Autor Wątek: TB czy Adder Carp  (Przeczytany 7462 razy)

Offline kaacper_93

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
TB czy Adder Carp
« dnia: 18.07.2016, 14:31 »
Witam mam do was pytanie odnośnie łowienia na kulki proteinowe. Od jakiegoś czasu zacząłem swą przygodę z kulkami, a mianowicie kupiłem kilka smaków lecz nie mam za bardzo efektów. Stosowałem kulki ananas, truskawka oraz czosnek. Na te dwie ostatnie złowiłem karpie 6-8 kg. i tyle. Z tygodnia na tydzień nic się nie dzieje, nawet pod szarpnięć nie mam i się zastanawiam czy to wina kulek? Przypomnę, że sypię po kilkanaście kulek przed planowana zasiadką przez kilka dni.
Więc zaczynam się zastanawiać czy nie kupić kulek innych firm Tb czy Adder, gdybyście mogli mi coś podpowiedzieć? Może które lepsze są kulki.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: TB czy Adder Carp
« Odpowiedź #1 dnia: 18.07.2016, 16:10 »
Kacper po pierwsze jak dla mnie pomimo, że jestem przeciwnikiem jakiegoś dużego nęcenia to te kilkanaście kulek to stanowczo za mało. Takie nęcenie mija się z celem. Jeśli już to 100-150 kulek przed nęceniem.
Nie napisałeś jakich serii używasz do nęcenia.

Jest kilka firm ( moim zdaniem ) godnych polecenia. Jedną z nich jest Top Secret, a do nęcenia seria Futter Bolie
http://www.secretfish.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=111
Oczywiście nadają się też jako kulki haczykowe.
Z tej samej firmy używam:
http://www.secretfish.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=127&Itemid=145
Pikantny tuńczyk
http://www.secretfish.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=96&Itemid=118
- Natural Garlic- Pilchard & pure Shrimps (naturalny czosnek- sardynki & krewetki)
- Original Robin Red- Honey & pure Shrimps ( pikantna mieszanka - miód & krewetki)

Pamiętaj, że nie złotych kulek, złotych zapachów - ja napisałem to co mi się sprawdza.
JK

Offline kaacper_93

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18.07.2016, 18:26 »
Dzieki wielkie za pomoc :)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 18.07.2016, 21:21 »
Kolego Kacper, najważniejsze z tego, co napisał JKarp, to ostatnie zdanie, reszta nie ma znaczenia, u niego się sprawdziła, u Ciebie nie koniecznie. Miałeś brania na czosnek, później nic, ale nie napisałeś, gdzie i jak łowiłeś, jak zmieniały się warunki pogodowe, czy inne osoby łowiły.
Łowienie karpi to wypadkowa kilku czynników, które muszą współgrać, inaczej nic z tego nie będzie. 
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline kuter

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #4 dnia: 18.07.2016, 21:59 »
W pełni zgadzam się z poprzednikami.

Dodam jeszcze, że bardzo ważne jest miejsce, w którym łowisz. Czy sprawdziłeś je pod kątem głębokości i rodzaju dna? Być może rośnie tam wysokie zielsko i wszystkie kulki, które wrzucasz, lądują w tej właśnie roślinności, przez co są niedostępne dla ryb. W ogóle co to za woda? Jeziorko, staw? Komercja, dzika woda?
Bartek

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 18.07.2016, 22:24 »
Jakis czas temu takze miałem zapał  na Łowienie karpi.
Łapałem głównie na kulki HOT DEMON oraz sk30 i wiele innych.
Brania nie miałem żadnego. Jedynie to raki były bardzo zadowolone z moich kulek bo bardzo im smakowały.
któregoś dnia(trzy tyg temu ) poszedłem do wedkarza ktory siedział dalej ( zawodowy karpiarz ) pogadałem z nim wypilismy po piwku I bardzo dużo wiedzy mi przekazał. Łowienie tylko na kuku sztuczna na wlosie oraz orzechy tygrysie Nastepnego weekendu wybrałrm sie w to samo miejsco z wiadrem 25litrow kukurydz z pszenica oraz orzechami tygrysimi I oczywiscie konopie Po ok trzech godzinach pierwsza ryba nie duzy karpik. Łacznie złowiłem przez cały dzień 4karpe a najwiekszy 9kg

dodam że  sąto moje spostrzeżenia  poparte wynikami.
Nie łowiłem na komercji tylko na wodzie Federation Peche

moim zdaniemłowienie kulkami mija sie z celem. Facet ktory było widać zże sprzęt ma warty pk 10tys euro łowił tylkona kukurydze i orzechy i ppowiedział  że  tak jest najlepiej.
w Polsce jednak ludzie sypią  do wody kulki o wartości 500 zl a w efekcie łapią jedną rybę.
Pozdrawiam i życzę połamania

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 19.07.2016, 08:02 »
Jakis czas temu takze miałem zapał  na Łowienie karpi.
Łapałem głównie na kulki HOT DEMON oraz sk30 i wiele innych.
Brania nie miałem żadnego. Jedynie to raki były bardzo zadowolone z moich kulek bo bardzo im smakowały.
któregoś dnia(trzy tyg temu ) poszedłem do wedkarza ktory siedział dalej ( zawodowy karpiarz ) pogadałem z nim wypilismy po piwku I bardzo dużo wiedzy mi przekazał. Łowienie tylko na kuku sztuczna na wlosie oraz orzechy tygrysie Nastepnego weekendu wybrałrm sie w to samo miejsco z wiadrem 25litrow kukurydz z pszenica oraz orzechami tygrysimi I oczywiscie konopie Po ok trzech godzinach pierwsza ryba nie duzy karpik. Łacznie złowiłem przez cały dzień 4karpe a najwiekszy 9kg

dodam że  sąto moje spostrzeżenia  poparte wynikami.
Nie łowiłem na komercji tylko na wodzie Federation Peche

moim zdaniemłowienie kulkami mija sie z celem. Facet ktory było widać zże sprzęt ma warty pk 10tys euro łowił tylkona kukurydze i orzechy i ppowiedział  że  tak jest najlepiej.
w Polsce jednak ludzie sypią  do wody kulki o wartości 500 zl a w efekcie łapią jedną rybę.
Pozdrawiam i życzę połamania

Powielasz cudze opinie ( znaczy bzdury ) o tym, że sypie się kulek za 500 zł.
Nie zmienia to faktu, że ta woda pewnie jest tak zarybiona jak łowisko komercyjne w Polsce.

" Pamiętaj, że nie złotych kulek, złotych zapachów - ja napisałem to co mi się sprawdza.
JK
"
Poszedłeś na łatwiznę i kupiłeś powiedzmy dość drogie kulki sądząc, że cena = sukces. Niestety nie -  przeczytaj moje powyższe zdanie. Odpuściłeś kulki po jednej próbie a trzeba było może zmienić firmę i smaki. Chyba, że Twoja opinia jest po roku łowienia na kulki.

A tak z ciekawości - 25 kilo kuku, plus tygryski plus konopie. Ciekaw jestem jak nęciłeś i kiedy łowiłeś bo ta ilość daje 2,5 kilo kuku na godz a jeszcze tygrysy i konopie ???
JK

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #7 dnia: 19.07.2016, 08:19 »
U mnie te kulki nie sa drogie bo jest to produkt francuski więc  nikt tu nie patrzył na cene bo tutaj sa w ptzystepnej cenie
.

Woda jest zwykłym  zbiornikiem na którym  są  zasady NOOO KIIILLLL!!!! Czego w polsce nigdy nie bedzie yutaj liczy sie wedkarz i jego zadowolenie po złowionej rybie.

w Polsce liczy się  osoba ktora kupi karte i kolejne zezwolenia

Miej pretensje do PZW ze nie ma w PL a nie do mnie

Co do necenia. Łowienie trwało ok 16h
tutaj wolno łowić na 4wedki wiec 25:4=6,25  czyli daje to 6 kilo towaru na jedna wedke dodam ze jest tu ogromna ilosc sumika karłowatego, ktory bardzo lubi zjesc.

Temat kulek to nest moje zdanie z ktorym sie podzieliłem

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 19.07.2016, 08:33 »
No dobra rozumiem to , że kulki są francuskie i są tanie.
Rozumiem, że to zbiornik No Kill i żałuję, że w Polsce jest tak a nie inaczej czyli takich zbiorników jest na lekarstwo.
Nie mam do Ciebie pretensji a zazdroszczę normalnych warunków łowienia.
Jednak piszesz nie sprawszone i nierealne fakty o nęceniu kulkami za 500 zł. Dobry, szanujący się karpiarz nie usiłuje karpi zwabić w swoje nęcone miejsce a szuka karpi i tam nęci. A jak znajdziesz miejsce gdzie karpie są wystarczy małe wiaderko na prawie doby ;D
http://www.wedkuje.pl/wedkarstwo,wedkarskie-zloto,67293,3
JK

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #9 dnia: 19.07.2016, 08:38 »
Każdy łowi tak jak chce i na co ma wyniki. Pozdrawiam kolego i życzę  połamania

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 19.07.2016, 08:40 »
Wzajemnie - troszkę zmieniłem poprzedni post ;-)
JK

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #11 dnia: 19.07.2016, 08:45 »
Dla mnie jeden może  sypać worek kulek drugi dwa.
Karpiowanie było  moim chwilowym zapałem tak jak napisałem i takze powiedziałem co mi sie sprawdziło i tyle w temacie

.osobiście kocham rzeke i  BRZANYYYY

Offline kaacper_93

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19.07.2016, 09:58 »
Jest to nie wielki zalew może coś koło 1 hektara. Mianowicie jest tam spora liczba ryby, karpie sięgają 20kg i amury w podobnym rozmiarze. Tylko jest tak, że praktycznie każdy łowi na kukurydzę, jest z 3 wędkarzy, którzy łowią na kulki i wyniki mają podobne. Więc sypałem kulki w celu nauczenia ich na nie, lecz chyba mijam się z nimi. Łowię nie daleko brzegów przy trzcinach oraz algach rosnących niedaleko brzegu.

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #13 dnia: 19.07.2016, 10:09 »
Jeżeli  jest możliwosć to trzeba namierzyć rybę i tam umieścic zestaw.
Karpie to ryby króre regularnie  odwiedzaja dane miejscowki i w nich żerują

Dla mnie łowienie karpi było jak polowanie. Znajdziesz rybe i probujesz ja przechytrzyc

jeżeli  Ci co łapia na kulki mają podobne wyniki do tych co na kukurydze więc  kwestia lokalizacji ryb

w tak małym zbiorniku niw powinno to sprawic kłopotu

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 19.07.2016, 10:23 »
Nie zalew a staw :D czy jest jakaś wyspa, wypłycenie , zwalone drzewa itp. , musisz namierzyć sobie miejscówkę i tam ponęcić ( najlepiej mieszanka ziaren + garść pokruszonych kulek i podobna ilość całych kulek )
Co do smaków to 2 rodzaje ( coś owocowego i jakiś śmierdziel ) teraz dałbym ananas lub śliwka i jakiś krab lub Halibut .
Zestawy dobrane do rodzaju dna oraz zaprezentowania przynęty .   
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać