Autor Wątek: Ochrona środowiska  (Przeczytany 18111 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Ochrona środowiska
« dnia: 16.01.2015, 22:44 »
Panowie dziś przeczytałem w necie że 2014 był jednym z najcieplejszych lat w histori pomiarów temperatury
Jeste ciekawy czy sprawy ekologii są dla was ważne czy żyjecie w zgodzie z naturą ?
Czy zwracacie uwage na to co jecie.?
Najprostrzą rzeczą w ekologi jaka możecie zrobić jest sortowanie śmieci czy sortujecie smieci zapraszam do dyskusji.......?
Maciek

Offline makqq1

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Odp: Ochrona środowiska
« Odpowiedź #1 dnia: 16.01.2015, 22:57 »
Tak sortuje śmieci pod zlewem mam 4 małe wiaderka wiec wszystko mam osobno nie trzeba przebierać  ;D
Nad wodą staram się oprócz moich śmieci zabrać to co leży koło mnie ,choć czasem mnie przerasta ilość jak bym chciał wszystko zabrać nie weszło by do auta.....
Mateusz

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #2 dnia: 16.01.2015, 23:43 »
Sortowanie śmieci to dla mnie podstawa,jak kolega wyżej sprzątam miejscówę,jako iż jestem zawodowym kierowcą to eko jazda obowiązkowo.Cóż więcej zakupy w torbie wielokrotnego użytku, gaszę światło jak nie przebywam w pomieszczeniu,jak myję zęby woda nie leci z kranu i takie tam codzienne sprawy.
Krzychu

Offline Hein

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #3 dnia: 16.01.2015, 23:46 »
A odnośnie jedzenia to oczywiście ,kiedyś tam ćwiczyłem siłowo,i zostały nawyki żywieniowe.Jak najmniej fastfudów (się wie czasem kebab ,czy picca ) ale ogólnie staram się uważać na to co jem tym bardziej ,że jestem kierowcą i wiadomo jaka jest choroba zawodowa kierowców  :P
Krzychu

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #4 dnia: 17.01.2015, 07:54 »
Panowie dziś przeczytałem w necie że 2014 był jednym z najcieplejszych lat w histori pomiarów temperatury
Jeste ciekawy czy sprawy ekologii są dla was ważne czy żyjecie w zgodzie z naturą ?
Czy zwracacie uwage na to co jecie.?
Najprostrzą rzeczą w ekologi jaka możecie zrobić jest sortowanie śmieci czy sortujecie smieci zapraszam do dyskusji.......?

Ekologia nie ma żadnego większego związku z tym. W 2010 pod koniec stycznia były mrozy po -30 stopni. Jak miałem rano jechać w teren, to samochodu na noc nie gasiłem, bo nie było możliwości odpalenia.
Polska, to taki kraj na granicy frontów. Jak zawieje z południa i zachodu, to mamy ciepło (tak teraz wieje), a jak od Putina, to mróz.
Obejrzyj sobie na You Tube filmy użytkownika Zaborek100, zobaczysz jakie mają ocieplenie klimatu na północy USA.
Sortowanie śmieci w takiej formie to kolejna bzdura. Urzędnicze regulacje i inne bzdety wymagają wyprodukowania więcej energii, która zanieczyszcza środowisko, niż ta cała segregacja warta. Najlepszym sposobem na segregację jest ustanowienie ceny skupu za poszczególne odpady. Wtedy to ma sens. Teraz nie ma i jest to tylko urzędniczy bełkot.
Jeśli chcemy być EKO, to polecam ograniczenie zużywania energii i ogólne nieśmiecenie. Zwłaszcza na łowiskach. Ja ZAWSZE mam ze sobą worek na śmieci i ZAWSZE wracam z pełnym. Sprzątam za siebie i innych. Wam też radzę :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 17.01.2015, 08:14 »
Bigdom - ze śmieciami jest troszeczkę inny problem też - nie ma na nie miejsca. Wysypiska trzeba odpowiednio rekultywować, robic z nich wzgórza na przykład, które nie kaleczą aż tak bardzo krajobrazu. Możliwość odzysku szkła i papieru, kompostowanie odpadków organicznych - ma sens. Niestety jest to drogie. oczywiście, biurokracja jest rozdęta do granic możliwości, ale w Polsce w wielu momentach trzeba zaczynac od zera praktycznie.  Teraz równamy do 'Europy' i jest na ciężko.

