Autor Wątek: Ziarna + wypełniacz (jaki?) - zanęta do podajnika (karpiowate)  (Przeczytany 3113 razy)

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Witam.
Mam może niemądre pytanie, ale to z braku doświadczenia.
Mam kilkukilogramowy zapas ziarna: pęczak, pszenica, bobik, konopie.
Chcę tych ziaren użyć jako zanęty do podajnika metody. Oczywiście po prażeniu/gotowaniu.
Woda, w której chcę ich użyć to płytkie jeziorko z twardym dnem i cienką powłoką z mułu. Rybki: masa płoci, większe (30 cm) karasie japonki, może lin, może leszcz. Chciałbym raczej omijać płocie, ale w tym jeziorku jest to trudne.

Chce się spytać jaki wypełniacz byście stosowali do łączenia ziaren? Chciałbym aby smak/zapach wypełniacza nie dominował w zanęcie, bo mam zamiar wykorzystać naturalne zapachy ziaren + naturalny miód/wanilia/konopie/czosnek itp.
Czy lepiej żeby wypełniaczem była glinka, czy może kupna zanęta uniwersalna, a może płatki kukurydziane?

Co polecicie? Każdy pomysł dobry.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

JK316

• Gość
Odp: Ziarna + wypełniacz (jaki?) - zanęta do podajnika (karpiowate)
« Odpowiedź #1 dnia: 12.08.2016, 14:17 »
Ja bym nie kombinował, tylko zanęcił gotowanym ziarnem, do podajnika najtańsza zanęta drobno zmielona o takim aromacie jakim będziesz (jeżeli będziesz) zaprawiał ziarna i na włos twardsze ziarno bobiku.

Albo patent z PVA na przerobionym podajniku do metody.

Offline Mat_e92

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Paanie w tych czasach biorą wszyscy tylko nie ryby
« Odpowiedź #2 dnia: 12.08.2016, 19:32 »
Mam u siebie nad jednym zbiornikiem prawie taką samą sytuację jak Twoja. Również nęce ziarnem ale tym kupnym z trapera i mam zestaw najnormalniejszy do metody z tym tylko urozmaiceniem że nie pakuje nic do koszyka tylko rzucam pustym koszem z przynętą na włosie.  A,  jedynie obcinam żeberka przy podajniku żeby w razie czego nie zaczepiał się hak. Koniecznie musisz spróbować ze wszelkimi pop up'ami ;)

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 13.08.2016, 00:28 »
Użyj jako wypełniacza mielonych prażonych konopii i mielonych płatków owsianych, one mocno kleją więc musisz tak to skomponować by nie wyszedł z tego beton
Pozdrawiam - Gienek

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
« Odpowiedź #4 dnia: 13.08.2016, 09:28 »
Będę musiał przetestować ziarno + wypełniacz w wiaderku z zimną wodą. Jakoś dobrać proporcje, aby się szybko w wodzie rozpadało, a jednocześnie trzymało podajnika przy wyrzucie.

Gdyby ktoś jeszcze miał pomysły (jakiekolwiek) to chętnie.
Z góry dziękuję.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos