Autor Wątek: Chamstwo - czyli Polak potrafi... Czy można to zmienić?  (Przeczytany 21188 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Chamstwo - czyli Polak potrafi... Czy można to zmienić?
« Odpowiedź #45 dnia: 27.09.2016, 20:54 »
Hej,

Ja też coraz mniej wierzę, że coś się u nas może zmienić.
Pesymizm się bierze z obserwacji  wychowania naszych dzieciaków... Mam dwoje maluchów w podstawówce i widzę jak mało szacunku dla innych, ich potrzeb i godności jest wśród rówieśników, jak mało szacunku dla przyrody i własnego otoczenia nie mówiąc o pojęciu dobra wspólnego... I nie jest to wina szkoły a tylko i wyłącznie rodziców.
Niestety ale zmiana pokoleniowa (na którą liczymy) nie nastąpi jeśli młodzież nie będzie od dziecka odpowiednio wychowana.
Nie chce brzmieć jako zgred, ale czasami ogarnia mnie beznadzieja... Bo jak ktoś jest wrażliwszy to jest cienias i mięczak...

A nad wodą jeśli mogę to unikam tłoku i staram się wybierać miejsca gdzie jest więcej "dzikiej" przyrody niż "dzikich wędkarzy"...

Grzesiek

Odbiega to od głównego tematu,ale przyznam Ci rację .
Sam mam dziecko w wieku szkolnym.
Córka co prawda dopiero do 2-giej klasy przystąpiła,ale po rodzicach już widzę,że zbyt dużo pozytywnych cech w swoje pociechy nie wpompują :-\
Zebrania rodziców są dość częste,i zdarza się,że ja idę,bo żona nie może.Cóż tam można zobaczyć? O trwogo!
Matka z tipsami na pół metra, i w szpilkach na kolejne pół, nos zadarty, ego wyższe niż budynek i gały wlepione w smartfon "koleżanki" obok ,notabene z ekranem większym od jej głowy.
Do tego 5 kolejnych kobiet "w tym klimacie" , 5 innych z minami "mam wyje*ane" , 5 kolejnych z minami "ale o co chodzi" ,na to wszystko wychowawczyni próbuje poruszyć temat,że dzieci mają problem ze skupieniem uwagi.
Próbuje...bo nikt nie zwraca na nią uwagi...
Nie wiem co jest grane. Często czuję się jak alien ... :P

Dokładnie , ja mam porównanie gdyż w liceum na zebraniu to jest spoko w miarę wszyscy normalni ale w przedszkolu o matko :o praktycznie same gwiazdy reality show :P ale nie powiem idzie na czym oko zawiesić ale po wymianie kilku zdań czar pryska :D
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Sebek Francja

• Ekspert
  • Reputacja: 231
  • Bez wędki czuję się jak nie facet
    • Wędkarstwo Francuskie
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #46 dnia: 27.09.2016, 22:14 »
Tak się składa,  że  region w którym mieszkam słynie z winogron oraz szampana ( champagne ardenne).
Obecnie trwają zbiory winogron i jest bardzo dużo  obcokrajowców, którzy  przyjechali na zarobek.
oczywiście  nie zabrakło  Polaków , których  jest tu teraz masa.

Panowie szczerze to wstyd teraz odezwać się  w języku polskim.
Reprezentują swoim zachowaniem poziom -5
 Bluzgają w sklepie na cały głos.
Śpią w samochodach nad rzeką, do tego  jest pełno polskich śmieci wszędzie.

BRUDASY! >:O

Przez takie bydło zawsze bedziemy kojarzeni jako opoje i brudasy.

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 27.09.2016, 22:37 »
I tu sie zgodzę z przedmówca , czasami wstyd sie odezwać po polsku, a powinnismy byc dumni z języka ojczystego . Tylko przez bydło ktore nie potrafi sie zachować mamy z góry przypietą etykietkę
Tomek

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #48 dnia: 27.09.2016, 22:39 »
I tu sie zgodzę z przedmówca , czasami wstyd sie odezwać po polsku, a powinnismy byc dumni z języka ojczystego . Tylko przez bydło ktore nie potrafi sie zachować mamy z góry przypietą etykietkę
Jak Cię  widzą  tak Cię  piszą. Proste :(

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 27.09.2016, 22:49 »
Tak się składa,  że  region w którym mieszkam słynie z winogron oraz szampana ( champagne ardenne).
Obecnie trwają zbiory winogron i jest bardzo dużo  obcokrajowców, którzy  przyjechali na zarobek.

Zapomniałeś dodać - złodzieje

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #50 dnia: 27.09.2016, 22:56 »

Zapomniałeś dodać - złodzieje
Nie chciałem żeby ktoś źle odebrał moją wypowiedź.
Nie wiem co się  dzieje w głowach takich ludzi. Przecież zabranie śmieci po sobie to nic strasznego a nawet zasrany obowiązek!

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 27.09.2016, 23:08 »
To nie jest twoja, ani moja wypowiedź- to jest wypowiedź rodowitych czy Francuzów, czy Holendrów, Lub też Angoli NIeSTETY :(
No ale cóż Może nie my ale nasi rodacy supertruper faceci, sobie na to zasłużyli, a ciągnie się za każdym Polakiem
Żenada niestety aż czasem wstyd się przyznać że jest się polakiem, jak takie jegomoście np. stoją najeb...i w kolejce w sklepie przed tobą >:O 

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 27.09.2016, 23:57 »
Myśmy założyli właśnie po to Polish Anglers Association, aby chronić dobre imię Polaków na Wyspach. Ale okazało się, że nie zawsze się da. Teraz uchodzimy za jakąś elitę, jest nas 80-90 sztuk, może przekroczymy setkę w przyszłym roku. Ale dawniej zastanawiałem się, dlaczego nie ma nas 300 na ten przykład. I powoli zaczynam rozumieć, że chociażby dlatego, że łowienie zgodne z przepisami nie jest po prostu domeną Polaków, i to jest główną przeszkodą!

Wielu z klubowiczów - jak Radek Papiewski czy Greg, pokazywało wielokrotnie, że nie każdy kłusol to Polak (prym wiodą Litwini), jednak stanowimy masę w UK, jesteśmy największą mniejszością (oficjalnie staliśmy się nią w tym roku pokonując Pakistańczyków), zbieramy za wszystkich. Polak tez jest bardzo chytry i udowodnić mu coś nie jest łatwo.

Opowiadał Radek raz (pracuje w Angling Trust), jak zadzwonił do nich telefon, i jeden wędkarz pytał co zrobić. Na Tamizie trzech Polaków łowiło - jeden na 10 wędek, drugi na 6, a czwarty zaledwie na 4 (maksymalna ilość to 4 - ale jak się ma dwie licencje). Po krótkiej rozmowie, gdzie ci goście powiedzieli skąd są i takie tam padło pytanie od tego Angola. Czy znacie przepisy w UK? No i Polacy zaczęli się szybko pakować :D To właśnie takie przykład jak się idzie 'na całego'. Trudno aby taki jegomość później miał o nas dobre zdanie.

Niestety, to wszystko jest pokłosiem właśnie tego sposobu bycia, jaki wyuczyli się Polacy w swoim kraju. Z przerażeniem zauważam, że niewielu z Was widzi szanse na jakieś szybkie zmiany w tym temacie :o
Lucjan

Offline Jumperradom

• Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #53 dnia: 28.09.2016, 02:09 »
I wlasnie Lucek dla takich ludzi jak PAA wielki szacunek , bo starają sie naprawić wizerunek polskiego wędkarza , ktory za przeproszeniem spieprzyla banda idiotów bo inaczej ich nazwać nie można. Ogólne szacunek dla ludzi którzy znają i przestrzegają zasad dobrego wychowania , co możemy śmiało stwierdzić na podstawie tego forum .
Tomek

Online Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #54 dnia: 28.09.2016, 03:27 »
Chamstwo w Polsce było, jest i obawiam się, że dalej będzie. O dobro wspólne staramy się tylko w przypadku wojny. Na co dzień żadnych zasad nie ma. Podam banalne przykłady.
Jak mieszkałem w Polsce to często jeździłem do Czech i zawsze się zastanawiałem dlaczego u nich w budce telefonicznej leży książka telefoniczna,nikt jej nie ukradł, nie zniszczył ect.? Dlaczego na wiejskim przystanku autobusowym wiszą koło siebie rozkłady sprzed paru lat? Nikt nie zerwał, nie podpalił itd.