Angole nie sortuja prawie śmieci - jest tylko podział na zwykłe odpadki - i szkło, papier i plastikowe butelki. Śmieci po segregacji sa kompresowane i ładowane w kontenery. Podobno sa palone - a popioły idą do morza. O ile Anglicy moga tak robić, to Polacy już nie.

Bogate kraje pozwolic mogą sobie na skup puszek, butelek. Nam jeszcze daleko do tego. Jako wędkarze nie spieszmy sie też do tego zbytnio. Bo partia Zielonych nas nigdy nie lubiła i lubić nie będzie. Nonsens niemiecki (trzeba zabijać ryby) mnie przeraża. 
Masz rację - każdy powinien dbać o porządek wokół siebie i mam nadzieję, że każdy z nas tak robi! ;)
Lucjan

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 17.01.2015, 08:18 »
Luk na odpady jest mnóstwo miejsca. Ustalenie ceny za odpady jest na 100% tańsze, niż utrzymywanie urzędników, którzy się tym zajmują. W Polsce do śmieciarki nie ląduje ani jedna puszka po piwie. Wszystko idzie do skupu i wtedy jest eko.
Taki filmik proponuję:

:)
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #7 dnia: 17.01.2015, 09:15 »
Fajny film podoba mi sie. Myślę podobnie jak ci kolesie...

Cos tam liznąłem ochrony środowiska i pewne rzeczy znam. Co do miejsca akurat - to nie mamy tak dobrze w Europie jak oni w USA. Ludzie nie chca mieszkać blisko wysypisk, im zas wieksza odległość - tym wyższe rachunki. Tak jest na przykład u mnie. Jako, że moja dzielnica (Wandsworth) ma dump yard czyli wysypisko - mamy najniższy council tax w UK. Jest to bardzo związane z odległością jaka pokonuje śmieciara - banalne, co?

W Polsce jest mało miejsca w niektórych rejonach - jak dla mnie idealnie byłoby lokowac śmieci nieśmierdzące i trwałe (szkło,meble, dywany, śmieci budowlane itd) w jednym miejscu, zaś te organiczne w drugim. Właśnie te drugie miejsca sa uciążliwe, ze względu na zapach. Podobnym problemem sa osady z oczyszczalni ścieków. Kto mieszkał blisko pól osadowych - ten wie co to jest smród zwalający z nóg.

Póki co ziemia w Polsce jest tania. Jednak śmieci jest coraz więcej - i ich liczba rosnąć będzie wraz z rozwojem zamożności społeczeństwa. Nie każdą dziure w ziemi mozna zapełnić śmieciami. Zazwyczaj skażone moga byc wody gruntowe - na filmie pokazali teren półpustynny, nie ma tam aż takiego problemu.

A co do samych działań to ja sie zgadzam. W wielu przypadkach mamy do czynienia z eko-bełkotem i głupotą. Produkują je zazwyczaj ludzie związani z lewicą - którzy próbuja pomóc ludziom myśląc za nich, co zazwyczaj sprawia, że rosną podatki i rosnie zatrudnienie w sektorze państwowym (czytaj biurokracja). Bo jak ktoś zapyta, czy to źle, że w recyklingu pracuja tysiące osób - to trudno odpowiedzieć, że jest nie. Jednak na pytanie, czy zgadzają się, aby 20 PLN z ich pieniędzy miesięczne szło na to - co nie jest potrzebne - odpowiedź byłaby prosta i często wulgarna... ;)

Tak to niestety jest! O wiele lepiej aby zamiast takiej pracy ludzie pracowali w fabrykach, firmach usługowych - jednym słowem sektorze prywatnym. Niskie podatki pozwalają na produkowanie taniego towaru - i wszystko się rozwija. Niestety - zazwyczaj jest tak, że prawica (nie mylić z polska prawicą - która często sie tak nazywa ma jednak lewicowy program ale związana jest z kościołem) poprawia majętnośc kraju i obniża podatki- przychodzi lewica i rozdaje na lewo i prawo, jednocześnie podnosząc podatki, taksując niby 'najbogatszych' - co odbija się oczywiście na najbiedniejszych. Obserwuje się to w USA - na przykładzie rządów Republikanów i Demokratów, podobnie tez w UK, gdzie konserwatyści budują - lewica rozdaje i przepuszcza to co poprzednicy uzyskali.

