Autor Wątek: Nowość ze stajni Spro  (Przeczytany 31666 razy)

Offline Sebula

• Ekspert
  • Reputacja: 225
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Nowość ze stajni Spro
« Odpowiedź #45 dnia: 13.11.2016, 22:08 »
Witam posiadam kołowrotek Spro Cresta Match Feeder 3000 świetna maszynka mam go od ponad 7 miesięcy i jeszcze mnie nie zawiódł. Naprawdę solidnie wykonany kręcił. No i cena przystępna.
A jak po upływie czasu oceniasz ten kręcioł?
Ostatnio wziąłem do ręki wersję 4000 i  :o  - fajny, śmiał bym powiedzieć, że lepiej się nim kręciło niż Preston-em, który stał obok i był dwa razy droższy.

Może ja Tobie odpowiem, ponieważ od połowy sezony także używam Spro Cresta 4000 FD. Wspólnie z feederem Shimano Beastmaster naprawdę mam świetny i niezawodny zestaw. Hamulec wypróbowany na jesiotrze i kilku przyjemnych karpiach. Poza tym ma płytką szpulę, dzięki czemu mogę posyłać zestaw (Drennnan 25 g) na około 60 metrów! Niestety w zestawie nie ma szpuli zapasowej, ale i tak ją kupię, ponieważ w nowym sezonie chciałbym nawinąć i wypróbować plecionkę. Aha! Na plus zasługuje też klip. Świetnie trzyma żyłkę, a w przypadku gdy karp wyciągnął mi ją aż do klipa, udało mi się ją całkiem łatwo wypiąć z klipa po podciągnięciu wędki w górę. Jeśli reszta rzeczy sygnowanych marką "Cresta" z katalogu na 2017 rok będzie równie udanych i w przystępnych cenach, to na pewno coś jeszcze od nich kupię i wypróbuję. Słowem: polecam ten kołowrotek :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 133
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 13.11.2016, 22:24 »
Z nowości 2017 wyszła wersja z wolnym biegiem

mają w zestawie dwie szpule alu ...

pewnie Ci się spodoba :)

Dzięki za odpowiedź

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #47 dnia: 13.11.2016, 22:51 »

Dzięki za odpowiedź

Ładny sam go rozważam do budżetowego zestawu. Tylko szkoda że do nas trafi z jedną szpulą zapewne.

Offline RafałWwa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #48 dnia: 14.11.2016, 05:56 »
Ja od lipca korzystam z cresty 5000 FD. Kołowrotek jak na razie spisuje się bardzo dobrze. Wycholował kilka konkretnijszych sztuk bez zająknięcia. Hamulec spisuje się rewelacyjnie. Przypomnę tylko że wielkości 4000 i 5000 mają mniejsze przełożenie co na pewno będzie miało wpływ na żywotność... W tej cenie jak na razie rewelacja :)
Feeder Klub Mazowsze

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 14.11.2016, 07:26 »
A czy ktoś może powiedzieć gdzie w Warszawie jest sklep stacjonarny z kołowrotkami spro?
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 14.11.2016, 08:03 »
A czy ktoś może powiedzieć gdzie w Warszawie jest sklep stacjonarny z kołowrotkami spro?

Ja swoja Crestę kupiłem online w Grubej Rybie.  Dobry kontakt i doradztwo, więc śmiało mogę polecić :thumbup:

http://www.sklep.egrubaryba.pl/kolowrotek-spro-cresta-match-feeder-5000-fd-p-597.html
Pozdrawiam Seba

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 14.11.2016, 08:09 »

Dzięki za odpowiedź

Dzięki wielkie za podpowiedź. Ten kręciołek również wygląda obiecująco 8) W wątku "nowości" ktoś z kolegów wkleił link do nowego katalogu Spro, w którym jest oferta "Cresta" dedykowana m.in. do metody. Widziałem w nim wiele ciekawych rzeczy - m.in brolly :thumbup:
Pozdrawiam Seba

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 14.11.2016, 08:14 »

Ja swoja Crestę kupiłem online w Grubej Rybie. Dobry kontakt i doradztwo, więc śmiało mogę polecić :thumbup:

http://www.sklep.egrubaryba.pl/kolowrotek-spro-cresta-match-feeder-5000-fd-p-597.html

Dzięki z link, ale mi chodziło o fizyczne pomacanie sprzętu przed zakupem.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 14.11.2016, 08:16 »

Ja swoja Crestę kupiłem online w Grubej Rybie.  Dobry kontakt i doradztwo, więc śmiało mogę polecić :thumbup:

