Autor Wątek: Drennan Puddle Chucker Method Feeder 11Ft  (Przeczytany 3497 razy)

Offline mikoszka88

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Drennan Puddle Chucker Method Feeder 11Ft
« dnia: 31.07.2016, 14:48 »
witam panowie mam pytanie odnośnie  Drennan Puddle Chucker Method Feeder 11Ft :D własnie kupiłem kijek ;) a posiadam żyłeczkę  Żyłka Daiwa Sensor Hyper 1675m / 0,28mm 12lb hm ??? muszę ją wymienić ??????  mam nowa szpule a do tej wędki stosuje sie 4-8 lb hm muszę kupić nowa ?????? :( :( :( :(

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Odp: Drennan Puddle Chucker Method Feeder 11Ft
« Odpowiedź #1 dnia: 31.07.2016, 15:42 »
  Cześć, moim zdaniem wszystko gra. Drennan podaje zalecane wytrzymałości linek. Czyli możesz użyć linki 8 lb bez ryzyka uszkodzenia kija i wtedy możesz z takim zestawem rozbić wszystko- czyli np. ciągnąć zaczepy na maksa, wielkie ryby na maksa i masz gwarancję, że wcześniej pęknie linka 8 lb niż Twój nowy kij. Ja rozumiem, że możesz mieć przypon o wytrzymałości 8 lb i rozbić wszystko j.w. Jaką masz wtedy linkę główną to już jest mniej ważne. Hyper sensor 12 lb to 0,28 mm, ale dla zwykłego Sensora 0,28 ma chyba 10 lb, czyli już bliżej zaleceń producenta :) Resume- nie przejmuj się, tylko nie rób "eksperymentów" i testów na wytrzymałość zestawu, nie przeciążaj go ekstremalnie a wszystko będzie w najlepszym porządeczku :)

Offline mikoszka88

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 31.07.2016, 16:24 »
dzięki kolego :beer: bo już się bałem ze muszę kupić nową żyłkę 0,23 a mam nówkę 0,28 czyli na tej mogę łowić i nie uszkodzę kija dzięki za rade ;D :beer: :beer:

Offline Herman

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
« Odpowiedź #3 dnia: 31.07.2016, 16:43 »
Sam używam Daiwa Hyper Sensor 12 lb i do kijka 8 lb, w roli żyłki głównej, będzie bardzo OK.  Spoko.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 01.08.2016, 08:14 »
Herman dobrze prawi! :thumbup:

Hypersensor Daiwy ma większą moc w stosunku do średnicy, i faktycznie, jest to 10 lb w porównaniu do zwykłych żyłek. Tak więc prawie tyle co zaleca producent. Ja na przykład za Chiny Ludowe nie założyłbym żyłki 4 lb do takiego kija, pomimo, że niby 'zaleca' to producent. Myślę, że w przedziale 6 - 10 lb, czyli 0.20 - 0.30 - te kije będą świetnie sobie dawały radę.
Lucjan

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 30.06.2017, 22:57 »
Witam.
Posiadam kij Drennan Red Range Carp Feeder 3.05m i kusi mnie zakup właśnie modelu z serii 7.
Tutaj pojawia się mój dylemat, czy kupić Carp Feedera, czy Method Feeder...
Chciałbym go wykorzystać do łowienia na komercji karpi i amurów do 10kg.
Ewentualnie jak wersja Method Feeder sprawdzi się w połowie mniejszych ryb typu karaś, lin, leszcz?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #6 dnia: 30.06.2017, 23:44 »
Jeżeli faktycznie te Twoje ryby będą miały do 10 kg (czyli "dziesiątki" też się będą trafiać), to możesz śmiało inwestować w wersję "Method". Różnice między wspomnianymi przez Ciebie wersjami są, ale nie na tyle duże, żeby kije różniły się diametralnie. Różne są natomiast dołączane szczytówki, bo do wersji "Carp" przypisano te o krzywej ugięcia 1,5 i 2 oz (kij 10 ft) lub 2 i 3 oz (kij 11 ft).

Jestem przekonany, że kijem opisanym jako "Method", bo o niego pytasz, również możesz polować na ryby średniej wielkości. A nawet na te mniejsze.

