Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3101428 razy)

Offline Cost

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16860 dnia: 21.05.2025, 07:50 »
Czy ktoś ma wiedze gdzie jeszcze mogę kupić szczytówkę 0,25 oz do Flagman Sherman Pro Picker 300cm 40g
Wysłałem Ci wiadomość na priv.

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1455
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16861 dnia: 21.05.2025, 21:48 »
Lucjan to chyba gość z Twoich okolic? Głośno jest w UK o tej sprawie. Nie powiem zaciekawiła mnie ona, bo ten lokalny businessman, to jest niezły geniusz intelektu ;D. Ile tam musi teraz zapłacić? Chyba ponad 500 tysięcy złotych. No i bardzo podoba mi się brytyjska ochrona danych osobowych, bo piszą o nim w prasie, publikując jednocześnie jego zdjęcie z wędką w ręku. Chyba niedawno w Angling Times był też artykuł o nim.

https://newarkpiscatorial.com/fishing-from-boats-cost-000s/

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16862 dnia: 21.05.2025, 22:02 »
Ładne kwoty ;D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #16863 dnia: 22.05.2025, 00:26 »
Uzgodnili £84k na pokrycie kosztów postępowania czyli mniej niż 500k zł ale kwota zawrotna :) Nie ma wzmianki o karze za notoryczne łamanie prawa i traktowanie tego jako źródło dochodu.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16864 dnia: 22.05.2025, 08:13 »
No bo uzgodnili za wszystko 84k funtów. I po sprawie, że tak powiem ;D
U nas ustalają 500 zł i po sprawie.
Krwawy Michał

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #16865 dnia: 22.05.2025, 12:57 »
To mniej więcej trzyletnie zarobki. Jak długo trzeba pracować na 500 zł?

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #16866 dnia: 22.05.2025, 13:10 »
Mi się ostatnio zepsuła stacyjka w samochodzie i nie mogłem go odpalić. (dobrze, że pod domem a nie na rybach). Przyjechał majster rozkręcił ją i naprawił dając dożywotnią gwarancję. Kosztowało mnie to 250zł, Sama robocizna 5 minut, dojazd jakieś 20 minut. Tak więc z grubego palca on 500zł zarabia w godzinę.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16867 dnia: 22.05.2025, 13:12 »
Jutro przychodzi kominiarz. Zajrzy do komina, zaświeci latarką w trzy dziury w ścianie. Nie wiem, 20 minut z rozkładaniem drabiny. 350 zł. A ja, głupi, się tyle na tłumacza uczyłem.
Krwawy Michał

Offline majestic

• Ekspert
  • Reputacja: 44
  • góru porycia
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16868 dnia: 22.05.2025, 13:38 »
W jednej z klinik stomatologicznych w Krakowie implant jednego zęba 20 000 zł. 32 zęby razy 20 000 zł to koszt szczęki ponad 600000 zł. I większość osób decyduje się na całość. Uwaga terminy są na 3 miesiące zarezerwowane. :P 8) 8) 8)
Można można
Są ludzie bogaci masakrycznie

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16869 dnia: 22.05.2025, 13:41 »
Jutro przychodzi kominiarz. Zajrzy do komina, zaświeci latarką w trzy dziury w ścianie. Nie wiem, 20 minut z rozkładaniem drabiny. 350 zł. A ja, głupi, się tyle na tłumacza uczyłem.
A z ciekawości, jakim tłumaczem jesteś? Ja teraz jestem w połowie magisterki z przekładu polsko - rosyjskiego i jeden z profesorów zachwala bycie tłumaczem przysięgłym, aczkolwiek mam wątpliwości czy to faktycznie taka bajka jak opisuje.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 209
« Odpowiedź #16870 dnia: 22.05.2025, 14:03 »

Do mnie zaś gość od pieca na przegląd...też skasuje kilka stówek. Też nie wiem po co te studia kończyłem, tyle lat nauki na marne. A mogłem zostać fliziarzem, mechanikiem lub cieślą :P

Online key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #16871 dnia: 22.05.2025, 15:46 »
Cześć,
jaki patyk zastępczy dla Daiwa N´ZON S Feeder 3.30m 60g byście polecili ?
Poluję na taką lub podobną  wykałaczkę w 3 składach  ale ciężko ...
Musi dać radę  jesiotrom 1-1,2m  jak to robi  Nzon`s

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #16872 dnia: 22.05.2025, 15:57 »
A z ciekawości, jakim tłumaczem jesteś? Ja teraz jestem w połowie magisterki z przekładu polsko - rosyjskiego i jeden z profesorów zachwala bycie tłumaczem przysięgłym, aczkolwiek mam wątpliwości czy to faktycznie taka bajka jak opisuje.
Filologia angielska. Tłumaczenia audiowizualne.
I szczerze Ci współczuję, jeśli dopiero jesteś na początku tej drogi. Bo tłumaczenia zaraz AI wykończy i nie będzie co zbierać.
Tłumaczenia przysięgłe to nie jest wcale bajka. Trzeba się znać bardzo dobrze na prawie, przede wszystkim. Poza tym robisz, co Ci każą. Dostajesz karton dokumentów z prokuratury i jedziesz. Wzywają Cię na jutro na 16.15 do komendy i jedziesz...
Ja zostałem tłumaczem, "żeby mi nikt nie kazał".
Krwawy Michał

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 338
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #16873 dnia: 22.05.2025, 16:34 »
Do mnie zaś gość od pieca na przegląd...też skasuje kilka stówek. Też nie wiem po co te studia kończyłem, tyle lat nauki na marne. A mogłem zostać fliziarzem, mechanikiem lub cieślą :P
To mniej więcej trzyletnie zarobki. Jak długo trzeba pracować na 500 zł?

Nie ma sensu pytanie jak długo trzeba pracować na 500zł, tylko trzeba zadać pytanie jak pracować na te 500zł. Praca fizyczna owszem pytanie "ile czasu" jest właściwe, ale np. mając swoją firmę w branży handlowej czy usługowej jest już pytanie JAK? A odpowiedź na nie zawsze jest podobna-mądrze. W mojej branży (usługowa finansowa) zarabiam 500zł, 50zł i 5zł w tym samym czasie, tzn praca jaką muszę wykonać i czas na wykonanie tego wygląda bardzo zbliżenie, a finał kończy się wypluciem kilku kartek papieru, jednak sama prowizja jest zgoła inna. I teraz ktoś powie-to trzeba olać te 5zł i 50zł i robić tylko to za 500zł, no i tu zaczynają się schody, bo tak się nie da. Usługi to zwykła sprzedaż jak w sklepie, na jednym produkcie tyle, na innym tyle, ale ma to sens tylko wtedy gdy sprzedaje się wszystko.
Inna wątpliwość to czas dojścia do tego, mi zajęło kilka lat, inni są kilka kroków dalej, a jeszcze inni dawno zwinęli się z branży-i tak jest w wielu branżach. Obecnie nie ma złotego przepisu na sukces. Złote czasy przeżywają pracownicy fizyczni, ale fachowcy, z branż budowlanych, spawalniczych, dekarskich (to też w sumie rodzaj budowlanych). Ci ludzie obecnie zarabiaja naprawdę niezła kasę na polskie warunki.
Mam znajomka 47l, pancio z brzusiem, niezbyt szybki do pracy-fucha wykończeniowiec, wiecie kręci płyty, gipsuje, maluje-pracuje w firmie co robią boksy po dużych galeriach, więc praca od pon do pt, ale poza domem, w różnych lokalizacjach i często praca w nocy a nie w dzień (wymogi galerii). Człowiek szarpie kasę 12 tys na mies, bo a to za dojazdy,a  to diety, a to setki za nocki. Jak go lubię tak więcej niż 4 tysie bym nie zapłacił za cały miesiąc jego zaangażowania z racji jego podejścia do pracy, a tu proszę-nie trzeba studiów, wiedzy, odpowiedzialność wisi na kierowniku i szefie-źle w tej Polsce?

Offline 19SG98

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #16874 dnia: 22.05.2025, 17:36 »

Filologia angielska. Tłumaczenia audiowizualne.
I szczerze Ci współczuję, jeśli dopiero jesteś na początku tej drogi. Bo tłumaczenia zaraz AI wykończy i nie będzie co zbierać.
Tłumaczenia przysięgłe to nie jest wcale bajka. Trzeba się znać bardzo dobrze na prawie, przede wszystkim. Poza tym robisz, co Ci każą. Dostajesz karton dokumentów z prokuratury i jedziesz. Wzywają Cię na jutro na 16.15 do komendy i jedziesz...
Ja zostałem tłumaczem, "żeby mi nikt nie kazał".

Tak też myślałem, dlatego ja raczej szczęścia szukać będę gdzie indziej. Wiem że są bardziej perspektywiczne kierunki ale nie żałuję, możliwość spotkania i porozmawiania z takimi osobami jak Parafianowicz, Grala czy Włodarczyk to super sprawa, wykładowcy niektórzy też bardzo ciekawi ludzie. Z drugiej zaś strony jak słyszę że mam tłumaczyć zdania z podręcznika z '97, gdzie ciągle się przewija faks, jako nowum i standard w nowoczesnych filmach to szlag mnie trafia.