Autor Wątek: Częste zejscia większych ryb - metoda  (Przeczytany 19515 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Częste zejscia większych ryb - metoda
« Odpowiedź #45 dnia: 28.08.2016, 14:17 »
Ja robię tak:
1. Inne zestawy na mniejsze ryby.
2. Inne na większe. Za radą Fisha007: przypony z plecionki ok. 15 cm, haki głównie Nash lub Korda 6-8, rzadziej 10.
Sam zauważyłem, że warto jeszcze zmieniać długość włosa, przy ostrożniejszych braniach - krótsze włosy, ich długość zależy też od przynęty (przynęt). Bardzo ważne: ostry hak. Ale, że haki z mikrozadziorem - to i tak spinki będą się czasem zdarzać. Jak mam dobry dzień to na 5 holowanych ryb - jedna spinka. To w przypadku karpi. Jesiotry 4:1. Z amurami gorzej, za się zapną za górę pyska (twarde) - oczywiście więcej spinek, ten rok 2:1.
;)

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 28.08.2016, 14:35 »
Haki których najczęściej  używam to właśnie  te które  podałeś ju-rek 8)
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline ju-rek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 65
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 28.08.2016, 15:20 »
Dzięki za informację. :)

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #48 dnia: 28.08.2016, 15:59 »
To raz, a dwa ja na przykład używam ( albo raczej używałem ) do tej pory przyponó browninga z push stopem i middy z push stopem. Haczyki 12, gruba żyłka do push stopa. Wczoraj byłem na jeziorze, wędkę z koszykiem musiałem zwinąć bo leszcze 30-40 cm dosłownie oszalały na punkcie metody. Rezultat taki, że po trzech - czterech rybach włos z żyłki nadawał się do wyrzucenia. Powyginany, od razu spadała skuteczność zacięć. Nowy przypon i od razu poprawa. Chyba zainwestuję w dobre jakościowo przypony..

Nawlecz na haczyk pozycjoner, dosłownie 3mm gumki wystarczy aby przedłużyć na długo życie takiego włosa.

Offline furmek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
« Odpowiedź #49 dnia: 28.08.2016, 17:30 »
Witam.Ja wiążąc przypony z żyłki lub fluoro karbonu włos robię z plecionki.Częściej jednak na przypony stosuję plecionkę power pro 0,10 i przypony ok 15cm.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #50 dnia: 29.08.2016, 08:44 »
Ja też zawsze robię osobny włos na cieniutkiej plecionce. Normalnie wiążesz węzłem bez węzła, a potem na tym żyłka ten sam węzeł. Obcinasz wąsy i gotowe.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Adrian900

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 29.08.2016, 15:08 »
Kupilem żyłkę sufix duo core 0.25 i gotowe przypony guru qm1nr 12 0.22 mam nadzieję, że to choć trochę poprawi moją sytuację. Wczoraj na łowisku złowiłem ok. 1kg karpia na starym zestawie oraz miałem coś większego ale spiął sie półtora metra od brzegu.

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #52 dnia: 29.08.2016, 15:28 »
Panowie, byly analizy wędki, wskazania konkretnych grubości żyłki i jej przewagi nad plecionką a mi się po prostu wydaje że przypony były stare i pękały.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #53 dnia: 29.08.2016, 22:57 »
Ja też zawsze robię osobny włos na cieniutkiej plecionce. Normalnie wiążesz węzłem bez węzła, a potem na tym żyłka ten sam węzeł. Obcinasz wąsy i gotowe.

No, a ja na włosie z żyłki nie miałem spinek, a odkąd zacząłem wiązać przypon z włosem z plecionki mam je. W piątek na 3 zacięte brania karpi miałem 3 spinki, a na trzy brania leszczowe żadnej - pewnie dlatego, że leszcz to leszcz i nie walczy specjalnie. Teraz uwiązałem przypony z żyłki z żyłkowym włosem. Zobaczę jak będzie. Poprzednim razem na 5 brań dwie spinki. Tylko karpie się spinają - leszcze i japońce nigdy.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2225
  • MFT
« Odpowiedź #54 dnia: 30.08.2016, 08:11 »
A to jest bardzo ciekawe. Ja na przykład zauważyłem, że na przyponie z żyłki mam znacznie więcej zapiętych brań. Teraz łowię głównie drobnicę i po przerzuceniu się na żyłkę prawie każde branie kończy się rybą, a wcześniej tylko mi szczytówka latała. Myślę, że główną rolę odgrywa tu sztywność żyłki oraz fakt, że ona od razu lekko pozycjonuje hak. Na plecionce lata on luźno i ustawia się w pysku dopiero, gdy następuje naciągnięcie plecionki.

