Autor Wątek: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM  (Przeczytany 72846 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Petycja - STOP ODŁOWOM SIECIOWYM
« Odpowiedź #270 dnia: 19.06.2015, 12:48 »
Dominik, a od czego są urzędy? B nie rozumiem... Od ... urzędowania? Kto ma dbac o rozwój gminy? Szary człowiek? To od czego jest burmistrz, wójt, wojewoda, przezydent miasta, z całą świtą? Od 'wójtowania', 'burmistrzenia' itd? To właśnie oni wytyczają cele i programy rozwoju regionu, oni biorą kredyty i moga inwestowac w odpowiednie rzeczy, to oni wyznaczaja 'kierunki'. Kto ma decydować o rozwoju regionu, związek właścicieli restauracji, zrzeszenie piekarzy, cech szewców i krawców? :D oczywiście, że kasjerka w Urzędzie Gminy jest od przymowania pieniędzy - ale sa specjalne osoby zajmujące się pewnymi rzeczami, sa samorządy, radni...

A Twoja propozycja jest dziwna, przecież wędkarze biorą po pierwsze więcej niż rybacy (wytrzepia wpierw drapieznika, później kolejne ryby, nastapi zachwianie równowagi), po drugie zasada złap i wypuśc dla wszystkich oznaczała by wojnę. To nie UK, gdzie ryby sie je - ale morskie, bo dookoła jest morze. Pewnych rzeczy nie da się wprowadzić od razu! Wprowadzisz nakaz wypuszczania ryb i nad wodą będzie jeszcze mnie turystów, nie pomyślałeś o tym? ;D

Może dla tych co palą wprowadzić całkowity zakaz palenia? Ja nie palę, to mi to obojetne... Takie przepisy szykować trzeba mając na oku dobro większości a nie jednostek lub mniejszości, którym wydaje się, że mają rację. Tutaj trzeba robić tak aby wilk był syty i owca cała, bez dyktatur i zakazów (których sam nie lubisz). Nie można zakazać Polakom zabierania ryb! Można sprawić aby brali mniej, łowili przestrzegając regulaminów, ale bez skrajności...

C&R obowiązkowy w Polsce?  Nie przejdzie. Nawet za 50 lat :D. Bądźmy realistami...
Lucjan

Kotwic

• Gość
« Odpowiedź #271 dnia: 19.06.2015, 12:59 »
Nie do końca dobry przykład. Jez. Kośno jest rezerwatem. Są tam ograniczenia dużo większe, niż na innych wodach. To taki rodzynek dla bogatych, bo kto bogatemu zabroni? Niech i takie wody będą. Ja osobiście nie wydam 2500 PLN za zezwolenie, ale to mój wybór.
Mądre podejście.

Jasne, że jest tam rezerwat i dodatkowe ograniczenia. Ale samo wydzierżawienie wody jest spełnieniem tych postulatów o których ciągle rozmawiamy: stowarzyszenie, własny plan, własne środki, własne rządy, własne prawa itd.
Jednocześnie od razu w sieci są straszne krzyki: jakie to wysokie ceny, jakie to bezrybie, jaki to przymus, że trzeba tak a nie inaczej łowić/pływać/wypuszczać itd.
Pewnie też są krzyki, że to odstraszy wędkarzy, że agroturystyka nie skorzysta, że gmina nic z tego nie ma, że papier wszystko przyjmie itp.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #272 dnia: 19.06.2015, 12:59 »
Luk. Rozejrzyj się dookoła. Przecież C&R lub stowarzyszenia takie, jak Grendzia stają się faktem. Nie bądź takim fatalistą. Więcej optymizmu :)

Urząd jest od wykonywania i zaspakajania potrzeb mieszkańców. Nie jest od stanowienia prawa. Cele wytyczają mieszkańcy, nie urzędnicy. Urząd, to jest praca społeczna (mimo, iż opłacana), bo jest na rzecz społeczeństwa. Nie na odwrót. Burmistrz nie wymyśla kierunku rozwoju, bo tak chce. Wymyśla go, bo tak chcą mieszkańcy. Jeśli jest odwrotnie, to jest to patologia. Jeśli społeczeństwo popada w "tumiwisizm", to i burmistrz zaczyna "burmistrzyć". Ze szkodą dla społeczności, bo załatwia interes własny, nie społeczny. Jeśli wyborcy mają politykę w nosie, to polityka ma w nosie ich. Dochodzi do patologii, które oglądamy wokół nas. Dochodzi do tego, że twierdzisz, że za 50 lat się nic nie zmieni. A jak ma się niby zmienić, skoro nikt nie wywiera presji na polityków/urzędników?
Do burmistrza idą np. rybacy. Lobbują, przekonują (zakładamy na potrzeby wątku, że legalnie) i mają. W sprawie turystyki wędkarskiej cisza. Nikt nie wywiera presji społecznej, to i nikt im nic nie daje.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #273 dnia: 19.06.2015, 13:18 »
Z obowiązującej do niedawna (bo chyba nie przespałem nowelki) ustawy wynika, że dróg nie buduje się dla rybaków, tylko dla każdego, by mieć swobodny dostęp do wód publicznych. A mam nadzieję, że uwierzycie tym razem, że turystów i wędkarzy jest 100 000 razy więcej niż rybaków. To, że gminy chcą podatków, chcą decydować o tym kto lepiej "usłuży" ich wyborcom to zaje..bisty temat nośny i  populizm. A to, że drogi dojazdowe zostały sprzedane i zaorane, że płoty sięgają wgłąb wody, to już idzie w zapomnienie. O:)

Ciekawy punkt widzenia. To chyba normalne, że gmina chce gospodarzyć po swojemu. Mieć wielkie jeziora na swoim terenie, którymi rządzi sobie rybak, z którego nie ma zysków, bo płaci minimalne podatki do gminy, trzeba natomiast zapewniac mu to i owo - to żadny interes dla gmin. Jak planowac jakikolwiek rozwój jak dzierżawa jest na 10 lat, na dodatek wydajnośc wody spada?  I nie ma sensu zasłaniac sie drogami dojazdowymi czy innymi uchybieniami. Tutaj chodzi o podstawowy plan rozwoju regionu.
Populizm? Chyba rzeczywistość i zdrowy rozsądek.

Weekend tuż, tuż. Pójdę sobie na rybki i przemyślę, czy jam jest masochistą ciesząc się ze złowienia płotki i uklei w jeziorze dzikim, czy jam tylko prymityw z wędką który czerpie radość z tego, że w wodzie rybę złowić potrafi. Bo do miana wędkarza to widać długa mi droga, "methody" żadnej nie używam, Korum to coś czego nie znam, a nazw pozostałych "Symboli" wędkarskich nawet poprawnie napisacćnie umiem ;D

Sprytny unik :D Kotwic, na palące pytania nie odpowiadasz...
Tu nie chodzi o to czy wiesz co to Korum lub czy łowisz na Metodę czy nie (na Mazurach nie ma sensu jej uzywać, bo to technika do łowienia większych ryb) :D Jako wędkarze prezentujemy pewien punkt widzenia, Ty jako pracownik IRŚ masz swój. Nie wiem, ale raczej trudno o jakiś kompromis - widzę, że nie rozumiecie nas, choć powinno być nam po drodze. Zamiast mieć pretensje - warto pomyślec jak przekonac wędkarzy do siebie, będzie Wam łatwiej. PZW w obecnej formie długo nie pociągnie, kiedys w końcu się skończy PRLowskie zarządzanie. PSL może nie wejdzie do sejmu... Dobrze jest zrozumieć i wiedzieć o co chodzi setkom tysięcy ludzi wędkujących w Polsce. Powinniście podawac rozwiązania - niestety żadnego tutaj nie usłyszałem oprócz pretensji. Szkoda...
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #274 dnia: 19.06.2015, 13:22 »

... PSL może nie wejdzie do sejmu...

W rządowej komisji ds. wędkarstwa siedzi SLD. Też nie wejdzie do sejmu (daj Boże!), ale warto to wiedzieć.
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #275 dnia: 19.06.2015, 13:29 »
Luk. Rozejrzyj się dookoła. Przecież C&R lub stowarzyszenia takie, jak Grendzia stają się faktem. Nie bądź takim fatalistą. Więcej optymizmu :)

Stowarzyszenie Grendzia jest super, ale powstało bo upadła Rofama, główny zakład regionu. Przejęto dobre łowisko tego zakładu właśnie, byli to ludzie związani z tamtejszym kołem PZW. Tak więc to zły przykład.

Założenie stowarzyszenia i dzierżawa wody jest o wiele trudniejsze niż Ci się wydaje, wiąże się z nakładami finansowymi przed samym przetargiem... Poczytaj zresztą co musieli zrobić założyciele Stowarzyszenia Jeziora Czarne, aby dopiąć swego!

