Autor Wątek: Spławiki Drennan Crystal Waggler  (Przeczytany 51181 razy)

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Spławiki Drennan Crystal Waggler
« Odpowiedź #75 dnia: 21.03.2016, 10:53 »
Dla wszystkich ku przestrodze: spławiki Drennana nie lubią rozpuszczalnika - BARDZO !!!

Niestety w czasie prac porządkowych przewróciłem butelkę z rozpuszczalnikiem i wylało się na półkę gdzie porządkowałem spławiki, Giant Crystal normalnie został stopiony :'( (może później wrzucę zdjęcie co z niego zostało) drugi mniejszy zdążyłem szybko złapać i polać wodą także się tylko zmatowił. Inne spławiki tylko odbarwiły się. :(

Pamiętajcie, żeby dobrze zakręcać butelki z rozpuszczalnikiem!!!
Sebastian

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #76 dnia: 21.03.2016, 10:59 »
Wagglerów z serii crystal nie stosuje się przelotowo. Można - ale po co? To tak jak do Metody dawać przypony półtorametrowe.

Jakub, spławik na rurce z krętlikiem nie dotyka żyłki, jeżeli mamy koralik z krętlikiem i agrafką, tak już się wydarza. Łatwiej o splątania wtedy, sama agrafka to problem przy takich zajściach (żyłka się niszczy). U mnie sama rurka silikonowa z krętlikiem wytrzymuje około 6-9 miesięcy, wszystko jest miękkie, nie ma żadnych metalowych części, jak są to są schowane (czyli krętlik).

U Ciebie zamawiają często osoby łowiące sliderami, dlatego te preferencje. Jak dla mnie - kto spróbuje patentu z rurką silikonową i krętlikiem, ten rezygnować z niego raczej nie będzie. Jeżeli stosujemmy dodatkowo małe stopery z Drennana, mocno trzymające żyłkę - zestaw jest optymalny.

Przerobiłem kilka łączników, mam ich nawet sporo - ale rurka z krętlikiem i małe stoperki to najlepsze łowienie, brak problemów, nawet przy mocnych sesjach, z dużą ilością ryb.

Lucjan

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #77 dnia: 21.03.2016, 11:14 »
Dla mnie rurka z krętlikiem to również optymalne rozwiązanie. Cały zeszły sezon tak łowiłem i zero problemów. Szkoda byłoby to zmieniać.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #78 dnia: 21.03.2016, 11:25 »
Rozumiem po co się to stosuje i doceniam argument, że jest mniej splątań, choć w mojej ocenie to trochę marketingowe bardziej niż praktyczne - nie mam splątań na łącznikach z agrafką. Jak ktoś chce, to i agrafkę można usztywnić, odrobiną koszulki termokurczliwej, żeby nie miała przegubu i po sprawie. 
Wydaje mi się tylko, że jak ktoś ma różne spławiki w pudełku, to łatwiej mu zmienić przyczepiając do agrafki. Jak jest taki spławik jak Crystal z adapterkiem, to też można go do agrafki podczepić.
W drugą stronę już się nie da, jak mamy na stałe przewleczony adapter, to do niego można zmienić już tylko taki Drennan crystal lub inny spławik z kilem o średnicy około 3 mm. Reszta spławików staje się bezużyteczna.

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #79 dnia: 21.03.2016, 11:34 »
Wg mnie też na agrafce się nic nie plącze.. Jeśli nie są to agrafki z "wąsami" przy zapięciu.
Stawiacie Panowie argument, że spławik nie jest odsunięty od żyłki, a ja powiem, że nawet jeśli się żyłka wokół spławika owinie to i tak zarzucamy za daleko i zatapiamy żyłkę. Nie ma opcji żeby spławik się z takiego oplotu nie uwolnił (mam na myśli plastikowe spławiki takie jak drennan i inne gładkie, bez potencjalnych zaczepów dla żyłki). Finalnie mamy zestaw równie skuteczny co z łącznikiem gumowym i bardziej ergonomiczny.
Dawid