Różnica między włosem z żyłki a plecionki - hmm, na logikę... włos z plecionki jest luźny i przy wypluwaniu przynęty pociąga za sobą haczyk, który sobie luźno lata. Natomiast włos z żyłki jest sztywny i przy wypluwaniu przynęty haczy nie jest ciągnięty za nią, lecz raczej pchany przed nią i chyba łatwo może dojść do zacięcia lub dojdzie do niego głębiej. Taka jest teoria.

Ponieważ dziadki wytłukły u mnie na zalewie większość karpi, a na nowym łowisku nie mogę się jeszcze odnaleźć i łowię tylko szkieletory, nie wiem, czy będzie dochodziło u mnie do spinek większych ryb. Wiem natomiast, że w tamtym roku często spinałem 8 na 10 ryb tylko dlatego, że przypon nie wypinał się z podajnika i przy szamotaniu się karpia zwyczajnie wypinał haczyk. Od kiedy rozwiązałem ten problem (najpierw stosując zestaw przelotowy ograniczony od góry stoperem, potem zrezygnowałem ze stopera i zacząłem lekko zgniatać krętlik w podajnikach Jaxona) mam praktycznie zero spinek.

Aha, Darku, jeszcze jedna kwestia - czy Ty zostawiasz ten włos luźno, czy owijasz go wokół kolanka. Bo to zmienia całą fizykę brania. Luźny włos ciągnie haczyk zaraz przy oczku, owinięty bardziej przy kolanku. Ja zawsze owijam.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #55 dnia: 30.08.2016, 09:25 »
Aha, Darku, jeszcze jedna kwestia - czy Ty zostawiasz ten włos luźno, czy owijasz go wokół kolanka. Bo to zmienia całą fizykę brania. Luźny włos ciągnie haczyk zaraz przy oczku, owinięty bardziej przy kolanku. Ja zawsze owijam.

Zawsze owijam.

Z tym spinaniem, to już w rozpacz popadłem. Nie jeżdżę zbyt często na ryby w tym roku, ale co nie pojadę to mam problem. Muszę chyba przestać kombinować i wrócić do starych sposobów.

Różnica między włosem z żyłki a plecionki - hmm, na logikę... włos z plecionki jest luźny i przy wypluwaniu przynęty pociąga za sobą haczyk, który sobie luźno lata. Natomiast włos z żyłki jest sztywny i przy wypluwaniu przynęty haczy nie jest ciągnięty za nią, lecz raczej pchany przed nią i chyba łatwo może dojść do zacięcia lub dojdzie do niego głębiej. Taka jest teoria.

No właśnie, dokładnie, też mi się tak wydaje.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #56 dnia: 30.08.2016, 09:51 »
Mosteque ja też zauważyłem że mam mniej spinek na zestaw przelotowy , używam dużych podajników Jaxona i do tego łącznik do szybkiej wymiany Drennana. 30 cm powyżej podajnika mam krętlik a podajnik jest na żyłce 0,28 i podczas holu guma która znajduje się na górze podajnika Jaxon blokuje się w krętliku i odkryłem przypadkiem ze to pomaga podczas holu. Podajnik nie majda się 10 cm od haka tylko 30 przez co rybie jest trudniej odpiąć się z haka bynajmniej tak mi się zdaje.

Mam też pewne przemyślenia co do przynęty  i jej wpływu na spinki ryb. Wydaje mi się ze na miękkie przynęty tylu kukurydza konserwowa mam mniej spinek niż na twarde kulki  a i kształt  przynęty też możne mieć wpływ na spadki ryb podczas holu. Moje subiektywne odczucia są takie ze na przynęty okrągłe kliki 10-12 mm mam niej spinek niż na Dumbellsy, wydaje mi się że przynęta o kształcie walca może przeszkadzać przy holu i podważać hak. Kilkukrotnie po spince ryby wyciągałem hak wbity w dumbelsa w miejsce gdzie była przewiercona dziurka na pushstop Są to jednak niuanse na które 100% pewności nie mam jak to zwykle podczas połowu ryb hehe.
Paweł

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #57 dnia: 30.08.2016, 10:00 »
Hak wbity w dumbelsa ...
To ja spytam gdzie jest pozycjoner??(gumka)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #58 dnia: 30.08.2016, 10:00 »
Co do miekkich przynęt zgadzam się w 100%
Niejednokrotnie gdy ryba szarpie, a nie zacina się, zmiana z dumbelsa na nuggetsy przynosi więcej brań.  Włos na plecionce powinirn być ze sztywnej pletki. Ktoś już takie wnioski na forum wyciągnął.  Podał nawet linka do plecionki przyponowej która jest bardziej sztywna od zwykłej.

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline mangan

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 30.08.2016, 10:14 »
Hak wbity w dumbelsa ...
To ja spytam gdzie jest pozycjoner??(gumka)
Do gotowych przyponów Drennana stosujesz pozycjoner
Krzysiek