Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 495702 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #105 dnia: 18.01.2015, 18:08 »
Jak już pisałem ja stosuję tanią mączkę na wagę z Allegro! Skoro jest dobra dla zwierząt domowych jako dodatek do pasz, to myślę że i dla ryb również!  Na pewno też spróbuję kiedyś tych dedykowanych 3x droższych! ale na razie nie widzę potrzeby skoro ta daje efekty! :-\
Arek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 18.01.2015, 21:16 »
Koledzy jak robicie miks z mączki rybiej to zalecam ostrożność z dodawaniem soli jak i z robieniem dużych zapasów.
Znalezione w sieci:
„Niektóre mączki rybne mogą zawierać znaczne ilości soli kuchennej, co wskazuje, że w ich składzie duży jest udział ryb solonych. Zawartość soli w mączce może dochodzić nawet do 20%. Dużymi producentami mączek są: Peru, Chile, Norwegia, Islandia, Chiny, Tajlandia, USA, Japonia i Dania. Mączki peruwiańskie znane są w świecie z bardzo dobrej, jakości, ponieważ produkowane są w dużej mierze z całych, świeżych ryb. Mączki norweskie i islandzkie zawierają około 1% soli.”
„. Ponadto zawarte w mączkach rybnych tłuszcze ulegają dość łatwo procesowi jełczenia, a powstające w wyniku tych reakcji substancje mogą być toksyczne dla zwierząt, zwłaszcza dla młodych.”
Robert

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #107 dnia: 19.01.2015, 09:14 »
To racja - mączki na pewno są mocno solone. Z tego co się orientuję, to też nie powinno się ich dawać zbyt wiele do miksu. Myslę, że 20-30% to maks. W rybnych zanętach nie ma ich wcale aż tak wiele.

Zanęty rybne jakby co, to też są już bardzo mocno solone. Im więcej ich znajduje się w miksie - tym mniej można dodawać soli samemu.
Lucjan

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #108 dnia: 20.01.2015, 21:49 »
Luk, mógłbyś mnie oświecić ile jest tej maczki w tej zanęcie Sonubaits która stosujesz do metody? Zamierzam stworzyć własna zanętę na bazie mączki rybnej 30 procentowej.
Janusz

Offline michał1995

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #109 dnia: 21.01.2015, 21:00 »
Pierwsze moje pytanie odnosi się tego produktu czy ktoś go używał? i czy do czegoś się nadaje ;)

Teraz druga sprawa dziś zaopatrzyłem się w taką mieszankę pellet chcę zmielić,może nie na sam pył lecz na drobne cząsteczki w maszynce do mięsa starego typu,i dodać do tej zanęty dodatkowo dopalić ją tym bosterem,do tego chcę jeszcze dodać konopię.Co myślicie o tym mixie ??? Boster jest o smaku ryby pellet halibut

Teraz następnie,mam tutaj plecke 0,08mm do 5 kg trochę zawyżone ale z karasiem i linami do 50 cm powinno wystarczyć ? haczyki są kute 10 ;)
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #110 dnia: 21.01.2015, 21:19 »
Pierwsze Pytanie - tego magnetica carpia chcesz do method feeder używać ?
Krzysztof

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #111 dnia: 21.01.2015, 21:28 »
Michał próbowałem mielić,maszynką do mięsa ,dopóki będziesz wsypywał małe porcje będzie ok,ja się rozpędziłem
Wsypałem za dużo i maszynka się rozsypała ukręciło tryby przekładni.Teraz miele robotem kuchennym philips i daje
radę ,to taki powiększony młynek do kawy ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #112 dnia: 21.01.2015, 21:40 »
Rada Lukamco do jak najmniejszego to waru jeżeli chodzi o pellet jest bez cenna sam sie przekonałem jak mieliłem pellety do mixu
ten twój wyglada na duży młynek możemtego nie pociagnac co najwyżej spalisz
co do maszynki recznej kolega pisał ze mu sie rozleciala hm troche roboty cie czeka
ja wiem jedno rada luka jest cena im mniejszy pellet tym mniej roboty
Maciek

Offline michał1995

« Odpowiedź #113 dnia: 22.01.2015, 10:03 »
Tak chcę tego magnetica użyć jako bazy i wymieszać z zmielonym pelletem oraz konopiami ;) oraz dopalić boosterem
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #114 dnia: 22.01.2015, 10:20 »
Magnetic ma gruba frakcje otworz paczke i wysyp na sitko to sie przekonasz , po przesianiu zmiel grube frakcje na mial i bedziesz mial wtedy dopiero baze, dodaj do niej jeszcze kilka skladnikow a mieszajac zanete do wody dolej tego bostera i
Krzysztof

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 22.01.2015, 10:38 »
Próbuj i nie zapomnij się później podzielić uwagami,bo tu nie ma mądrych wszechwiedzących i każdy pomysł jest brana pod uwagę. Niekiedy nawet najbardziej absurdalne pomysły dawały efekty.
Pamiętam jak kiedyś drobnica obgryzała ciasto na haku i kończąc łapanie założyłem resztę ciasta na hak, taka kulka około 20mm. Ostatni rzut i...branie. Dostępny wówczas sprzęt nie dawał większych szans na walkę,ale jakież było nasze zdziwienie. Dzisiaj kulka 29-30mm to nic nowego.ale wtedy nikt nie słyszał o kulkach. To pewnie w podobny sposób ktoś wymyślił właśnie kulki i nie tylko. To właśnie nie szablonowe podejście, przy zachowaniu jednak pewnych podstaw pozwala na osiąganie wyników.
Jeżeli ryby biorą nie kombinuj chyba,że coś testujesz lub szukasz najlepszej i najskuteczniejszej metody lub przynęty,bądź konsekwentny,co innego jeśli nie chcą współpracować wtedy tylko kombinacje i szukanie ryb mogą coś przynieść.

Offline michał1995

« Odpowiedź #116 dnia: 22.01.2015, 11:26 »
Oczywiście że zanęta przejdzie przez sito ;) do tego pójdzie boster tak jak piszesz plus konopie no i pellet zmielony.U mnie w okolicy jest problemem dostać gotową zanętę do methody więc kombinuje sam,i tak jak piszesz elvis77 trzeba próbować,mam nadzieje że pogoda szybko pozwoli mi przetestować tą mieszankę ;) Swoją drogą zastanawiam się czy w sobotę nie uderzyć za kleniem na Odrę
Pozdrawiam
Michał ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #117 dnia: 22.01.2015, 16:02 »
Próbowałem tego magnetika przy metodzie ,( tylko o innym zapachu) ma coś w skladzie co nie za bardzo chce chłonąć wodę , chodzi mi właśnie o te grubsze frakcje .Nawilżona mieszanka była dziwnej konsystencji .Pożądne zmielenie poprawiło  trochę mieszankę , tak więc pozostaje mieszać, mielić,kombinować.W tym roku spróbuje jako baza mieszanek sonubaits i dynamite baits a jako wypełniacz jakaś płociowa zanęta, tak żeby nie trzeba było mielić i oczywiście pellety pewnie Lorpio :D
Pozdrawiam
Jacek

Offline marek118

• Ekspert
  • Reputacja: 188
    • Galeria
« Odpowiedź #118 dnia: 24.01.2015, 15:00 »
Witam
ja ze swojej strony mogę polecić kolegom traper:karp-lin-karaś z 20 % dodatkiem mielonych konopii. konopie miele w młynku kuchennym (nie do kawy) który zmodyfikowałem i do napędu używam wkretarki  bosch :).
Sprawdza mi sie to lepiej (jako zanęta do metody) na moich zbiornikach niż zanęty na bazie maczek rybnych no i jest tanie.
pozdrawiam
Marek

Offline sander

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #119 dnia: 05.03.2015, 10:55 »
Właśnie będę mieszał miks do metody na zanęcie Sonubaits, mielonym pelletem wg przepisu Luka. W moim łowisku przeważa leszcz i na niego głównie się nastawiam. Zastanawia mnie udział mielonej konopi. Jakie macie doświadczenia na temat konopi w odniesieniu do leszcza? Można spotkać się z opiniami, że leszcz nie lubi tego dodatku. Mam już konopie i zastanawiam się czy jej dodać. W łowisku w mniejszych ilościach występuje również karaś, lin, płoć. Dodać czy nie dodać? ;)