Autor Wątek: Namiot i wędkowanie. Zakaz!  (Przeczytany 27308 razy)

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Namiot i wędkowanie. Zakaz!
« Odpowiedź #30 dnia: 20.07.2016, 17:40 »
Czyli jak zatrzyma Policja za złamanie przepisu ( nie wiem jakiego :) ) i mnie puszczą bez mandatu to zamiast się cieszyć i dowiedzieć, gdzie popełniłem błąd będę wypisywał jakie to debile ;D

Rence opadywują

Kolega chce coś napisać ale do końca nie wie co a czas poświęcony na pisanie obraźliwych postów w internecie  mógł być przeznaczony na poznanie regulaminu zbiornika, na którym się łowi. Ja od tego zaczynam no ale widocznie nie trzeba skoro wszędzie debile...

Jezeli jesteś takim wybitnym strategiem , to bardzo proszę poznaj, dokładnie regulamin tego lowiska,
czekam własnie na konkrety, jak ..dlaczego i po co ?
Napisz Cie bardzo prosze ,czy strażnik miał racje czy nie?
Napisz Cię bardzo proszę czy namiot miał byc karpiowy czy wystarczy zwykły....?
Napisz Cie bardzo proszę czym się rózni namiot karpiowy od zwykłego..podaj jakąs definicję ...gdzie to jest uregulowane prawnie....?
Napisz Cię bardzo proszę w jakiej odległości takowy namiot ma stać od lustra wody?
dodam że mj był 4-5m  a taki sam mojego wuja stal 7-8m i nie było problemu
Napisz proszę dobry strategu, a właściwie przedstaw mi to za pomocą jakich kolwiek ustaw jak to NAPRAWDĘ  WYGLĄDA?
skoro czytam ,czytam, a każdy jak wpisze jakiś post to róznei sie drametalnie od innych........
Proszę

Pamiętaj, że każdy strażnik jeśli informuje Cię, że łamiesz prawo MUSI poinformować Cię jakie dokładnie prawo łamiesz. Pisał o tym @ mirgag.
Żadne przepisy nie regulują odległości namiotu od lustra wody.
Jak pisałem temat namiotów jest praktycznie nie uregulowany bo zakaz o biwakowaniu to jedno a połów ryb to drugie.
Ja osobiście Ciebie rozumiem i Twoje rozgoryczenie. Idąc dalej też jestem zdania, że nader często strażnicy mówią " nie bo nie " bez podania podstaw prawnych.

A definicja namiotu karpiowego - MUSI być na nim napis CARP, KARP, PRO CARP, CARP BIVY itd 8) :P ;) To oczywiście żart z mojej strony a na moim jest napis CARPER he he .
JK

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 20.07.2016, 18:01 »
Może kolega wykona jakiś telefon, email do właściciela wody i u źródła dowie się jaki regulamin obowiązuje na wskazanej wodzie.
Ja osobiście z zasady nie podważam czyichś kompetencji dopóki nie jestem na 120% pewien że mam rację,  a co jak to strażnik miał rację i powinien wypisać mandacik też by było mnóstwo epitetów że taki i owaki...

Proponuję doczytać, dopytać i na przyszłość mieć spokój.
Sebastian

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 20.07.2016, 18:07 »
Wiadomo że w namiocie standardowym, turystycznym nie możesz zdemontować podłogi, a właśnie ona przy dłuższych zasiadkach powoduje hmmm : "odleżyny" na trawie? nie wiem jak to nazwać ....
Trawa na parę tygodni jest uśmiercona, co nie jest ani ekologiczne, ani nie wygląda ładnie.
Moim zdaniem nic złego się nie stało. Strażnicy dali ci tylko upomnienie i tyle...
Reszta to zwykłe bicie piany.

Edit// Ubawiło mnie najbardziej to że zarejestrowałeś się u nas na forum tylko po to żeby problem "przedyskutować" . :beer:
Cieszy mnie niezmiernie że postanowiłeś się swoimi przemyśleniami z nami podzielić :bravo: .

Nie mogłem się powstrzymać :P
Paweł.

Offline Kola

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #33 dnia: 20.07.2016, 20:29 »
Wiem ,że każdy strażik powinien poinformować o łamaniu przepisu, ten akurat nawet sie nie przedstawił
Jak czytam wszystkie wpisy , to praktycznie od strony prawnej  nikt , nic nie przedstawil, nie poparl jakąś uchwalą ,czy coś w tym rodzaju.
Nic nie jest uregulowane
Odległość od lustra wody
Definicja namiot karpiowego
Prosze sprawdzić , pisałem wcześniej JEZIORO GRODZISKO koło leszna, ...
U jakiego właściciela mam sprawdzić , skoro wodą dysponuje na tą chwilę PZW poznań  ?
Może i większośc wpisów jest w podobnej tonacji, nie mam nic przeciwko temu....

Zamykam temat
wszystkim dziękuję i pozdrawiam

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #34 dnia: 20.07.2016, 20:33 »
Wiem ,że każdy strażik powinien poinformować o łamaniu przepisu, ten akurat nawet sie nie przedstawił
Jak czytam wszystkie wpisy , to praktycznie od strony prawnej  nikt , nic nie przedstawil, nie poparl jakąś uchwalą ,czy coś w tym rodzaju.
Nic nie jest uregulowane
Odległość od lustra wody

U jakiego właściciela mam sprawdzić , skoro wodą dysponuje na tą chwilę PZW poznań  ?
Może i większośc wpisów jest w podobnej tonacji, nie mam nic przeciwko temu....

Zamykam temat
wszystkim dziękuję i pozdrawiam

Kto ma czym poprzeć? W necie niewiele można znaleźć, i to my mamy szukać? To w Twojej gestii jest odnalezienie tych przepisów przed wędkowaniem!

U jakiego właściciela mam sprawdzić , skoro wodą dysponuje na tą chwilę PZW poznań  ?  -  zgadnij :D :D :D U proboszcza ?

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #35 dnia: 20.07.2016, 22:21 »
Pierwsze co bym zrobił po takim spotkaniu, mając wątpliwości.
http://www.poznan.pzw.org.pl/dane_podmiotu
Do wyboru do koloru...

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #36 dnia: 20.07.2016, 22:26 »
Nic nie jest uregulowane
Odległość od lustra wody
Wpadasz tutaj i niemal wymagasz, że ktoś sprawdzi za Ciebie.
Strażnicy poszli Ci na rekę, nie ukarali a obrażasz ich.
Moim zdaniem Ci ludzie wykonują bardzo pożyteczną pracę. Zwłaszcza dla Nas. Wędkarzy.

Zamykam temat
Chyba nie bardzo ;)

Jeśli zostaniesz na forum to naprawdę sporo pracy będziesz musiał włożyć by zatrzeć niemiłe wrażenie jakie na mnie wywarłeś swoim wejściem.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 20.07.2016, 22:50 »
Z racji tego, że część wód otoczonych jest lasami podległymi DGLP to jak już wcześniej wspomniałem swojego czasu mój kolega pisał kiedyś do Dyrekcji Generalnej Lasów Państwowych z prośbą o informację i potem publikował to gdzieś na forum.

Najpierw pismo które skierował do nich.
Dyrekcja Generalna Lasów Państwowych                                                                                 
                                        ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 3                                                                                           
                                        02-362 Warszawa

Ustawa o lasach z dnia 28 września 1991 r. (Dz.U.1991 Nr 101 poz. 444, z późn. zm.) w art. 30 ust. 1 pkt. 10 zabrania „biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego”.
Proszę o wyjaśnienie pojęcia „biwakowanie” w rozumieniu cytowanej ustawy. Interesuje mnie szczególnie, których form obozowania zakaz biwakowania dotyczy:
1.w namiocie (posiadającym podłogę oraz  bez podłogi)
2.pod plandeką rozpinaną między drzewami
3.pod gołym niebem (na kocu, materacu itd.)
Proszę również o wyjaśnienie, czy zakaz biwakowania dotyczy także krótkotrwałego odpoczynku w przypadku punktów 2 i 3.

Czekam na odpowiedź w terminie administracyjnym. Zostanie ona zamieszczona na tematycznych forach internetowych.

Poniżej odpowiedź z DGLP a potem interpretacja kolegi.

Według słownika języka polskiego PWN biwak/biwakowanie to:
1. odpoczynek w namiotach podczas wycieczki turystycznej
2. miejsce tego odpoczynku
http://sjp.pwn.pl/szukaj/biwak

Według tego samego słownika namiot to przenośne schronienie z impregnowanej tkaniny, rozpinanej na specjalnym rusztowaniu, mające kształt małego domku lub stożka 
http://sjp.pwn.pl/szukaj/namiot

Wynika z tego, że w lesie nie wolno biwakować w namiocie (i to zarówno posiadającym podłogę jak i bez podłogi) poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego. Natomiast wolno biwakować bez niczyjej zgody pod plandeką oraz pod gołym niebem – dotyczy to oczywiście także krótkotrwałego odpoczynku. Jednak nie wolno biwakować gdzie popadnie. Stałym zakazem wstępu objęte są lasy stanowiące:
1) uprawy leśne do 4 m wysokości;
2) powierzchnie doświadczalne i drzewostany nasienne;
3) ostoje zwierząt;
4) źródliska rzek i potoków;
5) obszary zagrożone erozją.
Ponadto nadleśniczy wprowadza okresowy zakaz wstępu do lasu stanowiącego własność Skarbu Państwa, w razie gdy:
1) wystąpiło zniszczenie albo znaczne uszkodzenie drzewostanów lub degradacja runa leśnego;
2) występuje duże zagrożenie pożarowe;
3) wykonywane są zabiegi gospodarcze związane z hodowlą, ochroną lasu lub pozyskaniem drewna. 
Lasy objęte stałym lub okresowym zakazem wstępu oznacza się tablicami z napisem „zakaz wstępu” oraz wskazaniem przyczyny i terminu obowiązywania zakazu.

