Autor Wątek: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu  (Przeczytany 26189 razy)

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Mistrzostwa Polski w Spławiku w Poznaniu
« Odpowiedź #60 dnia: 29.08.2016, 11:50 »
Dlatego dużo bardziej fer są zawody spiningowe, gdzie niema , żadnych limitów zanęt, nie dopracowanych przepisów, problemów z interpretacja przepisów .
Feeder & spinning

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 29.08.2016, 11:50 »
Pozwolę sobie umieścić jeszcze jeden wpis
-"  Witam wszystkich. Nie miałem zamiaru wypowiadać się w przedmiotowej sprawie na tym forum, lecz... post zamieszczony przez p. Tomasza H. zmusił mnie niejako do zajęcia stanowiska.
Po kolei zatem;
1. Dyskredytowanie przez p. Tomasza osób P. Fica oraz Baranowskiego w tak bezpretensjonalny sposób jest starą sztuczką, stosowaną przez felietonistów w celu odwrócenia uwagi czytelników od meritum sprawy. W tym wypadku od własnej osoby. Żenujący poziom, zwłaszcza na kogoś, kto posługuje się tytułem mgr. inż.
Ale, że wykształcenie nie zawsze idzie w parze z inteligencją potwierdza staropolskie przysłowie" Jaki Pan takie cholewy. A czasami słoma z butów..."

2. W tym konkretnym przypadku p. Tomasz nigdy nie przyzna się do błędu. Dlaczego? Otóż III miejsce na MP to prestiż. Przekładający się zresztą realnie na biznes. A że p. Tomasz wierny jest maksymie "pecunia non olet" to teraz w sklepie opromieniony tytułem drugiego v-mistrza radzi, aby kupić....Nie róbmy kryptoreklamy. Sami wiecie.

3. Na poziomie GP oraz MP Polski startuje wąskie, elitarne grono zawodników. Znają się wszyscy. Czy można zatem przypuszczać, że w przyszłorocznych zawodach zastosowany zostanie ostracyzm? Zobaczymy.
A co do samych kamieni - p. Tomasz zapewne dosłownie wziął sobie do serca cytat z biblii, mówiący " kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamieniem"

No to rzucił...

Pozdrawiam wszystkich

Pan Tadeusz "

Tyle, więcej sami wędkarze docenią pana mgr inż. ;D :P
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #62 dnia: 29.08.2016, 11:56 »
Za tydzień albo dwa smród się rozejdzie i temat ucichnie. Generalnie ja Wam powiem, że ta cała afera nie jest dobra dla nikogo. Nieetyczne zachowania miały miejsce w polskim sporcie wędkarskim i będą miały. Jedni łapali rybki w podbierak, inni w ukryciu doklejali kule o wiadro, inni chowali towar w koszu albo tyczce, jeszcze inni jadą obciążeniem po dnie... Jak ryba ucieka do sąsiada to wkładają tyczkę do wody, żeby nie było widać gdzie jest i nie można było jej spalić. Problem w tym, że T.Horemskiego poniosła fantazja i zrobił coś nietypowego jak na obecne czasy, bo nikt by teraz w świetle obowiązujących przepisów nie dał do kontroli 5 litrów kamieni...No i wrzucił je "poza limitem", nałowił ryb i okazało się, że na pudło. Już sama wyjątkowość wydarzenia i jej można powiedzieć "medialny" charakter sprawiły, że sprawa stała się głośna, no bo jednak fotki jak zawodnik na MP rzuca kamienie w łowisko są stosunkowo sensacyjne, nawet wśród laików, którzy nie wiedzą po cóż ten chłop to robi i łapią się za głowę szukając wyjaśnienia. Ci, którzy wiedzą o co chodzi ogarnia nieodparta rządza krytyki i wytknięcia tego jakże nikczennego przewinienia. I może słusznie, bo brak etyki należy piętnować. Ale myślę, że warto też zastanowić się nad słowami:

Kto jest bez winy, niech pierwszy rzuci kamień... (o ironio, jak to pasuje do tematu)!

Czy są w takim razie faule wybaczalne (bo robią tak wszyscy (te o których pisałem) i są też niewybaczalne (bo odważył się na niego T. Horemski)?

Grzegorz

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #63 dnia: 29.08.2016, 12:03 »
Jest to kolejna lekcja skutecznego łowienia ryb. Patentu z kamieniami nie znalem, ale teraz dzięki zawodom już wiem, że w ten sposób można zwiększyć skuteczność łowienia.
Muszę jeszcze raz przejrzeć filmy Pana Tomasza.

A Polskie wędkarki zostały Mistrzyniami Świata 2016 w Hiszpanii .

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 30.08.2016, 21:46 »
Relacja ekipy imprezywędkarskie z MP 2016 w Poznaniu.

Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #65 dnia: 30.08.2016, 22:12 »
Wow, czytam teraz to co zamieściliście, i dziwię się bardzo... Smród się zrobił straszny.