Urząd jest od wykonywania i zaspakajania potrzeb mieszkańców. Nie jest od stanowienia prawa. Cele wytyczają mieszkańcy, nie urzędnicy. Urząd, to jest praca społeczna (mimo, iż opłacana), bo jest na rzecz społeczeństwa. Nie na odwrót. Burmistrz nie wymyśla kierunku rozwoju, bo tak chce. Wymyśla go, bo tak chcą mieszkańcy. Jeśli jest odwrotnie, to jest to patologia. Jeśli społeczeństwo popada w "tumiwisizm", to i burmistrz zaczyna "burmistrzyć". Ze szkodą dla społeczności, bo załatwia interes własny, nie społeczny. Jeśli wyborcy mają politykę w nosie, to polityka ma w nosie ich. Dochodzi do patologii, które oglądamy wokół nas. Dochodzi do tego, że twierdzisz, że za 50 lat się nic nie zmieni. A jak ma się niby zmienić, skoro nikt nie wywiera presji na polityków/urzędników?
Do burmistrza idą np. rybacy. Lobbują, przekonują (zakładamy na potrzeby wątku, że legalnie) i mają. W sprawie turystyki wędkarskiej cisza. Nikt nie wywiera presji społecznej, to i nikt im nic nie daje.

Sorry, ale pisząc takie rzeczy nie mamy o czym rozmawiać. Koniec tematu 8)
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #276 dnia: 19.06.2015, 13:38 »
Stowarzyszenie Grendzia jest super, ale powstało bo upadła Rofama, główny zakład regionu. Przejęto dobre łowisko tego zakładu właśnie, byli to ludzie związani z tamtejszym kołem PZW. Tak więc to zły przykład.

Założenie stowarzyszenia i dzierżawa wody jest o wiele trudniejsze niż Ci się wydaje, wiąże się z nakładami finansowymi przed samym przetargiem... Poczytaj zresztą co musieli zrobić założyciele Stowarzyszenia Jeziora Czarne  aby dopiąć swego!

Może i trudne, ale nie niemożliwe. Jak Grendziu z kumplami mógł, to może i ktoś inny. Jak w Opolskim PZW zrobili strefy C&R, to i mogą inni. Jak w Lubniewicach potrafili przelobbować takie rozwiązania, to mogą i gdzie indziej.

Chłopaki we Wrocku założyli klub feederowy. Coś mi mówi, że nie powiedzieli ostatniego słowa.

Przykłady są dobre. Trzeba tylko, mimo trudów wziąć się do roboty. Samo się nie zrobi.
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #277 dnia: 19.06.2015, 13:50 »
W Lubniewicach burmistrz okazał sie wizjonerem... ;) Przy wjeżdzie do miasteczka są wielkie znaki  Lubniewice - wędkarskie eldorado :) Tam nikt nie lobbował, nie zrobili tego wędkarze tylko 'urzędnicy'.
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #278 dnia: 19.06.2015, 13:58 »
W Lubniewicach burmistrz okazał sie wizjonerem... ;) Przy wjeżdzie do miasteczka są wielkie znaki  Lubniewice - wędkarskie eldorado :) Tam nikt nie lobbował, nie zrobili tego wędkarze tylko 'urzędnicy'.

To teraz, na kanwie Lubniewic trzeba pokazywać, że inni też mogą. Ja bym na wizjonerów na dłuższą metę nie liczył. Wolę, by rządził ktoś inny, niż wróżbita Maciej :D. Pana burmistrza nazwijmy sprawnym politykiem :)
Pokazujmy dobre przykłady z przekonaniem, że da się je wykonać w innych miejscach. Samo nie przyjdzie.
Dominik