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 28.09.2016, 05:39 »
Te rozkłady jazdy i książki telefoniczne mnie też zastanawiają. Niedaleko mojej miejscowości na przystanku rozkład jazdy był zamknięty w metalowej skrzynce a z przodu była płyta 5 mm że stali z powierconymi otworamiz żeby się nie dało zerwać,  czy pomazać  rozkładu.  Co myślicie pewnie ze wisiał tam rozkład jazdy.... otóż nie ktoś z domu przyniósł łatwopalny płyn,  wlał do środka i podpalił....
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #56 dnia: 28.09.2016, 06:57 »
Mnie zaskoczyły czeskie pociągi... Nie śmierdziało z kibla w ogóle, było czysto i był papier :)
Lucjan

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #57 dnia: 28.09.2016, 07:31 »
Ale słyniemy z pracowitośi.

We Francji mówi się, że  Polak to pijak i brudas, ale z drugiej strony jest bardzo pracowity oraz dobry specjalista. :money:

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #58 dnia: 28.09.2016, 08:13 »
Mam nadzieje że tym postem nikogo nie urażę, ale musicie też wziąć pod uwagę że aktulanie większość naszych rodaków mieszkających za granicą to nie jest "kwiat polskiego społeczeństwa". Często to są osoby uciekające z kraju przed problemami z prawem, finansowymi etc...piszę to na podstawie swoich obserwacji tego kto z mojego osiedla wyjechał i został tam.
Sam w połowie lat 2000-nych jako student byłem w UK (na farmie)około ponad rok i był tam przekrój studentów z krajów bloku wschodniego, Bułgarzy, Rumuni, Litwini, Łotysze, Czesi, Słowacy, Ukraińcy etc..Z tego co tam widziałem tacy najgorsi na tle innych nacji wcale nie byliśmy. W większości to inne nacje nie przestrzegały prawa, kultury, sposobów życia na wyspach.
A Łotysze, Ukraińcy, to już po prostu "dzicz" oczywiście wśród nich też byli pozytywni ludzie ale to była mniejszość.
Zmierzam do tego że przy takiej ilości naszych rodaków za granicą + pochodzenie społeczne z którego się wywodzą tworzą właśnie taki obraz który przedstawiacie w swoich postach.

Offline Sebek Francja

• Ekspert
    • Wędkarstwo Francuskie
« Odpowiedź #59 dnia: 28.09.2016, 08:15 »
Mam nadzieje że tym postem nikogo nie urażę, ale musicie też wziąć pod uwagę że aktulanie większość naszych rodaków mieszkających za granicą to nie jest "kwiat polskiego społeczeństwa". Często to są osoby uciekające z kraju przed problemami z prawem, finansowymi etc...piszę to na podstawie swoich obserwacji tego kto z mojego osiedla wyjechał i został tam.
Sam w połowie lat 2000-nych jako student byłem w UK (na farmie)około ponad rok i był tam przekrój studentów z krajów bloku wschodniego, Bułgarzy, Rumuni, Litwini, Łotysze, Czesi, Słowacy, Ukraińcy etc..Z tego co tam widziałem tacy najgorsi na tle innych nacji wcale nie byliśmy. W większości to inne nacje nie przestrzegały prawa, kultury, sposobów życia na wyspach.
A Łotysze, Ukraińcy, to już po prostu "dzicz" oczywiście wśród nich też byli pozytywni ludzie ale to była mniejszość.
Zmierzam do tego że przy takiej ilości naszych rodaków za granicą + pochodzenie społeczne z którego się wywodzą tworzą właśnie taki obraz który przedstawiacie w swoich postach.

tak uraziłeś tym Donalda Tuska.
Teraz uważaj na BOR ;D