Ankieta

Czy Twoim zdaniem wątki poświęcone tematom politycznym lub religijnym, lub historycznym wpływają niekorzystnie na atmosferę na forum?

Tak
61 (78.2%)
Nie
17 (21.8%)

Głosów w sumie: 76

Głosowanie skończone: 10.09.2016, 23:33

Autor Wątek: Wątki poświęcone tematom politycznym, religijnym, historycznym  (Przeczytany 17000 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Wątki poświęcone tematom politycznym, religijnym, historycznym
« Odpowiedź #15 dnia: 07.09.2016, 08:36 »
Póki co wygląda na to, że zdecydowanej większości te wątki przeszkadzają. Chyba trzeba będzie je 'przymknąć' :-\
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 07.09.2016, 08:45 »
Póki co wygląda na to, że zdecydowanej większości te wątki przeszkadzają. Chyba trzeba będzie je 'przymknąć' :-\

Według mnie to błąd. Jak Panowie tam chcą kruszyć kopie, to powinni to robić, byle zgodnie z regulaminem. Polityka zawsze wzbudzała kontrowersje, przy każdym stole robi się gorąco gdy podnoszony jest ten temat. Niezależnie czy to jest forum wędkarskie, motoryzacyjne czy inne.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #17 dnia: 07.09.2016, 08:56 »
Zdecydowana większość też chce programu 500 +....

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #18 dnia: 07.09.2016, 09:02 »
Słuchajcie, na pewno nie jest celem nikogo ograniczanie wolności słowa i prawa do wypowiedzi. Trzeba jednak, tak uważam, trzymać się po pierwsze merytoryki i tematu calego portalu SiG (wraz z forum). W mojej ocenie to nie jest miejsce do prywatnych wywodów politycznych, bo te nie dostarczają żadnej wiedzy w zakresie politycznym, bo z reguły są subiektywnymi i indywidualnymi odczuciami danego forumowicza, nie wspominając o wartości pod względem wędkarskim, bo ta jest już zerowa. Widać jak na tacy, że tematy mocno upolitycznione czy też traktujące sprawy religii są tematami budzącymi wiele emocji, kontrowersji i także kłótni, które to później mają wpływ na negatywną atmosferę na forum.

Przede wszystkim, wszyscy, jako brać wędkarska, powinniśmy stanąć ponad podziałami i przekonaniami, bo łączy nas jedna, wspólna i rewelacyjna pasja. To na tym trzeba się skupić i dostarczać sobie wzajemnie merytorycznej wiedzy w tym zakresie. Wątki polityczne można poruszać na wielu forach (są specjalne tego typu), są również portale gdzie pod artykułami stricte politycznymi można je dowolnie komentować i dyskutować z innymi. Na forum wędkarskim powinno być typowo o wędkarstwie oraz o innych sprawach, które go dotyczą - jeśli więc polityka to tylko w zakresie odnoszącym się ściśle do wędkarstwa (zmiany ustawy, nowe przepisy, sprawy związane z PZW). Każdy z Nas ma potencjał i bagaż doświadczeń związany z łowieniem ryb, myślę, że warto się skupić na dyskusji w tym temacie, przekazaniu sobie tej wiedzy, bo to ma wymierny, pozytywny skutek. Jesteśmy w stanie sobie pomagać, odpowiadać na pytania, doradzać. Dzięki forum mogłem pomóc wielu osobom, przekazać jakieś rady, odpowiedzieć na pytania. Dzięki forum wiele się dowiedziałem od kolegów, na temat metod mi nieznanych, na temat łowisk, na temat tego jak wygląda wędkarska rzeczywistość w innym regionach Polski. Co mi dały tematy polityczne? Nic. Czasami wplątałem się w dyskusję, w której straciłem tylko trochę nerwów i nic poza tym!
Dlatego, mimo że czasem coś tam napisałem, jestem przeciwny tego typu wątkom i uważam, że zarówno tematy polityczne jak również osobiste dywagacje podczas rozmów, wtrącenia noszące charakter polityczny czy religijny powinny być usuwane przez moderatorów jako nic nie wnoszące do ogólnej merytoryki forum.

Na zakończenie, napiszę to już chyba drugi raz, ale co tam.
Jak każdy człowiek mam swoje problemy, mam pracę, obowiązki, mam rodzinę, kupę roboty i problemów również nie mało. Mam również swoje polityczne preferencje choć bardziej nie pod względem jakiejkolwiek partii a po prostu odpowiada mi zrównoważona i mądra polityka i zawsze takim decyzjom (ktokolwiek rządzi) kibicuję. Rzecz jasna - subiektywna sprawa.
Telewizje (wszystkie), media, prasa, internet są naszpikowane polityką. Człowiek wraca do domu, chce odpocząć. Mnie akurat relaksuje moja pasja czyli wędkarstwo. To jest ucieczka od dnia codziennego. Na rybach mogę odpocząć, posiedzieć w ciszy albo ze znajomymi i to pozwala ładować mi baterie na kolejny, szary dzień. Forum wędkarskie to coś, gdzie jestem w stanie poświęcić się swojej pasji już poza łowiskiem. A tutaj, wchodzę, czytam z głównej strony co drugi temat (często tak jest) trąca o politykę. Kurde, po co?

Żeby nie było, trochę statystyk:  (na chwilę kiedy piszę tę odpowiedź) Od razu też napiszę - nie jest to uwaga do autorów wątku, po prostu chcę przedstawić relacje.

Wątek Quo Vadis, Polsko? - 883 odpowiedzi, 20 299 wyświetleni!
Wątek Polityka - 765 odpowiedzi, 46 694 wyświetlenia!
Wątek Quo vadis, Europo? - 303 odpowiedzi, 9 097 wyświetleń!
Wątek Katastrofa w Smoleńsku - zimny prysznic dla 'zwolenników' zamachu! - 84 odpowiedzi, 3665 wyświetleń!

Tylko te cztery wątki traktujące w jakimś stopniu o polityce to 2035 odpowiedzi!!! I multum wyświetleń.

Dla porównania, pierwszy z DZIAŁÓW - Spławik - to łącznie na tę chwilę 3952 odpowiedzi!

Czyli tylko w 4 tematach o polityce napisaliśmy połowę tego co w całym dziale i 161 tematach o SPŁAWIKU.
Czy to nie jest przykre? Myślę, że warto się nad tym zastanowić.
Grzegorz

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 07.09.2016, 09:39 »
Koledzy, pozwalam sobie na przywołanie słów administratora (Mateusza):

"To umówmy się zatem, że dyskusja pod tą ankietą może dotyczyć jedynie samej ankiety".

Jacek

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 07.09.2016, 10:05 »
Nie są problemem wątki w których wymienia się poglądy na tematy inne niż ryby i okolice, ale emocje niektórych na zdanie inne niż ich własne. Czasem również czytam lub cos napiszę, ale uważam że unikanie tych tematów na forum wyjdzie na zdrowie. Ot co :-)
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #21 dnia: 07.09.2016, 10:22 »
Nie są problemem wątki w których wymienia się poglądy na tematy inne niż ryby i okolice, ale emocje niektórych na zdanie inne niż ich własne.

Ja myślę, że każdy, bez wyjątku, wyraża pewne emocje negatywne (w mniejszym lub większym stopniu dając temu wyraz) w dyskusji z osobami o odmiennych poglądach, mówiąc ogólnie, światopoglądowych. Może więc należałoby w tych dyskusjach bardziej zwracać uwagę na formę wypowiedzi i wypowiadać się bardziej powściągliwie, czyli ze świadomością, że mogę się mylić. Każdy dyskutant, jeśli ma brać udział w prawdziwej dyskusji, musi być zdolny nie tylko do wyrażania i uzasadniania swoich poglądów, celem przekonania do nich innych uczestników dyskusji, ale również musi być zdolny do uznania czyjegoś stanowiska, jeśli zostanie ono dostatecznie uargumentowane. A jak jest? Ano, różnie z tym bywa. Często więc nie są to dyskusje, lecz słowne przepychanki. I to one psują atmosferę na forum. Chodzi więc o intencje, z jakimi przystępuje się do dyskusji.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #22 dnia: 07.09.2016, 10:28 »

Według mnie to błąd. Jak Panowie tam chcą kruszyć kopie, to powinni to robić, byle zgodnie z regulaminem. Polityka zawsze wzbudzała kontrowersje, przy każdym stole robi się gorąco gdy podnoszony jest ten temat. Niezależnie czy to jest forum wędkarskie, motoryzacyjne czy inne.

Na forum? Robi się gorąco jak siedzisz przy stole z realnymi ludźmi :P
Feeder & spinning

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 07.09.2016, 11:29 »
Na forum? Robi się gorąco jak siedzisz przy stole z realnymi ludźmi :P

Ja jestem realny. Przynajmniej tak się czuję, nawet bardzo ;)
Marcin

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #24 dnia: 07.09.2016, 11:49 »
Pisząc realni, miałem na myśli rozmowę twarzą w twarz ;)
Feeder & spinning

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #25 dnia: 07.09.2016, 16:10 »
Ja z kolei uważam,że takie dyskusje mogą zostać.
Nie ,że muszą,albo ,że powinny.Po prostu mogą.

Jeśli są osoby,które chcą podyskutować na dane tematy,to czemu nie?

Poza tym wychodzę z założenia,że na tematy trudne powinno się dyskutować z odpowiednimi osobami.
Skoro jeden z forumowiczów podrzuca "ciężki" temat na forum,to może znaczyć ,że liczy na to,iż tutaj znajdzie stosowne do jego omówienia osoby.

Nie biorę w tych dyskusjach specjalnie udziału,bo może brak mi argumentów,a może brak stosownej wiedzy,natomiast je śledzę.

Rzekomo relacje międzyludzkie, to nie tylko uśmiechy,poklepywanie po ramieniu i pokazywanie sobie nawzajem nowych wędek. Relacje to też kłótnie,różnice zdań,poglądów,różne życiorysy,wiek i co tam jeszcze.

Bez różnych ,drobnych zatargów, pełnych emocji wypowiedzi, czy też tych wybitnie logicznych, forum może stać się trochę... mdłe? Nijakie? A może przeciętne?Takie jakich sporo....
A to ,że jest to forum wędkarskie nie ma aż tak wielkiego znaczenia.Forum skupia ludzi.W tym akurat wypadku owych ludzi przyciągnął temat wędkarstwa :)

Klimat jaki tutaj panuje,relacje,stosunki między ludźmi są nad wyraz przyjemne,przynajmniej dla mnie ;)
Podejmowanie drażliwych tematów, wg mnie, wpływa w pozytywny sposób na panujące relacje,mimo iż wyczuwa się w tych dyskusjach "ciśnienie" i sporo emocji ;) 
Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 07.09.2016, 16:23 »
Ale Mateusz dobrze nam doradza. Ankieta nie dotyczy, czy wątki zamknąć, czy nie (sam się naciąłem), ale czy mają negatywny wpływ na atmosferę forum.
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #27 dnia: 07.09.2016, 18:05 »
Ale  Mateusz dobrze nam doradza. Ankieta nie dotyczy czy wątki zamknąć, czy nie. (sam się naciąłem), ale czy mają negatywny wpływ na atmosferę forum.

Ja zinterpretowałem "do przodu" :P
Jeśli większość opowie się za tym, że wątki tego typu negatywnie wpływają na atmosferę, wówczas następstwem będzie co?
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 07.09.2016, 18:07 »
...zakup polepszacza nastrojów.
Jacek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #29 dnia: 11.09.2016, 14:47 »
Ankieta dobiegła końca.
Bez wątpienia należy znaleźć jakieś rozwiązanie.
Jak trafnie zauważył Mario:

Ciężka decyzja dla administratorów. Nie zazdroszczę.
Długo nad tym myślałem. Swój pomysł skonsultowałem z kolegami administratorami i spotkał się on z aprobatą :)
Czas wprowadzić go w życie.

W dziale Hyde Park utworzony zostanie dział podrzędny o nazwie "Polityka, religia, historia".
Będzie on domyślnie niewidoczny. Znajdujące się w nim wątki nie będą wyświetlały się w górnej tabeli "Ostatnie wątki na forum".
Każdy użytkownik będzie mógł poprzez ustawienia w swoim profilu dołączyć do grupy mającej dostęp do tego działu. Dołączenie będzie odbywać się bez zbędnej akceptacji przez administrację. Wystarczy jedno kliknięcie. Po dołączeniu do grupy użytkownik zobaczy ten poddział, zaś jego wątki będą wyświetlać się w tabeli "Ostatnie wątki na forum".
W dowolnym momencie użytkownik będzie mógł opuścić grupę. Wtedy zarówno omawiany dział, jak i najnowsze jego wątki/odpowiedzi znikną z pola widzenia :)
To tak w skrócie.
Szczegóły opisane zostaną w przyklejonym w dziale Hyde Park wątku.

Uwaga! Jeśli ktoś nie chce otrzymywać powiadomień o nowych odpowiedziach w wątkach tego typu, proszę sprawdzić ustawienia śledzonych wątków -> http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?action=profile;area=notification; i usunąć z listy tematy, którymi nie jesteście zainteresowani.
Pozdrawiam
Mateusz