Biwakując pamiętajmy, że w lasach zabrania się m. in.:
1. zanieczyszczania gleby i wód;
2. zaśmiecania;
3. rozkopywania gruntu;
4. niszczenia lub uszkadzania drzew, krzewów lub innych roślin;
5. hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
6. w lasach oraz na terenach śródleśnych, jak również w odległości do 100 m od granicy lasu zabrania się rozniecania ognia poza miejscami wyznaczonymi do tego celu przez właściciela lasu lub nadleśniczego. Zabrania się też korzystania z otwartego płomienia oraz  wypalania wierzchniej warstwy gleby i pozostałości roślinnych.
BTW punkty 3 i 4 wykluczają biwakowanie w ziemiance czy szałasie.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline kuter

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #38 dnia: 20.07.2016, 23:09 »

Czy ,zrezygnować ze składek i pojechać na łowisko komercyjne
gdzie nikt się nie dopierdoli do tego czy namiot MA PODLOGĘ, CZY NIE !!!!!

Zanim ruszysz na komercję, radze zapoznać się również z regulaminem, gdyż na wielu tego typu prywatnych łowiskach, a już szczególnie tych karpiowych, jest zakaz stosowania namiotu z podłogą.
Bartek

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 20.07.2016, 23:30 »
Prosta i najważniejsza sprawa.
Namiot z podłogą niszczy rośliny, które są pod nim. Nawet zwykłą trawę.
Namiot bez podłogi służy niemal jako parasol i jest praktycznie bezinwazyjny, jeśli chodzi o ściółkę.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline waldiw

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 21.07.2016, 05:48 »
Natychmiastowy nakaz zwinięcia , dodam że chyba dzięki uprzejmości pana strażnika nie zapłaciliśmy mandatu, z zastrzeżeniem ,że jakby była to straż z Poznania, napewno by się to stało faktem.
A jakim to mandatem chciano Cię ukarać? Za naruszenie jakiego przepisu i na podstawie jakiego artykułu?
Żeby dać mandat musi być podany przepis na podstawie jakiego jest sankcja a także strażnik MUSI mieć do tego prawo, tzn musi mieć na konkretny art. z jakiego chce karać upoważnienie Wojewody. Upoważnienie takie strażnik MUSI mieć przy sobie.
Nie jestem strażnikiem, pracuję w IOŚ.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #41 dnia: 21.07.2016, 06:51 »
Na prawdę nie wiem, czemu służy ta dyskusja?

My, inni użytkwnicy, mamy potwierdzić, że strażnicy to debile i idioci, przyklasnąć i nakarmić autora tematu pochlebnymi o nim opiniami, przez co poczuje się lepiej?
Czy może mamy interpretować prawo, szukać w internecie regulaminów, w słowniku definicji, może dzwonić po PZW w Poznaniu, żeby się dowiedzieć jak to w końcu jest z "biwakowaniem'?
Przyklasnąć, poklepać po ramieniu?

Bo na prawdę nie wiem, do czego zmierza dyskusja i po co w ogóle wątek został założony. Z całym szacunkiem dla autora tematu. Ja po prostu nie lubię tematów zakładanych pod wpływem emocji,

No ale może wyjdźmy od pierwszego postu z tematu i spróbujmy przyjrzeć się pytaniom:

Czy ktoś miał takie zdarzenie, w jaki sposób sie bronić przed takimi JEŁOPAMI, czy jest to w ogóle możliwe ?????
Czy ,zrezygnować ze składek i pojechać na łowisko komercyjne
gdzie nikt się nie dopierdoli do tego czy namiot MA PODLOGĘ, CZY NIE !!!!!

Moim zdaniem, takie pytania powinno się pozostawić bez odpowiedzi. Po pierwsze, że są napisane pod wpływem emocji, są wulgarne a od nas nie oczekuje się niczego innego jak tego, by temu przyklasnąć i napisać, jak bardzo kolega został skrzywdzony.
Grzegorz

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #42 dnia: 21.07.2016, 08:26 »
Jeśli jest prawdą jak się doczytałem, że się nie przedstawili i nie potrafili podać podstawy prawnej swojego punktu widzenia, a namiot kogoś innego stał niedaleko i nic do niego nie mieli  ( mówię o strażnikach ) to potwierdza się niestety mój pogląd na temat SSR o ile to byli strażnicy SSR.

