Autor Wątek: Wstępne nęcenie feederem  (Przeczytany 35389 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wstępne nęcenie feederem
« Odpowiedź #15 dnia: 29.08.2016, 19:26 »
Wszystko pięknie ładnie z ta pracą, ale jak wiemy koszyki opadają po łuku.. więc jak sobie radzicie z obliczeniem tej wlaśnie odległości? Od dawna nurtuje mnie te pytanie.. ile bliżej musiałbym strzelać jeżeli w łowisku mamy np 8 m głębokości..?
Był gdzieś na forum wątek temu poświęcony. Odległości wychodzą niewielkie. Możesz to sobie zwyczajnie w skali narysować cyrklem na kartce.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16 dnia: 29.08.2016, 19:55 »

Więc na spodowanie też trzeba brać i wyliczać taką poprawkę?

Trzeba. Aczkolwiek przy łowieniu na takim dywanie najlepiej jest zarzucać na skraj nęconego miejsca, nie na jego środek. Im głębiej, tym poprawka musi być większa. Przy głębokości 2-3 metry wystarczy rzucać tam gdzie rakieta,  wtedy opad po łuku cofnie nas idealnie na początek zastawionego 'stołu'.
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 29.08.2016, 19:57 »
Metr różnicy wychodzi. Dla łowiącego to nawet lepiej, że zestaw ląduje na skraju nęconego pola.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
« Odpowiedź #18 dnia: 29.08.2016, 20:09 »
Metr różnicy wychodzi. Dla łowiącego to nawet lepiej, że zestaw ląduje na skraju nęconego pola.

Ale mówisz o głębokości 2-3m ( jak pan Lucjan wspomniał wyżej ) czy o moich przykładowych 8m ?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #19 dnia: 29.08.2016, 20:09 »
Pamiętaj, że nęcenie ma wprowadzić rybę w łowisko i ona ma znaleźć Twoją przynętę.
Wczoraj widziałem w akcji "karpiarzy". Wypłynął taki z wiadrem 10 l na miejscówkę (wpław, wiadro trzymał na brzuchu). Rozrzucił potem pelletu na 5 metrach kwadratowych z tego wiadra i tam rzucił zestawy. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ryba znajdzie zestaw w tej gęstwinie pelletu? Nie wiem, ale coś mi mówi, że trzeba poczekać z 12-24 albo i 48 godzin na branie. W sumie rzeczywistość potwierdza moje przypuszczenia :D
Krwawy Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 29.08.2016, 20:21 »
Zapewne karpiarz łowił na przynęty podnoszone, taktyka polega na tym, aby ma zastawionym suto stole było coś, co się wyróżnia i stanowi cel dla ryb. Z drugiej strony drobnica też nie próznuje, a łowienie z wywózki to rzadkie 'zarzuty'. Niektórzy wywożą raz na dobę - jak pisał Mateo :o Umarł bym z nudów :D
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #21 dnia: 29.08.2016, 20:24 »
Ja tam nie wiem... na filmach podwodnych widać, że to wcale tak różowo nie wygląda. Karpie sobie pływają i wyżerają pellet, a popek sobie sterczy. Dla mnie to jest on zasysany z taką samą częstotliwością i zainteresowaniem jak wszystko to, co leży obok na dnie. Teoria teorią...
Krwawy Michał

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #22 dnia: 29.08.2016, 20:49 »
Wyobraź sobie koło/okrąg. W centrum jesteś ty a koniec promienia to miejsce w którym twój koszyk ładuje. Powierzchnia wody i miejsce gdzie ląduje koszyk na dnie, z klipem, to fragment obwodu koła. Jego niewielki wycinek. Różnica między odległością od ciebie do powierzchni, a ciebie i dna jest niewielka. Ba im dalej łowisz tym mniejsza.

Marcin

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #23 dnia: 30.08.2016, 09:07 »
Wyobraź sobie koło/okrąg. W centrum jesteś ty a koniec promienia to miejsce w którym twój koszyk ładuje. Powierzchnia wody i miejsce gdzie ląduje koszyk na dnie, z klipem, to fragment obwodu koła. Jego niewielki wycinek. Różnica między odległością od ciebie do powierzchni, a ciebie i dna jest niewielka. Ba im dalej łowisz tym mniejsza.

Bardzo dobrze opisane. Przy łowieniu na odległości np. 40m, mamy do czynienia z kołem (czy tam okręgiem) o promieniu 40m, więc różnica nie wychodzi jakaś ogromna.
Marcin

Offline Karolo

• Ekspert
« Odpowiedź #24 dnia: 30.08.2016, 09:26 »
No ale trzeba brać też pod uwagę dużą głębokość ( w moim przypadku oczywiście wynosi ona 9-10 m ) w wtedy myślę, że jednak różnica wyniesie kilka metrów..

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 30.08.2016, 10:35 »
Wtedy zarzucaj dalej niż nęcisz, o metr na przykład.
Lucjan

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #26 dnia: 30.08.2016, 10:55 »
Ciekaw jestem waszych patentów nęcenia łowiąc feederem. Ja do tej pory na starcie używałem dużych koszyków z jaxona o wymiarach 40mm x 57(minimalnie mniejszych od typowych koszyków xl). Wszystko było w porządku gdy łowiłem miękkimi kijami w odległości do 40 m. W momencie kiedy przekroczyłem 50 metr przy użyciu twardszych kijów koszyk bardzo często tracił zanętę nad moją głową pod wpływem silniejszego rzutu. Próbowałem spomba midi ale nawet feederem do 150 g wyrzutu nie nęci się nim komfortowo. Znacie może jakieś lepsze koszyki w dużym rozmiarze które nie traciły by zanęty przy silnych rzutach bądź stosujecie jakieś inne patenty.

Dla czego nie nęci się komfortowo ?
Bardzo często używam spomba właśnie w zestawie z feederm do 150 gram i nie zauważyłem jakiś specjalnych ugięć lub problemów z zarzutem.
Oczywiście , chodzi o rozmiar midi.
Proca ma jeden minus nie podamy drobnej zanęt ( drobne ziarna, drobne pellety)
Na pożądaną odległość bez sypkiej zanęty
Feeder & spinning

Offline Karolo

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.08.2016, 11:05 »
Wtedy zarzucaj dalej niż nęcisz, o metr na przykład.

Ooo a byłem przekonany, że trochę bliżej niż dalej :o

P.S by mieć 100% pewność, że myślimy o tym samym... mówimy tu o donęcaniu procą?

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #28 dnia: 30.08.2016, 11:24 »
No ale trzeba brać też pod uwagę dużą głębokość ( w moim przypadku oczywiście wynosi ona 9-10 m ) w wtedy myślę, że jednak różnica wyniesie kilka metrów..

Max 2 metry, ale ja bym stawiał raczej 1-1,5m.
Marcin

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #29 dnia: 30.08.2016, 13:47 »
Nie ważne jaką masz odległość, ale abyś w ten sam sposób używał koszyka którym nęcisz jak i zestawu którym łowisz. Przy łowieniu z klipem opada on po łuku, więc jak zmienisz koszyk zanętowy XL na podajnik do Metody, to stosowanie tego samego sposobu zarzucania da Ci tę samą odległość. Jestem pewien, że moje wyniki są w dużej mierze dobre dzięki dokładności jaką daje łowienie i nęcenie z klipem. No i lepiej  jest zarzucić zestaw ciut bliżej niż miejsce gdzie lądował koszyk.
Witam, mam takie male pytanko. Czy przy neceniu w rzekach koszykami np. Trent, Wye, Tamiza tez stosujesz klip? Ja uzywam wlasnie koszykow z Guru na rzekach i chcialbym troszke poprawic celnosc necenia. Uzywam feederow brzanowych 1.75lb i 2.25 lb oraz kolowrotkow 4000. Nie uzywalem klipa do tej pory przy neceniu bo mam obawy ze necac i lowiac zbyt ciezkim koszykiem moge uszkodzic kolowrotek lub wedke. Do jakiej gramatury mozna bezpiecznie uzywac klipa? Czy moze jest jakis inny sposob na celniesze lowienie i necenie koszykami od 80g w gore?
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!