Autor Wątek: Feeder + kołowrotek do 400 zł  (Przeczytany 6688 razy)

Offline wujek_stunt

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
Feeder + kołowrotek do 400 zł
« dnia: 17.08.2016, 19:06 »
Witam wszystkich,
poszukuję 2 feederów oraz 2 kołowrotków. Moje łowiska w 70% są to wody stojące, 30% płynące. Na jeziorach, zalewach przeważnie nastawiam się na karpie, amury, liny,rzadko leszcze, ale oczywiście karasie i płocie też są łapane. Amury oraz karpie w przedziale 3-10kg. Na rzekach najczęściej są to leszcze, klenie, płocie, zdarzy się również sum niewielkich rozmiarów. Rzucam maksymalnie na 50-60m. Wędki jakich szukam to feedery o wyrzucie do 80-100g oraz długości 330-360 (chyba wolałbym żeby były w granicach 330, chociaż myślę że do 360 również byłbym wstanie się przyzwyczaić). Na temat akcji nie wiem co myśleć. Zawsze łowiłem na te z akcją szczytową, ale na filmikach oglądałem feedery z akcją paraboliczną i spodobały się mi. Jeżeli chodzi o kołowrotki to myślę o rozmiarze 4000 oraz wolnym biegu, myślałem nad okumą travertine. Mój budżet na jeden kij + kołowrotek to 400zł.
Byłem też dzisiaj w sklepie wędkarskim, sprzedawca pokazał mi 3 kije jakiegoś jaxona z akcją szczytową, daiwe windcast feeder oraz matrix carboflex feeder. Daiwa była dla mnie za wiotka, jaxon za sztywny, natomiast matrix był idealny. Niestety znacząco przekracza mój budżet bo kosztuje 320zł. Dlatego bardzo się waham chciałem wydać 200, maksymalnie 250zł na sam kij. Może jesteście w stanie polecić mi jakiś kij o podobnej pracy do matrixa.  Niestety nie miał daiwa black widow którą również chciałem zobaczyć, tak się zastanawiam czy ona jest tak samo wiotka jak windcast. Może ktoś z kolegów miał te dwa kije w ręku? Jeżeli gra będzie warta świeczki jestem w s tanie odłożyć zakupy i postarać się dozbierać grosza, ale nie ukrywam że wolałbym się zmieści w założonym budżecie.
Z góry dzięki za pomoc.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
Odp: Feeder + kołowrotek do 400 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 17.08.2016, 19:30 »
Wędki w Twoim budżecie to Mikado popatrz koledzy chwalą,jeżeli nie upierasz się przy wolnym biegu polecam Ryobi od Ecusimy po Zaubera godne maszynki
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 17.08.2016, 19:50 »
Jeśli zamierzasz łowić na metodę,to faktycznie wolny bieg jest dobrym rozwiązaniem lub nawet quick drag. Brania bywają bardzo ostre i siedząc pól metra od wędki ,można nie zdążyć jej złapać ;)
Tak czy inaczej Okuma Travertine to dobry wybór w tej cenie.Wolny bieg działa jak należy,kołowrotek ma wystarczającą moc,by niejedną większą rybkę wyholować,no i dają nawet 5 lat gwarancji. A gdy się znudzi,bądź postanowisz wymienić na coś lepszego,na pewno nie będzie kłopotu z odsprzedażą.
Można je dostać czasem w cenie nawet ok 150-160zł. Resztę kasy wydaj na wędkę,która będzie ważniejszym punktem zestawu przy ograniczonym budżecie.
Czesiek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 17.08.2016, 20:02 »
Również polecam Okume Travertine. Mam w rozmiarze 45 i jest super, sam noszę się z zamiarem żeby kupić jeszcze jeden taki sam, bo są świetne do połowu w nocy. Wolny bieg da się ustawić tak, że jest praktycznie niewyczuwalny. Sandaczom nie przeszkadzał, a łowi się o wiele wygodniej niż z otwartym kabłąkiem.