Nie chodzi mi o poglądy polityczne - tylko o ekonomię! Tak dla ciekawości - Abba w szwecji przynosiła krajowi większy zysk niz fabryki Volvo - jednak sami artyści płacili ponad 85% podatku! Sprawiało to, że często nie mieli w ogóle pieniędzy. O ile uważali się za patriotów i nie opuścili kraju - wielu tak zrobiło wybierając kraje gdzie podatki były normalne.... Traciła na tym kasa państwa, które wprowadzało takie 'sankcje'  - za to, że ktos odniósł sukces lub cięzko pracował. Dla mnie to haracz.

Ze śmieciami jest tak jak na tym filmie. Płacimy często za 'ideologię'. Jak nie podatkami, to rachunkami za wywóz śmieci i  za idiotyczne sortowanie (słyszałem, że w Polsce trzeba nawet naleki z butelek usuwać - OMG!!!).

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 17.01.2015, 09:31 »
Panowie a niemacie czasem wrażenia że działania proekologiczne w znacznej mierze są działaniami pewnych loby w biznesie przecież znakomitym rozwiązaniem biznesowym jest czerpanie korzyści finansowych bez tzw. Pracy a co za tym idzie kosztow
Do ekologi mam praktycznie takie podejscie jak wy i zgadzam sie z wami
Maciek

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #9 dnia: 17.01.2015, 09:36 »
u mnie poza miastem,to mapa geodezyjna zmienia sie chyba co roku,powstaja nowe gory,tzn zakopoja smieci i z roku, na rok coraz wiecej gor :D z tego co wiem wykozystuja,z tego gaz ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 17.01.2015, 09:39 »
W sumie na pewno mjmaciek... Na dodatek ekologia jest 'chwytna' - wmawia sie ludziom, że tak trzeba, tak jest lepiej... Moim zdaniem bogate kraje stać na 'ekologię'  -segregowanie śmieci, rozbudowane zarządzanie odpadami. Maja kasę, lubia to - i po sprawie.

W Polsce akurat ostatnie decyzje związane z egregowaniem śmieci i przetargami na wywóz odpadów - to była jakaś paranoja. Nikt nie powie mi, że to Unia taz 'kazała' - bo w UK nie segreguje sie śmieci często - a sa przecież w UE od początku praktycznie! Najlepsze jest to usuwanie etykiet z butelek... Dobrze, że nie każą jeszcze kruszyć szkła i sortować kolorami! ;)

Lucjan

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #11 dnia: 17.01.2015, 09:52 »
usuwanie etykiett ? :) o tym to nawet ja nie słyszałem :D
Krzysztof

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 17.01.2015, 09:53 »
u mnie poza miastem,to mapa geodezyjna zmienia sie chyba co roku,powstaja nowe gory,tzn zakopoja smieci i z roku, na rok coraz wiecej gor :D z tego co wiem wykozystuja,z tego gaz ;)

Ot, jak nowoczesna technologia przydaję się ludzkości :) Miejsce zawsze się znajdzie. Tylko niech urzędasy nam w tym nie przeszkadzają.
Dominik

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 28.02.2015, 20:32 »
Panowie właśnie na tv tvn style jest program prawda o rybach
polecam zobaczcie jakie gowno w nas pakuja PANGA -co za syf !
Maciek

river

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28.02.2015, 20:38 »
Kolego to nie wiesz że Pangi się nie je ?:)
Poczytaj w necie bez oglądania tvn
Zasada jest prosta lepiej raz kiedyś łososia niż Pange kiedykolwiek