Offline promek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #80 dnia: 21.03.2016, 11:36 »
Rozumiem po co się to stosuje i doceniam argument że jest mniej splątań choć w mojej ocenie to trochę marketingowe bardziej niż praktyczne - nie mam splątań na łącznikach z agrafką. Jak ktoś chce to i agrafkę można usztywnić odrobiną koszulki termokurczliwej żeby nie miała przegubu i po sprawie. 
Wydaje mi się tylko że jak ktoś ma różne spławiki w pudełku to łatwiej mu zmienić przyczepiając do agrafki. Jak jest taki spławik jak Crystal z adapterkiem to też można go do agrafki podczepić.
W drugą stronę już się nie da, jak mamy na stałe przewleczony adapter to do niego można zmienić już tylko taki Drennan crystal lub inny spławik z kilem o średnicy około 3 mm. Reszta spławików staje się bezużyteczna.
Dokładnie tak. Ten łącznik dedykowany jest do spławików Drennana (crystal, ale nie tylko). Czasem nadadzą się do innych, ale to już zbieg okoliczności. Ja stosuję wyłącznie Drennany, stąd moje "zachwyty" nad tym łącznikiem :)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #81 dnia: 21.03.2016, 11:51 »
Używam adapterka silikonowego Drennana i blokuję go stoperkami i jest to rozwiązanie dla mnie wygodne. Jednak na rynku są systemy gdzie można podczepić spławik Drennana z nowym mocowaniem pod adaptery np.: Stonfo.

Pierwsze rozwiązanie to agrafka z mosiężnym rdzeniem bez przegubu więc nic się nie plącze ani tulejka się nie przeciera od żyłki. System lekki, który w minimalnym stopniu zmienia układ obciążenia na żyłce. Do ograniczania potrzebne są stopery silikonowe na żyłkę tak jak w przypadku urżądzonka Drennana. Dwa rozmiary.

Drugie rozwiązanie to konektorek, który za pomocą silikonowych wężyków montuje się na żyłce. Także leciutki więc cechy jak powyżej. Nie używamy do stabilizowania stoperów na żyłce. Także dwa rozmiary.
Darek

Offline happytommy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
    • Galeria
« Odpowiedź #82 dnia: 21.03.2016, 13:31 »
Ja do Drennana inserta stosuję coś takiego, sprawdza się rewelacyjnie
Tomek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
« Odpowiedź #83 dnia: 21.03.2016, 14:33 »
To też mój ulubiony łącznik do wszystkich spławików. Dzięki swojej konstrukcji wagler wisi kilka cm obok żyłki głównej, splątań zero. Niektórzy nie wiedzą, że po wyjęciu drucika można ten łącznik stosować również do łowienia przelotowo.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #84 dnia: 21.03.2016, 14:43 »
To też mój ulubiony łącznik do wszystkich spławików. Dzięki swojej konstrukcji wagler wisi kilka cm obok żyłki głównej, splątań zero. Niektórzy nie wiedzą że po wyjęciu drucika można ten łącznik stosować również do łowienia przelotowo.

Tak myślę, że po wyjęciu tego drucika mógłby się on sprawdzić przy sliderze...

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #85 dnia: 21.03.2016, 14:44 »
To też mój ulubiony łącznik do wszystkich spławików. Dzięki swojej konstrukcji wagler wisi kilka cm obok żyłki głównej, splątań zero. Niektórzy nie wiedzą że po wyjęciu drucika można ten łącznik stosować również do łowienia przelotowo.
A czy krawędzie otworu po druciku nie będą za ostre? Można go delikatnie zapalniczką wyrównać.
Dawid

Offline happytommy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
    • Galeria
« Odpowiedź #86 dnia: 21.03.2016, 15:02 »
Niektórzy nie wiedzą że po wyjęciu drucika można ten łącznik stosować również do łowienia przelotowo.

Zgadza się, to dodatkowa opcja.
Poza tym ten łącznik jest "pancerny", ciężko go uszkodzić.
Gdyby ktoś chciał kupić, to jest m.in. w tym sklepie: http://skleptrabucco.pl/zaczep-do-splawika-cralusso/

"A czy krawędzie otworu po druciku nie będą za ostre? Można go delikatnie zapalniczką wyrównać".