Ja na miejscu tego magistra inżyniera bym odesłał puchar do kapitanatu i zakończył dyskusję. Inaczej będzie się to za nim ciągnąć bardzo długo. 
Lucjan

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #66 dnia: 30.08.2016, 22:15 »
Grzegorz coś nie działa mi ten filmik :(
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #67 dnia: 30.08.2016, 22:27 »
U mnie działa bez problemu :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #68 dnia: 30.08.2016, 23:09 »
Sprawdzę na kompie, bo w telefonie wyświetla mi komunikat, że film jest niedostępny. Ehhh to nowoczesne technologie :(
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 30.08.2016, 23:10 »
Wow, czytam teraz to co zamieściliście, i dziwię się bardzo... Smród się zrobił straszny.

Ja na miejscu tego magistra inżyniera bym odesłał puchar do kapitanatu i zakończył dyskusję. Inaczej będzie się to za nim ciągnąć bardzo długo.
Już całą Polska śmieje się z niego są nawet strony gdzie można kupić kamienie wędkarskie do necenia
LUK masz rację jakby gość miał jaja to był oddał ten puchar a po drugie jakby był prawdziwym zawodnikiem to by nigdy tak się nie zachował na zawodach, osobiście dla mnie to zwykłe oszustwo a nie zawodników i oby jak  najmniej było takich pseudo zawodników którzy robią tylko,, siare,,
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #70 dnia: 31.08.2016, 00:10 »
Na komputerze śmiga aż miło. Widocznie coś nie tak u mnie z aplikacją YT na telefonie :)
Sorki za zamieszanie :(
Pozdrawiam,
Maciek

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 31.08.2016, 08:03 »
Zbaczcie sobie film. Jakoś nie widzę tam zamieszania, skarg, protestów. Podczas wręczania pucharów są uściski dłoni, uśmiechy, panuje koleżeńska atmosfera. Co się stało to się nie odstanie. Pisałem o tym w poprzednich postach, dla mnie tego typu faul różni się tylko tym, że jest nietypowy i nagle rozgorzała wielka afera. Wszyscy rzecz jasna zawsze łowili uczciwie...
Aktualiny mistrz Polski wypowiedział się na wyczynie na ten temat. Inne osoby również. Wydaje mi się, że najbardziej zaangażowane w krytykę są osoby niezainteresowane tematem, którzy nie byli uczestnikami tych zawodów. Moją uwagę zwraca też fakt, że ktoś jest na tyle zawzięty, że kupuje domenę, tworzy stronę (w krótkim czasie) itd...Lepiej podejść do tego z dystansem.
Grzegorz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #72 dnia: 31.08.2016, 08:37 »
Grzegorz, dla mnie sprawa jest podobna do dopingu w sporcie. Albo się na niego zezwala albo nie. Myślę, że wielu wędkarzy nie miało pojęcia co się działo, wyobrażasz sobie abyś po takich zawodach chodził po stanowiskach i pytał czy ktoś 'oszukiwał'? Masz masę rzeczy do spakowania, jedzie się już do domu, ludzie myślą co i jak. Jestem pewien, że gdyby każdy z zawodników wiedział dokładnie co ten zawodnik robił, wielu by zaprotestowało przed ogłoszeniem wyników. Takie numery nie mogą mieć miejsca na zawodach tej rangi.

Może ta sprawa się przyda na przyszłość, bo wyeliminuje się tego typu zagrywki raz na zawsze.
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 31.08.2016, 08:50 »
Zawodnicy nie chodzą, ale mają trenerów, mają "swoje oczy" i wiedzą dokładnie co się dzieje na sektorach. Często kilku zawodników rozsianych po różnych sektorach łowi w tych samych klubach, wiedzą dokładnie co się dzieje, trenerzy rozmawiają. To nie chodzi o to, że ja usprawiedliwiam takie zachowania, bo to absolutnie nie powinno się zdarzyć. Mimo to, ten cały zamęt i wrzawa w internecie są niepotrzebne, takie rzeczy rozwiązuje się w trakcie zawodów lub poprzez zgłoszenie oficjalnego prostestu. Nic takiego nie miało miejsca. Dlaczego?
Grzegorz

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 31.08.2016, 09:03 »
-"Wszyscy rzecz jasna zawsze łowili uczciwie..."
I dlatego mamy przymykać oczy na takie zachowanie?!
Kadeci, Juniorzy Patrzą, Słuchają uczą się tej "uczciwości wędkarskiej"
Jak można z dystansem podejść do złamania regulaminu, dla mnie to  oszustwo sportowe.
Nie złożyli protestu bo:
- jedni nic nie wiedzieli
- inni nie do końca byli pewni co sie tak na prawdę stało
- a "gwiazdy spławika" to kółko wzajemnej adoracji i oni oficjalnie sobie krzywdy nie robią >:(  ( ale nieoficjalnie to już wypowiadają się mniej życzliwie o Horemskim i jego kamieniach.

Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać