Słuchajcie, na pewno nie jest celem nikogo ograniczanie wolności słowa i prawa do wypowiedzi. Trzeba jednak, tak uważam, trzymać się po pierwsze merytoryki i tematu calego portalu SiG (wraz z forum). W mojej ocenie to nie jest miejsce do prywatnych wywodów politycznych, bo te nie dostarczają żadnej wiedzy w zakresie politycznym, bo z reguły są subiektywnymi i indywidualnymi odczuciami danego forumowicza, nie wspominając o wartości pod względem wędkarskim, bo ta jest już zerowa. Widać jak na tacy, że tematy mocno upolitycznione czy też traktujące sprawy religii są tematami budzącymi wiele emocji, kontrowersji i także kłótni, które to później mają wpływ na negatywną atmosferę na forum.
Przede wszystkim, wszyscy, jako brać wędkarska, powinniśmy stanąć ponad podziałami i przekonaniami, bo łączy nas jedna, wspólna i rewelacyjna pasja. To na tym trzeba się skupić i dostarczać sobie wzajemnie merytorycznej wiedzy w tym zakresie. Wątki polityczne można poruszać na wielu forach (są specjalne tego typu), są również portale gdzie pod artykułami stricte politycznymi można je dowolnie komentować i dyskutować z innymi. Na forum wędkarskim powinno być typowo o wędkarstwie oraz o innych sprawach, które go dotyczą - jeśli więc polityka to tylko w zakresie odnoszącym się ściśle do wędkarstwa (zmiany ustawy, nowe przepisy, sprawy związane z PZW). Każdy z Nas ma potencjał i bagaż doświadczeń związany z łowieniem ryb, myślę, że warto się skupić na dyskusji w tym temacie, przekazaniu sobie tej wiedzy, bo to ma wymierny, pozytywny skutek. Jesteśmy w stanie sobie pomagać, odpowiadać na pytania, doradzać. Dzięki forum mogłem pomóc wielu osobom, przekazać jakieś rady, odpowiedzieć na pytania. Dzięki forum wiele się dowiedziałem od kolegów, na temat metod mi nieznanych, na temat łowisk, na temat tego jak wygląda wędkarska rzeczywistość w innym regionach Polski. Co mi dały tematy polityczne? Nic. Czasami wplątałem się w dyskusję, w której straciłem tylko trochę nerwów i nic poza tym!
Dlatego, mimo że czasem coś tam napisałem, jestem przeciwny tego typu wątkom i uważam, że zarówno tematy polityczne jak również osobiste dywagacje podczas rozmów, wtrącenia noszące charakter polityczny czy religijny powinny być usuwane przez moderatorów jako nic nie wnoszące do ogólnej merytoryki forum.
Na zakończenie, napiszę to już chyba drugi raz, ale co tam.
Jak każdy człowiek mam swoje problemy, mam pracę, obowiązki, mam rodzinę, kupę roboty i problemów również nie mało. Mam również swoje polityczne preferencje choć bardziej nie pod względem jakiejkolwiek partii a po prostu odpowiada mi zrównoważona i mądra polityka i zawsze takim decyzjom (ktokolwiek rządzi) kibicuję. Rzecz jasna - subiektywna sprawa.
Telewizje (wszystkie), media, prasa, internet są naszpikowane polityką. Człowiek wraca do domu, chce odpocząć. Mnie akurat relaksuje moja pasja czyli wędkarstwo. To jest ucieczka od dnia codziennego. Na rybach mogę odpocząć, posiedzieć w ciszy albo ze znajomymi i to pozwala ładować mi baterie na kolejny, szary dzień. Forum wędkarskie to coś, gdzie jestem w stanie poświęcić się swojej pasji już poza łowiskiem. A tutaj, wchodzę, czytam z głównej strony co drugi temat (często tak jest) trąca o politykę. Kurde, po co?
Żeby nie było, trochę statystyk: (na chwilę kiedy piszę tę odpowiedź) Od razu też napiszę - nie jest to uwaga do autorów wątku, po prostu chcę przedstawić relacje.
Wątek Quo Vadis, Polsko? - 883 odpowiedzi, 20 299 wyświetleni!
Wątek Polityka - 765 odpowiedzi, 46 694 wyświetlenia!
Wątek Quo vadis, Europo? - 303 odpowiedzi, 9 097 wyświetleń!
Wątek Katastrofa w Smoleńsku - zimny prysznic dla 'zwolenników' zamachu! - 84 odpowiedzi, 3665 wyświetleń!
Tylko te cztery wątki traktujące w jakimś stopniu o polityce to 2035 odpowiedzi!!! I multum wyświetleń.
Dla porównania, pierwszy z DZIAŁÓW - Spławik - to łącznie na tę chwilę 3952 odpowiedzi!
Czyli tylko w 4 tematach o polityce napisaliśmy połowę tego co w całym dziale i 161 tematach o SPŁAWIKU.
Czy to nie jest przykre? Myślę, że warto się nad tym zastanowić.