Autor Wątek: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)  (Przeczytany 22106 razy)

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
  • Ulubione metody: method feeder
  Jak w tytule, szukam kołowrotka który ułatwił by mi rzuty na DALEKI DYSTANS. Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaje mi się że jedną z jego podstawowych cech powinna być płytka i wysoka (długa) szpula oraz dobry i szybki nawój (około 1 m przy obrocie korbką). Zdaje się na Wasze rady i propozycje. Dodam jeszcze że budżet jaki chcę przeznaczyć na ten zakup to 400-500 zł. 
Pomóżcie Proszę!

Offline bibosz

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)
« Odpowiedź #1 dnia: 13.08.2016, 12:24 »
Ja w tym roku zakupiłem BROWNING BLACK VIPER MK 850 FD i jestem bardzo zadowolony. Solidna budowa, dobry nawój żyłki, wygodna rączka i 108cm na jeden obrót. Do tego 2 szpule aluminiowe.

Pozdrawiam - Robert

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 13.08.2016, 12:41 »
Fajnie wygląda ten Browning
Jaka jest pojemność szpuli? Bo wygląda na bardzo płytką - idealna pod 150 m plecionki 0,12

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline bibosz

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 13.08.2016, 12:44 »
Na szpuli piszą 300m 0.16 mm. Pomyliłem się co do nawoju, jeden obrót to 105cm.
Pozdrawiam - Robert

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 13.08.2016, 12:56 »
Do dzisiaj myślałem o kolowrotku Fox FX9 ale jego nawój według tego co stoi na pudełku i w katalogu to tylko 80 cm przy obrocie korbką. A więc ściągając zestaw trzeba będzie się napracować :/ Kolejnym pomysłem jest jego 'brat, niemal że bliźniak'  Matrix Horizon 6000 ale to niemal to samo co FX9

A u forumowego kolegi podpatrzyłem
Browning Black Magic Feeder 650

Tylko że mało informacji mogę znaleźć od użytkowników tych kręcioł. A wszystkie reklamy producentów brzmią doskonale ;)

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #5 dnia: 13.08.2016, 13:45 »
W tym segmencie,ja zazwyczaj wymieniam w pierwszej kolejności Penn'a Affinity wersja LC, wielkość raczej 7000 (jest jeszcze 8000).

Kołowrotek znam,znajomi karpiarze posiadają (tyle ,że wersje LTD i LTD LL), niewiele się one różnią od tego typowego LongCasta.Kręciłem ,macałem,rozbierałem i smarowałem ;) Kumple mają je już kilka lat,więc to chyba też in plus.

Dla mnie byłby to pierwszy wybór w tym zakresie cenowym. W tym modelu wszystko działa jak należy,napęd jest stosunkowo prosty,ale bardzo skuteczny,sporo wzmocnień na przekładni,porządne materiały użyte na elementy napędowe,konkretny ,typowo Penn'owski hamulec.

Niskie przełożenie,i niestety, nie tak duży nawój jakbyś sobie marzył...

W zestawie 2 szpule alu, jedna płytka,druga głęboka. Szpule można dokupić bez ograniczeń,zarówno płytkie jak i głębokie.
Płytka szpula jest bardzo przyjazna plecionkom, podobnie jak rolka kabłąka.

Dość "typowy" kołowrotek pod Dutch Method to Spro Team Feeder by Dome Gabor .Są 2 wersje , jedna z wolnym biegiem. Nie jest to jednak ten zakres cenowy i ta jakość,aczkolwiek bardzo ciekawa i solidna maszynka ;)
Czesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 13.08.2016, 13:47 »
Ja w tym roku zakupiłem BROWNING BLACK VIPER MK 850 FD i jestem bardzo zadowolony. Solidna budowa, dobry nawój żyłki, wygodna rączka i 108cm na jeden obrót. Do tego 2 szpule aluminiowe.

Ale kosmos. Szpula bardzo ciekawy ma kształt. Nie spada z tego plećka?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline bibosz

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 13.08.2016, 14:44 »
Plecionki jeszcze nie nawijałem, ale z żyłką nie miałem żadnego problemu.
Pozdrawiam - Robert

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #8 dnia: 13.08.2016, 14:49 »
W sumie na to ile byś nie nawinął, to i tak poleeeci. Super pomysł.
Krwawy Michał

Offline Losiu74

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #9 dnia: 13.08.2016, 15:47 »
Jak już chcesz zainwestować pięć stówek to czy nie warto dołożyć trochę i kupić typowego big pita? Najtaniej wyjdzie takie cudo : Shimano SPEEDCAST 14000 XTB

koszt to ok 630 zł ale to już konkretny kręciołek :P

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #10 dnia: 13.08.2016, 16:14 »
Ale tamten to nie konkretny?
Poza tym masz do wyboru jeszcze niezawodnego i nie do zajechania
http://sklep-karpiowy.pl/kolowrotki/638-spro-kolowrotek-super-long-cast-460.html#
Lub jego nowszą wersję z wolnym biegiem
http://sklep-karpiowy.pl/kolowrotki/2355-spro-super-long-cast-lcs-555-41bb-alu-szp-graf-szp.html

Można je znaleźć taniej.