@MarioG
W piśmie jest wyraźnie napisane, że Dyrekcja nie jest upoważniona do interpretacji prawa.
Druga sprawa - cały czas jest mowa o wędkowaniu a nie biwakowaniu. Czyli jak namiot byłby bez podłogi to wg strażników można wędkować a rodzina może sobie odpoczywać. Ja tak to rozumiem.

Nigdzie e necie nie ma jasno opisanego regulaminu tego łowiska. Skoro nie ma należy stosować zasady ogólne a te pozwalają łowić ryby jesli mamy zezwolenie i schować się przed deszczem gdyby zaczęło padać. Pozwalają również spać nad wodą - dla spokoju dodam, że rodzina śpi a wędkarz wędkuje.

Gdzie się podziały dawne czasy ( kuźwa napisałem jakbym pisał o średniowieczu 8) ) gdy w ósmej klasie nauczyciele zrobili nam wycieczką do lasu na trzy dni. Spaliśmy w namiotach w środku lasu oczywiście namioty z podłogą. I nikt złego słowa nie powiedział a był u nas leśniczy czy ktoś taki. Teraz każdy chce pokazać jaki jest ważny - każda służba ma swoje odrębne prawa. Nie jest uregulowana sprawa wedkowania w lesie - przecież siedząc na krzesełku i łowiąc też możemy zostać posądzeni o biwakowanie >:O a przecież ja korzystam ze swojego prawa a nie biwakuję.

JK

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 21.07.2016, 08:37 »
Podejrzewam że pawo do wędkowanie nie jest powiązane z prawem do rozłożenia namiotu (bo muszę spać) , palenia ogniska (bo jestem głodny lub mi zimno).
Prawo do życia nie upoważnia do chodzenia nago. A program 500+ mimo wyjątkowo prorodzinnej postawie rządu nie daje opcji kopulowania na trawniku w centrum miasta ;-)

Mam samochod i uprawnienia do używania go. Ale nie moge zostawiac go lub zatrzymywać się w dowolnym miejscu. Muszę szukać dozwolonych i wytypowanych do tego celu miejsc.

Jeśli zaś chodzi o wędkowanie i rodzinę to do wędkowania upoważniony jest ten który ma wymagane pozwolenia. A rodzina w takiej sytuacji po prostu biwakuje nad wodą.

Jeśli chodzi o regulamin łowiska to nawet jesli w nim nie ma nic na temat namiotów to warto wziać pod uwagę lokalizację. Bo woda wodą ale tereny nad wodą mogą należeć do gminy, do LP czy innych takich i tam trzeba by również zasiegnąć opinii.

Wedkować mogę w wielu miejscach. Nie w każdym jednak rozbić się z pelnoprawnym namiotem.

Jeśli chodzi o tych którzy przeprowadzali kontrolę to zakładam, że byli to strażnicy z PSR.
Nie wiem też jakie było zachowanie autora wątku nad woda i w miejscu biwakowania. Być może nieprawidlowe. A widząc zachowanie, brak obiektywizmu i inne takie nie liczę na prawdziwy obraz sytuacji.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #44 dnia: 21.07.2016, 08:40 »
Podejrzewam że pawo do wędkowanie nie jest powiązane z prawem do rozłożenia namiotu (bo muszę spać) , palenia ogniska (bo jestem głodny lub mi zimno).
Prawo do życia nie upoważnia do chodzenia nago. A program 500+ mimo wyjątkowo prorodzinnej postawie rządu nie daje opcji kopulowania na trawniku w centrum miasta ;-)

Mam samochod i uprawnienia do używania go. Ale nie moge zostawiac go lub zatrzymywać się w dowolnym miejscu. Muszę szukać dozwolonych i wytypowanych do tego celu miejsc.

Jeśli zaś chodzi o wędkowanie i rodzinę to do wędkowania upoważniony jest ten który ma wymagane pozwolenia. A rodzina w takiej sytuacji po prostu biwakuje nad wodą.

Jeśli chodzi o regulamin łowiska to nawet jesli w nim nie ma nic na temat namiotów to warto wziać pod uwagę lokalizację. Bo woda wodą ale tereny nad wodą mogą należeć do gminy, do LP czy innych takich i tam trzeba by również zasiegnąć opinii.

Wedkować mogę w wielu miejscach. Nie w każdym jednak rozbić się z pelnoprawnym namiotem.

O to to to... Mądrego miło poschłuchać :bravo:
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/