Przed chwilą sprawdzałem i wydaje mi się, że krawędź nie jest za specjalnie ostra. Ale tak, jak piszesz - można ewentualnie wyrównać zapalniczką :)
Tomek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #87 dnia: 21.03.2016, 20:26 »
Powiedzcie mi czy faktycznie tak często i wygodą wymieniacie spławiki na tych silikonowych łącznikach?
Pytam bo kiedy u mnie pojawiają się zamówienia większość woli tradycyjne oczko niż kil bez oczka i stosowanie adapterów. Nawet Mateusz zdziwiony zadał mi takie pytanie w wątku o spławikach.
Zaczynam dostrzegać pewną prawidłowość, bo tak jest jeśli ktoś mi zamawia z innego "źródła" np. z FB.
Forumowicze są chyba bardziej wyedukowani i wiedzą o co chodzi z tymi adapterkami. Jak widać po zakupach często je zamawiają.

Ja w swoim pudełku mam różne spławiki, z kilem pod adapter i z tradycyjnym oczkiem ale jednak wolę łączniki z agrafką i wymianę spławika z tradycyjnym oczkiem. Nawet jak mam spławik z kilem pod adapter silikonowy to ten adapter tam siedzi na stałe i go nie zdejmuję, no chyba że się zestarzeje i popsuje.

A może i do takiego wniosku doszedł Drennan i stąd w nowej serii takie rozwiązanie. To nowe oczko wydaję się jakby większe, powinno się nawet dobrze zachować przy łowieniu przelotowym.

Ja chyba przy wyborze sposobu mocowania nie kieruję się wygodą wymiany spławika. Stawiam raczej na subtelność, delikatność, finezyjność, wdzięk i elegancję zestawu :) Owszem, testowałem większość dostępnych na rynku łączników, również tych najmniejszych Cralusso. Zawsze jednak ich obecność jakoś zaburza moje poczucie estetyki wagglerowego zestawu :) Nie lubię, kiedy starczą mi jakieś druty i agrafki pod spławikiem. Dlatego ostatnio w ogóle nie stosowałem żadnych łączników (nawet tych silikonowych) i ograniczałem się jedynie do blokowania spławików samymi stoperami.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że to zapewne takie moje dziwactwo i wcale nie musi mieć to przełożenia na ilość złowionych ryb.
Ja rzadko zmieniam spławik podczas wędkowania i pewnie dlatego też nie liczy się dla mnie dobrodziejstwo wynikające z możliwości podmiany spławików na agrafkowych łącznikach.
Jednak ci koledzy, którzy często zmieniają spławiki i/lub zdejmują je do transportu wędzisk, jak najbardziej mogą chwalić sobie takie rozwiązanie.

Zaglądałem na stronę Drennana, ale niewyraźnie widać. Może się mylę, ale wydaje mi się, że to są stare zdjęcia, bowiem kiedyś Drennan robił spławiki z innymi końcówkami, które potem zostały wydłużone i pogrubione, żeby lepiej pasowały do tych silikonowych łączników.
Końcówki te zostały zmienione bodaj w 2012 roku.
Potwierdzać to może artykuł w Anglers Mail z 2010 roku, w którym porównywano wagglery różnych firm i na zdjęciu z tamtego okresu widać dociążone Drennany właśnie z takimi końcówkami.
http://www.anglersmail.co.uk/tackle/accessory-tests/clear-insert-wagglers-643
Pozdrawiam
Mateusz

Offline promek

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #88 dnia: 21.03.2016, 20:49 »
Wygląda na to Mateo, że rozwiązałeś zagadkę nowych/starych końcówek Crystali. Obyś miał rację, bo jakoś przyzwyczaiłem się do tych adapterków silikonowych.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #89 dnia: 23.03.2016, 13:55 »
Mam potwierdzenie. Na strone Drennana jest stare zdjęcie, więc żadnych zmian w konstrukcji nie będzie :D
Lucjan