Wszystko zależy, co się komu podoba. I ten za 250 i ten za 650 doskonale spełnią swoją rolę.
Krwawy Michał

JK316

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 13.08.2016, 16:51 »
Mosteque, te dwa kołowrotki co podałeś, to dwa różne modele. Ale faktem jest, że Super Long Cast 460 jest nie do zajechania. Nie znajdziesz o nim złej opinii. Fajna cena i można dokupić zapasowe szpule.

Tutaj nieco taniej http://allegro.pl/kolowrotek-spro-super-long-cast-460-na-slimaku-i6355839678.html.
Jeszcze rok temu kosztował on 165 zł, ciekawe skąd taka podwyżka?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #12 dnia: 13.08.2016, 17:36 »
Też jestem na etapie poszukiwań tego typu kołowrotka. Kilku kolegów z forum polecało shimano ultegre 5500 xtc. Użytkują od 3-4 sezonów bez żadnych problemów. Byłem prawie zdecydowany ale teraz namieszał mi wymieniany przez was browning black viper 850 fd przekładnia na ślimaku i tylko 430g (ultegra 515g.) Ciężko pogodzić z jednej strony moc a z drugiej względnie niską wagę bo nie wyobrażam sobie wykonywać po kilkadziesiąt rzutów na sesje typowym big pitem 700 g +

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #13 dnia: 14.08.2016, 07:32 »
Jako,że dziś niedziela:
Zaprawdę powiadam Wam ;D ;D, spójrzcie przychylnym okiem na Penn'a ,którego zaproponowałem.
Jedyny "mankament" to nawój na poziomie 86cm. Jest to zapewne celowy zabieg,bo kołowrotkowi mocy nie braknie w starciu z bonusową rybą,jak i w starciu ze średnią rybką spora moc będzie atutem,bo rybkę trzeba będzie holować z bardzo dużej odległości.... Więc... coś za coś ;)
Jak widać zawsze są jakieś "ale".

Acha.
W maszynach tego typu,w zasadzie tylko i wyłącznie jest ślimakowy posuw szpuli.Stosują go nawet marki,które niespecjalnie chętnie tego typu rozwiązanie praktykują. Jest to podyktowane i kosztami,jak i logiką.Przeniesienie napędu na posuw zębatką i wodzikiem byłoby nad wyraz trudne biorąc pod uwagę rozmiary i konieczny skok szpuli,gabaryty rotora,wolną oscylację...
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 14.08.2016, 09:25 »
Panowie, ale kołowrotek musi też mieć rozsądną wagę... Przy osiąganiu dużych dystansów powinniśmy się tez zastanowić jak daleko chcemy zarzucać i co łowimy. Powyżej 70 metrów - raczej w grę wchodzi plecionka, bo żyłka juz ma zbyt dużą 'bezwłądność'. Plecionka o grubości 0.08 lub 0.10 ze strzałówką jakby nie było zajmuje bardzo mało miejsca na szpuli, więc wielkie kręcioły uważam za zbędne, zwłaszcza biorąc pod uwagę ile mieszczą żyłki i ile trzeba by dać podkładu. Według mnie kręcioły match o rozmiarze 5000 lub 6000 w zupełności wystarczą aby osiągnąć pożądany dystans, będą świetnie też balansować kij. Można mieć szpulę na nim z żyłką i plecionką. Kij 3.90 metra, sztywny do dalekich zarzutów, plus taki kołowrotek i żyłka 0.22- 0.24 z koszykiem typu bullet to powinno być około 70 metrów. Powyżej - plecionka.

Próbowałem dużego kręcioła z kijem feederowym i mi to nie pasowało trochę. Kij był źle wyważony.

Dlatego można pomyśleć o kiju do dutch method, czyli 3.90 metra, który z kręciołem 5000 i odpowiednio cienką żyłką da nam możliwość dalekich zarzutów. Mając zapasową szpulę można mieć wersję z żyłką lub plecionką i dopasować się odpowiednio. Przy dutch method łowi się głównie leszcze na dużym dystansie, warto mieć więc dobrą sygnalizację brań. Mając kołowrotek z żyłką i łowiąc na 80-100 metrach, przy lekkim wietrze możemy mieć problem z takową. Przy plecionce - widać wszystko jakbyśmy łowili kilkanaście metrów od brzegu pickerkiem.
Duże młynki brałbym pod uwagę przy łowieniu karpi.

Przykładowo:

https://www.prestoninnovations.com/Products/Rods-Reels/PC-R-Competition-Reels/PCR5000-PCR-Competition-5000

https://www.prestoninnovations.com/Products/Rods-Reels/PC-R-Competition-Reels/PCR6000-PC-R-Competition-6000

http://www.pecheur.com/en/gb/buy-match-reel-rive-r-feeder-118563.html

http://www.frenzee.co.uk/products/match-reels/match-pro-reel.html

Lucjan