Domyślam się ;) Ale jedynie tak mogłem pomóc. Może w nowym roku na Rybomanii będzie okazja. Nie ukrywam, że sam chciałbym pooglądać ich sprzęt 8)

Dzięki z link ale mi chodziło o fizyczne pomacanie sprzętu przed zakupem
Pozdrawiam Seba

Offline Sebula

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 14.11.2016, 08:18 »

poniżej link do ofert Spro Cresta:

http://www.spro.eu/nl_nl/catalogus-2017.aspx

Domyślam się ;) Ale jedynie tak mogłem pomóc. Może w nowym roku na Rybomanii będzie okazja. Nie ukrywam, że sam chciałbym pooglądać ich sprzęt 8)

Pozdrawiam Seba

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #55 dnia: 14.11.2016, 08:38 »
Kołowrotek z tych wykonanych "pancernie". Urzekł mnie tym, że zupełnie nie przypomina tych nowych, aluminiowo zajonowo dziwnych dziwactw, które trzyma się w dłoni i ma wrażenie, że to jakieś zabaweczki. Oczywiście - kto co lubi.

Cena do jakości - absolutnie adekwatna. Wykonanie - bardzo dobre. Stosunkowo duży, wersja 3000 jest wersją, którą posiadam i polecam. Do takiej matchówki na przykład 4000 może być już spory - ale to też indywidualne upodobania, szczególnie jak ktoś woli dłuższe wędki.
Delikatne luzy na korbce są ale w czym one przeszkadzają? Przełowiłem nim cały sezon i zastrzeżeń nie mam w zakresie pracy. Żyłkę nawija poprawnie, robi się bardzo słabo zauważalny trapezik w kierunku szczytu szpuli - porównuję z Daiwą za 1300 zł a to jest kołowrotek za 240 zł!
Brak zapasowej szpuli w komplecie - dla mnie opcja zbędna. Praca kołowrotka jest okej, niektórym może przeszkadzać, że kręci się z lekkim "oporem". Porównał bym to do dynama w rowerze ale oczywiście nie w takiej skali, jest to praktycznie niezauważalne.

Moim zdaniem Vento to kołowrotek, który zdecydowanie przewyższa wyglądem, wykonaniem, pracą inne w tej kasie cenowej i aspiruje nawet do tych za 400-500 zł. Nie jest to kołowrotek idealny jednak w mojej ocenie takich próżno szukać nawet w tych klasy premium, kosztujących powyżej 1000 zł. Gdybym szukał kolejnego kołowrotka w rozsądnej cenie to mój wybór padł by ponownie na Vento.

Chciał bym jeszcze dodać jedną, myślę, że istotną kwestię. Wybrałem ten kołowrotek, ponieważ wcześniej go oglądałem na targach i mi się spodobał. Nie był to więc zakup na "chybił trafił" przez internet.

Jak będę w domu to wrzucę fotki, może nagram jakiś filmik krótki jak kołowrotek pracuje "na sucho".
Grzegorz

Online fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #56 dnia: 14.11.2016, 08:55 »
Matchless opisał ten kręcioł na tyle dobrze, że nie mam o czym pisać  ???. Mam wersję 4000 przy matchówce bo jestem przyzwyczajony do dużych młynków. Do feedera raczej bym go nie użył z racji dużego przełożenia, ale pod spławik jest super. Użytkowałem go tylko przez ok. 3 miesiące i w tym czasie złowiłem parę karpików po 2kg, jazia 1,6kg itp. Pracuje z lekkim oporem, dobrze nawija żyłkę - jak będę w domu po 15tej to zrobię parę fotek. Ogólnie za tą cenę rewelacja! :cake:
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline RafałWwa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
« Odpowiedź #57 dnia: 14.11.2016, 08:56 »

Ja kupiłem osobiście w Rapie na Czerniakowskiej
Feeder Klub Mazowsze

Offline pit1984

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 14.11.2016, 10:08 »

Ja kupiłem osobiście w Rapie na Czerniakowskiej
Dzięki.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #59 dnia: 14.11.2016, 10:15 »

Dzięki za odpowiedź

Dzięki wielkie za podpowiedź. Ten kręciołek również wygląda obiecująco 8) W wątku "nowości" ktoś z kolegów wkleił link do nowego katalogu Spro, w którym jest oferta "Cresta" dedykowana m.in. do metody. Widziałem w nim wiele ciekawych rzeczy - m.in brolly :thumbup:

Wygląda naprawdę obiecująco, też jestem ciekaw na żywo jak wygląda i kiedy będzie w sprzedaży w Polsce.
Marcin

Mazovia Fishing Team