsze pellety trochę kulek całych ,pokruszonych w ten sposób można spróbować .Ja robię podobnie albo tylko i wyłącznie PVA na zestaw i tyle bez nęcenia wody PZW już są trochę prze łowione i opustoszałe z ryb bynajmniej u mnie a jak widzę po zarybieniu jak dziadki wala kuku do wody to masakra .
Sebastian

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 11.07.2016, 13:53 »
a jaki pellet polecasz?
Wojtek

Offline sawe89

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 11.07.2016, 13:54 »
A więc drapieżnik zbyt dużego wyboru w kulkach nie ma z tego co zauważyłem ,DB też tego nie ma za wiele na stanie w magazynie znaczna przewaga kulek 20mm ale na truskawki nie ma itd ale jak widać są też droższe od fish fooda  natomiast mainline  to same opakowania 450 gr małe paczuszki i drogie a średnice praktycznie same 10mm i jakieś 15 mm zbyt dużego wyboru to tam nie ma Trapera nie znam więc się nie wypowiem nie lepiej na allegro coś kupić dużo większy wybór kulek niż w Drapieżniku :)
Sebastian

Offline Wojtek32001

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11.07.2016, 13:54 »
ile nęcić na wodach PZW bo może za dużo nęciłem i ryby się przejadły??
Wojtek