Ten delikatniejszy kij nie jest znowu aż tak lichy, jednak częsty hol ryb dziesięciokilogramowych to raczej nie jego przeznaczenie. Można, jasne, ale to kwestia indywidualna. Ryby do pięciu, może siedmiu kilogramów - to jego żywioł (Maciek na zlocie pokazał, ile ten kij zniesie (10 ft), bo robił wszystko, żeby go złamać, ale nie dał rady ;)).
Jacek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #7 dnia: 01.07.2017, 07:36 »
Posiadam Method Feedera, na dodatek wersję combo, która jest nieco wzmocniona. Szczytówki 3 i 4 oz (w moim wypadku) w zestawie to nic strasznego. Są grube i mają stosunkowo duże średnice. Jednak to szklane szczytówki i pięknie się uginają, są naprawdę czułe, jak na takie oznaczenia. Bez problemu możesz odnotować brania krąpików i je zaciąć. Radość z holu mniejszych ryb jest na przyzwoitym poziomie. Ugięcie i akcja wędki jest bardzo dopracowana i naprawdę dobrze skomponowana pod metodę. Bardziej spolegliwe części szczytowe pozwalają unikać spinek, a moc z części środkowej i dolnika pozwala polować na większe rybki i spokojnie holować.
Jak już Jacek powyżej napisał, wersja Carp Feeder jest trochę słabsza. Zauważa się to przy połowie ładniejszych ryb. 5-6kg waleczny jesiotr na tym kiju potrafi już dać szkołę. Wędka sobie poradzi i hol zakończy się sukcesem. Widać jednak, że to już dla niej naprawdę sporo. Na Method Feederze taki hol przebiega nieco mniej stresująco, czuć że można jeszcze trochę dołożyć, że to nie jest jeszcze max ;)

Odnośnie żyłek, to się nie rozczulaj. Ja dałem spokój w tym sezonie z żyłkami poniżej 0,25.
2x zerwałem podajnik na nowej żyłce 0,23 podczas zarzucania. Cieńsza żyłka, siłowe rzuty, skręcenia, minimalne przetarcia i trach :facepalm:
Z tego co ja się orientuję, to wg "klasycznych, angielskich standardów", żyłka 0,26 to 8lb, a 0,28 to 10lb. Tych średnic się trzymaj, chyba że łowisz nieduże ryby i bliziutko rzucasz.
Czesiek

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 01.07.2017, 07:49 »
Czyli chyba zdecyduje się na wersję Method Feeder ;)
Chociaż Carp Feeder dawał radę z 6kg karpiami.
W tym roku wybieram się na Grębów i myślę nad mocniejszym sprzętem.
A powiedzcie mi Panowie jak wygląda sprawa ciężaru podajników przy szczytówce 3oz i 4oz?
Nie ma problemu z przesuwaniem podajnika np 30g?

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 01.07.2017, 08:04 »
Bez obaw i bez problemów, nawet z podajnikiem preston L 15g łowiłem - przy szczytówce 3oz.
Większych niż preston XL 45g nie stosowałem, ale dałoby radę raczej, mam jednak wersję Combo ;)
Czesiek

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 01.07.2017, 08:38 »
Zawsze mnie to zastanawiało jak się przygina szycztówka 3oz z podajnikiem 15g czy 30g ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 01.07.2017, 09:25 »
Zawsze mnie to zastanawiało jak się przygina szycztówka 3oz z podajnikiem 15g czy 30g ;)

Mniej więcej tak jak 1,5oz z Daiwy Windcast.
Podkreślam, że oznaczenia z tych szczytówek nijak się mają do ich czułości i giętkości. Sam miałem obawy, a teraz cały czas 4oz założone na kiju, bo lepiej się rzuca ;)
Czesiek

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 01.07.2017, 09:30 »
W Carp Feeder przeważnie 1,5oz używam, chyba sprawdzę 2oz :D

Offline blazejo92

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05.07.2017, 19:23 »
Od dzisiejszego dnia jestem szczęśliwym posiadaczem Drennan Puddle Chucker Method Feeder 11Ft :D
Teraz tylko czekam na czas, pogodę i testy :D

ProBono

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05.07.2017, 19:45 »
Gratulacje