Jeśli zaś chodzi o wędkę to chyba Ci nie pomogę. Może jakiś feeder z Trabucco, np. Precision. Tylko one mają wyrzut do 70 gr.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Amurak

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #4 dnia: 17.08.2016, 20:53 »
Ja na twoim miejscu bym dołożył z 50zł i kupił Daiwe powermesh 3.6m do 120g wyrzutu, jest to bajeczny kij który jest świetnie wykonany, ładnie zaprojektowany, i co ważniejsze jest jak na 120g odpowiednio miękki co moim zdaniem jest na plus. Do tego kołowrotek oczywiście Okuma tactic w rozmiarze 45, kołowrotek jest także bardzo ale to bardzo fajny mógł bym o nim pisać cały dzień ale powiem tylko POLECAM. Na ten zestaw wyciągnąłem karpia po 6 i więcej kilo i ich hol był bajeczny, sprzęt idealny ;) a stosunkowo nie drogi ;)

Offline wujek_stunt

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 17.08.2016, 21:11 »
Ja na twoim miejscu bym dołożył z 50zł i kupił Daiwe powermesh 3.6m do 120g wyrzutu, jest to bajeczny kij który jest świetnie wykonany, ładnie zaprojektowany, i co ważniejsze jest jak na 120g odpowiednio miękki co moim zdaniem jest na plus. Do tego kołowrotek oczywiście Okuma tactic w rozmiarze 45, kołowrotek jest także bardzo ale to bardzo fajny mógł bym o nim pisać cały dzień ale powiem tylko POLECAM. Na ten zestaw wyciągnąłem karpia po 6 i więcej kilo i ich hol był bajeczny, sprzęt idealny ;) a stosunkowo nie drogi ;)

A nie wiesz kolego przypadkiem jak się ma kij który proponujesz do daiwa black widow?

Odnośnie kołowrotka to dlatego chcę z wolnym biegiem że moje wędkowanie bardzo często to zasiadki nocne, a wiadomo oczy potrafią się zamknąć.

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #6 dnia: 17.08.2016, 21:41 »
Ja posiadam Mikado uv 390 cw:120 i do tego spro passion 750 fajny zestaw jak dla mnie nawet bardzo w tej cenie lecz niestety brak wolnego biegu w kolowrotku.
Konrad

Offline Major0013

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #7 dnia: 17.08.2016, 21:48 »
W ostatnich dniach wymieniałem swój zestaw feederów.

Kupiłem:
- 2 x Mikado Ultraviolet Heavy Feeder 360cm / 120g
- 2 x Kołowrotek Robinson Carpex Atomium 408

Wędek raczej nie trzeba przedstawiać. Jest masa pozytywnych opinii na ich temat (negatywne też widziałem, ale pozytywnych zdecydowanie więcej). Wędka kosztuje ok 200 zł.
Kołowrotki z wolnym biegiem, chodzą przyjemnie, dobrze się nimi operuje. Hamulec, wolny bieg chodzi płynnie. Ceny od 130-180 w zależności od sklepu, 5 lat gwarancji.

Co prawda byłem dopiero 2-3 razy nad wodą z nowym sprzętem, ale jestem w 100% zadowolony, więc polecam.
MM

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #8 dnia: 17.08.2016, 22:23 »
W tej cenie bez zastanowienia bierz mikado uv light feeder 3,6/90 super kij w tym przedziale cenowym nie ma sobie równych
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17.08.2016, 22:25 »
Ja posiadam Mikado uv 390 cw:120 i do tego spro passion 750 fajny zestaw jak dla mnie nawet bardzo w tej cenie lecz niestety brak wolnego biegu w kolowrotku.
Po co ci wolny bieg jak łowisz aktywnie na feedera
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #10 dnia: 18.08.2016, 00:03 »
W decathlonie jest teraz promocja i Daiwa Ninja kosztuje 179zł. Super cena oraz przesyłka gratis. :)

Offline wujek_stunt

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 18.08.2016, 10:55 »
W tej cenie bez zastanowienia bierz mikado uv light feeder 3,6/90 super kij w tym przedziale cenowym nie ma sobie równych

już prawie kupiłem ten kij, dużo czytałem dobrego słowa na jego temat. Nie mówię że jest zły, ale mi osobiście jego praca się nie podoba, typowo szczytowa akcja, nawet pod większą rybą z tego co widziałem za bardzo na długości nie chce pracować.

Tak jak mówiłem z tych co trzymałem najbardziej podobał mi się matrix carboflex, no ale cena jest sporo większa niż zamierzałem wydać, dlatego chciałbym coś o podobnej akcji do tego kija, ale również tańszego. Nie wiem czy w ogóle istnieje coś takiego w niższej cenie, za dużo tych wędzisk nie widziałem, nawet nie wiem jak opisać tę prace tego matrixa.

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #12 dnia: 18.08.2016, 11:15 »
W decathlonie jest teraz promocja i Daiwa Ninja kosztuje 179zł. Super cena oraz przesyłka gratis. :)
Zakupiony :)

Edycja administratora: Brak odstępów między tekstem i emotikonami.
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 18.08.2016, 16:16 »
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 18.08.2016, 20:05 »
Zakupiony:)
Poproś sprzedawcę żeby założył biała szczytowke będziesz bardzo zaskoczony jak zmieni się akcja
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki