Przekładnia odlewana... Cena młynka 1200zł.
Ballistic-a 20 EX LT z wycinaną przekładnią można jeszcze kupić również w podobnej cenie.
Paradoks...?
Zbierając wiedzę na tematy technologiczne kołowrotków właśnie na tym forum dowiedziałem się, że najważniejszym elementem w kołowrotku jest jego przekładnia oraz rolka prowadząca żyłkę.
Jak więc to się ma do przykładu, który podałem wyżej...
Albo taka Lexa. Płacisz osiem stówek za młynek bez łożyskowanej rolki, która to potrafi skutecznie zniechęcić łowiącego skręcającą się do bólu linką.
Kołowrotek musi mieć:
Mosiężna przekładnia na dużych mocnych zębach
Niskie przełożenie, dla mnie 3.8:1
CAŁY z aluminium - korpus, pokrywa, rotor, ramiona kabłąka, szpula, pokrętło od szpuli
Posuw szpuli na ślimaku
Posuw szpuli wsparty obustronnie
Rolka na łożyskach
Knob na łożyskach
Łożyska po obu stronach koła
Łożyska po obu stronach pinionu
Po obu stronach ślimaka
Korba wkręcana prosto w przekładnie
Łożyskowana szpula
Całkowite uszczelnienie i ochrona przed słoną wodą
Oczywiście to muszą być ŁOŻYSKA a nie jak te aktualne na wąskiej bieżni i delikatniutkie
Waga w okolicy pewnie 400-500g

Ale takie zabawki nie są tanie.... a raczej nikt takich nie robi bo przy serwisowaniu nic zupełnie by się nie psuło...
A weekendowemu pierdkowi starczył by taki młynek na 5 lat łowienia bez zaglądania do środka.
Mimo to wszystko i tak najmocniejszy i najbardziej niezawodny będzie multiplikator

A też lżejszy z wiadomych względów.
Jedynym kołowrotkiem, jaki mogę aktualnie polecić do orania, jest Shimano Twin Power 3000/4000 XT
Na trociach łowił nim mój ojciec, a później ja.
Jedynie wymieniane łożyska i smarowany.
Później Turek Z, ale to nie ta klasa co TP
I wiadomo, kołowrotki SW; Saltiga, Certate SW
Aktualnych shimano nie ma co nawet oglądać, gdyż jest to szajs.
Jedynie pokłoniłbym się na SLX, Curado, Tranx, Metanium... choć daiwa mocno prześciga w tym temacie.
Dodając, oczywiście musi mieć także odpowiednie LUZY.
Aktualne shimano to traktory, przeżegnać się trzeba przed wzięciem shimano po zmianie norm w 2022r
I wszystko musi być docięte w mikronach.
Łożyska pewnie i mocno osadzone