Huberto. Jeżeli ktoś mnie by zapytał o to co zrobić aby mieć wyniki przy Metodzie, to powiedziałbym, że trzeba robić kilka rzeczy:
1. Łowić z klipem
Musisz umieć zarzucać w to samo miejsce. Żadnego chybił-trafił. O ile nie masz wielkiej wprawy, to klip pomoże Ci zarzucać w jedno miejsce. Ta sama pozycja przy zarzucie, ten sam cel na drugiej stronie łowiska...
2. Nęcić wstępnie
Nie wyobrażam sobie łowienia, gdzie jadę i nie nęcę wstępnie. To podstawa sukcesu! Najlepiej robić to koszykiem, przystosowanym do danej głębokości (druciak jak jest płyciej, zamknięty z kilkoma otworami jak jest głębiej). Wprowadzenie 4-6 koszyków (najlepiej z dodatkami typu kukurydza, pellety) w to samo miejsce (patrz punkt 1) sprawia, że łowisz na mini dywanie, co ściąga ryby.
3. Używać odpowiedniej wielkości podajnika
Trzeba mieć kilka różnych podajników. Ze zdziwieniem zauważyłem, że wielu wędkarzy używa małych podajników w ciepłych porach roku. Teraz trzeba dawać dużo towaru, zarzucać często. Czyli musisz mieć albo dwa rozmiary z Drennana, albo dwa z Prestona (large i XL). W ten deseń. Jak trzeba, nabijasz podwójnie. Jak ktoś mówi, że łowiąc na mały podajnik ma wyniki, to znaczy, że miałby o wiele lepsze przy dużym

4. Zarzucać regularnie.
Trzeba mieć reżim i najlepiej co pewien czas zarzucać ponownie. Nawet co 10 minut. Nie ma siedzenia i czekania - jakiś 30-40 minut. Teraz trzeba łowić aktywnie, wg mnie maksimum to 15 minut. Ryba pamiętajmy reaguje na plusk, coś mogło się stać z przynętą, podajnik może źle leżeć...
5. Odpowiedni miks i przynęty.
Czyli podstawa - cokolwiek aby były mączki rybne. Nie musi być to czysta zanęta - można obniżyć koszta mieszając taki MMM z zanęta zwykłą. Dodatkowo można skorzystać tutaj, gdy łowimy głębiej, i łączyć rybną zanętę z rzeczną, zawierającą klej. Byle nie pachniała zbyt mocno. Kolejna rzecz to miks 50/50 Pellety nie są drogie, sa tańsze niż zanęta, i po dodaniu wody puchną. Takie łączenie sprawia, że ryba zatrzymuje się w łowisku na dłużej.
Przynęty - musisz mieć ich kilka rodzajów. Na czystą wodę - kolorowe (dumbellsy żółte, pomarańczowe i czerwone są najlepsze - to najbardziej działające kolory). Na wodę mętną - zapachowe - czyli pellety. Tutaj pikantna kiełbasa i kryl , wersja 8 i 12 mm. Często trzeba dać większą przynętę, sam 'ósemki' to za mało.
Nad wodą zmieniasz przynęty - tak aby dopasować się do ryb i ich upodobań.