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #279 dnia: 19.06.2015, 16:10 »
No to dla kontrastu i ja podam przykład z mojego podwórka. Zresztą już kiedyś o tym pisałem. Mamy w mieście zalew,zb.zaporowy około 20ha. Brudna i bez rybna woda. Są dwa koła wędkarskie,które zamiast współpracować żrą się między sobą. Moje koło się odmłodziło,jest pełno nowych ciekawych pomysłów,ale nic nie może zrobić,bo opiekunem łowiska jest to drugie  pełne"leśnych dziadków".
Był też kiedyś ośrodek wypoczynkowy,miejsce tętniło życiem,ciężko było o miejsce na kocyk. Dzisiaj ośrodka już nie ma,pomosty spalone lub rozebrane,domek ratownika zezłomowany,plaża zarosła,a do wody jest zakaz wejścia. Dzisiaj podobnie jak 20 lat temu nie ma gdzie rozłożyć kocyka tylko dlatego,że wszędzie krzaki i pokrzywy. Obraz nędzy i rozpaczy.
Pojawił się przez chwilę promyk  słońca. Zgłosił się młody biznesmen inwestor,który chciał odnowić ośrodek,wybudować całą nowa bazę rekreacyjną, Chciał przywrócić życie. Rozruszać zapomniane miasto.
I co?  Został przez lokalnych włodarzy sprowadzony na ziemię. Chciał wydzierżawić teren na co najmniej 15 lat l,a miasto mu zaproponowało chyba na 5. Nie ma pewności czy w ciągu pięciu lat ukończył by inwestycję,a już musiałby się zwinąć. Ówczesny burmistrz stwierdził,że taki inwestor to problem dla miasta.Bo co? Chce uczciwie płacić podatki,a burmistrz nie będzie wiedział co z pieniędzmi zrobić. Jak nie ma kasy to i problemu nie ma. A narzekać chociaż można. Mijają kolejne lata,a tu nic się nie dzieje. Wszystkie okoliczne gminy nie tylko zagospodarowały stare zaniedbane zbiorniki,ale nawet zbudowały nowe. A u nas w  mieście nic.
I tak można liczyć na samorząd. Nie dość,że sami nic nie zrobią to i innemu nie dadzą. Bo może się mu uda i dopiero wtedy będzie afera,że my nic nie mogliśmy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #280 dnia: 19.06.2015, 19:36 »
Wszystkie okoliczne gminy nie tylko zagospodarowały stare zaniedbane zbiorniki,ale nawet zbudowały nowe. A u nas w  mieście nic.
I tak można liczyć na samorząd. Nie dość,że sami nic nie zrobią to i innemu nie dadzą. Bo może się mu uda i dopiero wtedy będzie afera,że my nic nie mogliśmy.

Skoro inne samorządy dały radę, to może ten Wasz jest do bani? ;D Takimi przykładami mozna potwierdzić wszystko, chociażby to, że samorządy dobrze sobie radzą... :)

Dzierżawa wody nie jest sprawa łatwą. Gmina musi się rozliczać z podjętych decyzji, to nie jest wolna amerykanka. Dodatkowo ogłaszany jest przetarg, czyli wygrywa najlepsza z ofert, trzeba się więc licytować. Problemem na Mazurach jest wielkość i ilość jezior, to nie Lubniewice, gdzie akwen jest jeden.
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #281 dnia: 19.06.2015, 19:51 »
Problemem na Mazurach jest wielkość i ilość jezior, to nie Lubniewice, gdzie akwen jest jeden.

?? Zgłupiałem :D
Problemem jest ilość jezior? Czyli problemem jest fakt, że mamy większy wybór i łatwiejszy dostęp do wód tak, by starczyło i dla wędkarzy i dla rybaków?
Problemem z kolei nie jest jedna woda w mieście, na którą chrapkę ma wielu?

Ta "wolna amerykanka" jest odpowiedzialna. Jak coś zepsujesz, to bankrutujesz. Własną złotówkę zawsze ogląda się dwa razy, zanim się ją wyda. W naszym socjalizmie natomiast jak urzędas coś spieprzy (za pieniądze podatników), to nie ponosi za to ŻADNEJ odpowiedzialności finansowej.

Komu wolną amerykankę? Mi, mi, mi!!! Ja chcę, ja!!! :D
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #282 dnia: 19.06.2015, 20:19 »
Dominik, konczymy temat, zaraz wyjedziesz jeszcze z Kukizem... ;D
Lucjan

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #283 dnia: 19.06.2015, 20:33 »
Zbyt dużo polityki, za mało konkretów - wystarczy chcieć, to wtedy może się udać, a stękanie że jest cały czas źle nic nie zmieni :P

Cel + zaangażowanie + organizacja = gwarancja sukcesu :)

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #284 dnia: 19.06.2015, 20:35 »
Dominik, konczymy temat, zaraz wyjedziesz jeszcze z Kukizem... ;D

Spokjnie Luk :D To nie jest temat polityczny w sensie partyjnym/personalnym.

Zbyt dużo polityki, za mało konkretów - wystarczy chcieć, to wtedy może się udać, a stękanie że jest cały czas źle nic nie zmieni :P

Cel + zaangażowanie + organizacja = gwarancja sukcesu :)

Dać mu wódki :D :thumbup: :beer: :bravo:
Dominik